fitness

Moet je trainen met pijnlijke spieren? – Hier is alles wat je erover moet weten!

Heb je eindelijk besloten om gezonder te eten en meer te bewegen? Super goed! Het starten van een oefenprogramma kan voor sommigen van ons een echte uitdaging zijn. Het is al moeilijk genoeg om over je zwakkere zelf heen te komen en de tijd te nemen om te trainen, maar dan zijn er de vervelende pijnlijke spieren die gepaard gaan met training. Of het nu na een inspannende dijtraining of een Crossfit-training is – elke atleet heeft minstens één keer spierpijn gehad. Soms is de pijn zo intens dat zelfs eenvoudige dingen zoals traplopen of tandenpoetsen een echte beproeving worden. En juist dan stellen we ons allemaal de vraag: moet je trainen met spierpijn of is het nu een verplichte pauze? Moeten de spieren eerst regenereren of kunnen we meteen terug naar de sportschool? En hoe kunnen pijnlijke spieren worden voorkomen of verlicht? Dit en nog veel meer leggen we je hieronder uit!

Wat zijn pijnlijke spieren en hoe ontstaat het??

wat te doen bij spierpijn je moet trainen met pijnlijke spieren

We zijn er allemaal wel eens eerder geweest – na een intensieve training of na een lange pauze van de sportschool, doen de spieren pijn en voelen onze spieren een tijdje wat onbeweeglijker en zwaarder aan. Het goede nieuws is dat de pijn in de meeste gevallen ongevaarlijk is en dat het lichaam zichzelf vanzelf geneest. En hoewel pijnlijke spieren voor sommige mensen het bewijs zijn dat ze zichzelf echt hebben uitgedaagd, kan het de motivatie voor anderen vernietigen. Spierpijn wordt altijd veroorzaakt door overbelasting van de spieren en is een waarschuwingssignaal van het lichaam dat we ze te veel hebben belast.

wat helpt tegen spierpijn rekoefeningen voor vrouwen

Overmatige stress leidt tot kleine micro-verwondingen in de vezels, die scheuren tijdens intense of ongebruikelijke bewegingen. Water dringt door de resulterende scheuren, waardoor de spieren opzwellen en de spieren pijn doen. Dit gebeurt normaal gesproken bij bewegingen met meegevende (excentrische) componenten. Om u te helpen begrijpen wat dat precies is, hebben we een voorbeeld voor u. Als je bijvoorbeeld bicep curls doet, is niet het optillen van de dumbbell, maar het gecontroleerd laten zakken een onbekende en inspannende beweging voor onze spieren..

Moet je trainen met pijnlijke spieren??

men moet sporten met pijnlijke spieren Tips om spierpijn te verlichten

Helaas is er geen eenduidig ​​antwoord op de vraag of je kunt trainen met pijnlijke spieren of dat je moet wachten tot de pijn voorbij is. Het hangt er een beetje vanaf hoe erg de pijn is. Als je alleen een beetje spierpijn voelt, kun je zeker doorgaan met je training. Om het lichaam volledig te laten regenereren, is het echter aan te raden om de aangetaste spieren minimaal 48 uur te beschermen. Maar vooral als je gewend bent om regelmatig te trainen, zul je het zeker lastig vinden om een ​​langere pauze te nemen vanwege spierpijn. Aangezien pijnlijke spieren vaak gepaard gaan met beperkte mobiliteit, moet u intense stress vermijden. Aan de ene kant kunnen de oefeningen vaak niet meer correct worden uitgevoerd en aan de andere kant kan overtraining van de aangedane spiergroepen leiden tot ergere schade.

blijf trainen met spierpijn gezonde tips voor gespannen spieren

Zolang je de aangetaste spieren een beetje rust geeft, kun je zonder problemen blijven trainen met pijnlijke spieren. U moet de spiergroep die momenteel pijnlijk is echter niet belasten. Als je bijvoorbeeld een zware triceps-workout hebt gedaan en je armen de volgende dag nauwelijks kunt bewegen, dan kun je je benen en billen trainen. Of probeer iets nieuws en gebruik zachte trainingsmethoden zoals yoga, langzaam joggen, fietsen of zwemmen. U moet er ook voor zorgen dat de spieren waarin u spierpijn heeft, niet als hulpspieren worden gebruikt. Lichte bewegingen stimuleren de bloedcirculatie en kunnen zelfs de pijn verlichten.

Hoe dan ook, pijnlijke spieren, rekoefeningen workout voordelen

Voordat je naar de sportschool gaat en gaat trainen met pijnlijke spieren, moet je eerst leren de signalen van je lichaam te herkennen. Als de pijn te hevig is en je problemen hebt om de spieren te gebruiken voor dagelijkse bewegingen, is het belangrijk om een ​​korte pauze te nemen van de training. Of voel je je een paar dagen machteloos en zwak na het sporten? Dwing jezelf dan niet om te blijven sporten. Sport zou geen verplicht programma moeten zijn, het moet vooral leuk zijn voor ons.

Dit zijn de typische symptomen van pijnlijke spieren

Voordelen van krachttraining voor vrouwen die toch spierpijn uitoefenen

Vooral fitness-beginners zijn vaak van mening dat ze veel spierpijn hebben, terwijl ze er in feite geen of slechts een lichte hebben. Maar dan is er ook het tegenovergestelde: mensen die al lang trainen, hebben de neiging de pijn over het hoofd te zien of te bagatelliseren. Op de lange termijn kan dit op zijn beurt leiden tot een groter risico op blessures en zelfs regressie tijdens de training. Hieronder leggen we uit hoe je spierpijn kunt herkennen en wat de typische symptomen zijn.

Krachttraining voor vrouwen zou ten goede moeten komen aan iemand met pijnlijke spieren

  • Spierpijn treedt meestal niet onmiddellijk op, maar eerder 24 tot 48 uur na de training. De pijn is het sterkst op de tweede dag en neemt dan langzaam af. Als de symptomen aanzienlijk langer aanhouden, moet u een arts raadplegen.
  • Zelfs met minimale beweging zonder belasting, kan lichte pijn in de spieren worden gevoeld.
  • De aangetaste spieren zijn veel gespannener, gevoeliger voor druk, hard en stijf.
  • Een zeer beperkt bewegingsbereik is een ander teken van pijnlijke spieren. Als u moeite heeft om uit bed te komen of normaal te lopen na een beentraining, kunt u verwachten dat uw lichaam nog een paar dagen vrij nodig heeft.

Train met pijnlijke spieren en wat helpt daartegen?

Doe sowieso rekoefeningen na de training voor pijnlijke spieren

Voorkomen is beter dan genezen en zodat je niet met spierpijn traint, vertellen we je hoe je ze kunt voorkomen.

  • Opwarmen en afkoelen zijn een absolute must voor elke training. Een korte warming-up bereidt de spieren voor op de komende belasting en voorkomt tegelijkertijd blessures. De cooling-down daarentegen normaliseert de hartslag en de hart- en ademhalingsfrequentie en regenereert de spieren na de training.
  • Eet voldoende eiwitten – Een uitgebalanceerd en gezond dieet kan spierpijn niet altijd voorkomen, maar het kan de spieren ondersteunen bij het herstel. Het is vooral belangrijk dat u zorgt voor voldoende eiwitinname en hoogwaardige eiwitbronnen in uw dieet opneemt.
  • Ken je grenzen – Als je jezelf en je spieren overschat en jezelf te veel belast, is spierpijn onvermijdelijk. Dit geldt ook voor nieuwe oefeningen waar het lichaam eerst aan moet wennen. Vooral fitness-beginners moeten de intensiteit geleidelijk verhogen en niet te lang of te hard trainen.

Gespannen spieren na het trainen Tips je moet trainen met pijnlijke spieren