doe-het-zelf

De nieuwste DIY-trend heet upcycling

DIY trend upcycling bank oude auto-onderdelen

De DIY-trend (Do-it-Yourself) is niet langer alleen een leuke hobby voor alle hobbyisten, maar is inmiddels voor veel mensen een echte manier van leven geworden. Dus als je je zo onafhankelijk mogelijk wilt maken van de grote bedrijven en geld wilt besparen, snuffel je het liefst op de rommelmarkt of in tweedehandswinkels naar meubels, decoratie-ideeën en kleding die gerecycled kan worden in een geheel nieuwe en ongewone manier. Een Tetrapack is dan geen rommel meer, maar kan met behulp van een beetje spuitverf omgetoverd worden tot een stijlvolle vaas. Maar upcycling is niet alleen een trend die om financiële redenen bij steeds meer mensen aanslaat. Elk DIY-stuk is immers ook iets unieks en drukt zijn eigen persoonlijkheid uit. “Maak van oud nieuw” is dan ook een motto dat als een rode draad door de verschillende levensgebieden loopt.

DIY-trend – creëer ruimte of koop tweedehands

DIY trend leren bank oude auto-onderdelen

Uiteindelijk betekent upcycling ook dat oude dingen moeten wijken en alleen die objecten die een functionele of sentimentele waarde hebben mogen blijven staan. Weg van de “hebzucht is cool” mentaliteit en naar een bewuster gebruik van de beperkte hulpbronnen van deze aarde. Afval wordt niet zomaar gerecycled, maar opgewaardeerd en een tweede leven gegeven. Als je deze trend zelf wilt proberen, is uitmesten het eerste wat je moet doen. Het is belangrijk om uit te zoeken wat er moet blijven en wat er van kan worden gescheiden. De volgende vraag is of de oude en onbeminde dingen nog op een andere manier kunnen worden gebruikt. Zijn ze geschikt als basis voor het volgende doe-het-zelf-project? Kan de oude salontafel gewoon opnieuw geverfd worden zodat hij er weer goed uitziet? Zou iemand in uw kennissen- of vriendenkring nog interesse kunnen hebben in de gesorteerde spullen? Laat dingen in geld worden omgezet?

DIY-trend – upcycling is een praktisch alternatief

DIY trend upcycling ideeën tafel oude koffers bouwen

Vooral degenen die hun huishoudelijke artikelen consequent willen verminderen zonder enorme hoeveelheden afval te creëren, hebben natuurlijk een manier nodig om hun oude bezittingen zo gemakkelijk mogelijk kwijt te raken, zelfs in grote hoeveelheden, en ze voor een geschikt doel te gebruiken. Momox biedt zichzelf als optie aan. Omdat gebruikte artikelen hier snel en veilig kunnen worden verkocht en vervolgens door Momox worden doorverkocht. Dus geen van de oude dingen die worden gesorteerd, belanden in de prullenbak. Daarnaast kunnen andere consumenten uitkijken naar deze koopjes en ook minder welvarende gezinnen kunnen zich de ene of de andere luxe veroorloven in de vorm van boeken, cd’s, elektronica en andere entertainmentmedia. In veel gevallen zit er ook een ideaal idee achter upcycling en uitmesten, wat heel goed te combineren is met de bedrijfsfilosofie van Momox.

DIY trend refashion is een revolutie in de modewereld

Doe-het-zelf-trendkleding laat je overhemd opnieuw ontwerpen

Refashioning is ook een trend die steeds meer vanuit de VS naar Duitsland overslaat. Deze vorm van ‘nieuw van oud maken’ heeft uitsluitend betrekking op de modesector. Refashioning kan simpelweg betekenen dat oude spijkerbroeken die daadwerkelijk zijn gescheurd, worden verfraaid met patches, of oude kleren van oma worden genaaid in een nieuwe avondjurk. De moeilijkheidsgraad van een dergelijk project hangt natuurlijk ook af van wat de betreffende hobbyist kan. Deze handleiding voor doe-het-zelf bobbelhoeden is bijvoorbeeld een goed startpunt om je eigen vaardigheden zorgvuldig op de proef te stellen. Het enige wat je nodig hebt is een bobbel en een hoed, die vervolgens met de hand worden genaaid tot een stijlvol accessoire. Zelfs een oude hoed die eigenlijk genoeg is gezien, kan visueel worden verfraaid en misschien zelfs een nieuwe favoriet worden.

Voor een moeilijkere variant van ombouwen is natuurlijk wat meer gevoeligheid nodig. Omdat vaak gebruikte kleding als basis dient, die misschien al gaatjes of vlekken heeft, veel te groot is, is de kleur gewoon niet goed of het patroon afschuwelijk. In deze variant van “van oud nieuw maken” wordt vooral gebruik gemaakt van stofkleuren, een schaar, een kleermakerspop en veel lef. In sommige gevallen worden de originele kledingstukken drastisch ingekort of worden alle franjes zonder meer afgesneden. Het overhemd van een oude man wordt dan een luchtige zomerjurk waarmee een vrouw alle ogen kan trekken. Degenen die nog niet over de nodige vaardigheden voor deze trend beschikken, kunnen een overeenkomstige cursus volgen om kleermakerswerk te leren. In steeds meer Duitse steden worden nu zelfs speciale doe-het-zelf-naaicursussen aangeboden, waarin specifiek refashion wordt aangeleerd.

Upcycling voor je eigen appartement

DIY trendlampen oude waterleidingen metaal

Maar niet alleen je eigen garderobe, maar ook de rest van de woonruimte krijgt een compleet nieuwe look in het DIY upcycling proces. Als je zelf een schoenenrek wilt bouwen, kun je bijvoorbeeld oude pijpen gebruiken. Een bank met voldoende opbergruimte voor je eigen schoenen kan ook prachtig uit pallethout worden getoverd. Of wat dacht je van oude houten en fruitkisten die gewoon een nieuw likje verf krijgen en tevens dienen als slimme opberger voor schoenen en jassen? Er zijn nauwelijks grenzen aan uw verbeelding als het gaat om upcycling. Bovendien is het leuke eraan dat elk stuk een verhaal heeft. Als de pallets waaruit je een onderbouw voor een bank of een schoenenrek hebt gebouwd al de halve wereld zijn rondgereisd, dan geeft dit je eigen woonruimte een onnavolgbare authentieke charme die gewoon ontbreekt bij kant-en-klare meubelen. Upcycling is dus een trend waar steeds meer meubelliefhebbers niet aan kunnen ontsnappen en daarom grijpen ze zelf naar een borstel of hamer. Want vooral met verf en een paar nagels kunnen in slechts een paar eenvoudige stappen echt geweldige wooneffecten worden bereikt, die een echte feelgood-sfeer kunnen creëren in uw eigen vier muren.