Eetpatroon

Met het rijstdieet kun je niet alleen afvallen, maar ook je lichaam ontgiften!

De “uitvinder” van het rijstdieet Dr. Walter Kempner geloofde dat een eenvoudig dieet van rijst en fruit kan worden gebruikt om een ​​verscheidenheid aan ziekten te behandelen, waaronder nierfalen en hoge bloeddruk. Zijn dieet had inderdaad wonderbaarlijke resultaten, maar het restrictieve dieet was moeilijk te volgen voor patiënten. Hieronder leest u hoe een wekelijks rijstdieetplan er vandaag uitziet en hoeveel u kunt afvallen.

Wat is het Kempner rijstdieet??

Rijstdieet van Dr. Walter Kempner

dr. Walter Kempner werd ontwikkeld in 1939 toen hij professor was aan de Duke University. Zijn theorie was dat veranderingen in het dieet de stress op de nieren kunnen verminderen en nierfalen effectief kunnen behandelen. De beste manier om dit te bereiken was om de eiwitinname drastisch te verminderen, aangezien de nieren voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de verwerking van eiwitten.

Kempner geloofde ook dat het elimineren van natrium en cholesterol de bloeddruk kon verlagen en hartfalen bij zijn patiënten kon verbeteren. dr. Het rijst- en fruitdieet van Kempner bestond bijna volledig uit koolhydraten met zeer lage hoeveelheden eiwit en praktisch geen natrium of cholesterol.

Volgens een artikel gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association in 2014, was de afbraak van macronutriënten 4 tot 5 procent eiwit (minder dan 20 gram per dag), 2 tot 3 procent vet en de rest koolhydraten. De toegestane hoeveelheid natrium was 150 milligram per dag, de vochtinname was beperkt.

Rijstdieet van Dr. Walter Kempner 1939 Voor Na Resultaten

Voor de patiënten van Kempner stonden alleen witte rijst en fruit op het menu. Sommige vruchtensappen mochten citraat bevatten, wat volgens Kempner metabole acidose zou kunnen tegengaan, een aandoening die gepaard gaat met nierziekte en nierfalen waarbij lichaamsvloeistoffen te zuur worden. De patiënten kregen ook een vitaminesupplement om het gebrek aan vitamine B-thiamine in witte rijst te compenseren.

Het dieet had klinisch significante resultaten. Hoewel 25 van de 192 patiënten die deelnamen aan zijn onderzoek stierven en 60 patiënten geen merkbare verbetering van de bloeddruk hadden, hadden 107 patiënten een significante verbetering van de bloeddruk. De grootte van het hart nam af bij 66 van de 72 patiënten en het cholesterolgehalte in het bloed nam af bij 73 van de 82 patiënten. Diabetische retinopathie verbeterde of verdween bij 21 van de 33 patiënten.

Het rijstdieet om af te vallen

Rijstdieet van Dr. Walter Kempner voor gewichtsverlies voor na

De auteurs van het artikel in de Journal of the American Heart Association suggereren dat deze resultaten gezien moeten worden in de context van de tijd dat de levensverwachting voor maligne hypertensie zes maanden was..

Het rijstdieet werd later gebruikt om zwaarlijvigheid en een aantal andere kwalen te behandelen. In een studie gepubliceerd in Archives of Internal Medicine in 1975, stelde Dr. Walter Kempner met behulp van het rijst-fruitdieet 106 zwaarlijvige deelnemers die ook een bewegingsplan kregen en dagelijks gemotiveerd waren.

Elke deelnemer viel minimaal 45 kilogram af en het gemiddelde gewichtsverlies was 63 kilogram. 43 van de deelnemers bereikten een normaal lichaamsgewicht. Bloeddruk, bloedsuikerspiegel en triglyceriden kunnen ook aanzienlijk worden verlaagd.

Rijstdieetprogramma in Durham, North Carolina

Het rijstdieetprogramma in Durham, North Carolina, werd een populaire bestemming voor mensen die aanzienlijk gewicht willen verliezen en hun gezondheid willen verbeteren. Onder strikt toezicht van Kempner leek het dieetprogramma op een bootcamp voor gewichtsverlies.

Om zijn patiënten op het goede spoor te houden, heeft Dr. Michael Greger, Kempner dwong hen om zich zowel mentaal als fysiek aan te passen. Een van de patiënten van Kempner klaagde hem aan omdat hij haar en andere patiënten zou hebben geslagen omdat ze zich niet aan het dieet hielden.

Het Rice Diet Center scheidde zich in het begin van de jaren 2000 definitief af van Duke en Kempner en werd geleid door Dr. Robert Rosati en dr. Kitty Rosati heeft het overgenomen. Echter, met de aanval van dieetvormen zoals het Paleo-dieet, verloor het rijstdieet zijn populariteit en het centrum sloot uiteindelijk in 2013. Maar het volgende jaar, onder leiding van Dr. Frank Neelon heropend onder de naam “Rice Diet Healthcare Program”.

Rijstdieet: hoe werkt het vandaag??

verschillende soorten rijst op een rij voor het rijstdieet

Het rijstdieet is in de loop der jaren veranderd en is niet meer zo streng. In hun boek “The Rice Diet Solution: The World-Famous Low-Sodium, Good-Carb, Detox Diet for Quick and Lasting Weight Loss”, gepubliceerd in 2005, presenteerden Kitty Gurkin Rosati en Robert Rosati hun versie van het dieet.

En zo werkt het: het rijstdieet beperkt zout en zoute ingrediënten strikt. Net als geraffineerde suiker is zout een aperitief. Dus wanneer u uw zoutinname vermindert, verliest u water, en dus gewicht, en heeft u minder kans om te veel te eten. Het rijstdieet vermindert ook het aantal verzadigde vetten en vertrouwt in plaats daarvan op koolhydraten (fruit, groenten, granen en bonen) als de belangrijkste voedingsbron. De vezel reinigt je lichaam en geeft je een langer vol gevoel. Het rijstdieet maakt het gemakkelijk om je calorie-inname te beperken, omdat je voedingsmiddelen eet die je honger echt stillen.

Rijst appel dieet ontbijt

Het Rosatis rijstdieet bestaat uit drie fasen:

Fase een (met 800-1000 calorieën per dag) duurt een week. Het originele menu van het rijstdieet – rijst en fruit – wordt alleen op de eerste dag geconsumeerd. Op de overige zes dagen mag je groente, volkoren brood en granen eten, maar ook vetvrije zuivelproducten of plantaardige melk.

Fase twee (met 1000 calorieën per dag) zal duren totdat u uw gewichtsdoel bereikt en u zich concentreert op het maken van voedselkeuzes voor permanent gewichtsverlies. Elke week begint met een dag van het Original Rice Diet. Voeg dan de granen, groenten en de magere melk toe voor de rest van de week. Voeg op een dag naar keuze een eiwitbron toe, b.v. B. Vis, vetvrije zuivelproducten of eieren. Fase twee bevat iets meer zout en meer calorieën dan fase één.

Fase drie (bij 1200 calorieën per dag) is de onderhoudsfase, die meer keuze, extra eiwitten en meer flexibiliteit biedt met het zoutgehalte.

Waarom rijst??

Helpt rijst je echt om af te vallen?

Een van de eerste vragen die bij u opkomt is: “Moet ik gewoon rijst eten?” Het antwoord is nee. Toen dr. Walter Kempner ontwikkelde het rijstdieet, hij ontwierp het voor de behandeling van hoge bloeddruk en nierziekten. Hoewel we niet 100 procent zeker kunnen zijn waarom Dr. Kempner Reis, geloven we dat het te wijten was aan twee eigenschappen van de rijst: (1) het is een graan en bevat daarom heel weinig natuurlijk voorkomend natrium, en (2) de meeste mensen in de wereld die niet aan chronische ziekten lijden, genieten dit zeer voedzame, gemakkelijk te kweken hoofdvoedsel. In feite consumeren veel mensen meer rijst dan enig ander voedsel in hun dieet. dr. Kempners antwoord was: “Het gaat er niet om wat er in de rijst zit, het gaat erom wat er niet in de rijst zit.” Rijst blijkt een vrij compleet eiwit te bevatten. Welke rijst is het beste? Bruine rijst, basmatirijst en zwarte rijst.

Quinoa-gerst en andere soorten granen kunnen ook worden gegeten op het rijstdieet

In het rijstdieet kun je echter ook andere granen en producten eten. Havermout en haverzemelen zijn twee populaire ontbijtopties. Hier zijn enkele andere alternatieven:

 • Amarant – Zuid-Amerikaans graan dat soepen goed bindt of kan worden gepoft als mini-popcorn om salades knapperig te maken, rijk aan eiwitten en vitamine E..
 • gerst – geschild, gepareld, in vlokken of als gerstemeel
 • B.uchtarwegrutten
 • gierst- – als je ze 10 minuten roostert voordat je ze kookt, zullen de smaak en textuur drastisch verbeteren
 • Havergrutten of havermout
 • Pasta, couscous en frregula pasta
 • polenta (fijn tot grof gemalen mais)
 • Popcorn (zonder olie of zout)
 • Quinoa
 • bulgur

Hoeveel afval je met de Rosati-variant van het rijstdieet??

Rijstdieet hoeveel val je af?

De Rosati-methode helpt u bij het bepalen van een realistische strategie voor gewichtsverlies. Het begint met het uitgangspunt dat je 22 calorieën per kilogram lichaamsgewicht nodig hebt om op een gezond gewicht te blijven. Dit is natuurlijk een benadering, aangezien het aantal afhangt van uw geslacht, activiteitenniveau, enzovoort, maar het is gemakkelijk te vermenigvuldigen met 22 en het komt dicht genoeg in de buurt. Als je bijvoorbeeld 68 kg weegt, heb je ongeveer 1500 calorieën nodig om op een gezond gewicht te blijven. Als je 90 kg weegt, heb je 2000 calorieën nodig, als je 117 kg weegt, heb je 2600 calorieën nodig, enzovoort. De meeste van deze calorieën worden gebruikt om ons lichaam te verwarmen. Extra calorieën zijn nodig als we regelmatig sporten. Als algemene regel geldt dat wandelen ongeveer 100 calorieën per mijl (1,6 km) verbruikt. Nogmaals, dit hangt af van uw gewicht en geslacht, evenals van uw looptempo. Dus als je 68 kg weegt en een uur (laten we zeggen 5 km) per dag wandelt, heb je ongeveer 1800 calorieën nodig om op gewicht te blijven: 1500 + 300. Als je 113 kg weegt, heb je ongeveer 2800 calorieën nodig om op gewicht te blijven met de wandeling van een uur per dag.

Laten we nu eens kijken hoe u deze kennis kunt gebruiken om u te helpen een doel voor gewichtsverlies vast te stellen. Stel dat u 104 kg weegt en 77 kg wilt bereiken. Als je 104 kg weegt, heb je ongeveer 2300 calorieën nodig om op gewicht te blijven. Je zou gewoon je calorie-inname kunnen verlagen tot 1700 en wachten. Met 600 calorieën minder per dag zou je iets meer dan 450 gram lichaamsgewicht per week verliezen. Het zou ongeveer een jaar duren om het gewicht van 77 kg te bereiken. Het zou waarschijnlijk langer duren, want hoe meer je afvalt, hoe minder calorieën je nodig hebt om op gewicht te blijven en hoe lager het tekort per dag. Als je 104 kg woog en slechts 800 calorieën per dag at, zou je een tekort hebben van 1500 calorieën per dag (2300-800 = 1500) en zou je ongeveer 200 gram lichaamsgewicht per dag verliezen. Als je ook nog een uur zou wandelen, zou je een tekort aan 1.800 calorieën hebben en zou het ongeveer 3 tot 4 maanden duren om op 77 kg te komen.

Waarom is het rijstdieet een zoutarm dieet en wat betekent het??

Waarom is het rijstdieet natriumarm en wat betekent het?

Zout is, net als geraffineerde suiker, een aperitief. Zonder toegevoegd zout eet je minder. Na de eerste maaltijd heeft u geen honger meer. Het natriumarm of natriumarm dieet biedt vele andere gezondheidsvoordelen en speelt een belangrijke rol bij de behandeling van hoge bloeddruk, gewrichtspijn, diabetescomplicaties en het risico op tal van andere ziekten, waaronder hartfalen, osteoporose en maagkanker. Als u kiest voor een zeer zoutarm dieet, moet u kaas over het algemeen vermijden. Af en toe een klein stukje zoutvrije kaas als bijgerecht kan echter geen kwaad.

Hoe ontgift het rijstdieet het lichaam??

Amarant mag ook in het rijstdieet

Een ander groot voordeel van het rijstdieet is dat het lijkt op vasten, waarbij het lichaam niet alleen wordt gereinigd van overmatig natrium, maar ook van andere onnatuurlijke stoffen die je eerder hebt geconsumeerd, vooral als je het een dag per week doet, doe dan de oorspronkelijke rijst dieet. Dit is waarschijnlijk een onmogelijk aspect om daadwerkelijk te kwantificeren of te bewijzen, maar veel symptomen van detox komen voor. Veel mensen beginnen het dieet bijvoorbeeld met een cafeïnegewoonte die ze niet eens herkennen. Doorgaans kan het drinken van twee kopjes koffie of cola per dag de eerste paar dagen hoofdpijn veroorzaken. U kunt dit symptoom elimineren of minimaliseren door uw koffieconsumptie gedurende een week geleidelijk te verminderen. Indien nodig kunt u hoofdpijnpillen slikken of uw hydratatie verhogen. Maar afgezien daarvan beschrijven de meeste mensen alleen positieve reacties, waaronder bijna onmiddellijke verbeteringen in slaappatroon, allergieën, artritis-achtige gewrichtsstijfheid, energieniveaus (na de eerste week zal je energie aanzienlijk toenemen), attitudes en kijk op het leven in het algemeen.

Wekelijks rijstdieet

Rijstpudding met bosbessen en banaan

In elke fase van het rijstdieet eet je specifieke porties van elke voedselgroep. Dit zal helpen om de juiste portiegroottes te leren en de calorie-inname onder controle te houden. Het menu is onderverdeeld in zetmeel, magere zuivelproducten, groenten, fruit en eiwitten. Oriënteer je op de volgend op Portiegroottes, Om op veilig te spelen:

1x vrucht: een middelgrote vrucht of 1 kopje druiven of gesneden fruit

1x groenten: 1 kopje rauwe of gekookte niet-zetmeelrijke groenten

1x eiwit: 30 g vis, kip zonder vel, mager vlees of 40 g gekookte bonen of erwten

1x sterkte: 70 g gekookte rijst of bonen, 90 g gekookte granen, pasta of zetmeelrijke groenten of 1 sneetje brood

1x melkproduct: 240 ml magere melk, yoghurt of 100 g kwark

Je kunt elk fruit, graan of groente eten die je wilt, zolang er geen zout of vet wordt toegevoegd. Bij elke maaltijd zijn 2 zakjes suiker, een theelepel ahornsiroop of honing toegestaan. Het is het beste om koffie en alcohol te vermijden.

Fase één (detox)

Rijst met fruitdieet voor gewichtsverlies

Op de eerste dag van het rijstdieet moet men respectievelijk ontbijten, lunchen en dineren 2 porties zetmeel en 2 porties fruit eten.

Voorbeeld maaltijdplan:

Ontbijt:

2 zetmeel = 100 g pap

1 vrucht = 2 eetlepels ontpitte kersen

1 vrucht = halve banaan

Lunchen:

2 zetmeel = 130 g gekookte bruine basmatirijst

1 vrucht = 1 perzik

1 fruit = 1 kopje bosbessen

Diner:

2 zetmeel = 130 g gekookte bruine basmatirijst

1 vrucht = 1 appel

1 fruit = 1 kopje druiven

Op de overige zes dagen van de eerste fase:

 • Ontbijt: 1 zetmeel + 1 vetvrij zuivelproduct + 1 fruit
 • Lunch: 3 zetmeel + 3 groenten + 1 fruit
 • Diner: 3 zetmeel + 3 groenten + 1 fruit

Voorbeeld maaltijdplan:

Ontbijt:

1 zetmeel = 100 g graanvlokken OF 1 sneetje brood

1 vetvrij zuivelproduct = 240 ml vetvrije soja-, graan- of koemelk OF 100 g kwark

1 vrucht = 1 perzik

Lunchen:

3 zetmeel = 200 g gekookte rijst en/of bonen OF 200 g van een ander gekookt graan of pasta

3 groenten = 3 kopjes rauwkostsalade OF 120 g gekookte broccoli

1 vrucht = 160 g fruitsalade

Diner:

3 zetmeel = 200 g gekookte rijst en/of bonen OF 200 g van een ander gekookt graan of pasta

3 groenten = 3 kopjes rauw OF 120 g gekookte kool

1 vrucht = 1 kopje bessen (ongeveer 200 g)

Fase twee (afvallen)

Boterham met kwark en perzik

Voor 1 dag per week

 • Ontbijt – 2 zetmeel en 2 fruit
 • Lunch – 2 zetmeel en 2 fruit
 • Diner – 2 zetmeel en 2 fruit

Voor 5 dagen per week

 • Ontbijt – 1 zetmeel, 1 vetvrij zuivelproduct en 1 fruit
 • Lunch – 3 zetmeel, 3 groenten en 1 fruit
 • Diner – 3 zetmeel, 3 groenten en 1 fruit

Voorbeeld maaltijdplan:

Ontbijt:

1 zetmeel = 100 g graanvlokken OF 1 sneetje brood

1 vetvrij zuivelproduct = 240 ml vetvrije soja-, graan- of koemelk OF 100 g kwark

1 vrucht = 1 perzik of 1 eetlepel jam (met een hoog fruitgehalte)

Lunchen:

3 zetmeel = 150 g penne pasta

2 groenten = 220 g tomatensaus

1 groente = 100 g gebakken groenten

1 fruit = 1 kopje druiven

Diner:

2 zetmeel + 2 groenten = rode paprika gevuld met orzo

1 zetmeel + 1 groente = tacosalade

1 vrucht = 1 kop verse bessen (ongeveer 200 g)

Voor 1 dag per week

 • Ontbijt – 2 zetmeel en 1 fruit
 • Lunch – 3 zetmeel, 3 groenten en 1 fruit
 • Diner – 3 zetmeelsoorten, 3 eiwitten, 3 groenten en 1 fruit (voorbeeld van een maaltijdplan vindt u hieronder)

Herhaal fase 2 totdat het gewenste gewicht is bereikt

Fase drie (onderhoud)

zwarte rijst is gezond

Voor 1 dag per week

 • Ontbijt – 2 zetmeel en 2 fruit
 • Lunch – 2 zetmeel en 2 fruit
 • Diner – 2 zetmeel en 2 fruit

Voor 4 dagen per week

 • Ontbijt – 1 zetmeel, 1 vetvrij zuivelproduct en 1 fruit
 • Lunch – 3 zetmeel, 3 groenten en 1 fruit
 • Diner – 3 zetmeel, 3 groenten en 1 fruit

Voor 2 dagen per week

 • Ontbijt – 2 zetmeel en 1 fruit
 • Lunch – 3 zetmeel, 3 groenten en 1 fruit
 • Diner – 3 zetmeel, 3 eiwitten, 3 groenten en 1 fruit

Voorbeeld maaltijdplan:

Ontbijt:

2 zetmeel = 90 g pap

1/2 fruit = 1 theelepel rozijnen

1/2 fruit = 70 g aardbeien, gesneden

Lunchen:

2 zetmeel = 130 g gekookte zwarte rijst (Black Pearl)

1 zetmeel = 70 g zwarte bonen met knoflook

2 groenten = 1 kopje broccoli rapini

1 groente = babyspinazie met geroosterde paprika

1 vrucht = 1 peer

Diner:

3 eiwitten + 1 zetmeel + 1 groente = zeevruchten gumbo

2 groenten = asperges spinaziesalade

2 zetmeel + 1 fruit = zoete aardappeltaart

Kun je kruiden en specerijen gebruiken??

Pap met havervlokken en kaneel

Het lijkt misschien voor de hand liggend als je een zoutarm dieet volgt, maar voor het geval dat: voeg geen zout toe aan je eten. Pas ook op voor je kruiden. Kruiden en specerijen verbeteren niet alleen de smaak van verschillende voedingsmiddelen, maar ook uw genot. Als je je havermout bijvoorbeeld bestrooit met kaneel, proef je een stuk lekkerder. Maar er is een risico bij het gebruik van kruiden: je zou meer kunnen eten. Gebruik ze dus verstandig.

Hoe zit het met het gebruik van sauzen en dressings bij de maaltijd??

Sobanoedels met wasabi

Kant-en-klare sauzen en marinades zijn erg populair in onze snelle wereld en de zoutarme versies worden steeds lekkerder en makkelijker te vinden. Als ze een beetje flauw smaken, laat je fantasie dan de vrije loop en kruid ze met verse citroenen, limoenen, mierikswortel, wasabi, verse en gedroogde kruiden, gedroogde pepers en chipotle peulen (gerookte jalapenos) of azijn, mosterd en ketchup.

Wat mag je drinken tijdens een dieet??

Koffiesurrogaat gemaakt van gemoute gerst

U moet tussen de 1,2 en 2 liter vocht per dag drinken. In ons dagelijks leven drinken we over het algemeen veel dranken die cafeïne, natrium, vet, suiker en/of kunstmatige zoetstoffen bevatten. Al deze stoffen zijn potentieel schadelijk. Zelfs de cafeïnevrije dranken kunnen negatieve gezondheidseffecten hebben. Van cafeïnevrije koffie en/of thee is aangetoond dat het hernia’s verergert en de ijzeropname remt met respectievelijk 39 procent en 87 procent. Als je echt cafeïnevrije koffie wilt, zoek dan naar “natuurlijk cafeïnevrije” koffie. Maar probeer ook wat gezondere alternatieven zoals orzo (een Italiaanse koffiesurrogaat gemaakt van gemoute gerst). Er zijn echter veel andere gezonde opties:

– water, natriumarm; goed in combinatie met 100 procent vruchtensappen

– Kruidenthee, bij voorkeur cafeïnevrij en ongezoet; Groene thee bevat grote hoeveelheden gezondheidsbevorderende antioxidanten en smaakt heerlijk als ijsthee

– vruchtensappen, ongezoet

– Groentesappen (ongezouten) zijn geweldig als je citroen, limoen of andere zout- en vetvrije kruiden zoals mierikswortel toevoegt

– Melk: Soja- en graanmelk, magere melk, 4 procent en 1 procent, in die volgorde, worden aanbevolen. In tegenstelling tot koemelk bieden soja- en graanmelk meer eiwitten en plantaardige oestrogenen, zogenaamde isoflavonen.

Is het rijstdieet gezond??

Is het rijstdieet gezond?

Kempner’s rijstdieet was te beperkend voor de gemiddelde persoon. Ze had ook tekorten aan voedingsstoffen die tot deficiëntiesymptomen hadden kunnen leiden als de juiste voedingssupplementen niet waren ingenomen. Het oorspronkelijke rijstdieet moet onder medisch toezicht worden uitgevoerd; daarom moet je het niet alleen proberen.

De nieuwe versie van het dieet is toegankelijk voor een breder publiek en vereist geen medisch toezicht. Hoewel het dieet niet ongezond is, wordt het nog steeds gezien als een trenddieet, omdat het zich houdt aan strikte eetplannen en het vermijden van een of meer voedselgroepen, althans soms. De Academie voor Voeding en Diëtetiek beveelt dergelijke diëten niet aan.

Het doel van het moderne rijstdieet is om de manier waarop je over eten denkt te veranderen en meer aandacht te besteden aan wat je consumeert. Door zich te concentreren op portiegroottes, onbewerkt, vers voedsel te eten en een hoog vet- en zoutgehalte te vermijden, biedt het een geloofwaardige gids voor het opbouwen van gezonde eetgewoonten.

In werkelijkheid zullen de meeste mensen het echter moeilijk vinden om zich op de lange termijn aan zo’n strikt plan te houden. De vereiste om elke portie te meten en veel voedsel te vermijden, maakt het dieet erg ongemakkelijk, wat vaak de reden is waarom mensen stoppen met het dieet en terugvallen in ongezonde eetgewoonten. Het volgen van een gezond, caloriearm dieet dat past bij uw individuele behoeften en past bij uw schema is de beste manier om gewicht te verliezen en op de lange termijn een gezond gewicht te behouden.