doe-het-zelf

Ontwerp je eigen masker – verander het gezichtsmasker in een echt modeaccessoire

De mondkapjes die we door de coronapandemie elke dag moeten dragen, veranderen steeds meer in een modeaccessoire. Steeds meer mensen wenden zich tot meer ongebruikelijke ontwerpen om hun uiterlijk interessanter te maken en om het meeste uit de situatie te halen. Als je de saaie wegwerpmaskers zat bent, kun je voor afwisseling zorgen en je eigen masker ontwerpen. Vandaag leggen we je uit hoe dit werkt of welke opties voor jou beschikbaar zijn en waar je absoluut op moet letten. En binnenkort kun je ieders aandacht trekken met je zelfgemaakte ontwerp.

Ontwerp je eigen masker – waar je op moet letten

Ontwerp je eigen masker met strass-steentjes voor een elegant modeaccessoire

Zoals je weet, beschermen de maskers je niet tegen besmetting, maar ze beschermen de mensen om je heen wel in het geval dat je ziekteverwekkers bij je hebt. Om deze bescherming te garanderen, moet de gebitsbeschermer echter volledig intact zijn. Dit betekent dat u geen ontwerpvarianten moet gebruiken die het gezichtsmasker zouden beschadigen. Borduurwerk en pailletten zijn bijvoorbeeld niet aan te raden, omdat hierdoor gaatjes ontstaan ​​waardoor de druppeltjes en ziekteverwekkers kunnen ontsnappen.

Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld de randen van het masker die niet in de buurt van mond en neus zijn. Ook als je masker uit meerdere lagen bestaat, kan de bovenste voorzien worden van een borduursel.

Door het dragen van de maskers ontstaan ​​er ziektekiemen op hun oppervlakken die moeten worden gedood en dit werkt het beste in het dagelijks leven door heet te wassen of te verwarmen in de oven. Wat je ook gebruikt, als je je masker zelf ontwerpt, moet het bestand zijn tegen een temperatuur van minimaal 70 graden. Als je je maskers in de oven desinfecteert, zijn plastic versieringen (zoals knopen) niet geschikt. Zorg ervoor dat je het juiste materiaal kiest bij het kiezen van de draden!

Ontwerp je eigen masker met deze creatieve ideeën

Maak je eigen masker met rickrack in verschillende kleuren

Nu je weet waar je op moet letten bij het ontwerpen, kun je eindelijk aan de slag en je eigen masker ontwerpen. Voor dit doel kun je een gezichtsmasker gebruiken dat je hebt gekocht of je kunt het masker zelf maken.

Met kleuren

Ontwerp je eigen individuele masker met textielverf

Je kunt de maskers individueel laten bedrukken en labelen, maar als je het zelf doet, kun je achteraf echt trots zijn op je ontwerp. Gewone textielinkten zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Als je niet uit de vrije hand kunt schilderen, kun je natuurlijk ook stencils gebruiken, waarvan er veel op internet te vinden zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met deze sjablonen voor kerstmaskers? Print een afbeelding of belettering uit en knip deze uit. Plaats vervolgens het sjabloon eenvoudig op de gewenste plaats op het masker en schilder het motief uit.

Ontwerp masker met splash

Ontwerp je eigen masker met een eenvoudige techniek - maak spatten met een tandenborstel

Maar ook zonder stencils kunnen geweldige ontwerpen worden gemaakt. Een eenvoudig lijn- of zigzagpatroon kan bijvoorbeeld door iedereen worden gebruikt en je kunt ook met een tandenborstel werken en je eigen masker ontwerpen: pak er gewoon wat verf mee en ga met je vinger over de borstelharen. De spatten zien er echt interessant uit op de gebitsbeschermer! Combineer hiervoor gerust meerdere kleuren.

Spuitmaskers

Ontwerp je eigen masker en spuit het met textielverf voor een kleurrijk ontwerp

Wat dacht je ervan om zelf spatten op je masker te maken door spuitflessen te gebruiken in plaats van een tandenborstel? Het enige wat je hoeft te doen is de kleuren in de flesjes te doen en ze vervolgens op de stof op een oppervlak te spuiten. De elastiekjes moeten onder het masker zitten, zodat ze niet op dezelfde manier gekleurd zijn. Hiervoor kunt u dikke textielverven verdunnen met een beetje water. Laat je ontwerp vervolgens drogen en strijk het masker om de kleuren in te stellen.

Textiel potloden

Ontwerp en personaliseer het masker zelf met textielverf of textielpennen

Als je uit de vrije hand wilt tekenen, kun je ook de praktische textielstiften gebruiken, waarmee je op dezelfde manier werkt als met normale viltstiften. Begin met een schets in potlood, die je vervolgens overtrekt met de stoffen stiften. Terwijl u de stof schildert, moet u de stof een beetje uit elkaar trekken om een ​​glad oppervlak te krijgen. Als je klaar bent met ontwerpen, laat je de maskers 24 uur rusten. Gedurende deze tijd zou ook de geur van de pennen moeten verdwijnen. Ten slotte moet de kleur worden gefixeerd met een strijkijzer. Leg een theedoek op het masker en omcirkel deze meerdere keren op 200 graden met het strijkijzer.

Steentjes

Ontwerp elegante mondbeschermers met eenvoudige strass-steentjes

Met een paar strass-steentjes op de stof gelijmd, zal het heel mooi glinsteren en schitteren. Het perfecte idee voor alle vrouwen onder jullie. De stenen kunnen in elk patroon worden gerangschikt, maar vormen ook letters en kleine motieven (bijvoorbeeld bloemen of zonnen). Als je het masker zelf wilt ontwerpen met deze versieringen, heb je een zogenaamde strass-zuiger nodig met een bijpassende bevestiging, waarmee de strass-steentjes op de stof worden bevestigd.

Subtiele versieringen met strass-steentjes voor vrouwelijke gezichtsmaskers

De zuiger is heel gemakkelijk om mee te werken. Eerst opwarmen. Terwijl u wacht, kunt u de strass-steentjes op de stof spreiden zoals u wilt. Neem vervolgens de zuiger en druk het opzetstuk op de eerste steen. De hitte activeert de lijm aan de onderkant van de steen en begint te smelten. Zo blijven de strass steentjes aan de stof plakken. Haast je hier niet te veel. Wacht gerust een paar seconden om er zeker van te zijn dat alles goed blijft plakken.

Tip: In plaats van je vingers te gebruiken, kun je een pincet of tang gebruiken om de stenen over de stof te spreiden. Zo kan er nauwkeuriger gewerkt worden.

Ontwerp zelf maskers met parels

Maak zelf een nobel masker met parels - eenvoudige instructies voor vrouwen

Parels daarentegen hebben een zeer elegant en nobel effect. En het is bekend dat deze verkrijgbaar zijn in een grote verscheidenheid aan kleuren en maten, zodat u uw eigen masker op een zeer individuele en gevarieerde manier kunt ontwerpen. Zeker als je bent uitgenodigd voor een bruiloft of zelfs de bruid zelf, past zo’n ontwerp voor het gezichtsmasker perfect. Zo eenvoudig is het om je eigen masker met kralen te ontwerpen:

De perfecte gebitsbeschermer voor bruiloften met parels

In tegenstelling tot de variant met de strass-steentjes, begin je hier niet met het ontwerp met de parels, maar breng je eerst een beetje sterke textiellijm aan op het te decoreren gebied. Wacht even tot de lijm droog is en druk dan de kralen stevig op de lijm. De lijm moet dan lang drogen. De textiellijm kan gewassen worden tot 60 graden, maar het risico bestaat dat de parels eraf vallen in de wasmachine. Handen wassen heeft daarom de voorkeur. Zodat het masker toch ontsmet is, het masker na het wassen laten drogen en de stof rond het motief en op de rug strijken.

Ontwerp je eigen masker met patches

Gebruik patches om de gezichtsmaskers te versieren - creatief en gemakkelijk te maken

Patches zijn ook een snelle en gemakkelijke optie waarmee je zelf maskers kunt ontwerpen. Aangezien het naaien op het gezichtsmasker moet worden vermeden, is het raadzaam om gestreken maskers te gebruiken. Zet moderne en stoere accenten aan één kant van het beschermende masker of maak een mooie rand met mooie motieven.

Strijk op om gezichtsmaskers te ontwerpen tijdens de pandemie

De opstrijkpatches zijn voorzien van lijm, die net als de strass-steentjes door warmte wordt geactiveerd. Om dit te doen, plaatst u de pleister gewoon op de gewenste plaats en strijkt u deze een paar minuten met een heet strijkijzer. Deze variant is alleen geschikt voor natuurlijk textiel zoals katoen of blended stoffen met een hoog katoengehalte en zou lang mee moeten gaan. Polyester, nylon en andere kunstmatige materialen en zijde zijn niet geschikt voor opstrijktransfers. In dit geval zijn patches de betere optie. We herinneren u er echter aan dat bij een variant met naaien het gebied voor de mond en neus niet mag worden ontworpen.

Kerst gebitsbeschermer

Ontwerp zelf gezichtsmaskers - batiktechniek en kerst met ruches

Het feest van liefde en familie nadert en een paar ideeën voor een gebitsbeschermer met een bijpassend design zijn van harte welkom, toch? Als je echt ieders aandacht wilt trekken, kun je ook kiezen voor grappige gezichtsmaskers zoals het model met kerstverlichting. Maar je kunt ook je eigen creatieve masker ontwerpen met textielverf (ook met glitter), patches met kerstmotieven en strass-steentjes. Je kunt ook zelf een vrolijk masker maken voor kinderen. Vergeet ook geen belletjes die aan de rand van de maskers kunnen worden bevestigd.

Kunt u geen motief vinden dat aan uw verwachtingen voldoet? Ontwerp het dan gewoon zelf met behulp van zelfgemaakte stempels van een spons. Neem gewoon een dunne spons en teken het gewenste motief (u kunt hiervoor stencils gebruiken). Knip vervolgens uw motief uit met een tapijtmes of een knutselmes en op een geschikte ondergrond. Dep dit in de verf en breng het over op het masker.

Met pailletten

Ontwerp je eigen masker met glinsterende pailletten in felle kleuren

Pailletten zijn elegant, pailletten zijn vrolijk – en ze zijn perfect voor het versieren van het gezichtsmasker. Kies zijgebieden of de randen als u ze gebruikt om het masker zelf te ontwerpen of gebruik een meerlaags beschermend masker waarin u alleen de bovenste laag versiert om de beste bescherming te garanderen.

Verdere ideeën

Discrete decoratie op het gezichtsmasker met een patch - vliegenzwam op stof in kaki

Grappig idee voor kinderen met dierenmotieven

Grappig idee voor een gezichtsmasker met een zelfgeschilderde konijnenmond

Monsters en emoji

Ontwerp je eigen gezichten op het masker - monsters en emoji met tong

Hartvormige strass-steentjes en knopen

Eenvoudig idee in felle kleuren voor kinderen met hartvormige strass-steentjes en knopen

Elegante trouwoutfit met borduursels en parels

Edele bruiloftsmasker in wit en met parels voor een veilig huwelijksfeest

Ideeën voor Mardi Gras en Halloween

Grappige ideeën voor maskers voor Halloween en Mardi Gras

Delicaat kantontwerp

Leuk idee met kant voor vrouwelijke outfits en bruiloften

Grappig ontwerp met een patch in de vorm van een mond

Ontwerp je eigen masker met patches voor vrolijke ontwerpen