doe-het-zelf

Bouw je eigen bijendrinkbak van verschillende materialen – bijvriendelijke tuindecoraties om zelf te maken

Steeds meer tuinbezitters proberen een bijvriendelijk balkon of tuin te creëren door bloemen aan te planten die hen aantrekken en van voldoende voedsel voorzien. Dit is natuurlijk erg nuttig in de strijd tegen bijensterfte. Maar het is niet het enige wat je kunt doen. Je zou ook zelf een bijenbak kunnen bouwen en je hoeft hiervoor geen meestervakman te zijn. Met heel eenvoudige items en middelen heb je ze in een mum van tijd. Het project is ook erg interessant voor de kinderen. Terwijl je werkt, knutselt en samen bouwt, kun je ze het belang van bijen en andere bestuivende insecten uitleggen en tolerantie voor de natuur trainen.

Bouw je eigen bijenbak – bijen drinken water?

Zelf bijentroggen bouwen - ideeën om zelf te maken

Het antwoord ligt eigenlijk voor de hand, anders zouden we je nauwelijks een drinker voor bijen aanraden. De vraag zou eerder moeten zijn of de insecten alleen water drinken of andere ingrediënten zoals suiker prefereren of nodig hebben. Sommige mensen besluiten om suiker- of honingwater te gebruiken nadat ze zelf een bijenbak hebben gebouwd, omdat de insecten dat bijzonder lekker vinden. Wat goedbedoeld is, is allesbehalve heilzaam: honing kan bijvoorbeeld bacteriën of sporen bevatten die de bijen infecteren en vervolgens doorgeven aan anderen.

Bouw je eigen bijenbak - ideeën voor een bijvriendelijke tuin of balkon

In het geval van suiker bestaat dit risico niet, maar wel een ander: andere bijenvolken proberen dan de aangetaste bijenvolk te “beroven”. Ook hier kan het ene volk besmet raken met het andere, mogelijk zieke volk. Aangezien je met de drinker het afsterven van bijen wilt tegengaan, is dit geen goed idee. Kies dus voor eenvoudig water wanneer je je eigen bijenbak bouwt! Het beste uit een meer, beek of vijver of uit de regenton. Als dit voor u niet beschikbaar is, neem dan kraanwater, maar laat het eerst een paar dagen staan. Ook is het belangrijk dat het water in de drinkbak niet te koud is. Zwembadwater is trouwens ook geschikt.

En waar hebben de bijen het water voor nodig??

Bouw zelf een bijenbak - wat is een insectenbak en waar dient hij voor?

Om te beginnen drinken de bijen van nature zelf water. Dat hebben ze nodig voor de spijsvertering. Terwijl er in het voorjaar voldoende dauw te vinden is, die ze hiervoor gebruiken, is vocht in de zomer moeilijker te vinden. De bijen kunnen zich de lange zoektocht besparen door hun eigen bijenbak te bouwen. Dit voorkomt ook dat de bijen verdrinken in het diepe vijver- of zwembadwater, omdat je een insectendrinker zo bouwt dat het water extreem ondiep is. Bijen gebruiken het water ook om hun kroost water te geven.

Wat is een bijenbak eigenlijk??

Geëxpandeerde klei, houten plank en minivijvers zorgen voor bijen in de lente en zomer

En hoe ziet een bijenbak eruit? U kunt zelf een bijenbak bouwen door gebruik te maken van een grote verscheidenheid aan containers. Het is alleen belangrijk dat deze zo vlak mogelijk zijn of gevuld met objecten om te landen. Deze voorwerpen (stenen, knikkers, stokken, enz.) beschermen de bijen ook tegen verdrinking. Je kunt de drankjes op verschillende manieren verfraaien, bijvoorbeeld door planten te gebruiken. Het resultaat is in principe een fraaie minivijver die niet alleen nuttig maar ook decoratief is. Hieronder leggen we uit welke planten geschikt zijn voor bijenwater geven.

Bouw je eigen bijendrinkbak

Bouw je eigen bijendrinkbak met glazen stenen en grind

Zoals gezegd vormt een platte bak de basis. Dit kan een kom, een dienblad of het bord van een aarden pot zijn. Als je wilt, kun je zelfs zelf een bak maken van sneldrogend beton en deze vervolgens schilderen zoals je wilt. Hieronder laten we u enkele ideeën voor kopiëren zien:

Een bijenbak bouw je eenvoudig zelf uit een simpele aarden pot. Op de pot en het bord kun je van tevoren schilderen wat je wilt, bij voorkeur met spuitverf. Zodra de verf is opgedroogd, plaatst u de pot ondersteboven op de gewenste locatie. Vul het bord met een van de onderstaande ideeën en plaats het op de pot. Als je een stabielere constructie wilt, kun je de plaat ook permanent aan de pot bevestigen met hete lijm. Het is ook een populaire optie voor vogelbaden.

Bouw waterbakken voor bijen met knikkers en glazen stenen

Bouw je eigen bijendrinkbakken met knikkers in een bord van een aarden pot

Knikkers of glasstenen, die ook voor aquaria worden gebruikt, zien er bijzonder mooi uit in de bijenbak. Verdeel dit eenvoudig in de kom en vul deze vervolgens met een beetje water. Het hoeft echt niet veel water te zijn als je je eigen bijenbak bouwt. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat de knikkers en stenen voldoende uit het water steken zodat de bijen kunnen landen en blijven hangen.

Bouw je eigen bijendrinkbak met echte stenen

De bijen van water voorzien tegen de dood van bijen met kleiplaten en hopen grind

Kiezels of kleinere rivierstenen zijn ideaal. Ze hebben ook een ruw oppervlak, waardoor de insecten zich gemakkelijker kunnen vasthouden. Als de natuurlijke look je iets te saai is, kun je de stenen ook schilderen. Dat zou bijvoorbeeld een goed idee zijn als u en de kinderen zelf een bijenbak bouwen. Hiermee kun je dan eerst de stenen voorbereiden en ze vervolgens gebruiken om de drankjes te ontwerpen.

We vinden dit idee ook erg leuk, waarbij van stenen stapeltjes werden gebouwd waarop de bijen dan kunnen landen. Als je een grote kleiplaat gebruikt, is er zelfs genoeg ruimte voor een potplant of bloem.

stok

Idee met stenen en stokken in een metalen kom voor in de tuin

Sticks zijn zeer nuttig en kunnen worden gecombineerd met stenen. Ze kunnen vrij in het water zwemmen, over stenen worden geplaatst of over de randen van de kom uitsteken. In principe kun je met hun samenstelling spelen zoals je wilt, totdat je tevreden bent met het uiterlijk van je drankjes. Kinderen kunnen ook zelf een insectendrinker maken.

Gebruik wijnkurken

Bouw je eigen bijendrinkbak met een kurk in het water

Kurken gedragen zich op dezelfde manier als stokken of kleine stukjes drijfhout. Ze zwemmen op het wateroppervlak en zijn geweldige kansen om te landen, vast te houden en te drinken. Maar alleen omdat dit materiaal in het water drijft, wil nog niet zeggen dat je de container volledig kunt of moet vullen. Ook hier hoeft het water niet zo diep te zijn dat de bijen niet verdrinken.

Bouw je eigen bijendrinkbak met geëxpandeerde klei

Bouw je eigen bijendrinkbak met geëxpandeerde klei, stenen, mos, dennenappels

De geëxpandeerde klei gedraagt ​​zich als stokken en kurken. Het zwemt op het wateroppervlak, waardoor een geschikt landingsgebied ontstaat. De geëxpandeerde klei is ook mooi om naar te kijken, vooral als je het combineert met andere natuurlijke materialen. Natuurlijk kan de schaal ook alleen gevuld worden met geëxpandeerde klei als je dat lekkerder vindt.

Een klein strand van bijen

Cool strand voor bijen om te drinken met zand en stenen

Maak met zand een landingsplek voor de bijen. Hiermee kan de hele kom worden gevuld, waarbij deze aan de ene kant hoger moet zijn en aan de andere kant dieper, zodat de kom met een beetje water kan worden gevuld. Net als op een strand! Een andere mogelijkheid is om zand en fijn grind te combineren en te scheiden met stenen.

Als je de bijenbak zelf bouwt, kun je heel creatief worden. We raden u echter aan materialen te gebruiken die zo natuurlijk mogelijk zijn.

Maak je eigen bijenwater met mosselen

Mosselen en zeeslakken in een blauwe schelp als landingsplaatsen voor bijen

Je weet waarschijnlijk al dat de schelpen van je vakantie voor veel handwerkprojecten kunnen worden gebruikt. En ook als je geen knikkers tot je beschikking hebt voor de bijenwatering, blijken deze natuurlijke materialen een prachtige variant te zijn. Als je de bijenbak zelf wilt bouwen met mosselen, kun je het zoals elk ander materiaal gebruiken: spreid het in de kom en vul het met water. Of wat dacht je van als je eerst zand strooit, er wat mosselen op giet en dan het water erbij giet? Vakantieflair is gegarandeerd!

Bouw je eigen bijendrinker van flessendoppen en ijslollystokjes als een project voor kinderen

Zelf een insectenbak maken met kinderen met ijslollystokjes en kroonkurken

Vind je deze bijenreep ook niet helemaal sympathiek? We denken dat uw kinderen veel plezier zullen beleven aan het maken van zo’n interessante constructie van ijslollystokjes en kroonkurken. Het enige dat je nodig hebt, zijn veel ijslollystokjes en deksels die je aan elkaar kunt lijmen met hete lijm. Lijm of spijker de afgewerkte bijenbalk vervolgens eenvoudig op een plank die u in het midden van het bloembed kunt plakken. Je kunt de deksels bijna tot de rand vullen met water zodat de insecten water kunnen drinken zonder te veel naar voren te hoeven leunen.

Bijenwater instructies voor een arrangement met bloemen

Creatief idee voor op het terras - plantenbakken en voorzien van kleine drinkbakken

Neem een ​​grote bloempot of emmer, plaats een geschikte bak in het midden voor de drinkbak en vul de ruimte tussen de twee bakken met potgrond. Je kunt er bloemen planten, het liefst natuurlijk diegene die bijen aantrekken. Als alternatief kunt u de grote pot volledig vullen met aarde, voldoende vrije ruimte in het midden laten bij het planten en vervolgens de kleine eenvoudig opzetten. In de kleine bak kunt u vervolgens zelf de gewenste bijenbak bouwen. Op deze manier kan een hele plantenpiramide worden gebouwd.

Plaats de afgewerkte bijenbak waar:?

Bouw je eigen bijendrinkbak met natuurlijke materialen - mos, stenen, stokken

Zelf een bijenbak bouwen is één ding – maar waar moet het daarna naartoe? Ideaal zou zijn in de buurt van een bloembed waar de insecten hun voedsel verzamelen. Dus onze gevleugelde vrienden hebben hun water dichtbij. Het is echter beter om een ​​locatie te kiezen die zonnig is, maar niet in de brandende zon. Een plek met ochtend- of avondzon, halfschaduw onder een boom of gedeeltelijk beschut tegen de zon door hoog gras of struiken is daarom zeer geschikt. Verder moet de insectenbak worden beschermd tegen de wind.

Als je in het voorjaar zelf een bijenbak bouwt en vroeg zet, zullen de bijen (en andere insecten zoals vlinders) er snel aan wennen en regelmatig gebruiken. Verander daarom later niet van locatie en zorg dat er altijd vers water beschikbaar is.

Welke planten voor bijenwater??

Gebruik diepe borden en rivierstenen om insecten te drenken

Welke bloemen en planten je voor de bijenbak kunt kopen, hangt natuurlijk van verschillende dingen af. Enerzijds of de planten buiten de trog moeten staan ​​of binnen, dat wil zeggen in het water. Daarnaast is er de latere standplaats, omdat sommige bloemen tegen de zon kunnen, andere minder. Bedenk voordat je de bijengoot zelf gaat bouwen waar je hem later wilt hebben. Zo kunt u een willekeurig aantal bloemen kiezen om aan de rand te planten, die anders geschikt zijn om in potten te planten. Het beste zijn natuurlijk bijvriendelijke variëteiten die ook de insecten aantrekken en van nectar voorzien.

Knutselen met natuurlijke materialen voor de tuin - borden vullen met mos en water

Als je zelf een soort minivijver in een ondiepe kuip als bijenbak aan het bouwen bent, zijn waterplanten ook geschikt om te planten. Geschikt zijn onder andere:

  • Mini papyrus
  • Europese zee kan
  • winterharde Indiase bloem buis
  • Eendekroos
  • Vette bladeren

Hiervoor kunt u het beste advies inwinnen bij het tuincentrum.

Behouden

Bouw je eigen bijendrinkbak van natuursteen en zand en met beschilderde stenen als decoratie

Je wilt dus een insectenbak bouwen, maar houd er rekening mee dat deze ook een bepaald onderhoud vraagt. Anders kunnen zich, vooral in de warme zomer, tal van ziektekiemen vormen en de insecten ziek maken. Daarom moeten de drinkbak en de inhoud regelmatig worden schoongemaakt. Dit betekent dat u niet alleen vaker het water moet verversen, maar ook de gebruikte elementen moet reinigen of vervangen. Heet water en een borstel zouden hiervoor voldoende moeten zijn. Gedenatureerde alcohol is ook geschikt voor hardnekkige vlekken. Maar je moet het daarna wel goed afspoelen.

Velen zijn bang dat de bijendrinker muggen kan aantrekken. En inderdaad, deze plagen houden ook van water. Het dient hen immers onder meer om hun eieren te leggen. Door het water regelmatig te verversen, worden ook eventuele eieren en larven verwijderd en wordt voorkomen dat ze zich vermenigvuldigen. Anders kun je met de juiste planten ook muggen uit de tuin of de drinkplaats houden. Dus nadat je de bijenbak zelf hebt opgebouwd en opgesteld, verdeel je er geschikte bloemen omheen. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.

Heb je nu zin ​​om andere insecten blij te maken en onderdak te bieden? Zelf een insectenhotel maken??