doe-het-zelf

Vilten met kinderen voor hun verjaardag: doe-het-zelfideeën met vilten vellen en vilten ballen

vilten kinderslinger maak zelf instructies

Een kinderverjaardag staat voor de deur en je bent op zoek naar ideeën om de kinderen bezig te houden tijdens het familiefeest. Een tof idee, zeker voor de koude en regenachtige herfst- en winterdagen, is het organiseren van een knutselworkshop. De kleintjes kunnen hun creativiteit de vrije loop laten. Dit geldt vooral voor vilten met kinderen op hun verjaardag – we bieden u enkele instructies die gegarandeerd een sensatie zullen veroorzaken. 2-3 projecten kunnen het feestelijke programma afronden. Laat je inspireren door de suggesties!

Vilten met kinderen – slinger van viltballen

vilten kinderen maken zelf slingers

Als je met je gasten wilt stoeien op de verjaardag van je kind, moet je een zekere voorkennis hebben. Vilten is een proces waarbij de wol mechanisch wordt “verzegeld”. Het gaat om het persen van de ruwe wol, niet om het weven. De basistechniek is eigenlijk heel eenvoudig en kan zelfs door complete beginners heel snel worden geleerd. Er zijn twee mogelijkheden: de wol kan ofwel nat (dan spreken we van natvilten) of droog (droogvilten) verwerkt worden. De twee processen verschillen aanzienlijk van elkaar. In het artikel vindt u instructies voor de twee varianten, zodat u degene kunt kiezen die u het leukst vindt.

vilten kinderen vilten bal diy instructies kinderen

Bij de slinger van wol wordt het materiaal met behulp van speciale naalden met weerhaken bewerkt en in de juiste vorm gebracht. De knutseltechniek is geschikt voor kleine driedimensionale objecten zoals pom-poms, ballen, etc. Aangezien er een naald wordt gebruikt, is voorzichtigheid geboden bij het prikken. Daarom is deze methode geschikt voor kinderen van 9-10 jaar en moet het knutselen plaatsvinden onder toezicht van de ouders. Een beetje vaardigheid en ervaring zijn ook cruciaal voor het eindresultaat bij droogvilten. Iedereen die niet bekend is met het omgaan met wol, kan met verschillende trucs tijd en zenuwen besparen. Het eerste dat u moet doen, is zeer eenvoudige vormen kiezen – de snelste manier om een ​​bal te maken is. Dit is belangrijk omdat de kinderen allereerst een afgewerkt product mee naar huis moeten nemen. Ten tweede duurt het lang voordat de draadstructuren met elkaar verstrengeld raken. We bieden je daarom een ​​idee aan dat de creativiteit van de kleintjes opwekt en ook nog eens vrij eenvoudig is.

vilten kinderen vilten bal zelf zeep maken

De materialen die je nodig hebt zijn wol, touw, een borstel, schaar, meerdere viltnaalden, lijm of een lijmpistool. Onze tip: Maak eerst zelf alle benodigde ballen voor de slinger, zodat je enerzijds de moeilijkheidsgraad van het knutselproject zelf kunt bepalen, anderzijds ben je voorbereid voor het geval sommige kinderen de taak niet aankunnen. Vergeet niet om advies in te winnen over wol in de ambachtswinkel – de vezels krimpen met 40% na verwerking. Voor een maximaal effect koop je verschillende kleuren, dan kun je ze combineren volgens je persoonlijke wensen en meerkleurige decoratieve stukken maken.

vilten kinderen vilten bal zeep zelfklevende slinger

En zo worden de vilten ballen gemaakt – eerst de schapenwol opruwen met de borstel, dan vouwen tot een bal. Houd de uiteinden van de bal met één hand vast en gebruik de andere hand om de bal met de naald te doorboren. Laat elk kind zo’n bol maken.

vilten kinderen maken zelf doe-projecten

Als alle ballen klaar zijn, bind je ze gewoon in het midden vast met touw (zie foto hierboven) zodat hun vorm op een koekje lijkt. Bevestig vervolgens de individuele “koekjes” aan een kleurrijk touwtje met de lijm of het hete lijmpistool.

vilten kinderen slinger koekjes vilten ballen verjaardag

De afgewerkte slinger ziet er zo aantrekkelijk uit – een liefdevol cadeau voor de jarige, de kinderen kunnen zelfs met een viltstift op hun viltballen schrijven. Als elk kind twee vilten ballen maakt, mogen ze er één mee naar huis nemen als souvenir.

Vilten met kinderen – knip een strik uit een vel vilt

vilten met kinderen die een strik maken knutselinstructies

Als je een meisje hebt, kun je voor de zekerheid de benodigdheden krijgen voor een ander eenvoudig knutselproject. Je hebt textielverf op waterbasis nodig, viltvellen, een schaar en touw, een naald (met een heet lijmpistool gaat dat makkelijker). Het project is zelfs ideaal voor peuters in de kleuterleeftijd, vooral omdat de kinderen geen ingewikkelde vormen hoeven uit te knippen en in plaats daarvan de strikken kunnen schilderen.

vilten met kinderen lint meisje zelf kleur maken

Je kunt de textielverf verdelen in meerdere kleinere flesjes. Verwacht meer vuil omdat de verf op de stof zal spatten. De lakken zijn in ieder geval wasbaar tot 40 graden – zo verwijder je achteraf gemakkelijk vlekken van het tafelkleed. En zo wordt de lus gemaakt – vraag de kinderen eerst om een ​​vierkant van 7 x 15 cm en een vierkant van 1 cm x 6 cm uit te knippen. Hiervoor kun je ofwel een sjabloon maken (voor de allerkleinsten) of de kinderen een liniaal geven (voor schoolgaande kinderen). Verzamel dan alle grote vierkanten, leg ze op tafel en laat de kinderen ze bespuiten met de verf. Hierdoor ontstaan ​​unieke patronen. Wacht 30-40 minuten totdat de verf droog is (in de tussentijd kun je bijvoorbeeld het eten serveren) en print het grote vierkant in het midden en lijm de kleine erop. compleet!

vilten met kinderen maak je eigen strik

Vilten met kinderen – vingerpoppetjes maken

vilten met kinderen vingerpoppetjes verjaardag knutselideeën

Als je kind een favoriet boek of een favoriete filmserie heeft, kun je samen toffe vingerpoppetjes maken voor hun verjaardag en een poppentheater organiseren. Dit knutselidee is ideaal voor kinderen in de kleuterleeftijd. Onze tip – maak een sjabloon voor de kleine details, teken de lijnen op de viltvellen van tevoren met een potlood.

vilten met kinderen vilten vellen verschillende kleuren materialen

Voor het knutselproject heb je viltvellen, schaar, lijm, viltstift nodig.

vilten met kindermateriaal sjablonen tips

Knip eerst het “lichaam” van de vingerpoppen uit – een vierkant met een hoogte van 6-7 cm en een breedte van 5 cm.

vilten met kinderen maken van monstervilt poppen kleuterschool

Wikkel vervolgens de vilten strook om je vinger en lijm de uiteinden aan elkaar met de lijm. Laat het opzij drogen.

vilten met kinderen poppen instructies ideeën

Optioneel – knip een detail boven de vinger uit vilt en plak het op het lichaam.

Vilten met kinderen details uitgesneden gezicht

Knip het gezicht van de pop – ogen, mond, snor, oren, wenkbrauwen, neus enz. uit vilt.

vilten met kinderen zelf poppenfiguren maken

Bevestig vervolgens de details op het lichaam en laat opnieuw één tot twee minuten drogen.

vilten met kinderogen, schildertips

Teken de details met een viltstift en deel de poppen uit aan de kinderen. Het project is geschikt voor een klein verjaardagsfeestje met maximaal 10 gasten.

vilten met kinderen verf monsterogen viltstift

Lezen en auditie zijn natuurlijk inbegrepen in het programma – het idee is geschikt voor kinderen in de kleuterleeftijd.

vilten met kinderen monster vingerpoppetjes kinderboek

vilten met kinderen maak zelf monster vingerpoppetjes

Vilten met kinderen: cabochonringen maken met natvilten

vilten met kinderring maak je eigen ideeën

In tegenstelling tot het tijdrovende droogvilten is natvilten eigenlijk vrij eenvoudig – je hebt maar een beetje zeep, water en schapenwol nodig om de vilten voorwerpen te maken.

vilten met kinderen materialen instructie

De benodigde materialen voor het volgende handwerkproject – kom met water, zeep, schapenwol, liniaal, lijm of heet lijmpistool, ringinstellingen voor cabochonstenen.

vilten met kinderen verjaardag vilten ballen natvilten instructies

Leg de wol eerst kruiselings, pluk hem met de hand en dompel hem onder in lauw water. Masseer met gezeepte handen de wol tot een bal, en wanneer de draden vast komen te zitten, sterk voelen. Ga door tot er een stevige bal ontstaat.

Vilten met kinderen vilten ballen meten

Meet de bal – de diameter moet overeenkomen met de ringinstelling. Probeer meerdere keren met verschillende hoeveelheden wol totdat je de juiste maat hebt gemaakt.

vilten meten met kinderen

Voor elke ring heb je een halve bol nodig, deze moet je dus met een scherp mes doormidden snijden. Je kunt een slinger maken van de ballen die te groot of te klein zijn.

vilten met kinderen uitgesneden vilten ringen

Bevestig de viltdetails eenvoudig aan de ringinstelling met het hete lijmpistool of lijm.

vilten met kinderverjaardagsideeën meisje

Vilten met kinderen – fantasierijke vilten ballen ensceneren

vilten met kinderdecoratieboeket

Hier is een idee van wat je met de rest van de ballen kunt doen – eenvoudige vilten bloemen kunnen gemakkelijk worden gerangschikt in een moderne vaas op de salontafel.

vilten kinderen onderzetters kurk plakken diy

Snij vijfhoekige vormen uit karton en lijm de vilten bolletjes erop – zo heb je zelf unieke onderzetters gemaakt.

vilten kindermokken maak zelf onderzetters

vilten kinderslinger maak jezelf gouddraad kleuren

Maak een minimalistische slinger voor Kerstmis – alles wat je nodig hebt is een naald, gouddraad en textielverf.

vilten kinderslinger verjaardag instructies

vilten kinderslinger maak zelf instructies

Vilten met kinderen voor een verjaardag: naai een handtas van viltvellen

vilten met kinderen naaizakjes van vilten lakens

Hier zijn verschillende knutselideeën voor naaien (of lijmen).

vilten met kindermaterialen accessoires

vilten met kinderen details uitknippen aan elkaar lijmen

vilten met ritszak voor kinderen verjaardag

vilten met instructies voor verjaardagsknutselideeën voor kinderen

vilten met kinderen die een watermeloenzak aan elkaar naaien

vilten met kinderen die details opnaaien

vilten met kinderhandtasdetails aan elkaar naaien

maak je eigen vilten handtas met kinderen

vilten met kinderverjaardagstas naaien viltvellen lijm

vilten met kinderen naai lakens van watermeloenvilt

Vilten met kinderen voor hun verjaardag – maak een moestuin van vilt

vilten kinderen tips knutselideeën moestuin verjaardagscadeau

Een moestuin is de juiste toevoeging aan de kinderkeuken – we hebben je al laten zien hoe je de accessoires van vilt zelf kunt maken, nu kun je ook de instructies voor de tuin bekijken.

vilten kinderen vilt lakens instructies materialen

vilten kinderen maken hun eigen doos met ideeënvilten met kinderen naaien vilten vellen viltballen

vilten kinderen radijsjes naaien zelf ideeën

vilten kinderen wortel naaien vilten plaat

vilten kinderen blaadjes aardbeien uitgesneden vilten vellen

vilten naai aardbeien voor kinderen

Aardbeien vilten met kinderen zelf moestuin maken instructies

vilten met kinderen moestuin in de buurt van de kleuterschool

vilten kinderen moestuin idee knutselen verjaardagscadeau voor kinderen

vilten kinderen moestuin kinderen doe het zelf

vilten kinderen maken hun eigen moestuin

Vilten met kinderen voor hun verjaardag – maak Quiet Book zelf

vilten kinderen vilten lakens stil boek naaien

vilten kinderen maken zelf een stil boek zonder te naaien

vilten kinderen details onderwaterwereld

vilten kinderen stilboek verjaardag kleuterschool leeftijd doe het zelf

vilten kinderen naaien details doe het zelf Quietbook

vilten cadeau-ideeën voor kinderen naai stilboek

vilten kinderen vissen naaien onderwaterwereld Quietbook

vilten kinderen onderwaterwereld vis schelp octopus