fitness

Welke sportbeha past het beste bij welke sport?

Sportbeha biedt hoge ondersteuning tijdens je training

De juiste sportbeha is essentieel voor een effectieve en hoogwaardige training. Het zorgt niet alleen voor een comfortabel gevoel bij het bewegen, het voorkomt ook dat de borstkas uitrekt en pijn in de borststreek. Of je nu voor de eerste keer een sport-bh koopt of een oude moet vervangen die niet meer voldoende ondersteuning biedt, onze gids helpt je erachter te komen welke maat het beste bij je past en welk ondersteuningsniveau je nodig hebt, afhankelijk van de intensiteit van de de sport of de training.

Een sportbeha kopen – waar moet je op letten??

Sportbeha dunne bandjes pilates lichtintensiteit

Wil je er een Koop een sportbeha, maar weet je niet echt of het geselecteerde model echt goed past? De ondersteuning van een sportbeha bestaat uit drie elementen: de bandjes, de cups en de onderband, inclusief de zijpanelen. Let daarom bij het passen op het volgende:

  • Doe een hoptest om de pasvorm te controleren terwijl je beweegt.
  • Trek een bh-bandje naar voren om de rek te testen. Of ze nu verstelbaar zijn of niet, hoe minder rekbaar de riemen aan de voorkant zijn, hoe beter ze vasthouden.
  • Controleer of de beha uw borsten voldoende bedekt. Je kunt zelfs proberen voorover te buigen om ervoor te zorgen dat ze niet uit hun kopjes glippen. Als de borst iets te veel uit de bh sijpelt, betekent dit een slechte kwaliteit van de ondersteuning.
  • Test de onderband. Schuif een vinger onder de band tussen je borsten en trek deze naar voren. Als de band meer dan 2,5 cm van je borst beweegt, is dit een teken dat hij te los zit en dat je een betere grip nodig hebt.

De beste sportbeha voor intensieve trainingen

Sportbeha, extra sterke hold, intervaltraining met cups

Pas je sportbeha aan je activiteit aan. Voor intensief sporten of joggen heb je bijvoorbeeld een model nodig met de volgende eigenschappen: Extra sterke ondersteuning, gekruiste bandjes (racer’s back) en ademend materiaal dat vocht en warmte snel van de huid afvoert.

Beste sportbeha voor hardlopen / joggen

Let bij het kopen op een hoge ondersteuningsfunctie die de beweging van de borst vermindert. Extra ondersteuning wordt geboden door bijvoorbeeld beugels, ergonomisch gevormde cups en/of gerichte compressie (gebruikelijk bij kleinere cupmaten).

Sportbeha met voorgevormde cups met ritssluiting voor hardlopen

De beste sportbeha voor HIIT

Net als bij hardlopen, moet de sportbeha ook extreme ondersteuning bieden voor intervaltraining met hoge intensiteit (kortweg HIIT), omdat de training intensieve oefeningen omvat zoals jumping jacks, jump squats en burpees.

Beste sportbeha’s voor boksen

Het laatste waar je aan wilt denken tijdens het sparren zijn je borsten. Koop een sportbeha met hoge ondersteuning en bandjes die niet wegglijden als je erop drukt.

Sportbeha’s voor lichte tot middelzware trainingen

Sportbeha goede grip Gewichtstraining in de sportschool

De beste sportbeha voor je krachttraining

Zoek een beha gemaakt van een ademende stof die zweet effectief afvoert en je droog en koel houdt tijdens squats, deadlifts en alles daartussenin.

De juiste sportbeha om te fietsen

Of je nu binnen of buiten bent, als je aan het fietsen bent, draag je het beste een sportbeha die zeer goed ademend is en vocht afvoert. Kies indien mogelijk voor een model met een racerback, want de bandjes garanderen optimale bewegingsvrijheid voor de armen en schouders.

Beste sportbeha’s voor yoga

Kies geen halslijn die te diep is. Het laatste wat je wilt als je de “naar beneden kijkende hond” (Urdhva Mukha Svanasana) doet, is je zorgen te maken dat je borsten uit je beha vallen. Als je yogales intensief is (bijv. Bikram- of Vinyasa-yoga), zorg er dan voor dat je sportbeha is voorzien van vochtafvoerende technologie.

Sportbeha met voorgevormde cups zwart