doe-het-zelf

Bouw decoratieve bijentroggen met deze instructies en bijen doen iets goeds

Bijentroggen zijn gebouwd met verschillende materialen voor de tuin en andere insecten

Niet alleen wij mensen en de “grote” dieren hebben last van de zomerse hitte. Insecten, waaronder natuurlijk de bijen, krijgen dorst en zijn wanhopig op zoek naar een beetje water. En met al het harde werk verdien je het echt, vind je niet? Bent u nog op zoek naar een nieuwe, originele decoratie voor uw tuin, dan is een bijenbak wellicht iets voor u. Want daarmee krijg je niet alleen een mooie blikvanger, maar doe je ook nog iets goeds voor de insecten. En wie weet, misschien verdwaalt er zelfs een vogeltje in de tuin en daar om een ​​lekkere duik te nemen. Als je vandaag voor het eerst leest over een bij die water geeft, ben je waarschijnlijk nieuwsgierig. Vandaag willen we u aan de hand van verschillende voorbeelden laten zien hoe u eenvoudig een bijenbak kunt bouwen. Naast de instructies krijg je ook enkele belangrijke tips.

Voordelen van het bijenwatersysteem

Bijen hebben in het voorjaar en de zomer voldoende vocht nodig

Het bijenwater geven is niet alleen gunstig voor de bijen. Ook jij kunt met hun hulp wat rust vinden. Want zodra het een aantal dagen droog is, hebben de bijen niet meer genoeg nectar en gaan ze elders vocht zoeken. Dit betekent dat de bijen het naar hun zin hebben bij de drinkbak van het huisdier of bij de waterkraan in de tuin, bij het kinderzwembad of de regenton. Dit verhoogt natuurlijk het risico om gestoken te worden, vooral voor kinderen. Als u echter een bijenbak bouwt en inricht, kunt u de bijen gericht weg lokken van deze waterbronnen. Zeker als je zelf bijen kweekt in de tuin, voorkom je met voldoende waterbakken problemen met de buren. Bijen gebruiken het water niet alleen om te drinken, maar ook om hun bijenkorf koel te houden.

Wat nodig is?

Bijenbakken bouwen voor de tuin - eenvoudige doe-het-zelfprojecten om te imiteren

De houder

Gelukkig is het bouwen van een drinkbak voor bijen en ze op die manier van water te voorzien een uiterst eenvoudige taak. Kortom, alles wat je nodig hebt is een container en wat decoratieve stenen. Een kom of een iets dieper bord kun je het beste als bak gebruiken. Het materiaal maakt niet uit. Porselein, klei en metaal zijn allemaal geschikt. Metaal dat roest mag echter niet worden gebruikt. Ook als je een bijenbak bouwt, moet je plastic vermijden, want het is bewezen dat microdeeltjes in het water vrijkomen.

De bijen kunnen een ruwe ondergrond beter vasthouden en verdrinken niet

Landingsplaatsen

Je kunt grind gebruiken als stenen of kleinere rivierstenen bij het bouwen van de bijenbak. Glazen stenen, die onder andere worden gebruikt om aquaria in te richten, zijn ook geschikt en zien er zelfs zeer elegant uit, omdat ze mooi schitteren en schitteren in de zon. Je kunt de stenen ook combineren met andere dingen zoals schors, stokken of schelpen, waarbij hout heerlijk drijft op het water. Hetzelfde geldt voor kurken. Mos neemt op zijn beurt idealiter het vocht op en geeft het vervolgens weer af, waar de bijen van profiteren. Al deze dingen dienen om de bijen te beschermen tegen verdrinking. Het water mag niet te diep zijn, omdat de bijen er snel af kunnen glijden en dan verdrinken. Over het algemeen hebben natuurlijke materialen de voorkeur boven kunstmatige zoals plastic. Hier is een lijst met geschikte dingen om samen te vatten:

 • Stenen (grind, steenslag, rivierstenen)
 • schaaldieren
 • slakkenhuizen
 • Stokken en blaffen
 • mos
 • Glazen stenen
 • Kurken (hele kurken of gesneden)
 • dennenappel

Bouw hangende bijentroggen

Hangende bijentroggen zijn gebouwd met een ovenschaal en een krans gemaakt van wijnstokken

Voor deze effectieve bijenbak heb je draad nodig, een glazen kom of een ronde braadpan, kleine kiezelstenen en een krans van takken (bijvoorbeeld een wijnstok). U bent ook van harte welkom om zelf een krans te maken. Maar als je haast hebt, koop dan gewoon een kant-en-klaar exemplaar. De binnendiameter van de krans moet iets kleiner zijn dan die van de ovenschaal, zodat de vorm niet door de krans kan glippen. Je bouwt de bijenbak op de volgende manier:

Knip eerst vier stukken van dezelfde lengte uit het garen. Je kiest zelf de lengte, afhankelijk van waar je de trog wilt ophangen en hoe diep je hem wilt hangen. Dan kun je ook meteen de bijenbak bouwen. Bind hiervoor het garen om de krans. Houd ongeveer dezelfde afstand tussen de vier punten. De andere uiteinden kun je aan de bovenkant aan elkaar knopen. Je kunt nu de krans ophangen. Zet dan de ovenschaal erin en verdeel de stenen erin. Nu kun je water toevoegen. Omdat de vorm niet vast zit in de krans, kan deze eenvoudig worden verwijderd en elke dag worden schoongemaakt.

Idee met vintage bord op standaard

Bouw bijentroggen met vintage borden en glazen stenen voor in de tuin

Je kunt voor dit idee elk vintage bord gebruiken. Dit kan een uniek item zijn van de rommelmarkt of een bord dat je nog op zolder hebt staan ​​of je koopt een speciaal ontworpen bord. Er worden ook nieuwe borden met een interessant ontwerp aangeboden. Dit mag niet te ondiep en niet te diep zijn. Als je deze bijenbak wilt bouwen, heb je ook nodig:

 • Kabelbuis of -buis van metaal of PVC (ca. 2,5 cm diameter, gewenste hoogte plus 30 tot 75 cm, die in de grond worden gestoken)
 • een houten stok / deuvel (30 cm lang) – deze moet gemakkelijk in de pijp passen, maar niet los zitten
 • Lijm
 • Glazen stenen in elke kleur

Als je deze bijenbak wilt bouwen, pak dan eerst de pijp en duw deze eerst op eigen kracht zo diep mogelijk de aarde in. Neem dan een klein stukje pijp (of een stuk hout of iets dergelijks), houd het aan de grote pijp en sla er met een hamer zo diep op als je wilt. Het kleinere stuk dient om de grote pijp te beschermen tegen de hamerslagen. Zo raakt het niet beschadigd. Doe vervolgens wat lijm in het midden van de onderkant van de plaat en plaats het houten stokje erop. Laat de lijm nu rustig drogen, zoals aanbevolen door de fabrikant. Daarna kun je het bord met het stokje in de koker zetten, de glasstenen in het bord verdelen en vullen met water. U bent klaar!

Bouw je eigen bijendrinkbak met een lantaarn

Bouw zelf een bijenbak van een lantaarn en fruitschaal

Een bijenbak is leuk als project als je nog wat oude decoraties hebt en deze wilt hergebruiken. Geschikt is bijvoorbeeld een lantaarn die lang in een doos heeft gestaan. Je kunt deze lantaarn combineren met een fruitschaal die al een tijdje niet gebruikt is, maar ook niet weggegooid wil worden. Daarnaast, als je van plan bent om deze bijendrinker te bouwen, pak dan wat sterke lijm en smeer deze op de onderkant van de lantaarn. Bevestig er vervolgens de fruitschaal aan. Zodra de lijm is opgedroogd, kun je de kom vullen met mosselen (of iets anders zoals kurken, stenen of knikkers) en water toevoegen.

Idee voor een zelfgemaakte bak van terracotta

Bouw zelf een bak voor het water met terracotta of klei en verf

Wil je ook zelf een bak maken, dan kan dat met een terracotta of aarden pot voor bloemen en een grote schotel. Hiervoor wordt het bord eenvoudig op de kleine pot gelijmd. Het frame kan vervolgens in elke gewenste kleur worden gespoten. Voor geschikte lijm en spuitverf kunt u het beste bij de bouwmarkt informeren. Laat de verf minimaal 24 uur goed drogen. Dan kun je doorgaan en de bijenbak bouwen zoals we eerder hebben uitgelegd.

Bouw bijentroggen – de ideale locatie

Terracotta schotel gevuld met kleurrijke glasstenen als bijendrinker en decoratie voor in de tuin

Nadat je een bijenbak hebt gebouwd, moet je natuurlijk ook de perfecte locatie vinden. Deze is ideaal gelegen op een zonnige plek en wordt ‘s ochtends al verlicht door de zon. Dit is belangrijk omdat de bijen de voorkeur geven aan warm water om afkoeling te voorkomen. De locatie moet daarom zo warm mogelijk zijn en vooral rustig. Hoe eerder u het waterpunt instelt, hoe beter. Want dan hebben de bijen de mogelijkheid om te wennen aan de locatie en weten ze altijd precies waar ze die kunnen vinden. Het is daarom het beste om in het voorjaar, zodra de bijen hun eerste vlucht maken, een gieter in de tuin te plaatsen. Maar dan moet je er wel altijd voor zorgen dat de schaal gevuld is. Anders zullen de bijen een andere waterbron vinden en komen ze misschien niet zo snel terug naar de jouwe.

Welk water is het beste??

De drinkbak voor bijen mag niet te diep zijn zodat de bijen niet verdrinken

Kraanwater is in principe geschikt. En hoewel bijen niet zo van kraanwater houden, zullen ze er op warme dagen ook dankbaar voor zijn. Als het kraanwater echter veel chloor bevat, trekt het de bijen aan. Daarom drinken ze zo graag uit het zwembad. Maar dat betekent niet dat je chloor aan het water moet toevoegen. Het is beter om het bij de compositie te laten, die rechtstreeks uit de pijp komt. Bijen drinken graag regenwater. Dus als je een regenton hebt, kun je ook het water eruit halen en de bak vullen nadat je de bijenbak hebt gebouwd.

Het water voor de bijen kan worden verrijkt met zout of geneeskrachtige aarde

Hoewel suiker (geen bruine suiker!) en honing in het water de bijen zullen aantrekken, moet je ze niet aan de drinkbak toevoegen. Enerzijds bestaat bij honing het risico dat ziektes die typisch zijn voor bijen worden verspreid. Het zoete water kan ook leiden tot ruzies tussen de bijen. Als je toch meer wilt doen dan de trog alleen met water vullen, kun je het water ook verrijken met zout nadat je de bijenbak hebt gebouwd. Er geldt een hoeveelheid van 1 theelepel zout per 10 liter water. Er kunnen ook andere mineralen worden toegevoegd. Healing earth is bijvoorbeeld erg populair. Als je twijfelt over verrijking, kun je gewoon een imker om advies vragen.

Bijendrinkbakken bouwen en onderhouden

Bouw eenvoudige bijentroggen met een schotel voor bloempotten en kiezelstenen

Net als het vogelbad, dat wordt gebruikt om te baden en te drinken, moet een bijenbak goed worden verzorgd en regelmatig worden schoongemaakt. Immers, wat heb je eraan om de bijen van water te voorzien als het, in plaats van ze goed te doen, ziektekiemen verspreidt? Als de drinkbak niet schoon wordt gehouden, is dat precies wat er gebeurt: Ziekten kunnen worden verspreid en stilstaand water is ook de perfecte voedingsbodem voor muggen, zodat de muggen zich op deze manier in uw tuin kunnen vermenigvuldigen. Door het water te verversen en de bak en stenen schoon te maken, voorkom je dit echter. Het heeft dus geen zin als je een bijenbak bouwt maar er daarna niet goed voor zorgt.

Bijenwaterers kopen

Koop bijendrinkers met een glazen pot en een bak voor het water

Vind je het idee om een ​​bijenbak in de tuin op te zetten geweldig, maar heb je geen zin om er zelf een te bouwen, dan kun je gewoon een kant-en-klaar model kopen. Op internet zijn allerlei modellen te vinden die je kunt bestellen en vervolgens in je tuinbed, op het terras of op het balkon kunt neerzetten. Er zijn zowel staande als hangende uitvoeringen, dus je vindt gegarandeerd snel een passend model. De drinkbak is de ideale aanvulling op het insectenhotel, dat je ook zelf kunt bouwen.