Droomhuizen

Huis met stalen structuur en raamfront – moderne architectuur en minimalistisch design

glazen gevel van het huis met staalconstructie en moderne architectuur met minimalistisch design

Eind 2018 ontwierp architecte Maria Fradinho haar eigen kantoor en huis met een staalconstructie op een perceel van 940 m² aan de rand van Ílhavo, Portugal. Het land ligt ook “aan de deur” van Vista Alegre. Het is een plek die eigenlijk best populair is bij veel architecten. Dit komt vooral door het feit dat de naam vanwege zijn oorsprong lijkt op de porseleinfabriek Vista Alegre. Dit is een van de belangrijkste industrieën in de regio. De fabriek inspireerde de huisontwerper omdat het gebied eigenlijk erg populair is. Ze zocht referenties in de industriële architectuur om een ​​huis te realiseren met een staalconstructie als één geheel. Om deze reden heeft ze het gecoat met metalen materialen en het interieur onafhankelijk van de buitenste schil gebouwd.

Modern huis met staalconstructie

Huisgevel van staal en beton contrasten op straat in de wijk

Het “Arch House” volgt de continuïteit van de aangrenzende gebouwen, waarbij de voorgevel ervoor zorgt dat deze is afgestemd op het algehele uiterlijk. Het is echter gestileerd om de doorlaatbaarheid van licht en uitzicht mogelijk te maken in een symbolisch spel van associatie met de aanwezigheid van de boog. Dit markeert ook de ingang van het terrein van Vista Alegre. Deze verbetering creëert de “bekroning” van de gevel en neemt zichzelf aan als een kindertekening.

woning met glazen pui en stalen kozijn met overbrugging van onderaf gezien

De theatraliteit van de gevel geeft het huis met staalconstructie de toepasselijke naam, die het echter niet alleen definieert. Het gebouw stapt terug ten opzichte van de beschreven stadsgevel en creëert een semi-private ruimte.

avondverlichting op de binnenplaats met een bonsaiboom voor het huis met staalconstructie en raamfront

Er is een binnenplaats aan de voorkant die de belangrijkste volledig open gevel van grote glazen ramen mogelijk maakt. Het terras is het moment van de breuk van de externe omgeving en bereidt ons voor op de nieuwe realiteit van het interieur. Het is een brug die twee schijnbaar met elkaar samenhangende maar echt verschillende werkelijkheden met elkaar verbindt.

woonkamer met bank en eettafel in combinatie met een tweede verdieping vanuit verschillende kamers

De inkomhal lijkt op een kleine houten kist waarin de bewoners en gasten zich prettig en welkom kunnen voelen. Meteen daarna staan ​​we versteld van het licht en het hoge plafond van de woonkamer.

houten trap naar de logeerkamer met tweepersoonsbed en gestoffeerde wand

Voor de architecten was het belangrijk om dit overgangsproces van het publieke naar het private gedeelte te waarborgen en door de maximaal gewenste lichtsterkte te zorgen voor voldoende privacy in de woning. Geïnspireerd door zeecontainers, creëert het volume waarmee het interieur is ontwikkeld in sommige gebieden een totale hoogte die de geweldige industriële omgeving van een hoofdschip weerspiegelt.

Innovatieve kamerindeling en ontwerp

De studeerkamer met raam en houten vloer biedt aan de buitenzijde prachtig uitzicht op de groene achtertuin

De verschillende plafondhoogtes vergroten de ruimtes, maken ze omvangrijker en bieden een visuele relatie tussen de verschillende plekken in huis. Hierdoor ontstaat het gevoel dat een eenpersoonskamer wordt ingenomen door kleinere elementen.

slaapkamer met trap en terras met glazen schuifdeur

Deze worden dienovereenkomstig in een “glijdende” beweging over de lengte door het gebouw verdeeld. Hierdoor ontstaat een ritme dat de eentonigheid van de buitenkant van het gebouw op een levendige manier doorbreekt.

praktische en innovatieve ruimte-indeling in de vorm van dozen en kubus met beglazing

Ook de achtergevel is rijkelijk volledig beglaasd. Dit creëert een relatie met de groene achtertuin en zorgt tevens voor een directe relatie met het buitengebied. Alle dozen hebben de mogelijkheid om naar deze gevel te verwijzen met dezelfde hiërarchie omdat ze allemaal worden omgezet in één groot venster.

woning met staalconstructie en schuin dak vanuit vogelperspectief met groene achtertuin

Om bouwkundige redenen is het voor de studio ontworpen souterrain niet gebouwd. Deze beslissing dwong een volledig herontwerp. Het zorgde echter voor minimale wijzigingen in het oorspronkelijke project van het huis.

moderne woning met staalconstructie en glazen gevel in de wijk met oudere woningen

The Arch House is daarom de combinatie van deze drie aannames: de theatraliteit van de stedelijke gevel, de complexiteit van het vermeende gebruik versus industriële inspiratie en de grenzen van de samenzwering die samen dit staalconstructiehuis tot een complex en uniek architectonisch juweeltje maken.

*Architecten website

donkere voordeur en witte gevel van het metalen huis met arch

minimalistisch ontworpen badkamer in grijs met een lange spiegel en badkamermeubel in wit voor de douchecabine

moderne minimalistische keuken met twee rijen in wit met tegelvloer in grijs

Verbinding tussen het huis met staalconstructie en het interieur in de vorm van een brug met een traliewerk

plattegrond van de eerste verdieping in de woning met staalconstructie en schuin dak