doe-het-zelf

Bouw zelf een open haard – doe-het-zelf instructies voor een sfeerhaard

haard-surround-bouw-zelf-deco-openhaard-kerst-winter-deco-wit-houten-stam-cadeaus

Een knapperend haardvuur geeft warmte en een bijzondere gezellige sfeer in de kamer. Of het nu praktisch wordt gebruikt voor verwarming of gewoon als decoratief object in het appartement, het ziet er buitengewoon charmant uit. Als u om voor de hand liggende redenen er geen kunt installeren, kunt u er een krijgen Bouw zelf de haard om je heen en versier de decoratieve schoorsteenmantel prachtig. Sfeerhaarden zijn verkrijgbaar in de winkel en ook nog eens makkelijk zelf te maken. Leren hoe!

Bouw zelf een open haard – decoratieve schoorsteenmantel

schouw-ombouw-bouw-zelf-deco-haard-wit-haard-zitkussen-deco-spiegel-rond

De schouwombouw bestaat in principe uit een eenvoudige constructie – twee verticale pilaren en een horizontaal vlak dat aan weerszijden en boven de haard grenst. Ze zijn slank en direct aan de muur gemonteerd. Deze constructie voor decoratief gebruik is eenvoudig zelf op te bouwen van houten panelen of ander makkelijk te bewerken materiaal. In het artikel vind je drie eenvoudige instructies om zelf een sfeerhaard te bouwen.

Bouw zelf een open haard – instructies voor doe-het-zelf sfeerhaarden

schouwombouw-bouw-zelf-deco-haard-instructies-tv-muur-witte-schouw-deco-kaarsen-brandhout

Het eerste voorbeeld combineert de praktische en decoratieve voordelen – sfeerhaard en tv-wand in één. In de spouw waren smalle compartimenten gepland voor tv-kabels, dvd’s of andere accessoires. De televisie werd aan de muur boven de decoratieve schoorsteenmantel gemonteerd.

Plan vooraf de constructie, afmetingen en gewenste uitstraling

Bouw-je-eigen-haard-surround-deco-haard-instructies-schema-constructie-weergave-plan

Ontwerp je eigen decoratieve schoorsteenmantel in het formaat en de uitstraling die je wilt. Plan voor succesvolle resultaten vooraf precies de afmetingen en dienovereenkomstig de bruikbare materialen. Er zijn verschillende decoratieve elementen gemaakt van gips of hout die gemakkelijk op elke ondergrond kunnen worden bevestigd.

Tv-wand en sierschouw in één

schouwombouw-bouw-zelf-deco-openhaard-instructies-witte-compartimenten-tv-muurdecoratieve-planken-brandhout)

U kunt het onderste deel van de ombouw van de haard inrichten als extra opbergruimte in het woongedeelte door enkele planken te plaatsen. Deze kunnen vervolgens worden afgesloten met houten panelen als kastdeuren zodat deze ruimte er altijd netjes uitziet. Denk ook aan geschikte handgrepen om de kastdeuren makkelijker te openen en te sluiten.

Versier mooi voor de kerst

schouwombouw-bouw-zelf-deco-openhaard-instructies-tv-muur-schouw-wit-kerst-deco-log

Als je de sfeerhaard-ombouw eenmaal hebt gebouwd, kun je beginnen met het leukste onderdeel: de decoratie. Door gebruik te maken van geschikte decoratieve elementen kan dit aangepast worden aan elk seizoen en elk groot festival. Natuurlijke decoraties zijn perfect voor bijvoorbeeld de winter en Kerstmis. Houten blokken, dennenappels en een beetje dennengroen zorgen voor een echte kerstsfeer in je appartement. Wie het liever kleurrijk heeft, kan de schoorsteenmantel ook versieren met kleurrijke slingers en kerstboomversieringen.

Bouw een schouwombouw – TV-wand als sfeerhaard

bouw-je-eigen-openhaard-surround-haard-tv-muur-weoss-houten-kandelaar

Een mooie schouw omlijsting is perfect voor aan de tv-muur. Tv-wanden zijn meestal groot en bieden meer opbergruimte dan je eigenlijk nodig hebt in de woonkamer. Het kan daarom de moeite waard zijn om een ​​schouwombouw in de tv-wand te plaatsen. Op deze manier kan de sfeer in de kamer comfortabeler worden gemaakt en kan de algehele uitstraling van de woonkamer worden verbeterd.

Schoorsteenconstructie en rand van hout of spaanplaat 

Openhaardombouw-bouw-zelf-deco-openhaard-instructies-bouwvakken-planken-hout-paneel-deco

Wil je ook zelf een tv-wand met een schouw rondom bouwen, dan kun je gebruik maken van spaanplaat of multiplex panelen. Maak eerst een plan en schets hoe de sfeerhaard eruit moet komen te zien. Pak dan de materialen die je nodig hebt en bouw de constructie.

Voegen of oneffenheden opvullen en schuren

Bouw-je-eigen-haard-surround-deco-haard-instructies-constructie-hout-houten-panelen-vulzand

De resulterende voegen moeten voor het schilderen worden gevuld met een spatel en indien nodig worden geschuurd. Bij het vullen kunt u ook eventuele oneffenheden verdoezelen en een glad oppervlak maken voor de ombouw van de haard.

Verf het wit

schouw-ombouw-bouw-zelf-deco-openhaard-instructies-tv-wandplanken-compartimenten-wit-decoratie

Als het hout al geschuurd is, is het makkelijker te schilderen en te lakken. Je kunt hiervoor elke gewenste kleur gebruiken zodra het in de rest van het interieur past. Wit is een populaire variant, zoals het bij bijna elke inrichtingsstijl past. Nadat de verf is opgedroogd, kun je de televisie en de accessoires op de schoorsteenmantel zetten.

Bevestig decoratieve elementen

Openhaard-surround-bouw-zelf-deco-openhaard-instructies-tv-muur-wit-planken-compartimenten-deco

U kunt enkele decoratieve elementen toevoegen zodat de zelfgemaakte schouwombouw er individueler uitziet en in harmonie is met uw woonkamer. Als je de sfeerhaard wilt decoreren met houten blokken, kun je er een vloerkleed voor leggen. Zo bescherm je je vloer tegen krassen en dergelijke.

Decoratieve schoorsteenmantel met creatieve zelfgemaakte decoratie 

Bouw-je-eigen-haard-surround-deco-haard-houten-panelen-decoratie-diy-creatief

Het brandhout voor de open haard wordt er tijdens de warme maanden vaak direct in opgeslagen om ruimte te besparen en tegelijkertijd een originele decoratie te creëren. Met een sfeerhaard kunt u het hele jaar door genieten van dit effect door uw eigen originele houten decoratie voor de schouw te bouwen. Hiervoor heb je houten schijven nodig van ongeveer 7-8 centimeter dik en een plaat multiplex die in de ombouw van de haard past..

schouw-bouw-zelf-deco-haard-instructies-tv-muur-houten-panelen-deco-witte-schouw-brandhout

U moet het triplexpaneel eerst in een donkere kleur schilderen, bij voorkeur zwart of donkergrijs. Bevestig er vervolgens de houten schijven aan, bijvoorbeeld met schroeven of hete lijm. Bevestig de afgewerkte decoratie eenvoudig op de plaats van de open haard en klaar is Kees. Deze decoratie geeft een rustieke charme aan de kamer en is perfect voor woonkamers in een landhuisstijl.

Bouw zelf een open haard van hout – DIY-instructies

Bouw-je-eigen-haard-surround-deco-haard-instructies-houten-planken-samen-constructie

De mogelijkheden om zelf schouwen te bouwen zijn divers en u kunt hiervoor verschillende materialen gebruiken. De meest populaire hiervan is zonder twijfel hout, omdat het gemakkelijker is om mee te werken. Hieronder vindt u een fotogids voor een decoratieve schoorsteenmantel, die u met een beetje handigheid en geduld zelf kunt bouwen.

Bouw zelf een decoratieve schoorsteenmantel

Bouw-je-eigen-haard-surround-deco-haard-instructies-constructie-hout-afmetingen-volume-planken-montage

Hiervoor heb je houten planken van verschillende afmetingen nodig, waarmee je de constructie gaat bouwen. Je bevestigt de afzonderlijke planken met metalen scharnieren en schroeven, die de constructie op zijn plaats moeten houden.

Bevestig decoratieve filigrane ornamenten

Bouw-je-eigen-haard-surround-deco-haard-instructies-deco-fragmenten-hout-optiek-ornamenten

Als je je schouwombouw wilt ontwerpen met vintage elementen, dan kun je bijpassende ornamenten krijgen en de schoorsteenmantel ermee decoreren. In sommige handwerkwinkels zijn verschillende decoratieve elementen te vinden. Voor een nog mooier effect kan het hout verouderd en vormgegeven worden in de populaire vintage look. Het mooie design van de ombouw van de haard kan worden afgerond met een passende decoratie.

Bouw-je-eigen-openhaard-surround-deco-haard-instructies-houtconstructie-versieren-ornamenten-gipf

Vintage open haard ombouw

Bouw-je-eigen-haard-surround-haard-instructies-vintage-grijs-wit-kleuren-versieren-krans-spiegel

bouw-je-eigen-openhaard-surround-openhaard-schouw-witte-decoratiekaarsen-foto's-plantkunde

openhaard-ombouw-bouw-zelf-deco-haard-sweet-carpet-black-white-dog

haard surround-bouw-zelf-deco-open haard-vintage-deco-open haard-landelijke-stijl-mand-gieter

schouwombouw-bouw-zelf-deco-openhaard-haard-wandbekleding-natuursteen-deco-spiegel-wit-grijs

haard-surround-bouw-zelf-steen-wit-elegant-accent-muur-geel

Schoorsteenombouw-bouw-zelf-modern-idee-zwarte-tegels-steen-kaars-planten

Bouw-je-eigen-openhaard-surround-witte-openhaard-spiegel-decoratie-tapijt

Bouw-uw-eigen-open haard omringt-eenvoudig-frame-hout-donker-open haard

Bouw een open haard, omring jezelf met een ronde-stenen-design-woonkamer-fauteuil