doe-het-zelf

Hoe jute tassen te schilderen: tips over kleuren en technieken & eenvoudige instructies

De good old jute tas vindt zijn weg naar steeds meer huishoudens en dat is ook lovenswaardig. Dit bespaart immers niet alleen kleingeld voor plastic tassen, maar ontziet ook het milieu. En omdat de fabrikanten deze trend al lang merken en mensen willen blijven stimuleren om voor het duurzame alternatief te kiezen, bieden ze ook een breed scala aan aantrekkelijke ontwerpen. Maar wat als u nog steeds niet precies kunt vinden wat u zoekt? Nou, dan schilder je gewoon zelf op de tas! Vandaag leggen we je uit hoe je een jute tas kunt beschilderen en geven we je enkele suggesties en instructies voor motieven, waarvan je misschien zelfs precies het juiste vindt.

Jute tassen schilderen – welke kleuren zijn geschikt?

Katoenen tassen om te schilderen met kleurrijke textielverf - schilderboeken voor de bibliotheek

Voor dit project zijn verschillende soorten kleuren geschikt. Je hebt waarschijnlijk zelfs met sommigen van hen aan andere projecten gewerkt. Er zijn dus geen speciale “jutekleuren” nodig als je jute tassen wilt beschilderen. De volgende kleuren zijn geschikt als je zelf tassen wilt ontwerpen:

Kan met acrylverf op stof worden geverfd?

Eenvoudige acrylinstructies voor een geometrisch patroon met tape

Acrylverf ziet er echt goed uit op stof. De kleuren zijn gemakkelijk te gebruiken en zeer dekkend, waardoor ze perfect zijn als je stoffen wilt schilderen. En als de eerste laag niet dekt zoals je zou willen, kun je in een mum van tijd een nieuwe laag aanbrengen, want de kleuren drogen erg snel. Om al deze redenen zijn het misschien wel de meest populaire kleuren om te gebruiken bij het schilderen van stof. Dus als je eenmaal hebt besloten dat je specifiek jute tassen wilt beschilderen, dan maak je de juiste keuze met acrylverf. Plaats altijd karton tussen de lagen om de onderste, die u momenteel niet schildert, te beschermen tegen de kleuren.

Schilder een zigzagpatroon met acrylverf en markeerstiften

Een vraag die u zich nu misschien afvraagt, is of acrylverf of de ermee beschilderde motieven ook duurzaam zijn. Nou, acrylverf is behoorlijk waterbestendig, maar niet helemaal waterdicht. Zolang ze nog vloeibaar zijn, kunnen ze gemakkelijk worden verdund met water. Als ze eenmaal zijn opgedroogd, is het echter moeilijk voor water om ze te beschadigen. Bij regelmatig wassen vervaagt de kleur echter na verloop van tijd. Kun je acrylverf waterdicht maken??

Je kunt de levensduur iets verlengen door enerzijds een dunnere laag aan te brengen. Dit voorkomt dat de kleuren later barsten bij het dragen van de tas. Het is ook aan te raden om de acrylverf een beetje te verdunnen met water voordat je de jute zak gaat schilderen. Door de meer vloeibare consistentie kan de verf beter in de vezels doordringen.

Verf stoffen zakken met olieverf of latexverf

Olieverf gebruiken voor stoffen tassen - de voor- en nadelen

Olieverf is altijd watervast en daarom bij uitstek geschikt voor een duurzaam motief. Ze hebben echter ook aanzienlijk meer tijd nodig om te drogen. Dus als je een jute tas (of andere stoffen) wilt schilderen met olieverf, moet je wat meer tijd plannen. Maar je kunt ervan uitgaan dat het afgewerkte motief in theorie zelfs je jute tas zou kunnen overleven. En dat brengt ons bij een klein nadeel: de kleuren degraderen de jute na verloop van tijd. Bovendien wordt de droge olieverf broos.

Gebruik latexverf of olieverf voor stoffen tassen en schilder prachtige afbeeldingen

De voorbereiding kost ook wat meer tijd. Je moet de stof eerst voorbereiden zodat de kleuren niet door de lagen stof lopen als je ze erop schildert. Tijdens de droogfase dringt de kleur ook verder in de stof, d.w.z. buiten het eigenlijke motief, wat tot lelijke randen kan leiden. Dus voor een snel en makkelijk project waarbij je jute tassen schildert, is olieverf minder geschikt.

Stoffen tassen geschikt om te schilderen met olieverf, maar minder praktisch

Latex verven zijn de betere optie. Het geschilderde motief blijft flexibel, zelfs nadat de verf is opgedroogd en wordt niet broos – zelfs niet wanneer het is opgevouwen. Dunne jute stoffen kun je het beste beschilderen met een dunne laag latex. Foamrollers zijn hier bijvoorbeeld ideaal voor. Dikkere stoffen kunnen ook dikkere verflagen aan met een kwast.

De immer populaire aquarelverf

Romantische aquarelfoto's verf op jute voor mooie boodschappentassen

Het gebruiksgemak en de mooie overgangen die met aquarelverf kunnen worden gemaakt, maken ze tot de meest populaire kleuren voor schilderen en diverse andere doe-het-zelf projecten. Maar kun je ze ook gebruiken om een ​​jute tas mee te beschilderen? In principe staat niets je in de weg om motieven met aquarelverf op de jute tas te schilderen. Zoals u weet, zijn de kleuren echter niet bijzonder duurzaam en verdwijnen ze daarom uiterlijk bij de eerste wasbeurt.

Verf jute tassen met waterverf voor gelijkmatige kleurovergangen

Dat betekent echter niet dat ze niet nog steeds nuttig voor u kunnen zijn. Vooral als je alleen een tijdelijk motief wilt en spontaan wilt gaan ontwerpen, zijn aquarellen echt praktisch. En meestal heb je ze bij de hand. Als je geen waarde hecht aan scherpe lijnen, maar liever zachte, waardoor de kleuren vloeiend in elkaar overlopen, dan maak je met aquarellen de juiste keuze. Plaats een stuk karton tussen de lagen bij het schilderen van een kant van de jute tas.

Verf jute zakken met spuitverf

Spuitverf op jutezakken voor een snel en eenvoudig ontwerp

Stoffen tassen verven met spuitverf? Waarom niet? Ze zijn heerlijk makkelijk om mee te werken (graag buiten of in ieder geval met goede ventilatie!) en creëren nog steeds prachtige ontwerpen. Voor rechte lijnen kun je de motieven eenvoudig afplakken met plakband of beplakken met papier, zonder omslag krijg je gelijkmatige overgangen. En de kleuren zijn ook dekkend. Perfect als je snel grote jute tassen wilt schilderen.

Knip bijvoorbeeld een motief uit karton of papier, leg het op de gewenste plek en spuit er omheen – altijd met korte tussenpozen en dunne verflagen en op voldoende grote afstand (aangegeven op de spuitbus). Laat de verf even drogen en verwijder het sjabloon. Houd er rekening mee dat spuiten luchtstoten veroorzaakt en dat het sjabloon wegglijdt als het niet goed is bevestigd.

Design jute tassen met textielstiften en/of textielverf

Verf jute tassen met textielstiften en kleuren om te strijken

Het is heel gemakkelijk om met pennen te werken als je jute tassen wilt schilderen. Een eenvoudige pen is perfect voor het tekenen van contouren en lijnen. Teken hiervoor je motieven met een potlood, waarna je een stuk karton in de zak doet. Dit beschermt de tweede laag van de tas tegen verkleuring wanneer de bovenste laag wordt geverfd. Trek vervolgens over de motieven, die mogelijk meerdere lagen nodig hebben om een ​​dekkende kleur te krijgen. Laat daarna de kleuren even drogen, keer de stof binnenstebuiten zodat het motief aan de binnenkant zit en strijk het binnenstebuiten om de kleuren te fixeren en ze in de machine te wassen.

Gebruik stoffen pennen om jute tassen te schilderen en te ontwerpen en fixeer de kleuren met een strijkijzer

Als u de motieven niet uit de vrije hand wilt tekenen, maar liever een sjabloon wilt gebruiken, kan carbonpapier worden gebruikt als hulpmiddel om de contouren op de zak over te brengen. Dit artikel biedt een handleiding waarin wordt uitgelegd hoe u met dit papier kunt werken. Je kunt daar ook twee interessante sjablonen voor belettering ontdekken, zodat je het meteen kunt uitproberen.

Jute tassen schilderen – motieven voor stoffen tassen voor kinderen en volwassenen

Maak of koop zelf postzegels en ontwerp boodschappentassen van stof

Zoals je ziet is het makkelijk en vooral leuk om stoffen tassen te ontwerpen. Als je je nog steeds afvraagt ​​wat je naast de hierboven al getoonde ideeën zo mooi zou kunnen toveren, kun je je laten inspireren door onze ideeën. Overigens is dit niet alleen een heerlijke bezigheid voor volwassenen. Natuurlijk genieten ook kinderen van dergelijke projecten. Op een kinderverjaardagsfeestje kun je bijvoorbeeld jute tassen beschilderen die de kinderen mee naar huis kunnen nemen. Mooie motieven hoeven niet moeilijk te zijn:

Verfzakjes met aardappelstempels

Schildertassen - ideeën met stempels van aardappelen voor driehoeken van acryl

Wil je de jute tas beschilderen met behulp van stempels? Snijd een aardappel doormidden en snij een willekeurig motief in de snijkant. Deze kun je vervolgens als stempel gebruiken om mooie patronen en afbeeldingen op de tas over te brengen. Over het algemeen zijn postzegels een geweldig en praktisch hulpmiddel waarmee zelfs de meest oncreatieve van ons stoffen kan ontwerpen.

Handafdrukken voor kinderen

Jute tassen schilderen met kinderen - bloemen en zon met handafdrukken

Je kunt ook handafdrukken gebruiken om een ​​stoffen tas te schilderen en deze tegelijkertijd te bedrukken. Borstel eenvoudig je hand met acrylverf en druk deze op de stof om de gewenste elementen te krijgen. U kunt vervolgens penselen en verf gebruiken om meer details toe te voegen. Op deze manier kun je jute tassen beschilderen als ze dienen als cadeau en vooral persoonlijk moeten zijn. Vooral degenen die dicht bij hen staan, zullen blij zijn met zo’n herinnering van het kind. Overigens zijn vingerafdrukken ook geschikt, bijvoorbeeld als je kleinere motieven wilt schilderen.

Verf jute tassen voor Pop Art met ananas

Pop Art-design in felle kleuren met acryl- en ananasmotief

Bedek een groot vierkant met papiertape. Dit vierkant verdeel je in vier gelijke maten, waarvan je alleen de eerste hoeft af te plakken en in te kleuren met een sponskwast en acrylverf. Laat de verf drogen en breng indien nodig nog een laag aan. Zodra dit droog is, kunt u het plakband van de twee binnenzijden van het vierkant verwijderen en de volgende maskeren en in een andere kleur schilderen. Doe hetzelfde met de andere vierkanten.

Bedek de zak met plakband en ontwerp met acrylverf

Print en knip vervolgens het ananassjabloon uit. De beste manier om dit te doen is door een mes of een tapijtmes op een geschikte ondergrond te gebruiken. Gebruik het sjabloon om het ontwerp op de vierkanten over te brengen. Laat de kleuren tenslotte weer goed drogen (beter iets langer dan te weinig). Zo makkelijk is het om een ​​jute tas mooi te schilderen!

Ananassjabloon om af te drukken

Ontwerp zelf een praktische jute tas met schoolbordverf

Praktische boodschappentas met ruimte voor de boodschappenlijst

Deze zelf ontworpen stoffen tas is stoer en handig tegelijk. Je kunt het gebruiken om alles op te schrijven wat je nodig hebt tijdens het winkelen. Vanaf nu vergeet je het boodschappenlijstje niet meer, want de boodschappentas heb je sowieso bij je! Hoe kun je de jute tas schilderen met schoolbordverf??

Verf jute tassen met schoolbordverf voor een boodschappenlijstje

Koop letterstickers als je dergelijke letters wilt toevoegen en rangschik ze netjes met behulp van een liniaal. Gebruik vervolgens een kwast of sponskwast om de schoolbordverf in elke vorm en oppervlakte van elk formaat te schilderen. Laat de verf minimaal 3 uur drogen en verwijder de stickers. Je kunt al op je zak schrijven en verwijderen wat je hebt geschreven met een vochtige doek.

Vorm woorden

Spreid de letters uit op de stof en spuit ze in met verdunde acrylverf

Zet letters bij elkaar om woorden te maken. Schuimrubberen letters, houten letters, magneten of die van plastic en andere materialen zijn geschikt. Verdun acrylverf met water en giet de verf in een spuitfles. Spuit over de letters, laat de verf drogen en verwijder de letters. Het blijft een mooie gekleurde vlek met woord.