fitness

Oefeningen voor vrouwen boven de 50: hoe blijf je fit en gezond op oudere leeftijd!

Het leven gaat te snel voorbij en hoe ouder we worden, hoe belangrijker het voor ons wordt om het meeste uit elke dag te halen. Of we nu midden dertig of vijftig zijn – we willen allemaal fit zijn en er goed uitzien. En uiterlijk met het intreden van de menopauze komt het onderwerp afvallen voor vrouwen in beeld, omdat vooral vrouwen boven de 50 vaker te kampen hebben met gewichtstoename door hormonale veranderingen. Dit hoeft niet zo te zijn. Leeftijd is tenslotte maar een getal, en fit zijn hangt niet af van hoe oud we zijn, maar van hoe goed we voor ons lichaam zorgen. En als Jennifer Lopez eruit kan zien als een fitnessmodel, kan jij dat ook! Hoewel zelfacceptatie en een positief lichaamsbeeld van groot belang zijn, zijn gezonde voeding en voldoende beweging net zo belangrijk. Wil je sterk, gezond, gelukkig zijn en je ook 10 jaar jonger voelen? Dan zit je bij ons goed! We hebben veel handige tips en de beste oefeningen voor vrouwen boven de 50 voor je verzameld!

Tips voor sporten op oudere leeftijd oefent vrouwen boven de 50

Volgens een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie ontwikkelt ongeveer 55 procent van de Duitse vrouwen en meer dan 70 procent van de mannen boven de 50 op oudere leeftijd overgewicht. Als gevolg van de daling van de oestrogeenspiegels kunnen de kilo’s zich bij vrouwen van een bepaalde leeftijd veel sneller ophopen dan normaal. Daarnaast maakt het lichaam tijdens de menopauze minder somatotropine aan – een hormoon dat van groot belang is voor de spieropbouw. Ja, afvallen met de leeftijd wordt moeilijker, maar niet onmogelijk! Regelmatige lichaamsbeweging en de juiste oefeningen voor vrouwen van 50 jaar en ouder kunnen u echter helpen dit probleem tegen te gaan en fit en gezond te blijven. Bovendien kan fysieke activiteit sommige symptomen van de menopauze verminderen, zoals slaapproblemen, opvliegers en gewrichtspijn. Als je al eerder aan sport hebt gedaan, is dat geweldig. Maar zelfs als je dat niet doet, is het nog niet te laat om te beginnen.

Oefeningen voor vrouwen boven de 50: wat zijn de voordelen van training op oudere leeftijd??

Lunges oefenen beginnersoefeningen vrouwen boven de 50 uit

Regelmatig sporten is op elke leeftijd belangrijk, maar na je vijftigste wordt het nog belangrijker. Het gaat niet langer om het hebben van grote biceps of platte buikspieren, maar om het behouden van een sterk en gezond lichaam dat minder vatbaar is voor blessures en ziektes. Volgens een onderzoek van Harvard University is 40 minuten krachttraining twee keer per week voldoende voor volwassenen om spiermassa op te bouwen. Nog niet overtuigd? Dan leer je wat meer over de gezondheidsvoordelen die oefeningen opleveren voor vrouwen van 50 jaar en ouder.

 • Verhoogde botdichtheid – Onverwachte valpartijen brengen jaarlijks meerdere mensen naar het ziekenhuis. Botverlies begint al op de leeftijd van 35 jaar en de afname van de botdichtheid neemt na de menopauze tot 5 procent per jaar toe. Regelmatige lichaamsbeweging versterkt de botten en helpt het risico op fracturen en osteoporose te verminderen.
 • Meer spiermassa – Nee, dat betekent niet dat je enorme spiermassa opbouwt, maar dat je sterk genoeg wordt om alledaagse taken zoals het dragen van boodschappentassen met vertrouwen uit te kunnen voeren..
 • Vermindert lichaamsvet – Ongeacht de leeftijd, het handhaven van een gezond gewicht is belangrijk om veel ziekten te voorkomen.
 • Mentale gezondheid – Met het ouder worden is er een hogere mate van depressie en dus een verlies van zelfvertrouwen. Oefeningen voor vrouwen van 50 jaar en ouder zijn een gemakkelijke en leuke manier om je lichaam en hersenen tegelijkertijd te versterken.

Fitnesstips voor sporten op oudere leeftijd

Met 50 tips voor gewichtsverlies Oefeningen Vrouwen boven de 50

De waarheid is dat hoe ouder we worden, hoe dringender ons lichaam beweging nodig heeft – voor een gezonder hart, een sterker immuunsysteem en een betere werking van organen. Om je beter te voelen en gezond en fit te blijven op oudere leeftijd, moet je onze fitnesstips voor sporten op oudere leeftijd volgen.

 • Loop vaker – Als je niet de energie hebt om regelmatig oefeningen te doen voor vrouwen van 50 jaar en ouder, of gewoon geen tijd hebt, hebben wij de oplossing voor jou! Lang en lang wandelen is de perfecte manier om voldoende beweging in het dagelijks leven op te nemen zonder er al te veel moeite voor te doen. Dus laat de auto staan ​​en loop naar de supermarkt of neem de hond mee voor een lange wandeling in het park.
 • Doe oefeningen voor de kernspieren – Gezonde kernspieren zijn belangrijk om onze houding te verbeteren en kunnen ook ernstige rugpijn of schijfproblemen verlichten. De sterke kern maakt onze gewrichten flexibeler, wat het risico op blessures op oudere leeftijd aanzienlijk vermindert.
 • Verhoog uw eiwitinname – Op alle leeftijden is een eiwitrijke en gezonde voeding belangrijk. Met het begin van de menopauze kan het lichaam eiwitten echter niet meer zo effectief gebruiken als vroeger. Met andere woorden, de kwaliteit en variëteit van eiwitten die je eet is vanaf nu bijzonder belangrijk.
 • Vind een activiteit waar je van houdt – Het kan moeilijk zijn om een ​​trainingsroutine te vinden waar je je voor langere tijd aan kunt houden. Het is dus erg belangrijk om iets te kiezen dat je leuk vindt. Zijn krachttraining en gewichtheffen niets voor jou? Wat dacht je van zwemmen, fietsen of Pilates? Het aanbod aan sportieve activiteiten is inmiddels zo groot dat er zeker voor ieder wat wils is.

Oefeningen voor vrouwen boven de 50: het ultieme trainingsprogramma om fit te blijven op oudere leeftijd

Krachttraining op leeftijd Voordelen van oefeningen Vrouwen boven de 50

Regelmatig sporten zorgt er niet alleen voor dat u zich jonger voelt en er jonger uitziet, maar het kan ook het verouderingsproces vertragen. En hoewel lichaamsbeweging in alle denkbare vormen gezond is, is krachttraining wat de ware anti-aging magie creëert. Veel mensen denken dat gewichtheffen alleen geschikt is voor jongere mensen of niet veilig is voor volwassenen. De waarheid is echter dat we onze kracht op elke leeftijd kunnen behouden of zelfs verbeteren. Dus als je fit wilt blijven, is het eindelijk tijd om wat dumbbells te pakken en de volgende oefeningen voor vrouwen van 50 jaar en ouder te doen. Het volgende trainingsplan kan op twee verschillende manieren worden ingevuld.

 • Als AMRAP-training van 10 minuten (zoveel mogelijk rondes) – Zet een timer op 10 minuten. Doe in totaal 10 herhalingen van elk van de volgende oefeningen en herhaal deze zo vaak mogelijk binnen de 10 minuten. Neem indien nodig korte pauzes en zorg ervoor dat u zich niet overbelast. Als u pijn voelt, moet u onmiddellijk stoppen met trainen.
 • Als circuittraining – Doe 10 herhalingen van elke oefening en herhaal het proces opnieuw voor nog eens 2 rondes.

Plankoefening voor beginners oefeningen vrouwen boven de 50

 • Lage plank is perfect voor alle beginners. De plank is een klassieke isometrische oefening waarmee je alle grote spiergroepen tegelijk traint. Het vermindert ook rugpijn en verbetert je uithoudingsvermogen. Ga op een oefenmat liggen en plaats je ellebogen onder je schouders, schouderbreedte uit elkaar. Span je buik aan en gebruik je onderarmen en op je tenen om je hele lichaam op te tillen totdat het een rechte lijn vormt. Zorg ervoor dat je heupen niet doorhangen en houd de positie ten minste 30 seconden vast.
 • Aangepaste push-up – Push-ups zijn een klassieker in het trainen met eigen gewicht en behoren tot de meest populaire en effectieve oefeningen voor vrouwen boven de 50. Ga op de grond liggen en ondersteun jezelf met je armen bijna gestrekt. Plaats je handen onder je schouders en buig je benen met je knieën stevig tegen elkaar op de grond. Span je buik en rug aan en laat je lichaam langzaam naar beneden zakken. Houd 2-3 seconden ingedrukt en duw langzaam weer omhoog. Zorg er daarbij voor dat je rug recht blijft en geen holle rug vormt.

Lunges oefenen beginnersoefeningen vrouwen boven de 50 uit

 • Klassieke hurkzit – Geen trainingsplan zou compleet zijn zonder de goede oude squat. De klassieke variant is ideaal voor alle beginners en kan met of zonder gewichten worden uitgevoerd. Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar, met je heupen en tenen naar voren gericht. Span je billen aan en strek je billen naar achteren, alsof je op een stoel zit. Houd je knieën achter je tenen en je rug recht.
 • Longeerstappen met biceps curls – Lunge-stappen zijn een andere geweldige oefening voor vrouwen van 50 jaar en ouder, en in combinatie met bicep-krullen, werken ze het hele lichaam tegelijk. Neem in elke hand een dumbbell en ga op heupbreedte van elkaar staan. Span je buik en rug aan en zet een grote stap naar voren met je linkerbeen. Laat je heupen zakken totdat je linkerbeen een hoek van 90 graden vormt tussen je dijen en onderbenen terwijl je je armen naar je schouders buigt. Laat je armen weer zakken en keer terug naar de startpositie. Herhaal met het andere been.

Gewichtstraining Thuistraining Oefeningen Vrouwen boven de 50

 • Eenbenige brug – Ga op je rug liggen met je knieën gebogen met je voeten plat op de grond. Til je billen op totdat je lichaam een ​​rechte lijn vormt. Strek je linkerbeen recht naar het plafond, laat je lichaam zakken en til het weer op. Herhaal in totaal 10 keer en herhaal met het andere been.
 • Deadlift voor een sterke rug. Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar, met de dumbbells rechts en links van je voeten. Hurk neer en pak de dumbbells. Strek je lichaam en breng de dumbbells zo dicht mogelijk bij de zijkanten van je benen. Zorg ervoor dat je het langzaam en gelijkmatig doet en houd je rug recht.
 • Bankdrukken is een van de beste oefeningen voor vrouwen boven de 50 voor iedereen die zijn borst wil trainen en versterken. Ga op de grond liggen of op een vlakke bank met een halter in elke hand. Duw de gewichten langzaam en gecontroleerd omhoog, zonder uw armen volledig uit te strekken. Houd een paar seconden ingedrukt en laat weer zakken.

Oefeningen Vrouwen ouder dan 50 jaar Afvallen Tips

 • Eenarmig roeien versterkt de biceps en de laterale en bovenrug. Leg je linkerknie en dij op de bodem van een stoel en buig je lichaam naar voren. Ondersteun je linkerarm op de stoel en neem een ​​dumbbell in je rechterhand. Adem diep in en breng de Kurzhaltel naar beneden aan de buitenkant van de stoel, adem uit en trek weer omhoog. Zorg ervoor dat je rug recht blijft en dat de dumbbell zo dicht mogelijk bij je lichaam wordt gehouden.
 • Crunches met uitgestrekte armen – Ga op de grond liggen met je knieën gebogen en strek je armen naar achteren boven je hoofd. Adem uit en til je borst van de vloer en breng hem naar je knieën. Adem dan in en laat je lichaam naar achteren zakken, maar leg het niet volledig op de grond. Probeer de oefening met een halter om de moeilijkheidsgraad te vergroten.

Met 50 tips voor gewichtsverlies Gewichtstraining voor vrouwen boven de 50