doe-het-zelf

Zelf stempels maken – 11 DIY-ideeën met instructies

Zelf stempels maken gum-bloemen-harten-diy

Of het nu gaat om het decoreren van wenskaarten, enveloppen of uitnodigingen – u kunt in principe alle papierspulletjes stempelen. In dit artikel introduceren we een paar doe-het-zelf-projecten die je kunt gebruiken om creatief aan de slag te gaan Zelf stempels maken kan. We hebben ideeën verzameld met het gebruik van verschillende materialen die ook ideaal zijn voor knutselen met kinderen.

Zelf stempels maken van beschikbare materialen

Maak je eigen stempels met houten kurkmotieven

Verzamelt u uw wijnkurken meestal voor het geval dat? Zo niet, dan kun je meteen aan de slag, want ze zijn perfect voor handvatten op zelfgemaakte stempels! Voor deze stempels heb je ook houten strooidecoraties nodig, die in elke handwerkwinkel te vinden zijn.

Maak zelf postzegels – prachtige decoratie voor wenskaarten

Zelf stempels maken wijnkurk diy projectstalen

De houten platen worden met sterke lijm aan één uiteinde van de kurk geplakt en gekleurd. De handgemaakte stempels zijn afgewerkt en zelfs beter dan de gekochte omdat je de vrijheid hebt om het motief zelf te kiezen en tegelijkertijd plezier te hebben. Zo kun je een wenskaart opfleuren met postzegels of zelfs zelf maken. Met de kurkstempels kun je inpakpapier verfraaien of misschien een zelfgemaakte geschenkdoos versieren en een persoonlijk tintje geven. Meng de verf met een klein beetje water zodat het motief goed te zien is op het papier en de contouren van je motief schoon blijven. Als je toevallig wat meer water hebt gemengd, leg dan de stempel opzij en wacht even tot de verf een beetje droog is. Probeer het eens, het is echt snel en gemakkelijk! Overigens kun je de kurkstempels gewoon maken van wijnkurken. Afhankelijk van het gekozen motief kun je met het mes de figuren direct in de kurken krassen. Als het snel gebeurt of als de geselecteerde motieven eenvoudig zijn en zonder veel versieringen, is dit een geweldige manier om jezelf te stempelen.

DIY-stempels gemaakt van stenen en schuimrubber

Zelf stempels maken stenen-spons rubber-gekleurd-diy

Als je inpakpapier wilt decoreren met de kurkstempels, heb je de mogelijkheid om in een handomdraai stempelrollen te ontwerpen, waarmee je gemakkelijk en snel grotere oppervlakken kunt decoreren. Je kunt de gewenste motieven uit schuimrubber knippen en deze keer om de wijnkurk lijmen. Hetzelfde geldt voor de patronen die je direct in de kurk krast. Boor vervolgens de kurken en duw een kleurpotlood door het gat, dat je als handvat kunt gebruiken. Zo kan uw kind de stempel over het papier rollen. Als je een wollen draad om de kurk plakt, kun je ook mooie gekleurde patronen op het papier maken. Je kunt er zeker van zijn dat het inpakpapier uniek zal zijn en dat de ontvanger het zal waarderen.

Steenstempels zijn niet zo gebruikelijk, maar ze zijn snel te maken en zien er geweldig uit. Het enige wat je nodig hebt zijn kleine sjablonen van schuimrubber en natuurlijk stenen die je zelfs buiten kunt vinden. Plak de stickers op de stenen, kleur ze in met een stempelkussen en begin met stempelen.

Zeg dankjewel met een stempel

Maak zelf postzegels-versier-tassen-houten-kubus-letters

Stempels met schrijven zijn geweldig! We presenteren het idee om zelf een stempel te maken met “Bedankt!”. Het is perfect voor huwelijksgunsten of gewoon om je dankbaarheid te tonen. De materialen die je nodig hebt zijn:

– rubber om te snijden

– vleesmes

– Potlood

– Gum

– Wit papier

– stempelkussen

– snijder

– houten kubussen

– sterke lijm

Zelf stempels maken – instructies voor het snijden

stempel-maak-zelf-gelabelde-instructies-diy-stappen

Schrijf eerst de gewenste belettering met een potlood op een wit vel papier. Leg het vel vervolgens met de bedrukte zijde naar beneden op het rubber en strijk het glad met de gum. Verwijder het vel voorzichtig en herhaal indien nodig. Laten we nu beginnen met snijden! Verwijder eerst de hoeken en kerf vervolgens het schrift. Gebruik hiervoor het mes en het vleesmes. Als je klaar bent met snijden, borstel je het stof van het rubber en lijm je het op de houten kubus. Week het ten slotte in het stempelkussen en probeer de stempel.

Schuimrubber op houten blokken – maak zelf stempels

stempel-do-het-zelf-houten-blokken-schuimrubber-verschillende-vormen

Je kunt ook stempels voor kinderen maken van schuimrubber met houten blokken. Als je geen kant-en-klare sjablonen wilt kopen, kun je de vorm zelf uit schuimrubberen platen knippen. Zo zien je stempels er handgemaakt uit, wat een charme geeft. Voor de kinderstempels zijn schuimrubberen vellen, houten blokken, lijm en een pen nodig. Teken de gekozen vorm met de pen en knip deze uit. Voor autostempels kun je een autospeelgoed als model gebruiken. Lijm tot slot de uitgesneden mallen met de schrijfzijde naar beneden op de houten bouwstenen. De postzegels zijn klaar om te spelen. Geef je kinderen een vilt met kleur voor textiel dat zal dienen als stempelkussen en gewoon papier of stof om te stempelen.

Maak zelf stempels voor kinderen – materialen en instructies

stempel-doe-het-zelf-materialen-instructies-sponsrubber

Met de zelfgemaakte postzegels kun je natuurlijk niet alleen ansichtkaarten en enveloppen stempelen, maar ook stoffen versieren, T-shirts opfleuren en stoffen tassen of kussenslopen versieren. Terwijl het normale stempelkussen voldoende is voor het decoreren van de kleine objecten, moet je voor grotere ontwerpen water- of posterkleuren gebruiken. Je kunt de motieven schilderen met een penseel en de kleur die je wilt. Het is belangrijk dat u snel werkt zodat de verf op het grotere oppervlak niet uitdroogt. Als je een stoffen tas wilt verfraaien, is het raadzaam om een ​​borstel en textielverf mee te nemen. Plaats eerst een stuk karton tussen de lagen van de zak om te voorkomen dat de stempelinkt naar de andere kant overgaat. Als je je schuimrubbermotief al met verf hebt geverfd, kun je het motief op de stof borstelen. Laat de verf goed drogen.

Kinderen spelen graag met postzegels

Doe-het-zelf-maak-kids-tinker-foam-rubber-houten blok

Met schuimrubber en houten blokken kun je met je kinderen schattige huisjes maken, waarmee je mooie plaatjes kunt maken. Pauzeer hiervoor ook de houten wiggen op het schuimrubber en knip enkele rechthoeken uit. Lijm de rechthoeken op de houten blokken en knip vervolgens huizen uit. Nu kun je ramen, deuren en dakpannen krassen en zijn de stempels klaar. Nu kunnen uw kinderen de zelfgemaakte stempels op het stempelkussen drukken en beginnen met stempelen. Met behulp van de stempel kan op een wit vel papier een afbeelding van een stad worden gemaakt. Met gekleurde pennen kunnen de kinderen ook tekenen in de zon, wolken of sterren en unieke kunstwerken maken. De huisjesstempels zijn natuurlijk voor veel gelegenheden te gebruiken. Er kunnen niet alleen geweldige schilderijen worden ontworpen, er worden ook liefdevolle wenskaarten gemaakt met de stempels.

In onderstaande video vind je korte instructies om zelf een hartjesstempel te maken:

Zelf briefstempels maken

stempel-do-het-zelf-piepschuim-letters-inscriptie-diy

Met foam letters maak je zelf simpele stempels. Ze hechten goed aan piepschuim, maar je moet oppassen dat je de letters niet met de verkeerde kant naar boven lijmt. Piepschuim vind je in veel verpakkingen voor apparaten en dergelijke, maar als je niet thuis bent gebleven, kun je hier ook houten blokjes gebruiken. De letterstempels zijn geschikt speelgoed voor kinderen die net het alfabet leren.

Gommen snijden – DIY-stempels

stempel-doe-het-zelf-instructies-materialen-gommen-cutter

Een goedkoop idee om zelf postzegels te maken is het gebruik van gummen. Ze zijn goedkoop en je kunt er verschillende patronen of symbolen op kerven. Teken het gekozen element erop en kerf het uit met een uitsteker en een vleesmes. Als je geen vleesmes hebt, kun je deze vervangen door een nagelriemverwijderaar.

Zelf kleurrijke stempels maken met acrylverf

stempel-doe-het-zelf-klaar-kleurrijk-kleurenpatroon

De afgewerkte gummen kunnen ook worden ingekleurd met acrylverf. Probeer de zelfgemaakte stempels uit en gebruik ze voor prachtige decoraties op brieven of kaarten. Om comfortabel te kunnen stempelen, is het misschien een goed idee om een ​​handvat te krijgen voor de zelfgemaakte stempels. Lijm de gesneden gum gewoon op een houten stempelhandvat.

Zelf stempels maken van aardappelen

stempel-doe-het-zelf-aardappel-kleurborstelsnijders

Wist je dat je zelf stempels kunt maken met aardappelen? We introduceren dit leuke maar praktische idee dat je samen met kinderen kunt uitproberen. Voor dit doe-het-zelf-project heb je aardappelen, messen, koekjesmessen, acrylverf en penselen nodig. De aardappelstempel kan ook meerdere keren achter elkaar worden gebruikt. Als er meerdere kleuren worden afgedrukt, kunt u de aardappel eenvoudig onder koud water afspoelen, afdrogen met keukenpapier en opnieuw gebruiken.

Maak stempels van aardappelen met het kind

stempel-doe-het-zelf-spel-kind-inpakpapier

Eerst moeten de aardappelen in dikkere plakjes worden gesneden. Daarna kunnen de stempels uitgesneden worden met de koekjes uitstekers. Zo maak je zelf de populaire hartjesstempels, of andere vormen zoals sterren, vlinders of bloemen. Als alternatief kunt u de aardappel doormidden snijden en de koekjesvormer diep in de aardappel drukken. Terwijl de vorm nog op zijn plaats zit, kun je het mes gebruiken om de rand van de aardappel tot aan de vorm uit te snijden. Zo kan je kind de zelfgemaakte stempel comfortabel in de hand houden. Bestrijk de afgewerkte aardappelstempel met acrylverf en versier samen met het kind een stuk papier.

Spice up inpakpapier met zelfgemaakte stempels

Doe-het-zelf-maak-inpakpapier-stempels-diy

Je kunt het gestempelde papier gebruiken als cadeauverpakking voor feestjes en verjaardagen. Op deze manier krijgen je cadeaus een prachtige handgemaakte look die gewaardeerd zal worden door goede vrienden en kinderen.

Zelf ananasstempels maken met de stempelset

stempel-doe-het-zelf-set-rubberstempel-ananas-linnen doek

Zelfgemaakte postzegels kunnen ook gemaakt worden met behulp van een set. Hierin vind je rubbers om te carven, diverse sjablonen en het benodigde gereedschap. Met de afgewerkte stempel kun je het linnen doek voor de keuken versieren met bijvoorbeeld kleine ananassen.

Maak stempels van kroonkurken en schuimrubber om zelf te maken

Maak-je-eigen-stempel-kroonkapjes-lijm-schuimrubber

Als verder idee presenteren we de postzegels met kroonkurken en schuimrubber.Ze kunnen worden gesleuteld met mallen die uit het schuim zijn gesneden of met gekochte mallen.

Knutselen met kinderen – stempel en maak onderzetters op smaak

maak-je-eigen-kinderdecoratie-onderzetters-kleurrijke-kopjes

Met zelfgemaakte stempels kunt u samen met de kinderen de gebruikelijke onderzetters een individueel ontwerp geven. Alles wat je nodig hebt is een stempelkussen en de hulp van de kleine.

Zelf stempels maken met kurk en schuimrubber – instructies

maak-je-eigen-stempel-instructies-verpakking-schuimrubber-geschenken

Je kunt zelf prachtige stempels maken met verschillende motieven. Voor ons laatste idee heb je vellen kurk, schuimrubber en een heet lijmpistool nodig. Knip de kurkplaat uit in een geschikte maat, vorm het schuimrubber zoals je wilt of met een chevronmotief, zoals op de foto’s, en lijm het op het vel met hete lijm.

Spice up inpakpapier met een chevron motief

stempel-doe-het-zelf-inpakpapier-stempelen-chevron

Zoals al getoond, kun je het inpakpapier opfleuren met stempels. Borstel acrylverf op een tafelzeil naar wens en gebruik het als stempelkussen. Versier het inpakpapier met de stempel en wacht tot de verf helemaal droog is. Bewaar je zelfgemaakte postzegels om ze te gebruiken voor het inpakken van kerstcadeautjes.