doe-het-zelf

Een eenvoudige poncho breien – ideeën en instructies voor beginners en gevorderden

De poncho is een van de meest populaire kledingstukken. Het is vooral populair bij vrouwen. Als overgang houdt het ons warm in het voor- en najaar, terwijl het in de winter onder een winterjas gedragen kan worden in plaats van onder een trui. Maar zelfs in de zomer kan het worden gebruikt met een gatenpatroon in plaats van een tuniek en kan het worden gedragen in combinatie met een tanktop of over een bikini op het strand. En als het is gemaakt van gebreide stof, kan het zelfs een breed scala aan breipatronen presenteren en op deze manier bijzonder charmant zijn.

Gebreide poncho voor beginners en gevorderden in blauwe kleuren

Of je nu een beginner bent in breien en haken of meer gevorderd bent op zoek naar een eenvoudig en relatief snel project – aangezien de poncho verkrijgbaar is in verschillende versies en op verschillende manieren kan worden gemaakt, is er voor iedereen het juiste model te vinden zonder eventuele problemen. Om het zoeken gemakkelijker te maken, hebben we een paar ideeën met video-instructies samengesteld die erg handig zijn als je je eigen poncho wilt breien. Kies je favoriete model en begin meteen met je doe-het-zelf-project!

Een eenvoudige poncho breien – tips voor het bepalen van de maat

Gebreide poncho voor dames in beige met breipatroon

Natuurlijk kun je een andere maat kiezen dan in de video’s wordt getoond en het kledingstuk aanpassen aan jouw behoeften. Dan verandert de hoeveelheid draad die u nodig heeft dienovereenkomstig. De beste manier om de juiste maat te bepalen, is door de lengte van je nek tot je pols te meten met je armen gestrekt naast je. Maar er zijn ook poncho-modellen met kortere “mouwen”. U kunt dus zelf de lengte bepalen. Deze afstand van nek tot onderarm of pols komt overeen met de breedte van de benodigde rechthoek. U kunt de lengte kiezen zoals u wilt. Sommigen vinden het leuk net onder de heupen, terwijl anderen het liever wat langer dragen. Dat hangt onder meer af van het model. Als de poncho bijvoorbeeld uit twee rechthoeken bestaat, zal deze korter zijn omdat de lengte van het kledingstuk dan overeenkomt met de breedte van de rechthoek. Dus als je het langer wilt, moet elk van de twee rechthoeken breder worden gebreid. Nogmaals, als je een vierkant gebruikt voor de poncho-trui, is een van de hoeken meestal het laagste punt. Om ervoor te zorgen dat deze hoek niet in de weg zit of vies wordt tijdens het lopen of hurken, moet je de juiste lengte inschatten. Ook is het belangrijk dat de poncho los zit en je niet beperkt tijdens het hardlopen. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de afmetingen en het breien van de poncho.

Poncho’s breien voor beginners – het juiste breipatroon

Gebreide poncho met col en kabelpatroon

Er zijn absoluut geen regels met betrekking tot het breipatroon. Voor warmere dagen kun je grote steken gebruiken en een luchtige poncho trui breien, terwijl op koelere dagen een model met dichtere steken praktischer is. De patronen kunnen ook variëren. Of een parelsteek, kabelsteek of een effectief gatenbreipatroon een kwestie van smaak is. En als je niet kunt beslissen, brei en haak dan gewoon meerdere poncho’s om al je ideeën uit te voeren. Zo krijg je voor elke gelegenheid en voor elk weer een passend model. In plaats van een gladde rand kunnen ook interessante elementen worden toegevoegd. Franjes of kwastjes zijn geweldig en maken van de poncho een mooie blikvanger.

Eendelige poncho gebreid met kabelpatroon

Poncho uit één stuk gebreid met kabelpatroon in grijs

Zoals eerder vermeld kan de poncho op verschillende manieren gemaakt worden. Enerzijds kan het zelf van een vierkant worden gemaakt. Als je eenmaal het garen hebt gekozen waarvan je de poncho-trui wilt breien, maak je eerst een steekmonster. Dan kunt u zien hoeveel steken er nodig zijn voor uw metingen, want het aantal kan variëren afhankelijk van de draaddikte, het materiaal en het breipatroon. Een schets is ook erg handig, zoals je in de video zult zien. Daar kun je alle afmetingen en eventuele decoratieve elementen noteren, dat is veel overzichtelijker. Je kunt natuurlijk elke kleur gebruiken en je kunt zelf de dikte van het garen kiezen, zowel wol als katoen zijn geschikt. Maar als je een kunstmatig iets hebt gevonden dat beter bij je past, is dat ook een mogelijkheid.

brei een lange poncho in twee kleuren

In de video wordt uitgelegd hoe je een poncho uit één stuk en met een kabelbreisel breit. Gevorderde gebruikers kunnen de hele poncho ook versieren met een kabelpatroon. Het is een kwestie van smaak. Ook dit model heeft een spits decolleté, die ook vervangen kan worden door een coltrui. Hierboven zie je een interessante combinatie van twee kleuren, waarbij het kabelpatroon is gekozen voor de ene kleur en een meter voor de andere. Als je je kleding zelf breit of haakt, kun je je fantasie de vrije loop laten en een model naar jouw smaak maken dat gegarandeerd ook uniek is.

Gebreide poncho van een rechthoek

Een gebreide rechthoek aan elkaar naaien voor beginners Instructies met video

Een andere variant voor de eendelige poncho is een eenvoudige rechthoek. Van deze rechthoek die je voor de poncho breit, worden vervolgens beide uiteinden aan elkaar genaaid. Hoe je dit doet, vind je in onderstaande video. Ook hier kan de breedte van de rechthoek variëren. Op deze manier verander je de lengte in het gebied van de armen zodat je de keuze hebt tussen lange en korte mouwen. Dit model ziet er zeer elegant uit, omdat het doet denken aan een damessjaal die mooi om de nek wordt gewikkeld. Schrik niet als u het woord “naaien” leest. Omdat het makkelijker is dan je denkt, zoals je zo zult zien. U kunt gebreide stoffen gemakkelijk met de hand aan elkaar naaien, zodat u geen naaimachine hoeft te kopen.

Gebreide poncho van twee rechthoeken

Poncho gebreid van twee rechthoeken makkelijk idee DIY

Een andere mogelijkheid is om twee rechthoeken van dezelfde grootte te breien en ze vervolgens aan elkaar te naaien. Dezelfde procedure wordt gebruikt voor het model in de bovenstaande afbeelding. Het breien zelf zou geen probleem moeten zijn voor gevorderden, maar dat betekent niet dat beginners dit model niet ook zouden moeten proberen. Je kunt immers zelf kiezen welk breipatroon je wilt gebruiken en een makkelijker patroon kiezen. Om te oefenen kan bijvoorbeeld een eenvoudig octrooi-exemplaar worden uitgeprobeerd. Als je een beginner bent die de poncho breit, volg dan gewoon de instructies en het project zal niet fout gaan.

poncho met korte mouwen met gatenpatroon blauw grijs bruin beige

De twee rechthoeken worden aan de korte of de lange kant aan elkaar genaaid, afhankelijk van of je een poncho met lange en korte mouwen wilt breien of liever een korte poncho met lange mouwen. Als je je dit niet kunt voorstellen, neem dan gewoon twee stukken rechthoekige stof of knip twee rechthoeken uit papier en houd ze op verschillende manieren bij elkaar totdat je het model mooi vindt. Dat maakt het geheel weer een stuk overzichtelijker, zeker voor wie niet zo tot de verbeelding spreekt.

Ideeën voor poncho trui met knoopsluiting en bijpassende hoed

Als je alles hebt wat je nodig hebt, kun je meteen beginnen met het breien van de poncho. Opnieuw is een staal nodig om de juiste lengte te krijgen. Het maakt niet uit welk breipatroon je hebt gekozen, beide rechthoeken moeten even groot zijn. Als dit het geval is, kunt u ze aan elkaar naaien zoals u had gepland met behulp van de papieren rechthoeken. Hoe dit precies werkt, zie je in de volgende video. Ten slotte kun je ook de onderste delen van de armen aan elkaar naaien en op deze manier mouwen krijgen of mouwen aanduiden.

Gebreide stoffen poncho met kraag

breien en haken stoffen poncho model voor gevorderden

Als je iets met een grotere moeilijkheidsgraad wilt proberen, kun je ook het volgende model proberen. De zogenaamde halvemaan poncho bestaat uit twee gebreide doeken met een aantrekkelijk gatenbreipatroon, die vervolgens aan elkaar worden genaaid. Hierdoor ontstaan ​​ook mouwen. Het moeilijkere aan dit project is het speciale breipatroon. De procedure wordt echter uitgelegd en getoond in de video, zodat iedereen het kan uitproberen. En tot slot kunnen beginners alleen op die manier leren. Wees dus moedig bij het breien van een poncho. Van fouten leer je! De video toont niet hetzelfde model als op de foto hierboven, maar een vergelijkbare variant.

Gebreide poncho’s voor kinderen

voor kinderen gebreide meisjes en jongens poncho herfstkleding

Als je een poncho voor kinderen wilt breien, kun je bovenstaande instructies gebruiken. Het enige verschil zit hem in de maat en als je vooraf de maten van het kind hebt opgemeten en een netstaal hebt gemaakt, heb je snel de nodige basics om de kleintjes te verrassen met dit aantrekkelijke modestuk. Het warme kledingstuk is trouwens niet alleen voor meisjes. Laat je niet misleiden door het feit dat vrouwen dit item meestal dragen. De poncho staat ook leuk bij een jongen, zo kun je hem breien voor je zoon, neefje of de zoon van een vriend. De poncho is het perfecte element van trendy mode voor kinderen.

Gebreide poncho voor kinderen met coltrui of capuchon

Met een coltrui is het ook op koudere dagen een perfect kledingstuk. Maar ook een capuchon is een heerlijk element dat je warm houdt en goed te combineren is met de poncho. Op de foto hierboven zie je weer een praktisch model met zakken. Deze bestaan ​​uit rechthoeken of vierkanten, die eenvoudig op de poncho-trui worden genaaid, waarbij de bovenzijde natuurlijk open blijft. Zoals je ziet zijn de mogelijkheden legio. Beginnend met de kleur en het breipatroon tot extra elementen of versieringen in de vorm van franjes, kwastjes, stenen en dergelijke, kun je de poncho breien en decoreren zoals je wilt.

En wie kan er niet breien?

elegante korte poncho voor dames met knopen

Als je echt zelf een poncho wilt maken, maar geen idee hebt van breien en haken, dan heb je twee opties. Een daarvan is natuurlijk om jezelf te leren breien of om hiervoor een cursus te volgen. Als je niet zo lang wilt wachten, kun je in plaats daarvan kant-en-klaar breiwerk per meter kopen in een stoffenwinkel, zodat je de poncho niet hoeft te breien. Je knipt dan alleen de stof op jouw maat. Als je trendy damesponcho uit twee delen moet bestaan, moeten ze aan elkaar worden genaaid. Dit doe je met breigaren van dezelfde kleur en met de hand. Je kunt ook zien hoe je twee stukken aan elkaar naait in de video hierboven, waar het wordt uitgelegd voor de twee rechthoeken. Maar misschien vindt u ook een grotere gehaakte deken om te gebruiken. Zelfs twee kleinere die ongeveer even groot zijn, kunnen aan elkaar worden genaaid om een ​​mooie poncho te maken.