Eetpatroon

LCHF Dieet: Hoe kun je afvallen met gezonde vetten en eiwitten?

lchf dieet gewichtsverlies geschikt voedsel

Het Low Carb High Fat (LCHF) dieet is een vorm van voeding waarbij de hoeveelheid koolhydraten sterk verminderd wordt. Het lichaam haalt de energie die het nodig heeft voornamelijk uit de vetten en eiwitten die het aanlevert. Het concept is gebaseerd op een simpel principe: je eet weinig koolhydraten, maar veel vet, waardoor je lang vol zit. Op deze manier wordt de dagelijkse calorie-inname verminderd en val je af. Hoe het LCHF-dieet precies werkt, wat je kunt eten en voor wie het dieet geschikt is, onthullen we in het artikel!

Afvallen met vet voedsel of hoe werkt het LCHF-dieet??

zalm vetrijke vis lchf dieetvoer

Het koolhydraatarme dieet is bij velen zeker bekend. Om echter effectief af te vallen door koolhydraten te vermijden, moet u ook vette producten in uw dagmenu opnemen. Vooral gezonde vetten zijn een goede bron van energie omdat ze je lang een vol gevoel geven en hunkeren naar voedsel voorkomen. Daarnaast is vet een goede smaakdrager en maakt het van elke maaltijd een waar genot. Daarom klinkt het LCHF-dieet als een droom die uitkomt – smullen van vet voedsel en tegelijkertijd afvallen.

Het LCHF-dieet kent verschillende varianten. De klassieke verdeling van voedingswaarden ziet er als percentage meestal als volgt uit: 5% koolhydraten, 75% vet en 20% eiwit. De koolhydraten worden voornamelijk geleverd uit natuurlijke bronnen, zoals groenten en sla. Hoogwaardige vetten en eiwitten staan ​​ook centraal in dit voedingsplan.

Wat mag je eten tijdens het Low Carb High Fat Diet??

eet lchf dieet vlees groenten broccoli

Met het LCHF-dieet kun je vooral genieten van koolhydraatarme voeding en veel gezonde vetten consumeren. Maar welke vetten worden eigenlijk als gezond beschouwd? Dit zijn enerzijds de enkelvoudig onverzadigde vetzuren, omdat ze licht verteerbaar zijn en een positief effect hebben op het cholesterolgehalte. Daarentegen zijn de meervoudig verzadigde vetzuren net zo gezond, maar alleen als je er niet te veel van binnenkrijgt.

avocado gezonde onverzadigde vetten dieet koolhydraatarm vetrijk

Ze worden bijvoorbeeld beschouwd als goede leveranciers van enkelvoudig onverzadigde vetzuren de verschillende soorten avocado, waarmee je heerlijke recepten kunt bereiden voor ontbijt, lunch en diner. Het kan worden gebruikt om smakelijke salades, gezonde smoothies en verfijnde desserts te bereiden. Andere voedingsmiddelen die enkelvoudig onverzadigde vetten zijn, zijn olijven, olijfolie, koolzaadolie en pindakaas.

walnoten gezonde vetten omega 3 lchf dieet

de Omega-6 en Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetten en zijn in een bepaalde verhouding gezond. Omdat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken, moeten ze met voedsel worden ingenomen. De meeste voedingsmiddelen bevatten beduidend meer omega-6, waardoor je omega-3 binnenkrijgt uit bijvoorbeeld walnoten, lijnolie, vette zeevis en chiazaden.

voedsel lchf dieet gezonde lijst

Naast gezonde vetten mag het LCHF-dieet ook andere voedingsmiddelen eten die weinig koolhydraten bevatten maar meer eiwitten en vetten bevatten. Geschikte voedingsmiddelen voor het koolhydraatarme eetplan staan ​​hieronder vermeld:.

  • Eieren van elke vorm, b.v. B. gekookt, omelet, roerei
  • vette vis, b.v. B. zalm, makreel, haring
  • Zeevruchten en schaaldieren b.v. B. Garnalen, mosselen
  • Vlees van welke aard dan ook, b.v. B. varkensvlees, rundvlees, wild, lam, gevogelte
  • Koolhydraatarme groenten, b.v. B. alle soorten kool, broccoli, asperges, spinazie, sla, avocado, paprika, champignons, etc..
  • zelfgemaakte sauzen zonder suiker, b.v. B. Mayonaise, Béarnaisesaus, Dijon-mosterd
  • droge kruiden zonder glutamaat
  • verse kruiden
  • Noten, b.v. B. amandelen, cashewnoten, macadamia
  • Oliën en vetten, b.v. B. olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, geklaarde boter, reuzel

Hoewel het LCHF-dieet veel smakelijke, vetrijke voedingsmiddelen bevat, zijn er nog steeds producten die vermeden moeten worden. Deze omvatten bijvoorbeeld zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen, rijst, maïs en graanproducten zoals pasta, brood, ontbijtgranen en koekjes. Suiker, margarine, zoetstoffen en koolhydraatrijke vruchten zoals bananen en druiven passen ook niet in het dieet.

Voor wie is het LCHF-dieet geschikt??

koolhydraatarme vetrijke dieetvoeding met veel vet

Met een low carb vetrijk dieet kun je niet alleen slanker worden, maar ook je eigen bloedsuikerspiegel verlagen. Daarom is het dieet vooral geschikt voor mensen met een hoog vetgehalte in het bloed, hoge bloeddruk, slapeloosheid en andere chronische ziekten. Voor mensen met diabetes type 2 en kanker moet het LCHF-dieet ook positief zijn, omdat suiker volledig wordt vermeden.