Garderobe & gangmeubilair

Inrichtingstips voor lange gangen – haal er het beste uit

lange gangverlichting-plafondspots-led-strip-wit-crème-tinten

Ze worden vaak beschouwd als een decoratief probleemgebied en worden meestal verwaarloosd. Ze zijn nog steeds blij met oudere appartementsindelingen en hebben ze alleen in de planning geïntegreerd als een functioneel onmisbaar element om van A naar B te komen: we hebben het over lange gangen en smalle doorgangen in huizen en appartementen die allesbehalve slepend en willen meestal alleen in een snel tempo worden gemeten. Daarbij hebben ze enkele voordelen om te ontdekken. Met een paar ongewone ideeën kun je een lange gang functioneel en mooi maken.

Een lange gang ontwerpen – een interieurrelikwie uit vervlogen tijden

lange gang ontwerp-lichtbronnen-decoraties-hout-ladekast-muurschilderingen

Veel plattegronden van appartementen uit de afgelopen decennia kunnen worden teruggebracht tot een identiek basistype: zoveel mogelijk kamers, die – vergelijkbaar met een hotel, maar dan kleiner – als parels aan een touwtje tevoorschijn komen uit een smalle, centrale verbindingsgang. Het gebrek aan breedte verraadt de onvriendelijke reductie tot het puur functioneel noodzakelijke, die architecten aan het begin van de vorige eeuw tot aan de hoogconjunctuur toekenden aan de (niet-)woonruimte.

Historisch gezien is het woonruimteconcept, dat nu door interieurontwerpers als achterhaald wordt beschouwd, gebaseerd op het klassieke meerpersoonshuishouden, dat als het ware rekening hield met grootouders en kleinkinderen en een planologische uitdrukking was van sociale solidariteit en samenleven van alle leden van een uitgebreide gezin onder één dak wonen. Iedereen zou zijn eigen ruimte moeten hebben, gescheiden door een deur, met een centrale, gemakkelijk toegankelijke keuken en een natte ruimte aan de voorkant.

Gemiste kansen in de lange gang

lange-gang-design-geur-oliën-kamer-geur-distributeurs

Vooral langere buisplanken bieden ook mogelijkheden om ideeën te realiseren en accenten te zetten zonder wanhopig muren te willen slopen. Bijvoorbeeld vanuit het idee dat de hal in dergelijke plattegronden de enige ruimte is die in principe direct toegang geeft tot alle kamers, kunnen kamergeuren in de vorm van decoratieve, sfeervolle geurkaarsen, geurlampen voordelig op bestaande ruimtes worden geplaatst.

Dus ziet raumduftshop.de Vooral in de centrale delen van appartementen die met tocht bedekt zijn, in tegenstelling tot gesloten ruimtes, is dit de meest geschikte plaats om kamergeurverdelers op te stellen, omdat de geur zich van daaruit optimaal en intensief naar alle ruimtes kan verspreiden.

Om het huis om te toveren in een geuroase zijn een paar druppels pure geuressences voldoende, vermengd met een beetje water Geurende omgeving van drie tot vier meter – perfect geschikt voor de meeste gangen in oude appartementen.

Met decoratieve stoomschaaltjes en kleine geurfonteinen kunnen ook visuele accenten worden gezet, zoals sierlijke wandhaken en knopen, die ook decoratief zijn en een nuttige functie vervullen.

lange gang decoreren-wandplanken-boeken-bibliotheek

Zo kunnen voorheen “dode” ruimtes tot functioneel leven worden geblazen, voorheen ongebruikte nissen kunnen met precies passende wandplanken tot schapruimtes worden omgevormd, die – als in één na over opbergideeën – gebruikt als boekenplank om een ​​conventionele gang om te toveren in een bibliotheek.

Ruimtebesparende schoenenkasten met schoenkleppen en geringe dieptes evenals kantelbare ladekasten die op twee poten tegen de muur leunen zijn slechts twee andere voorbeelden van een hele reeks mogelijkheden om de gang te voorzien van functionele elementen.

Truc: laat een lange gang breder lijken

ontwerp lange gang-crème-bruin-muurkleur-gang garderobe-parket-diagonaal

Het schilderen van de lange gang in een lichte pastelkleur of in witte tinten is de eerste stap om het gebied groter te laten lijken dan het in werkelijkheid is. Daarnaast moeten grotere plafondlampen met een hoger oppervlak worden gebruikt, witte bollampen kunnen winstgevend zijn. Om het lange, smalle karakter van het doorgangsgebied te verbergen, is het raadzaam om de voorzijden visueel te markeren met een donkere kleur.

Uitgangsdeuren dienen in dezelfde kleur te worden geschilderd als de gangwanden om visueel in de wand te verdwijnen en niet om het slangkarakter te benadrukken. Wil je een tapijt, kies dan ook voor een lichte tint om de gang groter te laten lijken, want: bij een lichte vloer lijken de wanden verder uit elkaar.

Spiegel, spiegel aan de wand: meer licht, meer ruimte

lange gang design-spiegel-wand-inbouwkast-optische-breedte

Om het smalle doorgangsgebied optisch te vergroten, lijken grote spiegels meer licht in de ruimte te brengen dan er daadwerkelijk beschikbaar is, omdat ze daglicht weerkaatsen en zo het oog misleiden. De hersenen doen alsof er nog een kamer in de spiegel is of dat de kamer groter is. Het effect treedt echter alleen op als de spiegel zo wordt geplaatst dat deze lichte oppervlakken weerkaatst. Het visuele effect wordt versterkt door brandende kaarsen voor de spiegel te plaatsen.

Het licht dat door de spiegel wordt opgevangen, moet op donkere hoeken in de gang worden gericht om de ruimte optimaal te verlichten. Ook kun je veel spiegelaccessoires decoreren, bijvoorbeeld vazen ​​die zijn beschilderd met een spiegeleffect of lamppoten met spiegelkappen. Spiegels kunnen ook reflecties in de gang brengen zonder aan de muur te hangen, zoals aanbevolen door cosmopolitain.de.

De ontsnapping naar voren

lange-gang-design-muur-design-border-fruit-motief

Een tegengestelde benadering steunt bewust op het gangkarakter. Voorstanders van de lijn stellen dat de smalle gang een bijzondere positie inneemt binnen de woonstructuur en daarom als zodanig moet worden behandeld. Het bewust benadrukken van het gangkarakter kan paradoxaal genoeg leiden tot precies het tegenovergestelde, namelijk de doorgangsruimte laten lijken als woonruimte.

Opvallende wanddecoratie of kleur en ongebruikelijke decoratieve elementen zoals smalle sculpturen of de bewuste plaatsing van individuele, hoogwaardige meubels kunnen het wooneffect aanzienlijk vergroten. Ook hier is een combinatie van esthetische aantrekkingskracht en functioneel gebruik winstgevend, dus een enkele, chique designstoel met een geringe diepte biedt zowel iets voor het oog als bruikbaarheid als een korte termijn gelegenheid om te blijven hangen.

Afbeeldingen:

Figuur 2: pixabay © JamesDeMers (CCO 1.0)

Figuur 3: pixabay © monicore (CCO 1.0)

Afbeelding 7: pixabay © AnnaER (CCO 1.0)