doe-het-zelf

Zelfgemaakte privacyschermen voor tuin en terras – ideeën voor upcycling van oude voorwerpen

Als u een tuin heeft, heeft u in het warme seizoen de ideale plek om te ontspannen en tot rust te komen in de frisse lucht. Tenminste als er geen nieuwsgierige buren naast wonen. Om de privacy te beschermen heb je absoluut een privacyscherm voor in de tuin nodig. De varianten hiervoor zijn zo goed als oneindig – privacyhekken, schermen of hoge hagen zijn het populairst. Deze opties kunnen praktisch zijn, maar ze hebben ook nadelen. Aan de ene kant kosten ze veel geld en aan de andere kant kost de overname vaak wat meer tijd. Als u momenteel op zoek bent naar een geschikt privacyscherm voor uw tuin of terras, kunt u een kijkje nemen bij de volgende ideeën gemaakt van gerecyclede materialen. Ze zijn echt goedkoop in vergelijking met klassieke privacyschermen en geven een persoonlijk tintje aan de tuin.

Wat kun je als privacyscherm gebruiken??

Privacyscherm voor terras van blauw geverfde luiken

De ideeën voor een zelfgemaakt privacyscherm gemaakt van gerecyclede materialen zijn zeer divers. In principe kun je alles gebruiken wat je zo in elkaar kunt zetten dat het zicht wordt geblokkeerd. Klassieke ideeën zijn onder meer pallets, houten strips, oude dozen, enz. Als u (of iemand die u kent) net een renovatie heeft afgerond, kijk dan zeker eens naar alle dingen die worden weggegooid. Geweldige privacyhekken zijn gemaakt van oude dingen zoals deuren en luiken.

Zelf privacyschermen maken voor de tuin: de beste upcycling-ideeën

Upcycling in de tuin privacy schermwand gemaakt van shutters

Om onze ideeën beter te visualiseren, bekijk de volgende voorbeelden van upcycling privacyschermen voor de tuin. Mogelijk vindt u hier een idee voor materialen die al voor u beschikbaar zijn.

Zelfgemaakte goedkope privacyschermen voor de tuin van oude deuren

Oude deuren schilderen en privacyschermen bouwen

Grote dingen zoals binnendeuren zijn perfect voor het bouwen van goede privacyschermen. Ze kunnen zo worden gerangschikt dat ze het zicht volledig blokkeren. Hiermee kunnen ook in de buitenruimte interessante accenten worden gelegd.

Bouw je eigen scherm

Zelfgemaakte privacyscherm patio upcycling oude deuren

Om zelf een privacyscherm te bouwen van oude deuren, moet u deze mogelijk eerst een nieuwe verflaag geven. U kunt kleuren gebruiken die goed bij de rest van de tuindecoratie passen en harmonieus opgaan in uw tuin. Als de binnendeuren glazen elementen hebben, kunt u deze dekkend maken met raamfolie of glasverf.

U kunt dan een soort scherm van de deuren maken door de afzonderlijke deurbladen met behulp van deurscharnieren samen te stellen. U kunt dit scherm vervolgens gebruiken om de zitplaats op het terras af te schermen. Nu staat niets je ontspannen middag in de open lucht meer in de weg!

Hele privacyhek gemaakt van deuren

Privacyhek van oude deuren upcyclen in de tuin

Als je meerdere deuren beschikbaar hebt of je kunt er een paar goedkoop kopen, dan kun je er een heel privacyhek van maken. Binnendeuren zijn hoog genoeg om het uitzicht volledig te blokkeren en zullen uw privacy met succes beschermen. Ze kunnen ook naar wens worden geverfd en gedecoreerd en geven een speels accent aan de tuin.

Jaloezieën voor terras en tuin

Privacyscherm terras upcycling gewoon rolluiken

Net als bij de deuren kun je ook je oude luiken upcyclen. Ze zijn smaller dan deuren en zien er buiten niet zo omvangrijk uit. Gebruik zoveel als je nodig hebt en bouw je eigen scherm zonder veel geld uit te geven.

Bouw een privacyscherm gemaakt van luiken en schilder het blauw

Rolluiken en vouwluiken zijn er in zoveel maten en uitvoeringen dat je ze kunt gebruiken om een ​​echt origineel en uniek privacyscherm te bouwen. De luiken kunnen desgewenst een nieuw likje verf krijgen, maar ze zien er ook prachtig uit in hun doorleefde look. Of je de elementen zo gebruikt of een beetje verwerkt, hangt vooral af van de stijl van de tuin.

Doe het zelf privacyscherm voor de tuinluiken versierd met vazen

Vervolgens kun je het zelfgemaakte privacyscherm voor de tuin naar eigen wens inrichten. Hoe vind je deze mooie upcycling vazen ​​gemaakt van oude glazen flessen??

Bouw een goedkoop privacyscherm van pallets

Gebruik pallethout voor goedkope doe-het-zelf privacyschermen

Tot de klassieke materialen voor doe-het-zelfprojecten in de tuin behoren ongetwijfeld de versleten pallets. Ze kunnen in verschillende delen worden opgedeeld en worden samengevoegd tot verschillende meubels en elementen voor huis en tuin. Je kunt van dit materiaal ook zelf een privacyscherm voor de tuin of het terras bouwen tegen een zeer lage prijs.

Pallethout om weg te geven is overal op internet te vinden, en een korte rit naar het industriegebied van uw stad kan ook succesvol zijn. Waar laaddocks zijn, zijn er meestal stapels eenrichtingspallets bestemd voor de container. Vraag maar of je wat mee mag nemen. De meeste werknemers zullen blij zijn omdat het hen werk zal besparen.

Schermwand van pallethout

Verf pallethout en bouw een privacyscherm

Hekken en tuinmuren zijn niet altijd volledig ondoorzichtig. Ze zijn vaak voorzien van decoratieve elementen zoals glitter, die er mooi uitzien maar ze niet beschermen tegen nieuwsgierige blikken. Als je tuin zo’n oppervlakte heeft, kun je gerecyclede materialen gebruiken om hem ondoorzichtig te maken.

Pallet houten privacyscherm DIY versierd met kerstverlichting

Pallethout wordt meestal speciaal behandeld voor buitengebruik, maar voor de zekerheid kunt u de houten lamellen een beschermlaagje geven. U kunt bijvoorbeeld de buitenkleur gebruiken en zo een kleuraccent instellen. Je hoeft de houten strips niet per se vast te schroeven – je kunt ze eenvoudig met touw aan elkaar knopen. Voeg tot slot een lichtsnoer toe om ‘s avonds een romantische sfeer te creëren.

Upcycling-idee – klein privacyscherm gemaakt van pallets met een plantenbak

Klein privacyscherm voor balkons gemaakt van pallets

Als je een smal privacyscherm nodig hebt voor een plekje in de tuin of voor op het balkon, hoef je het pallethout niet per se uit elkaar te halen. Zet gewoon twee wegwerppallets op elkaar en schroef ze aan elkaar. Je hebt al een cool doe-het-zelf privacyscherm gemaakt van gerecycled materiaal.

Zelfgemaakte privacyscherm gemaakt van glazen schalen en oude houten ramen

Fancy privacyscherm voor tuin DIY oud houten raam versierd met glaswerk

Oud glas zoals borden, schalen en glazen kunnen voor veel creatieve handwerk- en bouwprojecten in de tuin worden gebruikt. De ronde glasplaten zijn perfect voor bijvoorbeeld een zelfgemaakt privacyscherm. Ze geven de tuin een vleugje vintage en zorgen daarnaast voor prachtige lichtreflecties. Gekleurd glas is hiervoor het beste, maar transparante platen met decoratieve elementen zijn ook prima. Het belangrijkste is dat je er niet doorheen kunt kijken.

DIY privacyscherm gemaakt van gerecycled materiaal houten ramen glaswerk

Om zo’n origineel privacyscherm te maken, heb je nog een oud raam met een houten frame nodig. Maak de glasplaat eerst goed schoon met afwasmiddel en veeg hem daarna helemaal schoon met een droge doek. Gebruik siliconenlijm voor buiten om de glasplaten, kopjes en schalen op het glas te lijmen. Schik ze zo dat er zo klein mogelijke openingen tussen hen zijn. Vul dan de gaten op met gebroken glas of glasparels.

Zelf glaswerk privacyscherm maken om op te hangen

Zo’n privacyscherm oogt nog origineler als je gekleurd glas gebruikt. De elementen van gekleurd glas zorgen bij blootstelling aan zonlicht voor prachtige lichtreflecties en geven de tuin een sprookjesachtige uitstraling.

Om een ​​betere privacy te garanderen, kunnen meerdere afzonderlijke panelen met glasdecoraties boven elkaar worden gehangen.

Bouw zelf een privacyscherm van wijnflessen

Ongebruikelijk idee voor doe-het-zelf privacyschermen voor de tuin gemaakt van wijnflessen

Een privacyscherm kan ook worden gebruikt om lelijke plekken in de tuin te verbergen. In bovenstaand voorbeeld zat een kas verstopt achter de zelfgemaakte privacyschermen van hout en wijnflessen.

Voor dit upcyclingproject werden lege wijnflessen gebruikt, die eerst werden doorboord en vervolgens op tralies werden geduwd. Deze spijlen zijn ingebouwd in een zelfgemaakt houten frame en ontworpen als een origineel privacyscherm.

Glazen flessen op wapeningsstaal als privacyscherm

Per stok waren ongeveer 7-10 flessen nodig. Voor een heel privacyscherm moet je ongeveer 60-70 glazen flessen verwachten, afhankelijk van de grootte. Zelfs echte wijnliefhebbers hebben misschien niet zoveel flessen wijn beschikbaar. Als je het echter aan je vrienden, familieleden of buren vraagt, vind je misschien het bedrag dat je nodig hebt.

Kleurrijk privacyscherm gemaakt van glazen flessen

Het bijzondere aan wijnflessen en glazen flessen als geheel is dat ze in veel verschillende kleuren te vinden zijn. Hierdoor ontstaan ​​originele privacyschermen die voor meer sfeer in de tuin zorgen. Bij ons vind je ook andere doe-het-zelf projecten met glazen flessen voor in de tuin.

Zelfgemaakte privacyschermen voor tuin en terras – oude gordijnen upcyclen

Upcycling-idee voor oude gordijnen

Het privacyscherm hoeft niet altijd massief en omvangrijk te zijn. Zelfs met sommige gordijnen kunt u uw privacy altijd beschermen wanneer u maar wilt. En je hoeft niet per se nieuwe gordijnen te kopen voor dit idee.

Gebruik rode gordijnen als doe-het-zelf privacyschermen

Ben je bijvoorbeeld op dit moment van plan om je woon- of slaapkamer te verbouwen, dan kun je de oude gordijnen gewoon buiten gebruiken. Deze zijn perfect voor een veranda of pergola waar palen zijn om de gordijnroeden aan te bevestigen. Dit idee is nog goedkoper als je oude lakens gebruikt in plaats van gordijnen. Naai gewoon een paar lussen aan of gebruik een touwtje om de lakens aan een boom in de tuin te hangen.

Meer geweldige upcycling-ideeën voor de tuin die bijna niets kosten, vind je in dit artikel.