doe-het-zelf

Het Ikea Tarva-dressoir opnieuw ontwerpen: 25 doe-het-zelfideeën voor inspiratie

Tarva is een van Ikea’s meest populaire dressoirs en we zijn er zeker van dat de meesten van jullie er een of meer in huis zullen hebben, omdat ze zeer comfortabel zijn en in de meeste interieurs passen. Maar net als de meeste Ikea-meubels is Tarva eenvoudig, en dat betekent dat je een leeg canvas hebt om te personaliseren. Dus hoe verander je het Ikea Tarva dressoir zodat het past bij je ruimte, het decor en de stijl? We hebben een paar ideetjes voor je klaar.

De Ikea Tarva dressoirs – perfect voor doe-het-zelf projecten

Ikea Tarva dressoirs 3 5 6 lades

Tarva is een serie Ikea-meubels met een eenvoudig ontwerp. Daardoor zijn ze ook nog eens erg goedkoop. Naast ladekasten omvat de serie ook een bedframe en een nachtkastje. Het gebruikte materiaal is massief grenen, dat stevig en duurzaam is. Oliën, glazuren of schilderen maakt het ook zeer slijtvast. De producten uit de Tarva serie zijn meubels met een eenvoudige vormentaal en een tijdloos design.

Ikea Tarva dressoir voor de kinderkamer pimp ideeën

Het is echt jammer dat de dressoirs van de Tarva-serie zojuist uit het Ikea-assortiment zijn verwijderd. De meubelfabrikant heeft nog niet gemeld of dit slechts tijdelijk is of niet. We kunnen alleen maar hopen dat Ikea deze snel weer in productie zal krijgen, want ze hebben echt geweldige doe-het-zelfprojecten voor elke kamer in het appartement. Tot die tijd kun je bijvoorbeeld op zoek naar een gebruikte ladekast of soortgelijke producten op internet.

Tarva dressoir Ikea verbouw commode

De ladekasten uit de serie Tarva worden aangeboden in drie uitvoeringen: met 3, 5 en 6 lades. De klassieke Tarva ladekast kan niet alleen in de slaapkamer worden gebruikt. Hij is heerlijk geschikt als dressoir in de eetkamer of als commode in de babykamer. Je kunt ook meer opbergruimte in de badkamer creëren met dit eenvoudige meubel.

Verbouw Ikea Tarva dressoir – welke opties zijn er??

voor na pimp foto Ikea Tarva dressoir

Het beste van Ikea-meubels is dat ze naar believen kunnen worden herschikt en “gehackt”. Voor bijna elk Ikea-meubel kun je talloze hacks en varianten vinden om het op te fleuren. Hetzelfde geldt voor de Tarva-serie en vooral voor de ladekasten. Zelfs de fabrikant adverteert dat je de eenvoudige ladekast kunt personaliseren met een nieuwe verflaag. Hier een overzicht van de verschillende manieren waarop je de Ikea Tarva kunt pimpen.

beitsen

Ladekast met 5 lades Tarva gebeitst vintage look

Beitsen geeft houten meubelen een natuurlijke en chique uitstraling. Zoek een geschikte houtbeits en gebruik deze om je Tarva ladekast te renoveren. Een goed idee zou zijn om zowel verf als beits te combineren: gewoon de zijkanten beitsen en de voorkant schilderen of de bevlekte laden inlijsten met verf. Verander de handgrepen zodat ze passen bij de rest van je meubels en voilà – je nieuwe meubel is klaar! Beitsen is perfect als je de Ikea Tarva dressoir een andere tint wilt geven. Voordat u het hout echter kunt beitsen, moet het worden voorbehandeld.

Poetsen

DIY commode voor de babykamer gemaakt van Ikea meubelen

Dit is de meest populaire manier om Ikea-meubels te pimpen. U kunt uw tarva bijvoorbeeld met de hand een gewaagde kleur geven. Met stencils kunnen verschillende vormen en patronen worden gemaakt. Je kunt ook een ombre-effect bereiken door elke lade een andere tint te geven. Met schilderstape en verf daarentegen creëer je een vrolijk gestreepte ladekast. Als het dressoir in de kinderkamer wordt gebruikt, kun je er een echt kunstwerk van maken. Teken sterren, bergen of een ander motief dat je kind leuk vindt. Een paar leuke ideeën volgen als inspiratie.

Verf en monteer twee Tarva ladekasten blauw

monteer twee ladekasten blauwe verf nieuwe knoppen

Lades bieden veel opbergruimte en kunnen in elke ruimte worden gebruikt. Als je een van degenen bent voor wie de opbergruimte altijd te krap is, kun je twee Tarva ladekasten met elk vijf lades samenstellen en zelf het ultieme opbergwonder voor de woonkamer creëren. In dit voorbeeld zijn de ladekasten donkerblauw geverfd en gecombineerd met koperen knopen voor een stijlvolle touch.

DIY ombre drie dressoir

Dressoir 3 lades verf ombre effect

Het Ikea Tarva dressoir kleuren en de ladefronten schilderen

Verflades groen ombre-effect

Tarva ladekast voor de kinderkamer – verf hem wit en versier hem met kleurrijke strepen

Verf de Tarva ladekast wit verf kleurrijke strepen

Het kan kleurrijk zijn in de kinderkamer. Zelfs de eenvoudige ladekast van grenenhout kan zonder veel moeite opnieuw worden ontworpen met een prachtig ontwerp voor kinderen. Verf bijvoorbeeld het hele dressoir wit en gebruik dan schilderstape om felgekleurde strepen op de lades te maken.

DIY ladekast met bergen motief

Ikea Tarva 6 lades verf bergen motief in donkerblauw

Maar je hoeft niet per se het hele dressoir te schilderen. Met het schilderstape kun je bijvoorbeeld dit eenvoudige bergmotief tevoorschijn toveren en het dressoir straalt meteen in een nieuw licht. Dit ontwerp wordt nog speelser als je de knopen fel kleurt.

Pimp lades

Maak je eigen lades met een gegroefde look als

Je kunt de ladefronten van je dressoir niet zomaar opfleuren met kleur. Nog makkelijker is het bijvoorbeeld met stickers, waarmee snel en eenvoudig geweldige patronen en motieven kunnen worden tevoorschijn getoverd. En als het ontwerp je niet meer bevalt, verwijder je gewoon de stickers. Een andere mogelijkheid bieden verschillende details die u op de lades kunt lijmen om ze te verfraaien. Hoewel deze variant iets meer tijd en moeite kost, is het resultaat een dressoir dat er niet meer goedkoop en simpel uitziet.

DIY dressoir met chevron patroon

Tarva dressoir van Ikea pimp instructies

Met wat houten elementen kun je de Ikea Tarva ladekast een compleet nieuwe look geven. Voor deze geweldige hack wordt bijvoorbeeld een chevronpatroon gemaakt van dunne stroken hout. De ronde knopen van het originele model zijn vervangen door discrete handgrepen. Je kunt meer te weten komen over dit DIY-project in de video.

Ladefronten snijden en schilderen

Ikea Hack Tarva dressoir 3 lades pimp

Houtsnijwerk is een prachtige kunst die geweldige motieven op het houten paneel creëert. U hoeft echter geen kunstenaar te zijn om een ​​eenvoudig patroon op de ladefronten van uw dressoir te kerven.

Instructies om patronen op lades te snijden

Geometrische motieven zijn bijvoorbeeld niet moeilijk te kopiëren met een zaag. Teken eerst het gewenste patroon en gebruik vervolgens de zaag om de lijnen slechts enkele millimeters in de ladefronten te zagen.

Fleur de lades van het Ikea Tarva dressoir op met jute

Pimp de Tarva dressoir met jute

In dit doe-het-zelf-project krijgt het Ikea Tarva dressoir een nieuwe, originele look met een beetje stof. Eerst wordt het hout gebeitst in de gewenste houttint en daarna worden de lades gedecoreerd.

Spice up ladefronten met jute en houten planken

Hiervoor worden geschikte stukken jute opgemeten en direct op de ladefronten gelijmd. Vervolgens worden de lades omlijst met houten strips en na een bepaalde droogtijd in elkaar gezet. Eenvoudig en goedkoop!

DIY Ikea Tarva dressoir met een strandflair

pimp geweldige Ikea Hack Tarva dressoir lades

We vinden dit DIY-project echt geweldig. Met nieuwe handgrepen en wat rotanstof wordt de Tarva ladekast omgetoverd tot een echt designstuk. En dat zonder te schilderen of te beitsen.

Ikea Hack Tarva dressoir pimp

Alles wat je nodig hebt voor een project als dit is een puzzel en het materiaal dat je wilt laten zien in de opening die is gemaakt. Een decoupeerzaag wordt gebruikt om een ​​rechthoek aan de voorkant van de lade te snijden en vervolgens de stof aan de binnenkant op te rekken. Het project is voor een doe-het-zelver niet moeilijk uit te voeren en het resultaat is meer dan bevredigend.

De binnenkant van de lades kan ook gekruid worden met stukjes behangpapier

Versier de binnenkant van de lade met stukjes behangpapier

Hier is nog een geweldig idee om je dressoir te personaliseren. Bekleed de binnenkant van de lades gewoon met stukjes behang of plakfolie om ze wat meer pit te geven.

Vervang de knoppen op het Ikea Tarva dressoir

Ikea Tarva dressoir 3 lades blauwe verf lederen handgrepen

Als alleen een nieuwe kleur van de ladekast niet genoeg is om verliefd te worden op het eenvoudige ontwerp, dan kun je de grepen van de ladekast verfraaien of ze helemaal vervangen. Handgrepen en knoppen zijn meestal niet duur, maar ze kunnen het uiterlijk van uw meubels volledig veranderen. Hier zijn een paar ideeën.

De leren handvatten van Ikea zijn perfect voor het pimpen van de Tarva dressoir

Tarva ladekast witte verf nieuwe handvatten hechten leer

Zeepaardjes, schelpen en ankers als knopen voor de ladekast in een maritiem ingerichte kamer

Ikea Hack dressoir schilderij verwisselbare handvatten

Modern dressoir uit het midden van de eeuw: vervang de saaie knoppen door elegante koperen handgrepen

Ikea ladekast verbouwen in moderne stijl uit het midden van de eeuw

Nieuwe pootjes voor de oude ladekast

verbouw eenvoudige ladekast van Ikea DIY

De poten van de Tarva ladekast zijn heel eenvoudig: twee rechthoekige blokken hout. Hoewel ze op het eerste gezicht niet zo’n grote rol spelen in het ontwerp van de ladekast, kunnen vier nieuwe poten het uiterlijk van het meubel volledig veranderen. Verwijder gewoon de oude poten en bevestig de nieuwe – zo eenvoudig is het. Zowel bij Ikea als in andere meubelzaken vind je geweldige varianten.

Verf het kinderkamer idee dressoir roze

In plaats van de poten volledig te vervangen, kun je ze een andere vorm geven. Knip er bijvoorbeeld een deel van af zodat ze een beetje schuin staan. Dit heeft op het eerste gezicht misschien niet zo’n groot effect, maar wanneer de poten zijn geverfd en in elkaar gezet is het verschil duidelijk zichtbaar.

Ikea Hack Tarva dressoir verbouwen in vintage stijl

Ook kunnen de houten poten worden ingekort of helemaal weggelaten, zodat de ladekast gewoon direct op de grond staat. Als er al andere meubels in de kamer staan, pas dan eenvoudig het ontwerp van het dressoir aan. Op deze manier is de inrichting op elkaar afgestemd en oogt de ruimte harmonieus.