doe-het-zelf

Zelf knutsellijm maken: recepten voor niet-giftige lijm

Zelf knutsellijm maken instructies dieren karton

Kinderen vinden het heerlijk om creatief bezig te zijn. Misschien komt het ook omdat vooral peuters van 3 tot 5 jaar hun fantasie de vrije loop laten en dingen blijven doen. De mogelijkheden zijn simpelweg eindeloos, ook als het gaat om de ambachtelijke materialen. Wat de accessoires betreft, de basisuitrusting: scharen, borstels en lijm mogen in geen enkel huis ontbreken. Maar niet alle lijm is gelijk gemaakt. Het vinden van een niet-toxische variant voor kinderen van 3 tot 5 jaar blijkt voor veel ouders een lastige opgave. De kleintjes steken af ​​en toe hun vingers in hun mond en raken hun ogen en gezicht aan. Er kan dus veel mis gaan als je gewone lijmen gebruikt. Het probleem kan worden vermeden met een onschadelijke lijm. We bieden enkele ideeën over hoe je zelf een niet-giftige knutsellijm kunt maken.

Zelf knutsellijm maken: recept met bloem

Ambachtelijke lijm eetbare knutselideeën voor kinderen

Als het gaat om een ​​niet-giftige ambachtelijke lijm, is er gewoon geen manier om meellijm te vermijden. Het basisrecept is vrij eenvoudig en zelfs geschikt voor beginners. De bloemlijm droogt na verloop van tijd uit en kan na enkele dagen niet meer vasthouden wat het zou moeten houden. Maar het is ideaal voor het maken van decoraties van papier enkele uren voor het feest.

Bereiding: Meng water en bloem 1 op 1 in een kom. Mix tot de vloeistof de consistentie van pannenkoekenbeslag heeft. Klop met een garde tot een gladde massa. Doe in een voorverwarmde pan en breng langzaam aan de kook op middelhoog vuur. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar in een luchtdichte voorraadpot en breng aan met een kwast. Mocht de lijm na verloop van tijd uitdrogen, dan kun je 2-3 eetlepels water toevoegen en goed roeren.

Zelf knutsellijm maken: recept met maïszetmeel

Zelf knutsellijm maken stap voor stap instructies

Het volgende recept met maizena is ook super makkelijk, maar het eindresultaat is beter dan met de bloem. De lijm kan handig zijn bij het knutselen met papier, omdat het een gelijkmatige consistentie heeft. Karton laat zich ook soepel op karton plakken.

Knutsellijm zelf kerstideeën maken

Bereiding: Breng 3/4 kopje water aan de kook in een pan. Voeg 1/4 kopje maizena toe, roer er 2 eetlepels lichte glucosestroop door en voeg 1 eetlepel appelciderazijn toe. Meng alle ingrediënten zorgvuldig tot je een gladde massa krijgt. Meng het mengsel op laag vuur tot het dikker wordt. In de luchtdichte voorraadpot waar je de lijm later opslaat, roer je 1/4 kopje maizena en 1/4 kopje water tot een glad mengsel. Haal de pan van het vuur en giet langzaam de hete lijm in het blik, blijf roeren tot het een glad mengsel vormt. Wacht tot de knutsellijm is afgekoeld.

Zelf knutsellijm maken voor slijm

Maak zelf knutsellijm Slime niet giftig zonder borax

Het volgende recept voor ambachtelijke lijm met glucosestroop is snel te maken en is perfect voor het maken van het populaire slijm. Kinderen spelen graag met het slijm en het basisrecept wordt gebruikt om het met borax te bereiden. Maar nu kan de schadelijke stof worden weggelaten en wordt deze vervangen door een lijm gemaakt van natuurlijke ingrediënten.

Zelf slijm maken Eetbare lijm

Meng in een kleine steelpan 3/4 kop water met 2 eetlepels glucosestroop, voeg 1 eetlepel appelciderazijn toe. Breng de vloeistof onder voortdurend roeren aan de kook. Meng in een kom 2 eetlepels maizena met 3/4 kopje koud water. Voeg langzaam de koude massa toe aan de warme, onder voortdurend roeren gedurende een minuut. Haal het van het fornuis en laat het afkoelen. Giet vervolgens in een luchtdichte voorraadpot en laat een nacht op kamertemperatuur trekken. Gebruik alleen dan.

Zelf knutsellijm maken – 2 simpele recepten met eetbare ingrediënten

Zelf knutsellijm maken Kinderen maken papier

Wil je iets doen met de kinderen in regenachtige weekenden? Dan kun je de volgende twee recepten voor eetbare knutsellijm gebruiken. Hoewel het maar een korte tijd plakt, is het bij uitstek geschikt voor knutselen met de kleintjes. In het eerste recept wordt 1/2 kopje water aan de bloem toegevoegd en geroerd tot de consistentie vergelijkbaar is met room. Doe vervolgens in een pan en laat 5 minuten op laag vuur sudderen, onder voortdurend roeren. Laten afkoelen.

In de tweede variant wordt een dikke pasta gemaakt zonder te koken – zelfs kinderen in de kleuterleeftijd kunnen de taak zonder problemen aan. Voeg eenvoudig 1/2 kopje water toe aan 1/2 kopje bloem totdat het plakkerig wordt. Voeg een snufje zout toe. Trouwens, als je wilt, kun je deze lijm kleuren met voedselkleuring om het er aantrekkelijker uit te laten zien.

Zelf waterdichte knutsellijm maken

Leraar met kinderen - Creatieve kunstklas

Af en toe moeten bepaalde details waterdicht worden gelijmd bij het knutselen. Dan komt het volgende recept te hulp. De lijm is gemaakt zonder melk en is daardoor langer houdbaar. Het is vrij eenvoudig te maken. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat de lijm warm wordt aangebracht. Warm dus voor elk gebruik een deel van de lijm op in een kom op een waterbad. Het kan een paar dagen duren voordat de knutsellijm volledig is opgedroogd, maar daarna hecht hij heel goed. Het is in ieder geval niet sterk genoeg om bijvoorbeeld porseleinen borden aan elkaar te lijmen.

Zo wordt de lijm gemaakt: Breng 6 eetlepels water aan de kook in een steelpan. Haal de pan van het vuur en voeg 14 gram gelatine toe. Roer tot de gelatine is opgelost. Voeg 2 eetlepels appelciderazijn en 1 eetlepel gelatine toe. Roer krachtig en laat afkoelen voordat u de lijm in de luchtdichte voorraadpot giet.

Knutsellijm voor glas: recept met melk

Zelf ambachtelijk lijmglas maken Kerstversiering

Het volgende recept is voor een ambachtelijke lijm voor glas. De universele lijm hecht zeer goed en is zelfs geschikt voor porseleinen servies. Je kunt het ook gebruiken om etiketten op blikjes en flessen te bevestigen of glas op andere materialen te lijmen. Als u glas op hout, metaal of kunststof wilt lijmen, moet u eerst de lijm op een waterbad smelten en als vloeistof aanbrengen. Als je twee stukken glas aan elkaar wilt lijmen, hoef je de hobbylijm niet te smelten. De lijm bevat melk, maar gaat veel langer mee als je er pepermuntextract aan toevoegt.

En hier komt het recept: Doe 2 eetlepels koud water in een kleine kom. Voeg 2 pakjes gelatine toe aan het water en laat een uur staan. Verwarm 2 eetlepels magere melk. Net voordat de melk begint te koken, haal je de pan van het vuur. Voeg toe aan de gelatine-oplossing. Roer krachtig totdat de gelatine is opgelost. Gebruik de afgewerkte lijm direct of voeg 2-3 druppels kruidnagelolie toe en gebruik deze voor de volgende dag. Optioneel: Roer pepermuntextract erdoor in plaats van kruidnagelolie en gebruik het de komende 2-3 dagen. Als je wilt dat de lijm stinkt, gooi hem dan weg.

Knutsellijm maken voor karton en karton

Zelf knutsellijm maken dieren lijmpapier

De volgende hobbylijm is enkele weken houdbaar en is perfect voor het maken van collages. De lijm blijkt ook erg handig te zijn wanneer andere kartonnen details op karton moeten worden bevestigd.

Doe gewoon 1/4 kopje bloem in een glas lauw water. De consistentie van de lijm moet vloeibaar zijn. Breng 5 kopjes water aan de kook in een grote pan. Voeg het bloemmengsel toe en roer goed door. Laat 2-3 minuten sudderen onder voortdurend roeren. Haal het van het fornuis en laat het afkoelen.

Zelf knutsellijm maken – recept met Arabische gom

Knutsellijm niet giftig recept kindvriendelijk

Het volgende universele lijmrecept is perfect voor iedereen die een echt sterke lijm nodig heeft voor zijn knutselproject. Ook geschikt voor porselein. Breng eenvoudig een dunne laag aan met een lucifer, druk vervolgens de twee delen tegen elkaar en wacht tot de lijm droog is. Dit kan een uur duren, dus wees geduldig. Wacht 24 uur voordat u de vaat gaat wassen of gebruiken. Deze lijm gaat een jaar mee. Zo wordt de universele lijm gemaakt: Meng 3 eetlepels arabische gom, 1 eetlepel glycerine en 1/2 eetlepel water in een kom. Bewaar de massa een jaar in een luchtdichte voorraadpot.

Of het nu gaat om knutselen met papier, met glas/plastic of met karton en karton – voor elk materiaal is er een geschikt recept voor lijmen gemaakt van eetbare ingrediënten. Als je zelf een knutsellijm wilt maken, moet je in dit geval op de opberging letten. Luchtdichte voorraadpotten zijn ideaal en garanderen een lange houdbaarheid. De eerste keer dat u een zelfgemaakte lijm gebruikt, kunt u deze op een klein gebied testen. Als het niet hecht, kunt u kiezen voor de universele lijm. In principe zijn alle ambachtelijke lijmen niet giftig en worden daarom als onschadelijk voor de gezondheid beschouwd. Wees voor de zekerheid altijd voorzichtig dat de kinderen de lijm niet opeten of hun ogen aanraken. Laat de kinderen nooit zonder toezicht achter tijdens het knutselen. Bewaar de lijm op hoge planken waar de kinderen er niet bij kunnen. Als de lijm stinkt, gooi deze dan weg en maak de voorraadpot grondig schoon. We hopen dat je het leuk vindt om te knutselen!

Zelf ambachtelijke lijm maken instructies