gevelbekleding

Over behang heen schilderen – handige tips en trucs voor een nieuw muurontwerp

overschilderen behang man-vrouw-renoveren-verfroller-rood-blauw-muur-design-parketvloer

Wil je je huis een hele nieuwe look geven en de muren verfraaien met een kleurrijke, frisse verflaag? Als je behang op de muur in je huis hebt, vraag je je waarschijnlijk af of het wel veilig is om eroverheen te schilderen. Over behang heen schilderen gaat goed en de behangmuren verschijnen snel in een nieuwe glans. Hieronder geven we u nuttige informatie en tips over schilderen op behangpapier.

Over behang schilderen – welke soorten zijn hiervoor geschikt

overschilderbaar behang rapeten-roll-beladen-bundle-pastel-patroon-woodchip-vinyl-paper-assortiment

Voordat je over je muren gaat schilderen, moet je eerst controleren of de textuur van het bevestigde behang het überhaupt toelaat om over te schilderen. Houtsnippersbehang is bijvoorbeeld de perfecte achtergrond voor muurverf en heeft daarom vanaf het begin de voorkeur van velen. Vrijwel alle standaard muurverven zijn hiervoor geschikt.

Over behang heen schilderen – oud vliesbehang

Verf over behang woonkamer-patroon-behang-papier-televisie-grijs-zwart-vloerlamp-palm-kamerplant

Ook een vliesbehang kan wel tegen een nieuwe verflaag. Als het oppervlak reliëfachtig is, moet je dikke latexverf of vloeibare houtsnippers gebruiken zodat de structuur egaal verdwijnt. Een normale emulsieverf is ook geschikt voor gladde ondergronden. Als het vliesbehang op de muur is bedekt met een laag synthetisch materiaal, moet u deze verwijderen voordat u gaat schilderen, anders hecht de verf niet.

Kun je over structuurbehang schilderen?

Behangverf kafpatroon-vinyl-paars-gekleurd-lantaarn-metaal-oosters-ladekast-stoel-boek-schelpen

U kunt ook met een normale emulsieverf over structuurbehang schilderen als de structuur van het behang behouden moet blijven. Indien u na het schilderen niet tevreden bent met het resultaat en het patroon niet naar wens zichtbaar is, dient u opnieuw een dikkere latexverf aan te brengen.

Verf over voorbeeldachtergronden

Over behang heen schilderen: houtsnipperpatroon-wit-verf-roller-handverf-over-roze

Als de muren in de kamer zijn bedekt met een patroonbehang met een sterk patroon, kun je een hoogwaardige en stevige muurverf gebruiken. Als je voor een lichte muurkleur hebt gekozen, mag je rekening houden met twee verflagen. Anders kan het patroon zichtbaar worden nadat de verf is opgedroogd.

Verwerk vinylbehang alleen met speciale verf

behang-verf-over-vinyl-patroon-figuren-natuur-planten-dieren-schilderen-tafel-stoel-vloerlamp-boeken-tapijt

Als je thuis vinylbehang op de muren hebt geplakt en hebt besloten om eroverheen te schilderen, moet je er rekening mee houden dat vinylbehang vochtafstotend is en niet gemakkelijk over te schilderen. Voor vinylbehang is het aan te raden een speciale verf te gebruiken, zoals latexverf. U bent ook welkom om de bovenste laag plastic af te pellen en praktisch over de papierlaag eronder te schilderen. De volgende methode die je kunt gebruiken is om het behang eerst op te ruwen, zodat normale muurverf ook kan hechten.

Textielbehang is slechts beperkt geschikt om over te schilderen

behang-verf-over-slaapkamer-bed-kussenbank-muur-design-hout-look-tak-muur-kleur-grijs

Textielbehang is over het algemeen moeilijk over te schilderen. De stof kan veel verf opnemen en het risico bestaat dat het behang te zwaar wordt en van de muur loslaat. Verder moet je een hoger kleurverbruik verwachten.

Verf over textielbehang met verf op oplosmiddelbasis

behang-schilderij-woonkamer-wand-design-wereldkaart-textiel-behang-bank-rood-tafel-tuin-gordijnen-tafellamp

Als je het risico wilt nemen en toch probeert te schilderen met behang, kun je het beste een verf op oplosmiddelbasis gebruiken. Bij verven op waterbasis daarentegen kan het behang krimpen en een gerimpeld oppervlak krijgen.

Metaalbehang – glad behang is overschilderbaar

Behang-schilderij-metaal-zilver-eethoek-woonkamer-kroonluchter-tafel-stoelen-lederen-open haard-decoratie

Als je metalen behang op de muur in de woonkamer hebt, is het niet aan te raden om daar overheen te schilderen, omdat de verf niet hecht aan het gladde oppervlak van het behang. In dit geval moet u het oude behang verwijderen en een nieuwe verflaag aanbrengen.

Olifantenhuid – speciale behandeling nodig

behang-schilderij-woonkamerbank-wit-zwart-leer-salontafel-spiegel-vloerlamp

Als het behang is behandeld met waterafstotende olifantenhuid, moet je voor het eerst op een onzichtbare plek testen of de verf überhaupt hecht. Als de verf niet plakt, kun je proberen de olifantenhuid te verwijderen met een mengsel van water, azijn en afwasmiddel. U bent ook van harte welkom om een ​​primer op het behang aan te brengen.

Koop muurverf van hoge kwaliteit

behang-schilderij-over-kwast-verf-roller-schuurmachine-kleurenpalet-can-color-roze-rood-groen-geel-dik

Als je al hebt besloten om over het behang heen te schilderen, dan moet je bij het kiezen van een kleur altijd een hoogwaardige kwaliteit kiezen. Als je een goedkopere muurverf gebruikt, mag je twee keer betalen om over te schilderen. Goede muurverf heeft een hogere dekkracht en er zijn geen verdere lagen nodig. Het is het beste om advies in te winnen bij een specialist voordat u koopt.

Hoeveel lagen zijn er nodig voor een optimaal resultaat?

behang-schilderij-over-strepen-textiel-behang-groen-bruin-emmer-verf-over-wit-pour

Hoeveel lagen verf je moet aanbrengen bij het overschilderen van behang hangt af van de kleur van het behang. Als het behang wit is, is meestal slechts één enkele, goed dekkende laag voldoende. Als het behang donker van kleur is of een opvallend patroon heeft, moet je voorbereid zijn op een nieuwe verflaag.

Hoe vaak kun je over behang heen schilderen?

behang-schilderij-over-aanbrengen-verf-roller-blauw-patroon-behang-glad-papier-man-hand-painting-over-painting

Heb je al ervaring met schilderen over behang, maar zou je deze keer een andere kleur gebruiken voor het kleurenschema? Afhankelijk van het soort behang dat je op de muur hebt, kun je beslissen of het nog mogelijk is om het opnieuw te schilderen of dat het verstandiger is om het opnieuw te behangen.

Let op de textuur van het behang

behang-schilderij-over-types-ruwheid-vinyl-verf-kleurenpaletten-verf-roller-borstel-rooster-metaal

Een houtsnipperbehang kan bijvoorbeeld tot zes lagen aan. Bij het structuurpatroonbehang is een tweede laag afhankelijk van de dikte van het behang.

Controleer behang op gebreken

behang-schilderij-verwijderen-lichtblauw-verbouwen-muurverf-man-vrouw-tools

Om te beslissen of schilderen over behang nog steeds zinvol is of verwijderen en opnieuw schilderen de betere optie is, moet u het behang goed bekijken, zodat u dubbel werk bespaart. Als de naden van de afzonderlijke stroken niet precies naast elkaar liggen, maar overlappend zijn verlijmd, is een goed resultaat niet in zicht.

 Vermijd visuele gebreken

behang-schilderij-vrouw-blond-muur-design-wit-grijs-renoveren-can-paint-brush-kleurenpalet

De overlappende naden zijn zichtbaar na het schilderen. Over behang heen schilderen heeft geen zin als er gaten in het behang te zien zijn of als de vorige verf al gebarsten is en zelfs afbladdert. In dit geval zullen de gaten later in structuur zichtbaar zijn. Als de behangplaksel op sommige plaatsen niet meer vasthoudt, moet je de lijm voor de eerste keer gebruiken.

Behang schilderen – tips en trucs

Behang-verf-over-woonkamer-bank-stof-hoes-bijzettafel-kussens-vloerlamp-wanddecoratie

Als de voorwaarden goed zijn, kunt u over het behang heen schilderen. Zodat niets het perfecte resultaat in de weg staat, moet je het schilderij natuurlijk goed voorbereiden. Bedek alle meubels en plak deurkozijnen, stopcontacten en de vloer vast.

goede voorbereiding

behang-schilderij-voorbereiden-reinigen-stof-verwijderen-spons-gele-patroon-handman

Voordat u met het eigenlijke schilderen begint, moet u stof van de muren verwijderen met een bezem of, als het gebied kleiner is, met een droge spons. Verf vervolgens alle hoeken, randen en randen met een ronde of platte kwast. Breng een strook van 10 cm breed aan en totdat de verf niet is opgedroogd, wordt een groot gebied geverfd met een verfroller.

Werk je een weg van muur naar muur

behang-schilderij-woonkamer-blauw-wit-raufasser-vinyl-tafel-bank-dakraam-vazen

Bij het schilderen over behang wordt deze werkwijze “nat in nat” genoemd. Begin bij het raam en werk van muur tot muur. Bij de allereerste verflaag is het heel belangrijk dat je van boven naar beneden veegt. Als u in de looprichting van het behang werkt, kunnen de naden beschadigd raken en loslaten. Bij het opnieuw schilderen kun je ook van links naar rechts vegen zodat alles gelijkmatig bedekt is met verf.