doe-het-zelf

Bouw je eigen grill – ideeën voor doe-het-zelfprojecten met natuursteen of bakstenen

Als je zelf een buitenkeuken of een grill bouwt, kun je deze gemakkelijk aanpassen aan je behoeften en de materialen kiezen volgens je smaak en budget. Deze gezellige ruimtes in de tuin of op de binnenplaats zijn geschikt voor zomerfeesten of barbecues, maar ook voor intieme diners voor twee of met het gezin. Als je natuursteen of oude bakstenen gebruikt voor een barbecue, kan een doe-het-zelfproject voor in de tuin je veel geld besparen. Maar je kunt het geheel er precies zo laten uitzien als de in de handel verkrijgbare grills die je door professionals laat bouwen.

Bouw zelf de juiste grill

Ontwerp je eigen natuursteengrill in de achtertuin van het huis

Onthoud vooral dat u een moeilijke beslissing moet nemen voordat u begint met bouwen. Allereerst moet u bepalen uit welk type materiaal u zelf een grill wilt bouwen. Naast het kiezen van het type steen dat je wilt gebruiken, moet je ook de locatie in je buitenruimte kiezen waar je je eigen project wilt maken. Het is ook een goed idee om de structuur in de buurt van de keuken te bouwen. Tegelijkertijd mag het echter niet in de buurt van planten, struiken of hekken zijn. U dient hier goed op te letten om onnodige ongevallen en brandgevaar te voorkomen. Dus als er dingen in je buitenruimte zijn die gemakkelijk kunnen verbranden, kun je ze het beste uit de buurt van de grill houden.

buitenhaard grill bouw je eigen natuursteen omgeven door bos

Als je een tuin hebt waar je graag je eigen barbecue in zou willen bouwen, is het natuurlijk mogelijk om een ​​kant-en-klare constructie van vuurvaste stenen te kopen die je eenvoudig in elkaar kunt zetten. Als u echter een eigen ontwerp heeft gekozen, kunt u het metselwerk combineren met verschillende materialen. Verder moet je je laten leiden door de functionaliteit. Maar het is wenselijk om harmonie te vinden tussen materialen, kleuren, vormen en andere details. Want naast het bereiden van voedsel, moet dit ook een plaats van welzijn en esthetiek zijn.

Volg eenvoudige stappen als bouwinstructies

Baksteengrill zelf metselstenen bouwen met grillrooster en kolen in de tuin

Leg om te beginnen de eerste laag grote platte stenen of bakstenen op de vloer en vul de ruimtes tussen de stenen op met het mortelmengsel. Blijf meer lagen plaatsen totdat je vindt dat de structuur hoog genoeg is en vergeet niet om de gaten in elke laag op te vullen met het voegmengsel. Je kunt dan de natuursteen aan de buitenkant van de grill leggen en de kamers weer vullen met mortel. Zorg er echter voor dat u overtollige mortel verwijdert terwijl u de stenen platen legt. Je kunt een hamer gebruiken als je denkt dat je de steen moet beeldhouwen.

Professionele stenen barbecue met zwarte stenen deuren

U kunt dan metalen beugels gebruiken voor de laatste steenlaag van de grill. Zorg er echter voor dat je ze in de vijzel legt en niet op de stenen om de grill stabiel te houden. Leg er eerst de grillage op nadat je de eerste stappen hebt gezet. Wacht een paar dagen tot de mortel droog is. Dan kun je de grill op elk moment gebruiken. Houd er rekening mee dat de afmetingen en structuur afhankelijk zijn van uw voorkeuren. Je kunt het ontwerp doen zoals je wilt, zolang je het geheel maar stabiel bouwt en het niet laat instorten. Het aantal dingen dat nodig is voor een dergelijk project kan variëren, afhankelijk van de grootte van de build.

Tips voor de opbouw en verzorging van een barbecue

onderhoud grillrooster gebruik een metalen borstel

De binnenwand van de grill kan worden bekleed met vuurvaste stenen voor extra warmteopslag, die vuurvaste stenen worden genoemd en zijn gemaakt van vuurvaste stenen. Kies voor het rooster roestvrij, gecoat gietijzer of roestvrij staal. Dit kan dan worden gedragen door hoekijzer of stenen. Een 10 tot 15 cm dikke ondergrond van vezelversterkt beton over een even dikke ondergrond van aangestampt grind zorgt voor meer stabiliteit. Bovendien moet het geheel worden omgeven door massieve bakstenen muren en brancardframes. Een volledig metalen plaat is geschikt en vereenvoudigt ook de asverwijdering. Plaats deze ongeveer 20 tot 40 cm onder het rooster.

Vrijstaande barbecue van natuursteen met schoorsteen in de achtertuin

De hogere achter- en zijwanden van een ontworpen en gebouwde barbecueplaats verminderen het risico op rondvliegende vonken. Dunnere, langgerekte binnenwanden maken het gemakkelijker om vanaf de zijkant bij de roosters te komen tijdens het koken. Bepaal voordat u gaat bouwen in welke richting de wind doorgaans waait en plaats de grill zo dat de rook wegblaast van de kook- en eethoek. Bij twijfel kun je vlaggetjes in het gazon plakken en meekijken. Borstel voor onderhoud regelmatig het hete grillrooster om de vorming van bacteriën te voorkomen. Na afkoeling inspuiten met plantaardige olie om roest te voorkomen. Gooi koude as weg na elk gebruik om overmatige rook en onaangename aroma’s te voorkomen.

Bakstenen open haard in tuin met ligstoel

Natuursteen en baksteen zijn goede keuzes omdat deze materialen warmte goed vasthouden. Als brandveilige bouwmaterialen vallen ze niet uiteen bij blootstelling aan hitte. Dus als je basisvaardigheden, een sterke rug en een paar goede vrienden hebt, zou dit je go-to moeten zijn. Misschien kunt u echter een professional inhuren om wat ingewikkeld metselwerk te doen.