fitness

Functionele trainingstrend – voordelen, fitnessapparatuur en oefeningen

functionele trainingsapparatuur zandzak-sling trainer-weerstandsbanden-eindeloze touwtrainer

“Functioneel trainen” is de afgelopen jaren veranderd van een trend naar een massafenomeen en wordt ook wel het trainen van de toekomst genoemd. Deze vorm van training is gebaseerd op dagelijkse bewegingen waarbij de verschillende spiergroepen tegelijkertijd op elkaar inwerken. De trainingsoefeningen dienen dan ook functioneel te zijn, d.w.z. niet gericht op afzonderlijke spieren of spiergroepen in isolatie zoals bij traditionele krachttraining. De focus ligt op de complexe, natuurlijke bewegingssequenties. Het lichaam als geheel moet worden versterkt en tegelijkertijd stabiel en veerkrachtig worden gemaakt.

Wat brengt functionele training??

functionele training van je eigen lichaamsgewicht vest

Functionele training maakt je eigen Lichaam naar trainingsapparaat en moet holistische effecten opleveren: het optimaliseren van prestaties op het gebied van kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en flexibiliteit. Regelmatige training versterkt het hele bewegingsapparaat, wat positief is in het dagelijks leven. Mooie spieren worden gratis meegeleverd! Het doel van functionele training is om het lichaam te stabiliseren en spieren en gewrichten geschikt te maken voor training, het dagelijks leven en competitie. Functionele training is ideaal voor amateursporters – ongeacht fitnessniveau en leeftijd.

Zelfs de exploitanten van conventionele fitnessstudio’s hebben erkend dat ze hun klanten niet langer tevreden kunnen stellen met klassieke halters en trainingsapparatuur. Functioneel trainen is nu ook mogelijk in je eigen vier muren en onderweg. Het beste: er zijn geen dumbbells nodig, slechts enkele gebruiksvriendelijke en veilige hulpmiddelen zijn voldoende. Aan aerobis.com u kunt bijvoorbeeld de grote keuze aan verschillende functionele trainingsapparaten ontdekken. Elk apparaat heeft zijn eigen focus, maar kan ook afzonderlijk worden gebruikt voor holistische training. Je hoeft dus niet 10 of meer individuele stations te doorlopen zoals in de sportschool. Met een breed scala aan verschillende gewichten en ontwerpen kan iedereen zijn eigen individuele trainingsaccessoires samenstellen en zodra de selectie is gemaakt, kunt u beginnen.

Functionele trainingsoefeningen

functionele training sling training-back-upper body

Het functionele trainingsprogramma bestaat voornamelijk uit oefeningen waarbij de cursist werkt met het eigen lichaamsgewicht als weerstand. Een externe stimulus brengt de atleet in een onstabiele evenwichtssituatie waarin hij zichzelf moet stabiliseren of balanceren.

De focus ligt op de kernspieren, die erg belangrijk zijn voor de stabiliteit van het gehele bewegingsapparaat. Met name de buikspieren, de ontvoerders in de heupen en de stabilisatoren van de schouder worden getraind. Om de core blijvend te versterken, vinden veel oefeningen staand op beide benen plaats. Maar er zijn ook varianten waarbij je op de grond ligt of start in een push-up positie.

De meest bekende functionele training fitnessapparatuur

functionele-training-oefening-sling-trainer-roeien-bovenlichaam

  • Van de Slingtrainer is de allrounder voor het trainen van coördinatie en kracht. Er wordt alleen met lichaamsgewicht getraind en het aanbod aan oefeningen is vrij groot. Zowel het bovenlichaam als het onderlichaam kunnen getraind worden. De intensiteit van de oefening kan traploos worden gevarieerd door de montagehoek te veranderen. Het apparaat is daarom even geschikt voor beginners als professionals.

Basisoefeningen met de slingtrainer:

– Roeien op een helling (armen, schouders, rug),

– push-ups (borst, schouders, romp, armen)

– Butterfly Reverse met verspringende armen (schouder, bovenrug, nek)

– Recrunch (buik, benen)

– squat (benen, billen)

Zandzak training

functionele-training-zandzak-voordelen-torso-stabiliteit

  • De zandzak is een extreem veelzijdig trainingsapparaat en biedt een van de meest effectieve manieren om spieren op te bouwen, vet te verminderen en de houding te verbeteren. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er getraind met een min of meer zware zandzak. In tegenstelling tot conventionele gewichten zoals dumbbells is het bewegen met een zandzak veel onstabieler omdat het zand in de zandzak constant in beweging is. Het gewicht is daardoor niet rigide en de spieren worden bij bijna elke oefening gedwongen om constant bij te stellen. De blackPack zandzakken kunnen ook gevuld worden met een (optionele) AQUA laadzak. Hierdoor verandert de zandzak in een aquabag en wordt de onstabiele training nog intenser doordat het water nog meer beweegt.

Basisoefeningen met de zandzak:

– Schouders (bijna alle spieren worden gebruikt, bouwt kernkracht op)

– Schoon & Press (voor het trainen van de kern-, buik- en bovenlichaamspieren)

– Rond de wereld (functionele full-body oefening)

– Plank met uitwendige trekkracht (romp- en schoudergordelspieren)

– Rotatielongen (kernstabiliteit, buik- en rugspieren)

Strijdtouwen

functionele training-oefening-battle-ropes-uithoudingsvermogen

  • Strijdtouwen zijn fitnesstouwen die op verschillende manieren worden gezwaaid zodat ze in golven naar het ankerpunt lopen. De zwaaitechnieken trainen vooral krachtuithoudingsvermogen. De arm- en schouderspieren hebben enorm veel baat bij de oefeningen, maar ook de romp en benen worden getraind. De battle ropes zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en diameters. Voor de training heb je ongeveer de helft van het veld nodig als trainingsoppervlak. De diameter van het touw is bepalend omdat het een directe invloed heeft op de moeilijkheidsgraad van de oefeningen. Hoe dikker het touw, hoe groter de inspanning moet zijn.

Basisoefeningen met battle ropes:

– Jumping Jack (benen, armen, schouders)

– Acht (beukende spieren)

– wederzijdse golven (armen, schouders)

– Russische twist (buik, armen)

Weerstandsbanden

functionele-training-weerstandsbanden-effectiever-meer gevarieerd

  • het elastiek Weerstandsbanden, Ze worden ook wel powerbands genoemd en zijn perfect voor het trainen van kracht en flexibiliteit. Het principe is heel eenvoudig: hoe verder de elastiekjes worden uitgerekt, hoe groter de weerstand, want ze streven terug naar hun oorspronkelijke weerstand. Ze maken elke oefening effectiever en gevarieerder. Met behulp van de weerstandsbanden kunnen alle delen van het lichaam worden getraind, vooral de benen, buik en billen.

Basisoefeningen met weerstandsbanden:

– Glute Bridge (billen, buik, benen)

– Front squats (buik, benen)

– Flutter trappen (buik, benen)

– Push-ups (borst-, schouder- en kernspieren)

Eindeloze touwtrainer

functionele-training-eindeloze-touw-trainer-overal-bruikbaar

  • Laag gewicht, overal inzetbaar en gemakkelijk te leren. Met de Eindeloze touwtrainer je kunt trek-, duw- en draaibewegingen trainen die het hele bovenlichaam uitdagen. De training wordt uitgevoerd met een 4 meter lang eindloos touw met instelbare weerstand. De touwtrainer daagt niet alleen de rugspieren uit, maar ook de schouders, armen en grijpkracht.

Basisoefeningen met de eindeloze touwtrainer:

Naar het apparaat gekeerd of afgewend, staand, zittend of ondersteunend – dit trainingsapparaat biedt talloze oefeningen.