Električna oprema, svjetlo, rasvjeta

Višenamjenska pila “uradi sam”

Svaki proizvodni rad povezan s tako hirovitim materijalom kao što je prirodno drvo nije nimalo jednostavan i prilično odgovoran posao. Nije iznenađujuće da i najmanji pogrešan pokret ili nemar u radnom procesu mogu dovesti do katastrofalnih rezultata. Stoga se preporučuje temeljito proučavanje “prirode” obratka koji se obrađuje i odabir odgovarajuće trake za pile za drvo. Ili možete sami sastaviti takav uređaj, ako znate mnogo o DIY zanatima.

Sadržaj:

Svrha motorne pile

Glavna svrha tračne pile je uzdužno rezanje neobrađenog i oivičenog drveta na izradke određene veličine, kao i obrezivanje neobrađenih ploča. Mora se reći da se takvim strojem može nositi s bilo kojom vrstom drveća. Broj pila može biti do dvadeset četiri. Možete ih prilagoditi tako da dobijete šipke i ploče željene širine. No, još uvijek postoje ograničenja: debljina obratka je najmanje 6 milimetara..

Gang pila može raditi zajedno s pilom za trupce, tvoreći tako jednu proizvodnu liniju, kao i samostalno kao stroj drugog reda. Multipile se široko koriste u pilanama visokih performansi i srednje veličine.

Stroj pruža prilično visoku točnost rezanja pri različitim duljinama izratka zbog činjenice da sam obradak nije pomičan, a zatvoreni modul se pomiče duž vodilice za umjeravanje. Produktivnost stroja raste kada se postavi lasersko ravnalo.

Posljednjih je godina mini stroj s više pila postao sve traženiji zbog svojih malih dimenzija. Dugo je služio kao vrlo dobar pomoćnik u velikim industrijama i poduzećima malih kapaciteta, kao i u svakodnevnom životu. Odlučite li se za ovu opremu, možete postići prilično dobre proizvodne rezultate, odnosno visokokvalitetne proizvode..

Dizajn pile za bandu

Strojevi s više pila proizvode se u različitim konfiguracijama koje omogućuju rezanje greda (nosač topa) visine do 160 milimetara. Koristi se na gradilištima i u drvoprerađivačkim poduzećima, može se instalirati i u grijane i grijane prostorije, sposoban je raditi na temperaturama od minus 15 do plus 35 stupnjeva okoliša.

Kruta baza stroja je krevet okvira, zavarena konstrukcija, služi za učvršćivanje i postavljanje svih montažnih jedinica. Na osovinu je ugrađen set pila, između njih nalaze se čahure koje se izrađuju ovisno o veličini izrezanih praznina.

Uvlačenje valjka obratka sastoji se od dva gornja valjka s oprugom, koji se mogu podešavati po visini, i dva donja fiksna valjka. Samostalni elektromotor pokreće valjke za napajanje pomoću lančanog pogona kroz remenski pogon i mjenjač. Zaštita kandžama, odnosno mehanizam sigurnosnih zaustavljanja, pruža zaštitu od unatrag odlaska otpadaka i obratka.

Može se montirati na tračnu pilu do 40 kružnih pila promjera do 500 milimetara. Iz toga proizlazi da 1 rez obratka može donijeti do četrdeset lamela, kao u videu o stroju s više pila. Kompenzira ovu mogućnost niske brzine uvlačenja, koja je podesiva u rasponu od 0,5 – 1,5 metara u minuti.

Na ovoj opremi za obradu drva pri rezanju drva manje visine možete koristiti pilu manjeg promjera, to će smanjiti širinu rupa, kao i povećati postotak gotove rezane građe. Pila promjera 500 milimetara ima brzinu vrtnje 2850 o / min, a zbog ovih tehničkih karakteristika dobiva se visokokvalitetno drvo, odnosno razred 0 i 1.

Također treba napomenuti da se za takav stroj za piljenje mogu kupiti prilično različite pile, na primjer, bimetalna pila, stellite ili tračna pila. Prilikom odabira pile morate se strogo pridržavati preporuka proizvođača. Održavanje pila sastoji se od oštrenja, koje se provodi pravodobno i uz pomoć posebnih strojeva za oštrenje. Oprema za oštrenje mnogo je skuplja za kružnu bandu nego za bandu s okvirima, a ova je značajka vrlo korisna.

Gang pila može biti dodatno opremljena sa:

Načelo rada motorne pile

Takav je alat namijenjen za rezanje ploče ili drva s prilično velikom točnošću. Ovi se alati ponekad nazivaju “pilana”, “multi-pila”. Takvi nazivi objašnjavaju se načelom okvira pilane. Koji je ovaj princip rada? Automatski postupak piljenja provodi se pilama koje su zategnute u okviru pile.

Na stroju s više pila ploča se polaže na posebne odstojnike i fiksira na kraju. Tijekom piljenja glodalicama ploča se čvrsto pritisne pa se ne može pomaknuti. Odsustvo valjka za hvatanje i hranjenje jedna je od glavnih prednosti višesmjerne pile. Kolica s pilama na tračnoj pili kreću se po ravnoj površini, što osigurava ravnomjeran i gotovo savršen rez. Kolica za pile s rezačima pomiču se po vodilicama uz pomoć elektromehanike. Beskonačno promjenjiva brzina uvlačenja.

Laserski pokazivači pomažu u ispravnom postavljanju ploče u odnosu na pile. Istodobno s dvije pile odvija se obrada. Razmak između pila podešava se posebnim ručnim kotačićem, a kontrolira se ugrađenim ravnalom. Pouzdano učvršćivanje obratka olakšava potisni valjak, podesiv po visini.

Pomoću donjeg i gornjeg valjka za uvlačenje uvlače se izratci (gornji su opružni, donji su nepomični). Možete prilagoditi brzinu uvlačenja, korak po korak prilagodbu. Na stroju s više pila brzina uvlačenja materijala se postupno podešava. Optimalna brzina pomaka postavlja se prema ampermetru, ovisno o opterećenju pila. Istodobno, način rada elektromotora pile i stroja postiže se u optimalnom načinu rada bez preopterećenja..

Uz pomoć izmjenjivih čahura, predviđena je prilagodba pile koja prilagođava širinu proizvedenog rezanog drveta. Od dvije radne pilane jedan stroj obrađuje neobrađenu ploču. Vibracije su praktički odsutne tijekom rada stroja zbog čvrstoće i krutosti zavarenog okvira.

Kako bi spriječio izlijevanje prerađenog materijala iz stroja, opremljen je graničnicima koji osiguravaju sigurnost rukovatelja. Za uklanjanje otpada predviđen je i tehnološki otvor ispod pile. Predviđen je poseban prozor za otpad od vađenja u slučaju zbijanja.

Klasifikacija gang testera

Upoznali ste se sa svrhom i principom rada s više pila. No, prije nego što počnete stvarati stroj s više pila vlastitim rukama, toplo vam preporučujemo da saznate kakve vrste multi-pila postoje. Uobičajeno se dijele na okvir, disk i kanting. Posljednja dva su jednokrevetna i dvovaljna.

Stroj za izradu okvira

Ova vrsta stroja s više pila dizajnirana je za rezanje šipke na lamele (ploče) s visokom preciznošću. Princip rada ovog stroja prilično je sličan radu male pilane: pile rastegnute u okviru pile režu pokretni obradak. Klipni pokreti okvira pile pomažu u izvođenju radilice.

Stroj za disk

Takvi strojevi s više pila projektirani su za visokokvalitetno rezanje šipke u potrebne materijale za rub. Imaju veću kvalitetu i točnost rezultiranog drveta od okvirnih pila. Ovdje je alat koji reže kružne pile. Pločaste pile podijeljene su u dvije vrste: jedno- i dvoosovinske.

Na više pila, s povećanjem debljine drveta koje se obrađuje, potrebno je koristiti veći promjer pile i veliku debljinu, to na stroju s više pila povećava širinu rezanja i, naravno, gubitak drva, koje se prerađuje u strugotine. Stoga se preporučuje korištenje dvoosovinske višesmjerne pile debljine grede veće od 150 milimetara, koriste se pile manjeg promjera.

Stroj za namotavanje

Strojevi za omatanje namijenjeni su uzdužnom rezanju trupaca i uređaji su prvog reda. Na izlazu daju dvije ploče, dvije neobrađene daske i dvosjekli šipku. Strojevi za glodanje, poput diskova s ​​mono-pilama, dijele se na jednoosovinske i dvoosovinske.

Tu je i cjelovita linija pilane, koja uključuje: dvoosovinski stroj za pomicanje, transporter s pilanama koje se napajaju u stroj za odvoženje, pokretni valjkasti transporter, stol za razvrstavanje nakon stroja za glodanje, prijemni valjkasti stol, kompleks za obradu ploča i stroj za višestruko piljenje. U tom se slučaju strojevi za pomicanje mogu instalirati i u liniji proizvodnje drvoprerade, i odvojeno od proizvodnje.

Višenamjenska pila “uradi sam”

Danas je višenamjenska pila prilično prikladan funkcionalni alat dizajniran za rezanje drva. Čak i sami, uz njegovu pomoć, možete se nositi s velikom količinom posla u kratkom vremenu. Ali nisu svi spremni platiti za takav stroj, jer je cijena pile za bande prilično visoka. Mnogi ljudi vjeruju da je najbolja opcija da ih sami napravite od improviziranih sredstava. Svatko tko se odlučio sam napraviti takav uređaj, želimo to savjetovati.

Stroj za višestruko rezanje diskova vlastitim rukama dizajniran je za rezanje rubova, za uzdužno piljenje drva, za izradu obrubljenih ploča, šaljevki, drvenih brvnara i još mnogo toga. Samostalno izrađene razne grede, brvnare, razni drveni podovi uvijek će koštati manje i naravno bolje. To se događa na pilani, kupujete daske za pod, a one su poput propelera za helikopter, kad jedan rub počnete zabijati niže, a drugi više. Vrlo je neugodno.

Najbolje je, naravno, napraviti domaći stroj s više pila s tri pile, iako bi dvije pile bile dovoljne, kako iskustvo pokazuje. Stroj je dizajniran za trofaznu mrežu, a prema savjetu “iskusnih” motor bi trebao biti snažan – 1,5 – 2 kW, a okretaji – oko 3000. Za motor je poželjno napraviti osovinu s dvostrukim ležajeva i 22 mm, jer će doći do velikih opterećenja.

Preporučuje se upotreba pojasa s presjekom “0” zbog njegove prilično velike fleksibilnosti. Promjer osovine pile trebao bi biti 20 milimetara. Kako kažu obrtnici, za strojeve za obradu drveta vlastitim rukama, kako bi se smanjio moment savijanja, baza bi trebala biti minimalna. Udaljenost između kućišta ležaja ne smije biti veća od 300 milimetara. Također, stroj bi trebao biti opremljen uređajem za meko pokretanje kako bi se povećao vijek trajanja elektromotora..

Sada ste naučili opća načela stvaranja višestruke pile kod kuće. Ovisno o namjeni stroja, njegov se dizajn može neznatno razlikovati. Glavna stvar je da sve radove trebate izvesti strogo prema uputama, inače nećete moći dobiti materijal odgovarajuće kvalitete na izlazu..