doe-het-zelf

Zelf een tafelvuur bouwen: 3 eenvoudige doe-het-zelf instructies voor een vuurschaal, tafelhaard en olielamp

Een tafelvuur zorgt voor licht en warmte op koele zomeravonden. Er zijn verschillende modellen op de markt om uit te kiezen, maar vakbekwame doe-het-zelvers kunnen zelf een tafelvuur bouwen. Van metaal, glas of beton: we leggen je uit hoe je zelf een olielamp, een tafelhaard of een vuurschaal maakt.

Zelf tafelvuur bouwen: vuurschaal van beton

Bouw je eigen tafelvuur uit beton Instructies

Een betonnen vuurschaal is minimalistisch en staat zowel op een moderne als op een rustieke of ijzeren mozaïektafel goed. Zodat de vuurschaal ieders aandacht trekt, kun je hem vullen met antracietgrijze lavastenen. De lavastenen staan ​​bij elke grillmeester bekend om hun thermische geleidbaarheid. Controleer voor de zekerheid of de tuintafel het totale gewicht van een betonnen vuurschaal en de lavastenen kan dragen. Een middelgrote kom alleen al kan ongeveer 20 kilogram wegen, gevuld met zand en glasparels weegt hij meer dan 25 kilogram.

Giet het betonnen tafelvuur in en steek het aan met bio ethanol

Voor het doe-het-zelf-project heb je de volgende materialen nodig:

 • beton
 • speciale hittebestendige glaskralen die geschikt zijn voor het vullen van vuurschalen
 • Zand of grind
 • Metalen rooster
 • een plastic of keramische kom van de juiste maat
 • een plastic container
 • Huishoudfolie
 • een houten strip (voor het mengen van het beton)
 • een tang
 • een blikje met brandstofpasta (geschikt voor buitengebruik)

Maak zelf tafelvuren van beton met glas en ethanol

Instructies:

1. Meng eerst het beton volgens de instructies van de fabrikant.

2. Draai de kom om en plaats deze met de onderkant naar boven op het werkoppervlak. Giet geleidelijk beton op de kom totdat deze volledig bedekt is.

3. Bedek de kom en het beton met huishoudfolie en laat het beton drogen.

4. Zodra het beton volledig droog is, verwijdert u het voorzichtig uit de kom. Je kunt zachtjes op de vloer kloppen.

Maak je eigen vuurschaal van beton en steek hem aan met ethanol

5. Draai de afgewerkte betonnen schaal om en plaats deze op de tuintafel. Boor een gat in het midden van de grond met een betonboor (zodat regenwater kan weglopen).

6. Plaats vervolgens het blikje met brandstofpasta in het midden van de bodem van de kom, snijd het metalen rooster door en plaats het op de blikopening.

7. Vul de schaal eerst met grind en daarna met de decoratieve glaskralen.

Bouw zelf een tafelvuur: vuurschaal gemaakt van oude keramieken plantenbak

Maak zelf een tafelvuur van ethanolgel en een aarden pot Instructies

Moe van het aanraken van beton? U kunt tijd en moeite besparen door in plaats daarvan een plantenbak van keramiek of klei te gebruiken en er een vuurschaal van te maken. Misschien wel het grootste voordeel van dit idee is dat je de vuurschaal snel in elkaar kunt zetten en eventueel weer uit elkaar kunt halen.

Bouw zelf een tafelvuur uit een aarden pot Instructies

Je kunt weer een blikje brandstofpasta als brandstof gebruiken. Steek de gel heel voorzichtig aan met een aansteker. Als de plantenbak geen afvoergaten heeft, kunt u doorgaan zoals bij de betonnen bak en een gat boren met een geschikte boor.

Laat een vuurschaal nooit onbeheerd branden. Bewaar ze na gebruik buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Doof het vuur na elk gebruik (plaats gewoon de deksel op het blikje). Controleer altijd of het vuur echt gedoofd is.

Maak een olielamp van een oude whiskyfles

Maak je eigen olielamp van een oude fles

Voor het volgende idee heb je de volgende materialen nodig:

 • Lampolie, transparant
 • Wick voor olielampen
 • Draadbuis met moer
 • koker
 • een whiskyglas

Maak je eigen olielamp van oude flessen Instructies voor tafelvuren

Instructies: 

1. Boor een gat in het deksel van de fles of snij het uit met een scherp mes. Zorg ervoor dat het gat groter is dan de diameter van de buis met schroefdraad.

2. Schroef de draadbuis op het flessendeksel en zet vast met de moer.

3. Knip de lont op maat en leid deze door de schroefdraadbuis. De pit mag de bodem van de fles niet raken.

4. Giet de brandstof in de fles (gebruik de trechter).

5. Schroef het deksel vast. Wacht een half uur tot de lont de lampolie heeft opgenomen.

Zelf tafelvuur bouwen: oude keramieken vaas ombouwen

Zelf een tafelvuur bouwen Instructies voor een tafelhaard van een oude plantenpot

Heb je een kleine tuintafel met weinig ruimte voor een tafelvuur, dan kun je kiezen voor het volgende ruimtebesparende DIY-idee. We leggen uit hoe je een oude vaas kunt ombouwen. Het moet van steen, klei of keramiek zijn. Glazen en plastic vazen ​​zijn ongeschikt omdat de materialen kunnen smelten/breken.

Zelf tafelvuur maken instructies van een oude plantenpot

Plaats de brandstof (het is het beste om brandstofpasta als brandstof te gebruiken) in het midden van de vaas. Vul de vaas vervolgens met grof grind, rivier- of lavastenen. Voor de zekerheid kun je het blikje afdekken met de brandstofpasta met een RVS rooster.

Zo’n tafelvuur is ook ideaal om bijvoorbeeld marshmallows op te grillen. De marshmallows (in Duitsland “Mäusespeck” genoemd) zijn een populair snoepje in de VS. Ze zijn gemaakt van suiker en eiwitten en zijn bijzonder lekker als ze boven een open vuur worden gegrild. Neem gewoon een lange kebabspies, plak er een marshmallow op en houd deze ongeveer 30 cm boven het tafelvuur tot hij goudbruin is.

Maak zelf tafelhaarden van glas en metaal

Bouw zelf een tafelvuur van bio ethanol Instructies

Je kunt ook zelf een tafelhaard maken van metaal en glas. Hiervoor kun je ofwel een oude vaas van metaal en glas ombouwen, of de tafel zelf vuur maken van vuurvast glas en een oude plantenpot.

Bouw zelf een tafelhaard van metaal en glas Instructies

Brandwerend glas voor schoorstenen en kachels is verkrijgbaar in bouwmarkten. Meet de lengte en breedte van de metalen plantenpot en laat het glas dienovereenkomstig snijden. Koop siliconenlijm voor aquaria, deze is namelijk volledig transparant, in tegenstelling tot andere siliconenlijmen.

Maak zelf een tafelhaard van glas en oude metalen emmers

Maak thuis eerst de ruiten schoon met alcohol. Bedek vervolgens het werkvlak met folie. Breng vervolgens voorzichtig de lijm aan in het randgebied en lijm de vier glazen zijkanten vast. Druk de zijkanten kort op elkaar en ondersteun ze met boeken, vazen ​​of theepotten. De lijm hardt volledig uit in één dag. Daarna kun je met een knutselmes de lijmresten aan de zijkanten afsnijden. Dan kun je het tafelvuur samenstellen. Gebruik de siliconenlijm om het glasdetail aan de plantenbak te bevestigen. Terwijl de lijm droogt, kun je een metalen gaas snijden. Doe vervolgens de brandstof in de emmer en plaats het rooster op de rand van de emmer. Zorg ervoor dat het rooster stabiel is. Als de lijm hard wordt, kun je de tafelhaard vullen met decoratieve stenen.

Bouw zelf een vuurschaal van beton en stukjes glas en ethanol

Een tafelvuur zorgt voor warmte op koude herfstdagen en koele zomeravonden en zorgt voor een romantische sfeer. Aan het einde van het tuinseizoen kun je de vuurschaal of de tafelhaard leegmaken, schoonmaken en op een droge plaats bewaren. Vooral betonnen schalen mogen in de winter nooit buiten blijven staan. Omdat de temperatuurschommelingen tot scheuren kunnen leiden. Maar een metalen tafelvuur kan ook roesten en dan lelijk worden.