doe-het-zelf

Zelf kleurrijke boetseerklei maken met kinderen – leuke recepten met instructies

Zelf klei maken kinderen-knutselen-plasticine-kleurrijk

Het is geen geheim dat kinderen gek zijn op boetseerklei en er graag mee spelen. Alle figuren kunnen gemaakt worden van boetseerklei, zoals dieren, mensen of zelfs huizen. In plaats van constant nieuwe plasticine te kopen, kun je kleurrijk worden met de kinderen Zelf klei maken. Een paar recepten met instructies en handige tips vind je in het artikel.

Zelf klei maken voor veel plezier voor kinderen

Zelf boetseerklei maken, figuren-koekjes uitstekers-kleurrijk-boetseerklei

De in de winkel gekochte plasticine kan een duur speelgoed zijn voor kinderen, vooral als het snel droogt en moet worden vervangen. Daarnaast bevat de plasticine die je koopt vaak giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van het kind als ze in de mond worden gestopt. Daarom kun je met eenvoudige ingrediënten zelf goedkope plamuur maken, wat vooral geschikt is voor kinderen.

Zelf klei maken zonder aluin recept

Zelf klei maken recept-zout-citroenzuur-water-instructies

Hier zijn de benodigde ingrediënten voor een eenvoudig kleirecept:

 • 400 g bloem
 • 200 g zout
 • 2 el citroenzuur- of wijnsteenbakpoeder
 • 3 el plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie)
 • 500 ml kokend water
 • Voedselkleuren naar keuze.

Hoe maak je zelf klei

Zelf klei maken instructies-deeg-spelen-klei-handen

Als je alle ingrediënten hebt verzameld, kun je beginnen met mixen. Alles wordt geleidelijk aan een kom toegevoegd door alles goed te mengen met een handmixer. Ten slotte wordt de massa met je handen tot een deeg gekneed. Het deeg is verdeeld in kleinere kommen om te kleuren met kleurstof naar keuze.

Grappige spelletjes voor kinderen met plasticine

Zelf klei maken, speel-kinderen-knutsel-ideeën

Jonge en oude kinderen vanaf 2 jaar spelen graag met klei. Kneden is echter niet alleen leuk, het prikkelt ook de fantasie. Daarnaast worden motorische vaardigheden bevorderd, vooral bij kleine kinderen. Daarom is kneden een van de belangrijkste activiteiten voor de kleintjes en wordt het ook op de kleuterschool beoefend.

Zelf klei maken en goed inpakken

Doe-het-zelf-doe-het-zelf-goed-winkel-verlengt-houdbaarheid

Om het zelfgemaakte deeg langer houdbaar te maken, moet je het na het spelen altijd luchtdicht verpakken. Gebruik bij voorkeur aluminiumfolie of afsluitbare diepvrieszakjes en Tupperware-bakjes met deksel. Indien goed bewaard, is de zelfgemaakte boetseerklei maximaal zes maanden houdbaar.

Kneed recept met aluin

doe-het-zelf-kids-kleurrijke-speeldeeg-diy

Het aluin maakt de stopverf flexibeler en de stopverf is gemakkelijker om mee te werken. Het recept met aluin is echter meer geschikt voor oudere kinderen, omdat het poeder niet gegeten mag worden. Aluinpoeder vind je bij de apotheek. Om je eigen deeg met aluin te maken, heb je dezelfde ingrediënten nodig als in het recept hierboven, zonder het citroenzuur.

Zelf klei maken zonder te koken

Kneed-doe-het-zelf-zacht-recept-scheerschuim

Nogmaals, dit kleirecept is geschikt voor oudere kinderen en is niet eetbaar. Het resultaat is echter zachte boetseerklei waarmee je in elke kleur mooie figuren kunt maken. Bovendien wordt de boetseerklei gemaakt zonder kokend of kokend water.

Kneed het recept met scheerschuim

Kneed-do-it-yourself-recept-scheerschuim-plasticine-kleur

Als je zelf klei maakt met scheerschuim, moet je jezelf voorbereiden op vuil en rommel. De boetseerklei kun je het beste in een kom kneden om het oppervlak van het aanrechtblad schoon te houden. De ingrediënten voor deze klei zijn:

 • scheerschuim
 • Maïszetmeel (bijv. maïsmeel)
 • Kleurstof voor levensmiddelen.

Tinker met zelfgemaakte boetseerklei

Doe-het-zelf-maak-kids-tinker-ideas-cookie-cutters-fun

Als je met de kinderen mooie figuren wilt maken van de door jou gemaakte klei, dan kun je verschillende uitsteekvormen gebruiken. U kunt ook boomversieringen maken voor de kerstboom of een andere decoratie voor elke gelegenheid. Wel is het belangrijk om de figuren te laten uitharden zodat ze sterker worden.

Verhard figuren uit boetseerklei

doe-het-zelf-figuren-tinker-make-dry-bake

Met kinderen kun je heel veel mooie beeldjes maken van dieren, mensen, kleine gebouwen en allerlei voorwerpen. Als je een gekneed figuur duurzaam wilt maken, kan het ook gehard worden. Om dit te doen, moet het figuur eerst ongeveer een week op de kachel of in de zon drogen. Bak het deeg vervolgens in de oven op 150 graden. Voor kleine figuren is ongeveer 30 minuten voldoende, terwijl dikkere boetseerklei tot een uur nodig heeft om uit te harden.

Zelf geurige klei maken

Doe-het-zelf-geur-klei-recept-geur-olie-voedselkleuren

Je kunt de boetseerklei een aangename geur geven met eventuele etherische oliën. Gewoon 3-4 druppels door het deeg roeren en dan kneden. Je kunt ook zelf geurige klei voor kinderen maken met elke poederdrank.

Zelf eetbare boetseerklei maken

doe-het-zelf-houd-houd-tips-houdbaarheid

Voor kleine kinderen is een plasticine met eetbare ingrediënten aan te raden omdat ze altijd alles in hun mond stoppen. Je kunt ook rustiger zijn als je de kinderen laat spelen. Het recept voor eetbare boetseerklei bevat echter meer ingrediënten en is goedkoper als je een grotere hoeveelheid nodig hebt.

Zelf eetbaar kinderdeeg maken

doe-het-zelf-maak-kleurrijke-grappige-spelletjes-kinderen

Om het eetbare deeg te bereiden, worden eerst alle droge ingrediënten gemengd en vervolgens gemengd met de vochtige. De benodigde ingrediënten zijn:

 • 350 g bloem
 • 150 g poedersuiker
 • 2 pakjes vanillesuiker
 • 3-4 snufjes zout
 • Citroensmaak
 • 100 ml water
 • 5 theelepels plantaardige olie
 • natuurlijke poederkleuren of voedselkleuren.

Zelf eetbaar deeg maken zonder bloem

Deeg-do-het-zelf-recept-eetbare-marshmallows-voedselkleuren

Een ander kindvriendelijk recept voor eetbare boetseerklei vind je hieronder. Hiervoor worden marshmallows gebruikt, die het deeg een zoete smaak geven. Dit zijn de ingrediënten voor een plasticine bal:

 • 6 grote marshmallows
 • 1/4 kop maizena
 • 2 el kokosolie
 • Kleurstof voor levensmiddelen.

Zelf klei maken met marshmallows

Doe-het-zelf-eetbaar-recept-marshmallows-tinker-kids

Doe de marshmallows, maizena en kokosolie in een kom en zet 30 seconden in de magnetron op vol vermogen. Doe vervolgens de kleurstof op de marshmallows en roer eerst met een lepel en kneed dan met je handen. Bedek je handen met kokosolie om het makkelijker voor je te maken om met de boetseerklei te werken.

Zelf klei maken met glitter

deeg-doe-het-zelf-eten-kleuren-eetbare-glitter

De boetseerklei moet echter niet altijd monochroom zijn. Afhankelijk van je humeur kun je glitter of populaire kleine figuren mengen met het publiek en zelf een speciale klei maken. Een ander geweldig idee zou zijn om verschillende kleuren door elkaar te halen en een regenboog van plasticine te maken. Laat je creativiteit de vrije loop!

Zelf intelligente boetseerklei maken

intelligente-deeg-doe-het-zelf-grappige-spellen-kinderen

De intelligente boetseerklei is een boetseerklei met bijzondere eigenschappen die hem onderscheiden van de gebruikelijke boetseerklei. Het verandert van consistentie wanneer het wordt gekneed, kan worden gevormd tot een rubberen bal of uitgerekt als kauwgom. Deze “magische” stopverf is echter nog duurder dan conventionele stopverf. Je kunt de intelligente stopverf echter ook zelf maken en zorgen voor veel plezier voor kinderen.

Slim boetseerklei recept

intelligent-deeg-doe-het-zelf-glitter-recept

Het slimme deeg ziet eruit als een cool slijm en is erg leuk om mee te spelen. De zelfgemaakte variant heeft niet alle eigenschappen van de gekochte, maar is wel een goed alternatief. Dit zijn de benodigde ingrediënten:

 • Ambachtelijke lijm
 • Mild wasmiddel (vloeibaar)
 • Kleurstof voor levensmiddelen.

Magische boetseerklei in een galaxy-look

intelligente-boetseerklei-doe-het-zelf-kinderen-instructies-galaxy-kleuren

Eerst wordt de knutsellijm in een kom gedaan en naar wens gekleurd. Met glitterkleuren kun je geweldige effecten bereiken. Vervolgens wordt geleidelijk vloeibaar wasmiddel toegevoegd en geroerd totdat een vaste massa is verkregen. Andere alternatieven voor het intelligente kleirecept zijn met borax of maizena.