Eetpatroon

Koolsoep voor gewichtsverlies: de basisprincipes van het koolsoepdieet, eetplan en recepten

Crashdiëten zijn over de hele wereld populair, vooral na de feestdagen. Koolsoep voor gewichtsverlies is de naam van het nieuwste voedingsplan van een week dat ons in minder dan 7 dagen weer slank moet maken. ‘s Morgens, ‘s middags, ‘s avonds: een week lang wordt alleen koolsoep gegeten. En in feite, volgens talrijke rapporten, zou het koolsoepdieet moeten houden wat het belooft. Maar tegen welke prijs? We nemen het dieetplan onder de loep en geven je verschillende recepten voor caloriearme koolsoepen.

Koolsoep voor gewichtsverlies: de basisprincipes van het koolsoepdieet

Koolsoeprecept voor gewichtsverlies met groenten als bijgerecht

Bliksemdiëten beloven snelle resultaten. Terwijl de meeste crashdiëten geheel of gedeeltelijk afzien van eten, eet het koolsoepdieet zoveel mogelijk. De reden: de kool is moeilijk verteerbaar en wordt langzaam verwerkt. We verbranden meer calorieën dan we verbruikten met de kool. Dus theoretisch, wanneer een caloriearme soep met kool wordt gemaakt, wordt onze spijsvertering gestimuleerd en verbruikt het lichaam meer energie dan normaal. Het resultaat laat niet lang op zich wachten: je zou in slechts een week tot zeven kilo moeten afvallen. Niet alleen de wat vertraagde spijsvertering zou moeten helpen. Sommige voedingsdeskundigen in de VS beweren dat kool ook een vetverbrander is en de lichaamseigen vetverbranding kan stimuleren. Deze beweringen zijn echter nog niet wetenschappelijk bewezen.

Koolsoep Dieetrecept en dieetplan om 7 kilo af te vallen

De basisprincipes van het koolsoepdieet:

 • Het is een crashdieet waarbij je heel eenzijdig eet. Zoals alle crashdiëten mag het daarom niet langer dan een week duren om gevaarlijke tekorten aan eiwitten, koolhydraten en vitamines te voorkomen.
 • Zoals voor elk dieet, moet u eerst advies inwinnen bij een arts. Dit geldt vooral voor mensen met hoge bloeddruk, ijzertekort, slechte of trage spijsvertering en mensen met allergieën.
 • Als u gezondheidsproblemen heeft tijdens of na het koolsoepdieet, vraag dan ook advies aan uw huisarts.
 • Drink tijdens het dieet minimaal 1,5 liter water. De koolsoep wordt bereid met veel zout zodat het water uit het lichaam kan trekken. Drink daarom veel water om uitdroging te voorkomen. Symptomen van uitdroging zijn onder meer spierkrampen, misselijkheid en hoofdpijn. Als u ernstig uitgedroogd raakt, kunnen uw nieren ook beschadigd raken.
 • Dit dieet is gebaseerd op de simpele regel: eet een caloriearm dieet, verbrand veel calorieën. Dus om het dieet echt effectief te laten zijn, moet je de recepten heel zorgvuldig kiezen en er echt voor zorgen dat ze weinig calorieën bevatten.
 • Actieve sporters zouden tijdens een crashdieet de trainingstijd met een derde moeten verminderen. Mensen die niet sporten, kunnen een half uur voor het eten yoga-oefeningen doen of een wandeling maken. Op deze manier wordt de bloedsomloop gestimuleerd.

Bliksemdieet met koolrecept en basisprincipes

Het koolsoepdieet bestaat uit drie fasen. We lijsten ze hieronder op:

1. Voorbereiding. Verzamel recepten voor caloriearme koolsoepen. Als alternatief kun je ook maar één soep voor de hele week maken. Vervolgens kun je een voedingsplan maken. Naast de koolsoep moet er ook elke dag caloriearm fruit zijn. Vermijd dus kersen, bananen, lychee en druiven. Aardbeien, appels, bessen en peren bevatten weinig calorieën en kunnen in het menu worden opgenomen. Je kunt ook groenten koken en als bijgerecht serveren. Broccoli, venkel en komkommer bevatten weinig calorieën. Vis, vlees en noten moet je een week vermijden, maar zet ze dan langzaam terug op het menu. Je kunt ook sappen, smoothies en andere gezonde dranken weglaten. Vermijd snoep, brood, rijst en aardappelen. Het koolsoepdieet is koolhydraatarm.

2. Het bereiden van de soepen en het volgen van het dieet. Er wordt alleen soep gegeten, op sommige dagen is er fruit als toetje, op andere dagen een heel kleine salade. Tussen de maaltijden door wordt water gedronken. In de ochtend en in de avond kun je oefeningen doen voor een betere spijsvertering.

3. Na het einde van het dieet is er een overgangsfase waarin een groot aantal voedingsmiddelen geleidelijk wordt geïntroduceerd. Om het jojo-effect te voorkomen, moet u uw dieet echter permanent veranderen. Kies een gezond eetplan en combineer het met lichaamsbeweging om permanent van overtollig gewicht af te komen.

In welke gevallen is het koolsoepdieet nuttig en in welke niet??

Koolstofsoepdieet om binnen een week af te vallen

Het koolsoepdieet is een razendsnel dieet en is als zodanig niet bijzonder gezond en kan op de lange termijn ook niet tot positieve resultaten leiden. Het gewichtsverlies op korte termijn is te wijten aan de drainage van het lichaam. Dat betekent: we verliezen gewicht, maar ons lichaam verbrandt in het begin geen vet en valt zijn “reserves” niet aan. De buik wordt niet kleiner en de heupen worden niet smaller na een week. Of en in hoeverre deze gewichtsvermindering te zien is, blijft de vraag. Verdere argumenten spreken tegen het koolsoepdieet:

1. Na een dieet is het moeilijk om door te gaan met afvallen of je droomgewicht te behouden. Dit komt doordat we het lichaam belasten tijdens een crashdieet. Als hij ineens beduidend minder koolhydraten binnenkrijgt, dan bereidt hij zich voor op een noodgeval. Zo’n onevenwichtige voeding en een sterk verminderde calorie-inname leiden ertoe dat het de stofwisseling vertraagt. Dit heeft twee gevolgen: Aan de ene kant kunnen we niet snel afvallen omdat ons lichaam voedsel heel langzaam omzet in energie. Aan de andere kant, zodra we weer meer voedsel eten, begint het reserves op te bouwen in de vorm van vet.

Koolsoepdieet voor tips om snel af te vallen

2. Diëten maken je moe en brengen je in een slecht humeur. Honger en een echt smakeloze maaltijd kunnen je humeur behoorlijk bederven en het jojo-effect kan zelfs een depressie veroorzaken. Een koolhydraatarm dieet heeft ook een negatief effect op onze hersenen. Minder koolhydraten betekent minder energie. Minder energie leidt tot vermoeidheid en we kunnen alleen de eenvoudigste taken in een slakkentempo uitvoeren.

3. Er is geen energie meer om te sporten. Als je je al moe voelt, heb je niet de energie om te sporten. Sterker nog: als je hongerig traint, riskeer je een lage bloeddruk en duizeligheid. Maar als je niet sport, val je ook niet snel af.

4e. Diëten zijn geen oplossing voor de lange termijn. Diëten zijn niet hetzelfde als gezond eten en bieden geen oplossing voor de lange termijn. Als je op de lange termijn wilt afvallen, kun je beter kiezen voor een uitgebalanceerd weekmenu, veel water drinken en sporten.

5. De overgang het normale dagelijkse leven kan moeilijk zijn. Iedereen die langdurig een dieet volgt, zal moeite hebben om te wennen aan het oude dagelijkse leven. Dit kan leiden tot spijsverterings- of maagproblemen.

Koolsoep voor gewichtsverlies: het dieetplan

Koolsoepdieet met een dieetplan voor een week

Dag 1: Eet koolsoep voor ontbijt, lunch en diner. Als toetje kun je een fruitsalade van caloriearm fruit nemen.

Dag 2: Koolsoep als hoofdgerecht en een kleine groentesalade erbij. Eet die dag geen fruit.

Dag 3: Koolsoep als hoofdgerecht voor ontbijt, lunch en diner en een hardgekookt eitje als lunch. Vermijd fruit, maar je kunt wel een groentesalade bereiden voor het avondeten.

Dag 4: Als u zich duizelig en moe voelt, kunt u een gepofte aardappel met boter en knoflook bij uw koolsoep eten. Eet anders zoveel fruit als je wilt als toetje.

Dag 5: Koolsoep, die je eventueel kunt indikken met kokosmelk. Serveer met een handvol sla, een grote wortel en cherrytomaatjes.

Dag 6: Als je je moe of duizelig voelt, kun je die dag bij uitzondering een banaan met yoghurt eten. Eet anders caloriearm fruit na de koolsoep.

Dag 7:  Kook rijst en serveer als bijgerecht. Eet echter niet te veel rijst, de koolsoep zou je vol moeten doen.

Koolsoep om af te vallen: recept

Bereid koolsoeprecept met weinig calorieën

Hieronder leggen we uit hoe je zelf een koolsoep kunt bereiden om af te vallen. In het originele recept wordt water gebruikt. Maar je kunt het water ook vervangen door kip- of groentebouillon om de soep lekkerder te laten smaken. Natuurlijk moet je de bouillon zelf bereiden en geen soepblokjes gebruiken. Dit zijn de ingrediënten voor de koolsoep:

Bereid koolsoep voor recept voor gewichtsverlies

 • 1 witte kool, vers, ca. 400 g
 • 1/2 selderij, in blokjes gesneden
 • 1 grote ui, fijngesnipperd
 • 3 kleine worteltjes, fijngehakt
 • 1 groene paprika, in blokjes gesneden
 • 2-3 teentjes knoflook
 • 4 kopjes groentebouillon
 • 100 g tomaten uit blik, gepeld en in stukjes
 • Kruidenmix van 1 theelepel basilicum en 1 theelepel oregano en 1/2 theelepel rode paprikavlokken en 2 snufjes peper
 • 3 snufjes zout (optioneel)

Bereiding: Reinig, was en snijd alle ingrediënten grondig. Doe het water of de groentebouillon in een grote pan, breng aan de kook en zet het vuur lager. Voeg alle ingrediënten behalve zout toe aan de pan en laat 60 minuten op laag vuur sudderen. Zout, verdeel en verdeel in schone, droge containers. Laat de soep afkoelen en zet de porties de eerste twee dagen in de koelkast. Vries de anderen in en laat ze overdag ontdooien.

Koolsoepdieet in één oogopslag de principes

Voor de groentebouillon:

 • een kleine ui, fijngesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 3 wortelen, grof gesneden
 • 1 pastinaak, grof gesneden
 • Knolselderij, grof gesneden
 • Selderij, fijngesneden
 • 1/2 stok prei, in grote stukken gesneden
 • Kruiden zoals laurier en peper, zout naar smaak
 • 1,5 liter water

Koolsoep voor gewichtsverlies recept gemakkelijk en snel voor een week

Voorbereiding:

Doe alle ingrediënten in een grote pan en giet het water erover. Voeg alle kruiden behalve het zout toe en breng de bouillon kort aan de kook. Zet het vuur lager en laat de bouillon ongeveer een uur op middelhoog vuur sudderen. Doe een zeef in een vergiet en zeef de bouillon. Laat de bouillon afkoelen, dan is hij ongeveer 5 dagen houdbaar.

Je kunt natuurlijk ook kleinere hoeveelheden bereiden die voldoende zijn voor 2-3 dagen. In dit geval hoeft u de soep niet te portioneren en in te vriezen.

Koolsoep voor gewichtsverlies: het kooldieet belooft snelle resultaten en doet wat het zegt op het blik. Maar vet wordt niet verbrand, maar het lichaam wordt afgevoerd. Daarom is het dieet alleen geschikt als het voor een korte tijd wordt gebruikt en vervolgens wordt overgeschakeld naar een gezond eetplan. Anders kan er een gebrek aan voeding zijn.