gezond eten, VIDEO

Versterk en ontgift de lever – Welke voedingsmiddelen helpen de lever en zijn gezond?

Versterk de lever en bescherm hem met de juiste voeding

Als je je lever wilt versterken of ontgiften, dan hoort een ongezond voedingspatroon er natuurlijk niet bij omdat het veel belangrijke organen belast. De grootste schade komt ook van veelvuldig te veel eten en overmatige consumptie van bewerkte voedingsmiddelen zoals fastfood. Hoe schadelijk sommige ook zijn voor onze lever, andere kunnen gezond en heilzaam zijn. Voedingsdeskundigen identificeren verschillende soorten voedsel die de lever van gifstoffen helpen reinigen en de functies van dit belangrijke orgaan stimuleren. Regelmatig consumeren van deze voedingsmiddelen is een van de meest effectieve natuurlijke manieren om de gezondheid van de lever te verbeteren.

Eet gezond en versterk de lever

kleurrijke illustratie van lever gemaakt van gezonde ingrediënten zoals bladgroenten, tomaten en andere natuurlijke producten

Onze lever voert een verscheidenheid aan essentiële taken uit, van het produceren van belangrijke eiwitten en cholesterol tot het opslaan van vitamines, mineralen en zelfs koolhydraten. Het breekt ook gifstoffen af, zoals alcohol, drugs en natuurlijke metabolische bijproducten. Het in goede conditie houden van de lever is belangrijk voor onze gezondheid. Als de grootste klier in het lichaam, die 2,5% van het totale lichaamsgewicht uitmaakt, heeft het ook een aantal belangrijke functies, waaronder spijsvertering en ontgifting.

Versterk en ontgift de lever met voedingsmiddelen zoals noten, bladgroenten, avocado en vette vis

Als je je lever versterkt, ondersteun je ook zijn thermoregulerende functie. We denken echter vaak niet na over onze levergezondheid en hoe we deze kunnen verbeteren. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen en natuurlijke producten die je lever versterken en op natuurlijke wijze ontgiften. Deze moeten vooral rijk zijn aan antioxidanten, omega-3-vetzuren, vitamines, catechines en selenium. In combinatie kunnen deze voedingsstoffen de lever versterken en ontgiften en helpen bij ernstige leveraandoeningen.

Citrusvruchten zoals citroenen en grapefruit

Drink elke dag citroensap van vers geperste citroenen voor een betere levergezondheid

Grapefruit is een van de meest uitgebreide voedselbronnen voor glutathion – een krachtige antioxidant met onmisbare positieve effecten op de lever. Het helpt ook de productie van eiwitten in levercellen te versnellen. Daarnaast is grapefruit ook rijk aan vitamine C, kalium en vezels, die ook hun voordelen hebben voor de vitale organen. Citroenen zijn een ander heilzaam voedsel voor de lever. Ze bevatten ook veel vitamine C en een antioxidant die schade aan de lever kan voorkomen. Voedingsdeskundigen raden zelfs aan om dagelijks citroenen te consumeren voor het beste resultaat.

Koffie en thee voor de lever

Drink koffie en versterk de lever door de spijsvertering en enzymen te stimuleren

Koffie heeft ook goede eigenschappen als frisdrank die het risico op leverziekte kan verminderen. Onderzoekers zijn zich echter niet zo goed bewust van de oorzaak van dit effect. Deze voordelen lijken te wijten te zijn aan het vermogen om de vorming van vet en collageen te voorkomen, twee van de belangrijkste indicatoren van leverziekte. Studies hebben bijvoorbeeld herhaaldelijk aangetoond dat het drinken van koffie het risico op cirrose of permanente leverschade verlaagt bij mensen met een chronische leverziekte. In de onderzoeksgegevens was het consumeren van 3 kopjes koffie per dag gekoppeld aan een 44% lager risico op leverziekte. Ondanks de positieve effecten op de lever benadrukken de onderzoekers dat koffie de negatieve effecten van overmatig alcoholgebruik niet kan omkeren.

Drink veel groene thee en andere theesoorten voor een gezonde lever

Thee wordt over het algemeen als gunstig voor de gezondheid beschouwd, maar het is ook aangetoond dat een theedrank bijzonder gunstig is voor de lever. Een groot Japans onderzoek wees uit dat het drinken van 5 tot 10 kopjes groene thee per dag verband hield met verbeterde bloedtellingen voor de gezondheid van de lever. Uit een onderzoek bij muizen bleek bijvoorbeeld dat extract van zwarte thee veel van de negatieve effecten van een vetrijk dieet op de lever ongedaan maakte, evenals verbeterde bloedtellingen op de gezondheid van de lever. Niettemin moeten sommige mensen, vooral degenen met leverproblemen, voorzichtig zijn met het consumeren van groene thee als voedingssupplement. Dat komt omdat er verschillende meldingen zijn van leverschade als gevolg van het gebruik van supplementen die groene thee-extract bevatten.

avocado

goed eten voor lever zoals avocado gesneden met mes?

Het consumeren van avocado is ook gunstig voor de gezondheid van de lever. Hun gunstige effecten zijn te danken aan de antioxidant glutathion, die verantwoordelijk is voor de filtratie van verontreinigende stoffen door het lichaam. Daarnaast voorkomt glutathion schade aan de levercellen. Avocado’s zijn dus een van die voedingsmiddelen die erg nuttig zijn voor de lever. De Braziliaanse boterpeer helpt bij het verwijderen van de giftige stoffen die alle gezondheidscellen in de lever vernietigen. Voedingsdeskundigen zeggen dat het regelmatig eten van avocado’s de lever gezond kan houden.

Bosbessen en andere bessen

Verschillende bessen zoals bosbessen frambozen aardbeien kersen en bosbessen in kom

Bosbessen vertragen de ontwikkeling van leverfibrose: althans dat beweert een nieuwe studie. Chinese onderzoekers publiceerden de resultaten onlangs in de specialistische editie van het World Journal of Gastroenterology. Aangezien de meeste van de populaire medicijnen voor de behandeling van leverziekte een aantal ongewenste bijwerkingen hebben, is de geneeskunde steeds meer overgegaan op effectieve en veilige natuurlijke producten. Bosbessen, ook wel “superfood” genoemd, hebben hun heilzame en helende effecten op de ogen en de hersenen al lang bewezen. Ze hebben ook een kankerbestrijdende werking en behoren tot de voedingsmiddelen met bewezen gezondheidsvoordelen. De vruchten van bosbessen zijn rijk aan vitamines, sporenelementen, mineralen, tannines en flavonoïden.

knoflook

Knoflook bevat veel waardevolle stoffen voor een gezonde lever tegen leverziekten

De knoflook is rijk aan selenium en allicine en activeert enzymcomplexen die de leverfunctie ondersteunen. Regelmatige consumptie van knoflook, zelfs in kleine hoeveelheden, heeft een gunstig ontgiftend effect op het belangrijke orgaan. Volgens de Huffington Post helpt knoflook de lever om de enzymen te activeren die gifstoffen in het lichaam verwijderen. Bovendien bevat knoflook veel natuurlijke verbindingen die de lever helpen reinigen. Allicine heeft bijvoorbeeld antioxiderende, antibiotische en schimmelwerende eigenschappen, terwijl selenium de effecten van antioxidanten versterkt. Knoflook bevat ook arginine, dat ook gunstige eigenschappen heeft voor de gezondheid van de lever.

Bladgroenten en kruisbloemige groenten

Eet dagelijks groene bladgroenten voor een betere levergezondheid

Verse groene bladgroenten bevatten een verscheidenheid aan bioactieve stoffen die krachtige ontgiftende effecten hebben op de lever en het lichaam als geheel. Ze bevorderen ook de uitscheiding van zware metalen, pesticiden en andere chemicaliën in het bloed die zich in de weefsels hebben opgehoopt. Kruisbloemige groenten zoals spruitjes en broccoli staan ​​bekend om hun hoge vezelgehalte en onderscheidende smaak. Ze zijn ook rijk aan heilzame plantaardige ingrediënten.

is broccoli goed voor de lever met vezels en veel eiwitten

Een recente studie bij mannen met leververvetting vond dat broccoli-extract de leverwaarden verbeterde en oxidatieve stress verminderde. Tot nu toe zijn kruisbloemige groenten een veelbelovend voedsel voor de gezondheid van de lever. Probeer deze lichtjes te roosteren met knoflook en citroensap of balsamicoazijn om er een lekker en gezond gerecht van te maken.

Knabbel noten en versterk de lever

diverse noten zoals cashewnoten walnoten pistachenoten amandelen en hazelnoten zijn goed voor de lever

Regelmatige consumptie van noten staat bekend als een universele leverbooster. Noten zijn rijk aan omega-3-vetzuren, vitamine E en andere bioactieve stoffen die als hepatoprotectors werken. Ze helpen het levervet te verminderen en de membranen van de levercellen te versterken. Dit beschermt de lever tegen schade en vormt een succesvolle aanvulling op de behandeling van verschillende leverziekten. Ze hebben ook een gunstig effect op de secretoire functie van het orgaan om de productie van leverenzymen te stimuleren.

Consumeer elke dag verschillende noten voor een gezonde lever als hapjes en snacks

Een observatieonderzoek van zes maanden bij 106 mensen met niet-alcoholische leververvetting wees uit dat het eten van noten in verband kan worden gebracht met verbeteringen in de leverenzymspiegels. Hoewel studies van hogere kwaliteit nodig zijn, suggereren voorlopige gegevens dat noten een belangrijke groep voedingsmiddelen zijn voor de gezondheid van de lever.

volkoren producten

Eet volkorenproducten en versterk de lever met belangrijke vezels en stoffen

Een gespecialiseerde studie suggereert dat mensen die regelmatig volle granen consumeren ten koste van witte bloem, veel minder kans hebben op een leverziekte. Deze voedingsmiddelen zijn enkele van de meest gunstige voor de lever. Regelmatige consumptie van volle granen ondersteunt de functies van het lichaam en de preventie en behandeling van leveraandoeningen. De lever heeft het unieke vermogen om zijn structuren te regenereren en het vermogen om dit proces door bepaalde voedingsmiddelen te versnellen mag niet worden onderschat.

Versterk de lever met vette vis

Vette vis is rijk aan omega 3 vetzuren waarmee je je lever kunt versterken

Vette vis bevat omega-3-vetzuren, gezonde vetten die ontstekingen verminderen en zijn in verband gebracht met een lager risico op hartaandoeningen. De vetten in vette vis hebben ook een gunstig effect op de lever. Studies hebben zelfs aangetoond dat ze de opbouw van vet voorkomen, de enzymniveaus normaal houden, ontstekingen bestrijden en de insulineresistentie verbeteren.

welke voedingsmiddelen helpen de lever vis bessen noten kruisbloemige citrusvruchten grapefruit kurkuma haver

Hoewel het nuttigen van omega-3-rijke vette vis gunstig lijkt voor je lever, is het niet het enige waar je aan moet denken om meer omega-3-vetten aan je dieet toe te voegen. Ook de verhouding tussen omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren is belangrijk. De meeste mensen overschrijden tegenwoordig de aanbevolen inname van omega-6-vetten, die in veel plantaardige oliën voorkomen. Een te hoge verhouding van omega-6 tot omega-3 kan de ontwikkeling van een leverziekte bevorderen. Daarom is het ook een goed idee om uw inname van omega-6-vetten te verminderen.

Kwark en zuivelproducten

Eet kwark en andere zuivelproducten zoals kaas en boter voor een gezonde lever

Afgezien van het feit dat kwark een complete dieetvoeding is, staat het op de lijst van producten die helpen bij het opbouwen van een hoog niveau van immuunbescherming. Het bevat grote hoeveelheden fosfor en calcium, evenals ongeveer 20 aminozuren, waarvan er vele onmisbaar zijn. Het is de aanwezigheid van bepaalde nuttige stoffen die kwark een geschikt voedingsmiddel maken tijdens de koude zes maanden.

verse groenten zoals paprika uien citroenen bladgroenten champignons en wortelen

Meestal worden deze waardevolle stoffen geleverd door in de zomer verschillende soorten groenten en fruit te consumeren. Daarom kan kwark worden beschouwd als een geschikte vervanger voor de winter, die elke dag aan onze tafel aanwezig zou moeten zijn. Vanwege de voedingssamenstelling is wrongel een belangrijk element in voedingsplannen die worden aanbevolen voor patiënten met lever- en galblaasaandoeningen.

olijfolie

Proef de mediterrane salade met olijfolie voor een gezonde lever

Olijfolie wordt beschouwd als een gezond vet vanwege de vele gezondheidsvoordelen, waaronder positieve effecten op de gezondheid van het hart en de stofwisseling. Het heeft echter ook een positief effect op de lever. Het verhoogt ook de niveaus van een eiwit in de lever dat wordt geassocieerd met gunstige effecten op het metabolisme.

gezonde voeding is de basis voor een sterke lever en goed functionerende organen

De ophoping van vet in de lever maakt deel uit van de eerste fase van leverziekte. De gunstige effecten van olijfolie op levervet, evenals andere aspecten van de gezondheid, maken het een waardevol onderdeel van een gezond dieet.

man houdt een briefje vast met een afbeelding van lever en wijst ernaar

Je lever is een belangrijk orgaan met veel essentiële functies. Het is dus logisch om alles te doen wat je kunt om het te beschermen, en de hierboven genoemde voedingsmiddelen hebben gunstige effecten laten zien. Deze omvatten het verlagen van het risico op leverziekte en kanker, het verhogen van antioxidatie en ontgifting en het beschermen tegen schadelijke toxines. Het opnemen van deze voedingsmiddelen in uw dieet is een natuurlijke en gezonde methode als u uw lever wilt versterken en op zijn best wilt laten functioneren.

Gezonde leversterkte met geschikt voedsel en medicijnen aanbevolen door de arts