doe-het-zelf

Tinkerfiguren uit boetseerklei – instructies en ideeën

Tinkerfiguren uit boetseerklei -familie-tinker-fimo-idea-pueppchen

Kneden, pottenbakken en boetseren zijn niet alleen voor kinderen. Volwassenen maken ook graag decoraties en fantasierijk Figuren gemaakt van boetseerklei maken. Je hebt geen speciaal gereedschap of grote ovens nodig om de producten te bakken en er is geen chaos bij het knutselen. In winkels zijn er klei die in de open lucht droogt en polymere boetseerklei die thuis in een elektrische oven kan worden gebakken.

Tinkerfiguren uit boetseerklei – geschikt gereedschap

Zelf figuren maken van boetseerklei-instructie-gereedschappen

U kunt het juiste gereedschap bij de vakhandel krijgen, maar dat hoeft niet. Veel uit het huishouden is goed geschikt – messen of uitstekers van verschillende grootte om koekjes, kopjes en glazen uit te snijden, een fles of deegroller om uit te rollen en voorwerpen met interessante structuren om motieven op het oppervlak van de boetseerklei te creëren.

Bekijk de instructies en probeer met ons stap voor stap artistieke figuren te maken van luchthardende klei of polymeer deeg of Fimo, zoals je wilt.

Figuren maken van boetseerklei – Instructies – kleine poppetjes gemaakt van polymeer boetseerklei

Figuren uit boetseerklei - instructies-boetseerklei-moulding-fimo-polymeer-first-step

Neem, afhankelijk van de grootte van de pop die je wilt, voldoende plasticine in je hand. In totaal heb je drie bollen van verschillende grootte nodig – een kleine voor het knotkapsel, een middelgrote voor het hoofd en een derde, die je vervolgens in een langwerpige vorm vormt, voor het lichaam. Ontwerp het kapsel zoals je wilt – gevlochten, opgestoken of in tweeën gedeeld. Ook het aantal ballen pas je daarop aan. Nadat je alle figuren hebt gemaakt, moeten ze in de oven worden gebakken. Zet de keukenoven op 130 graden en als de temperatuur bereikt is, leg je de voorbereide figuren op bakpapier en in de oven voor 30 minuten. De gewenste temperatuur en baktijden variëren met de verschillende soorten boetseerklei. Het is het beste om de instructies van de fabrikant te volgen. Laat de poppen afkoelen voordat je ze aanraakt. Als je alleen effen witte plasticine hebt gebruikt, kun je de figuren met kleuren schilderen zoals je wilt en je kleding vrij ontwerpen. Veel plezier!

Figuren gemaakt van boetseerklei - poppen-tinker-head-body-white-shapes-diy

Voor de instructies werden poppen gemaakt die een conisch lichaam en een bolvormig hoofd hebben. Je kunt natuurlijk met de vormen experimenteren en andere variaties proberen totdat je iets vindt dat bij je past.

Tinkerfiguren uit boetseerklei - Instructies en ideeën - verschillende-poppen-fimo-tinker-white-body-four

Er zijn verschillende tools die het werken met boetseerklei makkelijker maken. Hiermee kun je bijvoorbeeld de massa op een bepaalde manier laten inspringen, wat handig kan zijn voor het maken van oogkassen. De boetseerklei kan ook worden bekrast. Opnieuw heb je de mogelijkheid om te experimenteren. Het werk is dus erg leuk en afwisselend.

Figuren gemaakt van boetseerklei - instructies-elektrisch-open-figuren-bakken-achtste-knutselen-fimo

Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je er geen genoeg van krijgen. Verf de afgewerkte poppen naar jouw smaak en ontwerp blond, brunette of rood haar, blije, droevige of abstracte gezichten en alle soorten kleding. De lichamen die je in kleding verandert, kunnen prachtige patronen hebben of gewoon effen kleuren.

Figuren gemaakt van boetseerklei - poppen-haar-schilderen-knutselen-ideeën-diy-wit

En als de poppen klaar zijn, probeer dan de volgende keer andere figuren! Wat dacht je van uilen of andere dieren, cupcakes of zelfs cactussen en andere planten? Laat je fantasie de vrije loop. Met boetseerklei kun je prachtige decoraties voor je huis maken.

Knutselideeën - poppen-modelleren-kleuren-diy-schilderen-knutselen-anders

Ambachten-poppen-schattige-kleine-doe-het-knutselen-ideeën-schilderij

Ideeën voor fantasierijke figuren gemaakt van boetseerklei

boetseerklei-figuren-lieve-uilen-roze-blauw-grote-ogen

Hieronder vindt u een veelvoud aan ideeën en suggesties voor prachtige figuren gemaakt van boetseerklei die gemakkelijk te imiteren zijn en ook geschikt zijn voor knutselen met kinderen. Allereerst willen we je aandacht vestigen op deze schattige uiltjes in leuke kleuren. Ze kunnen ofwel worden gesleuteld met witte polymeerklei en worden geverfd nadat deze is uitgehard, of rechtstreeks worden gemaakt met gekleurde boetseerklei. De maat bepaal je zelf. Zorg er wel voor dat hoe groter de cijfers zijn, hoe meer tijd ze nodig hebben om te genezen.

modellering-klei-figuren-pinuine-knutselen-ideeën-zwart-drie

Als je op zoek bent naar ideeën die ook geschikt zijn voor de kinderen, dan kun je het beste kiezen voor kleine figuurtjes en dieren die makkelijk na te bootsen zijn. Deze schattige pinguïns zijn een geweldig idee, waarvoor je alleen wat zwart, wit en oranje boetseerklei nodig hebt. Maak eerst drie ballen van elke kleur, waarbij de zwarte de grootste is en de witte de kleinste. Vorm vervolgens eerst het lichaam en de armen en daarna de buik en benen. Vergeet ook de snavel en ogen niet.

boetseerklei-figuren-koekjes-muffins-knutselen-zoete-vormpjes

De figuren gemaakt van boetseerklei hoeven echter niet altijd dieren of kleine mensen te zijn. In plaats daarvan kun je smakelijke lekkernijen maken van polymeerklei die er echt realistisch uitzien. Kleine groenten en fruit, schattige muffins, macarons, donuts en croissants kunnen met een beetje vaardigheid en creativiteit worden ontworpen. Deze kun je vervolgens in de oven laten uitharden en omtoveren tot prachtige sieraden. Je dochter of beste vriendin wil zeker zelfgemaakte mooie oorbellen met donuts of een ketting met een zoete muffin als cadeau.

modellering-klei-figuren-kat-fimo-oranje-idee-knutselen

Katten en honden worden beschouwd als de meest populaire huisdieren ter wereld en worden vaak door kinderen gemaakt van verschillende materialen. Een daarvan is zeker boetseerklei. Een kat kan snel en gemakkelijk worden gesleuteld met boetseerklei en is perfect als eerste doe-het-zelf-project voor beginners. Je kunt hiervoor elke kleur kiezen, want kaarten zijn er in veel verschillende kleuren. Maak eerst een ovaal voor het lichaam met de gekozen kleur, vorm twee platte ovalen voor de poten en bevestig deze aan de onderkant van het lichaam. De figuur moet rechtop kunnen staan. Vorm vervolgens twee kleine driehoekjes en bevestig ze aan de bovenkant als kattenoren. Het blijft alleen om het gezicht te ontwerpen, een kattenstaart te knutselen en het figuur is klaar.

boetseren-klei-figuren-cactussen-planten-knutselen-ideeën-fimo

Je kunt ook een sfeervolle decoratie voor het appartement maken van polymeerklei. Mooie kamerplanten en vetplanten zijn perfecte figuren gemaakt van boetseerklei en kunnen elke vensterbank verfraaien. Kleine cactussen van verschillende soorten kunnen met eenvoudige figuren worden gesleuteld en vervolgens in minipotten worden gerangschikt. Op de foto vind je enkele inspirerende ideeën voor mini polymeerklei kamerplanten die je snel en gemakkelijk thuis kunt namaken. Probeer het eens!

Instructies voor het kneden met luchtdrogende klei

modellering-klei-figuren-klei-wit-eerste-stap-vormen

Met dit type boetseerklei drogen de gemaakte figuren één tot drie dagen in de lucht, afhankelijk van hun dikte en grootte. Bevochtig je vingers en de boetseerklei af en toe met een beetje water zodat je langer kunt werken. Gebruik een fles of deegroller om te rollen. Je kunt cirkelvormen uitsnijden met een drinkglas, een theekopje of een mes. Het oppervlak is vrij zacht en kan met verschillende structuren bedrukt worden. Na het drogen schilderen en smaakvol decoreren met verf. Veel plezier met knutselen!

klei-rollen-knutselen-diy-wit-modelleren

Wil je van boetseerklei platte figuren maken, zoals onderzetters voor kopjes of hangende boomversieringen, dan heb je een deegroller nodig om het deeg uit te rollen. Als je geen deegroller hebt, kun je als alternatief elke ronde fles van glas of een ander stevig materiaal gebruiken.

klei-wit-uitgesneden-diy-cirkel-bekermes

De koekjes uitstekers zijn perfect voor het uitsnijden van verschillende vormen uit klei en boetseerklei. Een geweldig alternatief voor ronde vormen zijn glazen en kopjes van verschillende soorten. Met een flessenhals daarentegen kun je bijzonder kleine cirkels uitsnijden die bijna nooit perfect kunnen zijn met een mes.

boetseerklei-figuren-knutselen-klei-stempelen-witpunt

Als je de figuren van boetseerklei wilt versieren met een mooi patroon, kun je de klei stempelen voordat deze uithardt. Hiervoor kunnen verschillende objecten met een gedessineerd oppervlak worden gebruikt, zoals elegante kleedjes en kant. De makkelijkste manier om het patroon over te brengen op de boetseerklei is door het kleedje erop te leggen en er met de deegroller overheen te drukken. Na uitharding kunnen de resulterende patronen in felle kleuren worden geverfd voor een mooi effect.

klei-witte-uitgesneden-verf-laat-droog-verf

klei-wit-zwart-thee-kop-diy-onderzetters-tinker

Ideeën voor creatieve figuren – luchtdrogende klei

witte-klei-kralen-diy-vormen-ball-tinker

modelleren-klei-figuren-aan de lucht drogen-knutselen-sterren-opknoping

boetseerklei-figuren-druk-voeten-klei-witte-stempel

boetseerklei-figuren-kandelaars-theelichtje-wit-gestempeld

modellering-klei-figuren-klei-witte-mallen-koekjes-diy

figuren-modellering-klei-monsters-verliefd

figuren-boetseerklei-boeken-pastelkleuren

figuren-boetseerklei-walvissen-blauw-wit

figuurmodellering-klei-donuts-roze-geel-glazuur

figuurmodellering-klei-uil-handgeschilderd