gevelbekleding

Verf met silicaatverf – gezonde minerale verf voor binnen en buiten

Verf silicaatverf woonkamer-accent muur-kroonluchter-tafel-fauteuil-ladekast-plafond-beige-grijs

Streef je naar een hogere kwaliteit van welzijn en wil je een gezond binnenklimaat in je appartement creëren en duurzaam leven? Ben je al aan het verbouwen en ben je op zoek naar een geschikte muurverf, dan ben je van harte welkom om de zogenaamde silicaatverf te gebruiken, die een gezond leven belooft en een natuurlijke preventie is tegen schimmel. Met Verf silicaat verf brengt veel voordelen met zich mee, die we je hieronder graag willen voorstellen.

Schilderen met silicaatverf – wat is silicaatverf?

Silicaatverf verf de ondergrond-kalk-natuursteen-woongedeelte-naturel-bruin-tinten-bank-fauteuil-tafel-hout-balk-tafel-ecologisch-verkleind

De silicaatverf is een minerale verf met bijzondere, producttypische eigenschappen. Silicaatverven zijn alkalische verven op basis van kaliumsilicaat. Het kaliumsilicaat wordt bij hoge temperaturen gewonnen uit kwartszand en kaliumcarbonaat. Als gevolg hiervan wordt de silicaatverf gekenmerkt door een hoge sterkte en weerstand.

Verf met silicaatverf – minerale componenten met een lange levensduur

Verf silicaatverf basisvoordelen-woonkamer-licht-gezellig-muurverf-donkergrijs-tafeltapijt-bank-raam-front

Sommige gevels die 20 jaar geleden met silicaatverf zijn geverfd, zien er nu nog goed uit. De silicaatverf staat nog steeds bekend als waterglasverf. Het wordt ook vaak minerale verf genoemd, omdat het oorspronkelijk werd geproduceerd met natuurlijke, minerale pigmenten.

Schilderen met silicaatverf – bijzondere eigenschappen en voordelen

verf silicaatverf binnenkant-kinderkamer-verf-fris-licht-tapijt-speelgoed

De silicaatverf kenmerkt zich door een hoge dampdiffusie en is afwasbaar. Omdat het alkalisch is, heeft het een natuurlijk desinfecterend effect en zorgt het voor een gezond binnenklimaat. Deze minerale verf is geschikt voor ondergronden van kalk-, natuur- en kunststeen. De silicaatverf kleeft niet aan deze ondergronden, maar hecht er chemisch mee. In technische terminologie staat dit chemische proces bekend als verkiezeling.

Natuurlijke schimmelpreventie

Verf silicaatverf huis-tuin-binnenplaats-blauw-accenten-gevel-fontein-aanplant-bomen

Ongeschikte ondergronden voor de pure silicaatverf zijn behang, metaal- en houtoppervlakken, lakverven, lijmverven, kalk- en olieverven, gipskarton- en emulsieverven. De verf laat de muren ademen en biedt een veilige, natuurlijke bescherming tegen schimmel.

Bijzonder goed verdragen door mensen met allergieën

Silicaatverf-schilderij-schimmel-preventie-allergie-vrouw-brunette-bank-zakdoek

Ook allergielijders kunnen hiervan profiteren en verdragen de silicaatverf beter dan conventionele muurverf. Silicaatverven hebben de eigenschap het vocht in de ruimte op te nemen en bij droge lucht weer af te geven. Op deze manier ontbreekt het vochtige oppervlak waar schimmelvorming optreedt. Ook wordt schimmelgroei tegengegaan door de verhoogde pH-waarde.

Ecologische en lichtechte minerale verf

verf-silicaatverf-ecologisch-duurzame-natuur-park-vrouw-boom-bladeren

Dankzij het bindmiddel in de silicaatverf worden bij de productie geen conserveringsmiddelen, weekmakers en oplosmiddelen gebruikt, waardoor het een ecologische verf wordt. De minerale kleur is extreem lichtecht dankzij de anorganische kleurpigmenten die het bevat. Op deze manier blijft de kleur lange tijd onveranderd. De kleur dekt zeer goed en is geurloos.

Nadelen van de silicaatverf

silicaat-verf-verf-schilders-buitenmuur-design-muurverf-rood-groen-penseel-man

Als u al heeft besloten om silicaatverf te gebruiken, moet u de ondergrond eerst goed reinigen en voldoende opruwen voordat u verf aanbrengt. Silicaatverf kan helaas niet worden bewaard en moet daarom binnen 1 tot 2 dagen worden gebruikt. Als u de silicaatverf op een later tijdstip wilt verwijderen, moet u er rekening mee houden dat ook de bovenste laag pleister wordt verwijderd.

Verf met pure silicaatverf – bereik streeploos resultaat

silicaat-verf-schilderij-paar-man-vrouw-muurdecoratie-monster-schilderij-kwast-verf-roller

Voordat u een groot oppervlak gaat schilderen, is het raadzaam om voor de eerste keer een proeflaag uit te voeren, zeker als u voor het eerst silicaatverf gebruikt. Als hulpmiddel bij het schilderen heb je een kortharige schilderkwast nodig zodat je de verf dun en gelijkmatig kunt aanbrengen. Bedek alle oppervlakken die niet goed geverfd moeten worden, aangezien silicaatverf wat dun is. Voor grotere oppervlakken is het zinvol om met meerdere mensen te werken zodat je een streeploze verflaag krijgt

Gebruik van silicaatverf voor gevelrenovatie en binnenruimtes

silicaatverf-schilderij-huis-twee-verhaal-buiten-gevel-lichtblauw-gele-garage-tuin-auto

De silicaatverf wordt zowel binnen als buiten gebruikt. Door het mineraal bindmiddel waterglas is deze verf zeer slijtvast, weerbestendig en duurzaam en wordt daarom ook gebruikt voor monumentenzorg en gevelrenovatie. Het bindmiddel is een belangrijk onderdeel van elke verf en bepaalt mede de kwaliteit ervan. Het zorgt ervoor dat de silicaatverf hecht aan de ondergrond. Aangezien de silicaatverf een hoge pH-waarde heeft, is het raadzaam om een ​​veiligheidsbril en beschermende kleding te dragen bij het gebruik van de verf.

Toepassingsgebieden van de silicaatverf 

silicaatverf-schilderij-monument-bescherming-gebouw-interieur-muurontwerp-kandelaars-reppen-muurverf-bruin

Als de verf in contact komt met uw huid of andere oppervlakken, moet u deze onmiddellijk reinigen. Vanwege de waterdampdoorlaatbaarheid en natuurlijke alkaliteit wordt de silicaatverf gebruikt als muurverf in woonkamers, werkkamers en slaapkamers, maar ook in kinderkamers, kleuterscholen, scholen en bejaardentehuizen.

Kleur silicaatverf

silicaatverf-schilderij-renoveren-renoveren-gekleurde-blikken-mengen-vrouw-muurverf-interieur-paarse-emmer

Niet alle kleurpasta’s zijn geschikt voor silicaatverven, daarom zijn de felgekleurde silicaatverven niet in alle tinten verkrijgbaar. Als je een silicaatverf wilt verven, zul je deze waarschijnlijk niet vinden in de gebruikelijke bouwmarkten.

Grote verscheidenheid aan kleuren

silicaatverf-verf-pigmenten-gekleurd-poeder-paars-blauw-oranje-roze-groen-hopen

In een kleinere speciaalzaak vindt u echter wel de juiste kleurpigmenten. Wil je bijzondere en intensere kleurnuances, laat dan de fabrikant de kleur voor je mengen. Als u twijfelt over het gebruik van deze innovatieve verf, kunt u het beste advies inwinnen bij de gespecialiseerde medewerkers.