doe-het-zelf

Bouw de haard om je heen en versier hem effectief

Bouw een open haard om je heen deco-idee-woonkamer-wit-groen-lente

Een sfeerhaard kan een interessant onderdeel van het interieur zijn. Als je in een stadsappartement woont, kun je vaak geen echte open haard laten inbouwen omdat er geen schoorsteen is. Een haardconsole is een goed alternatief. Functioneel en decoratief tegelijk, de ombouw van de haard kan overal worden opgesteld en naar sfeer en seizoen worden gedecoreerd. Het is geschikt voor het thuiskantoor, de slaapkamer en de eetkamer, maar velen geloven dat de woonkamer de perfecte locatie is. Waar het hele gezin ‘s avonds samenkomt. Vandaag gaan we je een paar tips en ideeën geven om er een te krijgen Bouw zelf de haard om je heen en creatief decoreren.

Bouw zelf de haard omringt van houten pallets

Bouw een open haard om je heen europallet-houten planken-kerstversieringen

De constructie van de haardconsole is eenvoudig: twee verticale kolommen en een horizontale plaat. Dit project zou heel gemakkelijk zijn voor degenen die bekwaam zijn in de kunst. U kunt hier enkele handleidingen bekijken. Het beste materiaal voor een sfeerhaard is hout in verschillende vormen. U bepaalt zelf of een pallet, houten planken, multiplex panelen of spaanplaat.

Bouw zelf een open haard – sfeerhaard gemaakt van houten pallets

schouw-ombouw-zelf-houten-pallet-gemonteerd

Houten pallets zijn een veelzijdig en goedkoop materiaal en kunnen voor veel interessante bouwprojecten worden gebruikt. Het moeilijkste is misschien wel het demonteren van de houten pallet om de planken eruit te halen. Daarna worden ze gewoon aan elkaar genageld. Op de foto hierboven kun je zien hoe de constructie er van achteren uitziet.

LED theelichtjes in plaats van echte kaarsen

haard-surround-bouw-zelf-hout-pallet-rustiek

De bovenplaat zat niet vast aan de ombouw van de haard, maar staat stabiel op zijn plaats. Deze sfeerhaard is eenvoudig te monteren en te demonteren en is perfect voor seizoensdecoraties zoals herfst of kerst. Als het om decoratie gaat, kun je de echte kaarsen vervangen door LED-theelichtjes, zeker als je met kleine kinderen woont. Zo is er geen brandgevaar en zorgt u voor de veiligheid van uw gezin.

Kerstversiering op de sfeerhaard

haard-surround-bouw-zelf-houten-pallet-kerstdecoratie

Je kunt de schoorsteenmantel voor elk groot feest mooi decoreren en het appartement een feestelijke sfeer geven. Decoratieve dennenbomen, dennengroen, kaarsen en kerststerren zijn perfect voor Kerstmis. De schoorsteenmantel is ook een geschikte plaats voor de adventskrans.

* Een project van Nonis Huis

Spiegel in de haardconsole

haard surround-decoratie-idee-witte-spiegel-achtergrond-kaarsen

Decoratieve open haarden zijn anders ingericht. Vaak is daar een groep stompkaarsen van verschillende afmetingen opgesteld om het vuur in de open haard weer te geven. Een leuk idee zou zijn om achter de kaarsen een spiegel te plaatsen die het kaarslicht mooi weerkaatst.

Bekijk de andere leuke ideeën hieronder in de fotogalerij en laat je inspireren!

Gebruik de sfeerhaard als boekenplank

haard surround-ideeën-boekenplanken-verschillende-kleur-achtergrond

Als je klaar bent met het zelf bouwen van de haard, moet je nadenken over de functie ervan in de kamer. Je kunt de sfeerhaard niet alleen als mooie decoratie ontwerpen, maar ook gebruiken om diverse voorwerpen in op te bergen. Deze variant is met name geschikt voor kleine appartementen, waar de beschikbare bergruimte vaak onvoldoende is. In de sfeerhaard kunnen planken worden ingebouwd voor kleine voorwerpen en boeken.

Vuur getekend in krijt

open haard-ombouw-bouwhout-wit-gelakte-planken-schoolbord-verf-brandhout

Als je geen echte haard in je eigen appartement kunt laten plaatsen, dan kan het vuur in de schouwombouw worden getrokken voor een speels effect. Hiervoor heb je een zwart bord nodig, dat je tussen de pilaren van de haardconsole plaatst, en krijt. Leg wat brandhout voor de sfeerhaard en trek het vuur eroverheen. Andere geweldige effecten kunnen worden bereikt met verschillende kleuren. Als je ook goed bent in schilderen, probeer dan een realistisch vuur op canvas te schilderen en gebruik de afbeelding als decoratie voor de ombouw van de open haard.

Brandhout in de sfeerhaard

haard surround-decoratie-idee-brandhout-scandinavische

Veel mensen willen zelf een open haard bouwen om de uitstraling van een echte open haard te krijgen. In dit geval is wat brandhout perfect voor het decoreren van de haardconsole. Als de hele opening is gevuld met brandhout, ziet de sfeerhaard er precies uit als een echte. Zo kan de populaire, rustieke charme aan de kamer worden gegeven.

Antiek look spiegel

sfeerhaard-ideeën-spiegels-led-verlichting-kaarsen

Als je hebt gekozen voor de variant met een spiegel, hoeft deze niet per se nieuw te zijn. Met een oude spiegel kun je een leuk effect toveren dat een vintage flair in de kamer creëert. Je vindt zo’n oude spiegel op de rommelmarkt of vraag het gewoon aan oudere familieleden.

Stucco sfeerhaard voor boeken en decoraties in het thuiskantoor

open haard-surround-bouw-zelf-gipsplaten-boekenplank-sier stucwerk

Zelf een gestuukte schouw rondom bouwen kan wat lastiger zijn, maar in het interieur ziet het er wel erg mooi uit. De sfeerhaard kan ook gebruikt worden als opbergruimte voor documenten en boeken in het thuiskantoor. Hiervoor zijn slechts enkele planken nodig, die tussen de pilaren van de ombouw van de haard bevestigd moeten worden. Om dit gebied er netter uit te laten zien, kunt u ook twee kastdeuren toevoegen en de haardconsole als één kast ontwerpen.

wit gepleisterde bakstenen in de sfeerhaard

open haard-surround-versieren-kerst-klinker-wit-geverfd

Wil je de woonkamer in twee kleuren inrichten, dan is een combinatie van wit en een sterke kleur heel geschikt. Je kunt de witte sfeerhaard van binnen ontwerpen met witte bakstenen, of gewoon hun uiterlijk nabootsen met behang. Voor de schoorsteenmantel heb je dan een versiering nodig in de tweede, contrasterende kleur. Mooie stompkaarsen, slingers en mooie fotolijstjes met foto’s passen er perfect bij.

verschillende maten witte stompkaarsen

open haard-surround-versieren-pilaar-kandelaar

Als je een minimalistische decoratie voor de haardrand wilt, zit je goed met een paar kaarsen. Voor een creatief effect kiest u best effen stompkaarsen in verschillende maten. Meer heb je niet nodig voor een minimalistische look.

schik verschillende decoraties op de ombouw van de open haard

haard surround-ideeën-pilaar kaarsen-boekenplanken

Het zelf bouwen en decoreren van een prachtige open haard is een gemakkelijke manier om de eenvoudige muur in de slaapkamer of woonkamer te versieren. De aanwezigheid van een open haard verfraait elke ruimte en zorgt voor een mooie visuele blikvanger. De decoraties voor de schoorsteenmantel dienen afgestemd te zijn op de stijl van de ruimte en kunnen ook als kleuraccenten in de ruimte worden vormgegeven.

haard-surround-decoratie-idee-vogelkooi-rode-kerstboom-ballen

Heb je geen open haard in je appartement, maar wil je toch je kerstsokken in het zonnetje zetten, dan kun je zelf een open haard bouwen. Dit is een goede manier om te pronken met de populaire kerstversieringen en om een ​​gezellige sfeer in het appartement te creëren.

Haard-surrounddecoratie-idee-kerstkaarsen-spar-slingers

haard-surround-decoratie-idee-steen-tegels-groep-pilaar kaarsen

Open haard-surrounddecoratie-idee-spiegel-achtergrond-kaarsen-scandinavische

haard surround-decoratie-idee-scandinavische-brandhout-woonkamer

haard-surround-decoratie-idee-zwart-achtergrond-witte-kaarsen

Haard-surround-decoratie-idee-herfst-moeras-kaarsen

haard-surround-versieren-ideeën-brandhout

Bouw-je-eigen-open haard-surround-baksteen-hoek-kaarsen

openhaard-ombouw-bouw-zelf-klinker-antieke-look