gevelbekleding

7 coole tips en ideeën voor wanddecoratie

muurontwerp stenen muur-keuken-eetkamer-modern-rustiek

Witte muren, slordig en saai geschilderd of behang dat zich misschien bewezen heeft in oma’s woonkamer, maar al lang geen plaats meer heeft in het moderne leven? Dergelijke scenario’s hoeven niet meer binnen uw eigen muren plaats te vinden – waarom zijn er immers eindeloze mogelijkheden voor wandinrichting? Veel ideeën vereisen geen buitengewoon bekwame hand, zelfs een professional hoeft niet in opdracht te worden gemaakt voor het ontwerp – tenzij tatoeages, doeken of fotobehang met uw eigen motieven gewenst zijn. Dit artikel laat zien wat er gemakkelijk uit een kale muur kan worden gehaald.

Tip 1: de moed om kleur te gebruiken

wanddesign kleurpatroon-zwart-rood-wit

Het is raar. Vooral vrouwen maken zich eindeloos zorgen over welke haarkleur ze dragen, maar dat doen ze wel Muren in huis blijven absoluut kaal. De muur hoeft niet eens helemaal geverfd te worden, want er is ook nog de wandgerelateerde streeptechniek. Op de muur zijn verschillende verticale gebieden gemarkeerd met plakband, waartussen uiteindelijk een andere kleur wordt geverfd. De te schilderen spijlen hoeven niet eens dezelfde breedte te hebben. Er zijn geen grenzen aan de verbeelding en als je het wat kleurrijker wilt, kun je elke streep gewoon in zijn eigen kleur schilderen. Als u problemen heeft met schilderen, kunt u ook een specialist raadplegen. Aan homemarket.de Talloze composities voor een interessant wandontwerp worden getoond, die kunnen worden geboekt.

Tip 2: ontwerp hoeken en nissen

wandontwerp-niche-gebruik-verlichting

Of het nu de eethoek of de leeshoek is – met de juiste kleur of behang wordt hier een bijzondere sfeer gecreëerd. De hoek is in een andere kleur geschilderd, maar natuurlijk wel zo dat de kleuren niet met elkaar gaan vloeken. Een donkerrood in het eetgedeelte maakt hongerig en het rood brengt trouwens een romantische flair in de kamer. Aardetinten zijn ideaal voor leeshoeken en een mooi grijs achter de tv-plank. Ook de slaapkamer kan op deze manier heel anders worden ingericht. Op de muur achter het bed is een vierkant geplakt, dat iets verder reikt dan de breedte van het bed. Verf nu in het vierkant met een bruine tint. Mocht bruin niet passen bij het meubel, dan is natuurlijk elke andere kleur mogelijk. Een tip: Als je de rest van de muren wilt schilderen of een speciaal effect wilt, plak dan twee stroken naast elkaar met een tussenruimte van ongeveer drie centimeter. De afstand creëert een fotolijsteffect.

Tip 3: gebruik fotobehang

muurontwerp-fotobehang-graffiti-look

Niets nodigt meer uit om te dromen dan een sfeervol fotobehang. Ze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan vormen, kleuren en patronen, zodat er voor elk huis wel een te vinden is. Behang met bakstenen is bijzonder aantrekkelijk en perfect voor elke kamer met een open haard. Dit betekent niet het rode baksteenbehang dat nog steeds doet denken aan de tijd van grootvader. Modern behang toont vaak rustieke muren die al snel een mediterrane flair creëren. Fotobehang met bossen, meren of zelfs romantische baaien nodigt daarentegen uit om te dromen – en ziet er vaak uit alsof je zo door de muur het bos of de baai in zou kunnen lopen. Trouwens: door het driedimensionale effect lijkt de ruimte groter. Iedereen die behangen verschrikkelijk ingewikkeld vindt of al acceptabele ervaringen heeft met zelfklevende gecoate stroken behang, moet vertrouwen op vliesbehang. Hier wordt het behang niet meer geverfd, maar direct de muur.

Tip 4: een sterrenhemel in de kinderkamer

De kinderkamer moet natuurlijk speciaal ontworpen worden. En er zijn tientallen manieren waarop elk kind geboeid zal zijn. Houdt de dochter van de sterren? Dan kan een behang met een sterrenhemel worden gebruikt. Hier is het zelfs raadzaam om de helling of een deel van het plafond uit te rusten met donkerblauw behang. Als je zelflichtende sterren in verschillende maten plakt, doe je alles goed. Voor jongens zijn er natuurlijk net zoveel mogelijkheden. Met het juiste behang reist de zoon elke dag naar een ander sterrenstelsel. Een beetje aangepast, de muren kunnen natuurlijk ook worden versierd met feeën, dinosaurussen en vele andere dingen.

Tip 5: voor snelle decoratie

muur-design-stickers-muurstickers-dieren-contactdoos-kinderkamer

Nee, niet iedereen wil een verfemmer, kwast of rol behang gebruiken. Moet je het zonder een mooi wanddesign doen? Natuurlijk niet, want bij muurtattoos in de meest uiteenlopende varianten zit het detail binnen enkele minuten op de muur. Een voordeel: de tatoeages kunnen worden verwijderd zonder resten achter te laten, dus zet geen renovatiewerkzaamheden op uw to-do-lijstje als u verhuist. Zonder tatoeages, maar met veel herinneringen wachten speciaal bedrukte doeken. Veel winkels bieden de service om je eigen canvassen te maken op basis van ingezonden foto’s. Of de foto nu de zonsondergang van je laatste vakantie laat zien, het hele gezin voor een idyllisch decor of een glimp van het laatste avontuur – opnieuw bepaalt alleen je eigen fantasie de limiet.

wanddesign-glaspanelen-fotoafdrukken-achtergrondverlichting

Tip 6: de doe-het-zelver doet het

Het is niet ongebruikelijk dat de multimediahoek van een woonkamer een blikvanger is. Maar waarom moet het een hoek zijn en niet de hele muur? Als er een houten frame aan de muur wordt geschroefd en houten panelen of de overblijfselen van het laminaat van de laatste renovatie met een sterke klittenbandsluiting op de constructie worden geplaatst, schittert de muur in de mooiste houttint: Een voordeel: Als u de afmetingen correct of kleine vrije stukjes in de bekleding behalve het tv-toestel en alle apparatuur kan aan de muur worden bevestigd. Zelfs de vervelende kabels verdwijnen onzichtbaar achter de aangebouwde muur. Moet het wat ongebruikelijker? Vervolgens kunnen LED-strips aan de rand van de constructie worden bevestigd en worden gebruikt voor verlichting.

Tip 7: ongebruikelijke planken

Een plank hoeft niet uit het warenhuis te komen. Het enige dat nodig is, is een idee, een puzzel, stevig hout en verf en er ontstaat een ongewone plank. Letters, cirkels of driehoeken kunnen worden uitgezaagd – alleen de maat moet geschikt zijn. Een beetje kleur komt in het spel door speciaal de planken te schilderen. Afhankelijk van het hout is spuitverf voldoende – nu kunnen ze ook worden schoongemaakt met een vochtige doek.

Conclusie – probeer het gewoon eens

Met een beetje geduld en fantasie wordt de saaie muur een klein hoogtepunt. Als je een beetje handigheid en een paar ideeën hebt, kun je een kunstwerk maken dat niet in elk huis te vinden is.

Afbeeldingsbronnen:

Figuur 1: @ La-Belle-Galerie (CC0-licentie) / pixabay.com

Figuur 2: @ Pexels (CC0-licentie) / pixabay.com

Afbeelding 3: @ PIRO4D (CC0-licentie) / pixabay.com

Afbeelding 4: @ Alexas_Fotos (CC0-licentie) / pixabay.com

Afbeelding 5: @ 3dman_eu (CC0-licentie) / pixabay.com

Afbeelding 6: @ buffetcrush (CC0-licentie) / pixabay.com