doe-het-zelf

Maak zelf kneedzeep voor kinderen en volwassenen met deze eenvoudige instructies

Maak zelf kneedzeep met een recept en ideeën voor design

Maak de badkamer ‘s avonds, het avondwasprogramma met de kinderen of regelmatig handen wassen nog interessanter met een zeep waar je mee kunt spelen! Kneedzeep is hiervoor prima geschikt en het maakt je ook nog eens schoon. Het mooie is dat je de kneedzeep zelfs zelf kunt maken met slechts een paar ingrediënten. Hoe dat precies zit, leest u in de volgende regels. Daar vind je een heerlijk eenvoudig doe-het-zelf recept dat je binnen een paar minuten kunt uitvoeren. Ga dus meteen aan de slag en vergeet niet je kinderen mee te laten doen. Omdat ze veel plezier zullen beleven aan dit project!

Zelf modellenzeep maken met kinderen

Eenvoudige instructies voor het maken van zeep om te kneden voor kinderen

Omdat er alleen natuurlijke of milde producten worden gebruikt voor de kneedzeep, kunnen de kinderen zelf helpen bij de productie. Aan het einde kun je zelfs alle figuren uit de zeep vormen, die je later kunt gebruiken om te wassen. Met kinderen kun je zelf zeep maken, maar niet alleen voor eigen gebruik. Kneedzeep is ook een origineel cadeau-idee. Stel bijvoorbeeld een cadeaumand samen van verschillende zelfgemaakte cosmeticaproducten en voeg de ene of de andere kneedzeep toe.

De kneedzeep moet luchtdicht worden bewaard om niet uit te drogen

Als je zelf klei maakt, kun je het ook gebruiken als cadeau voor een verjaardag of een ander evenement. Niet alleen kinderen genieten gegarandeerd van de originele zeepvariant. Volwassenen zullen ook plezier beleven aan het kneden en vormen van de zeep zoals ze dat willen. En als het ook nog uit verschillende kleuren bestaat, is het plezier voor jong en oud nog groter. Omdat het ook heel snel gemaakt is, is het ook perfect voor last-minute cadeaus.

Zelf zeepdeeg maken met maizena

Maak zelf modellenzeep als cadeau voor vrienden en familie

Als je zelf kneedzeep wilt maken, kun je het volgende kneedzeeprecept met zetmeel gebruiken. Van dit bedrag krijg je ongeveer 6 stukken zeep, afhankelijk van hoe groot je het maakt.

  • 130 g maizena of maizena
  • 50 ml douchegel of vloeibare zeep (bij voorkeur gemaakt van natuurlijke producten)
  • optioneel: kleurstof voor levensmiddelen, etherische olie, glitter voor voedsel

Doe de maizena in een kom en voeg de vloeibare zeep toe. Meng beide ingrediënten voor de kneedzeep met een lepel. Als ze enigszins vermengd zijn, ga dan verder met je handen. Strooi hiervoor wat maizena op je aanrecht (of de tafel) en kneed de kneedzeep zoals je pizza- of brooddeeg zou kneden. De zeep zou na verloop van tijd droger moeten aanvoelen. Het doel is een bal die droog aanvoelt in de handen.

Zelf kneedzeep maken en kleuren

Maak slak en sterren in verschillende kleuren met een koekjesvormer

Als je zelf gekleurde kneedzeep wilt maken en verschillende kleuren wilt gebruiken, verdeel dan de kneedzeep in zoveel delen als je wilt (verscheur het of gebruik een mes). Het is raadzaam om handschoenen te gebruiken om vlekken op de huid te voorkomen. Neem een ​​reep plasticine, druk deze zo plat mogelijk aan en doe een druppel kleurstof in het midden. Je kunt hiervoor ook zeepverf gebruiken. Dit is echter moeilijker van je handen af ​​te wassen. Dit is het moment om etherische olie en glitter toe te voegen als je wilt.

Vouw het stuk meerdere keren om de verf erin op te vangen. Kneed het stuk zeep vervolgens goed door zodat de kleur zich goed kan verspreiden. Herhaal deze stappen met de andere stukken zeep. Je kunt nu de afgewerkte zeep gebruiken om figuren te vormen, zoals op de afbeelding hierboven. Doe dit uit de vrije hand of gebruik koekjesvormpjes nadat je de zeep zo dik hebt uitgerold als je wilt.

Maak zelf modelleerzeep – ideeën voor ontwerp

De kneedzeep kan op elke manier worden gevormd - idee met U-Boot

Behalve uitsteekvormpjes kun je ook andere trucjes en technieken gebruiken om interessante zeepjes te maken. U kunt bijvoorbeeld meerdere kleuren in een rechthoekige vorm uitrollen en deze vervolgens over elkaar heen leggen. Rol vervolgens de lagen zeep op tot een rol die je vervolgens in plakjes snijdt. Het resultaat zijn kleurrijke slakken. Als je zeep met een marmereffect wilt veranderen, neem dan gewoon een stuk plasticine van een aantal kleuren en kneed ze samen. Maar overdrijf niet met kneden, want op een gegeven moment gaan alle kleuren samenvloeien.

Maak zelf kneedzeep in pastelkleuren en vorm er balletjes en sterren van

Als je kleizeep cadeau wilt doen, kun je niet alleen mooie vormen uitknippen, maar ook andere decoraties bedenken. Als je bijvoorbeeld lavendelolie hebt toegevoegd, kun je de afgewerkte zeep versieren met gedroogde lavendelbloemen door ze zachtjes in de zeep te drukken. Dit werkt natuurlijk ook met andere bloemen zoals rozen of viooltjes. Laat je fantasie de vrije loop!

Olie als ingrediënt voor de modelleerzeep DIY

Muis knutselaar met zelfgemaakt zeepdeeg voor kinderen en volwassenen

Als je kneedzeep wilt die bij gebruik bijzonder aangenaam op de huid is, kun je ook kokosnoot, amandel, jojoba of een andere favoriete olie aan het recept toevoegen als je zelf kneedzeep maakt. In dit geval vervangt u bij het maken van zeep met kinderen gewoon de helft van de vloeibare zeep door de olie. Alle andere stappen en hoeveelheden blijven hetzelfde.

Houdbaarheid kneedzeep

Zeepblokken om in sterke kleuren te kneden met bijpassende bakjes

Zeker als je natuurlijke ingrediënten gebruikt, gaat de kneedzeep natuurlijk niet zo lang mee als gekochte zeep. Het kan echter zonder problemen enkele weken worden gebruikt. Omdat de kinderen er vooral van genieten om ermee in bad te gaan, is hij in de meeste gevallen zeer snel opgebruikt. U kunt de houdbaarheid echter iets verlengen door een snufje zout aan het recept toe te voegen. Daarnaast moet je de zeep altijd luchtdicht bewaren (bijvoorbeeld in een jampot). Anders zal de zeep uitdrogen en vrij snel afbrokkelen.