gezonde voeding

Etherische oliën om te koken, bakken en drinken: tips en recepten uit de aromatische keuken

etherische oliën koken desserts gezond eten voedsel

Essentiële oliën staan ​​vooral bekend om hun geur en om hun toepassing en mooie effecten op huid en haar. Maar kun je ze meteen opeten? Volledig natuurlijke biologische oliën kunnen ook worden gebruikt om eten en drinken te verfijnen. Ze zijn een prima alternatief voor verse kruiden, die je in de winter meestal niet altijd in de keuken hebt staan. Natuurlijk kunnen ze ook worden ingevroren, maar soms verliezen ze hun karakteristieke smaak en aroma-eigenschappen. Daarentegen zijn gedroogde kruiden zelden aromatisch. Het ziet er anders uit met de variant in vloeibare toestand. Essentiële oliën zijn geweldig om te gebruiken bij het koken, bakken en drinken omdat ze net zo smaken als het echte werk.

Etherische oliën voor koken en aromatisch koken

etherische oliën koken aromatische keuken kruiden kruiden tips gezond

Een klein druppeltje is voldoende om nieuwe mogelijkheden in de kookkunst te ervaren. Dit geeft de al bekende gerechten en dranken een nieuwe, intensere smaak en verwent het gehemelte. Zelfs zonder een essentiële olie te proeven, heeft het effect op onze zintuigen. Het is wetenschappelijk bewezen dat de geuren een echte aanmoediging zijn en ons lichaam en geest wakker maken. Koken met etherische oliën krijgt een nieuwe betekenis en staat nu bekend als aromatische keuken.

etherische oliën koken citrus citroen crème dessert

In de aromakeuken voel je je zowel bij het koken als later bij het eten van het eten een plezier. Elk gerecht krijgt een speciale kick en wordt opnieuw ervaren. Etherische oliën openen de zintuigen en hebben niet alleen een verleidelijk effect. Ze zijn ideaal voor een gezonde en vitale voeding en versterken lichaam en geest. Hoewel de aromatische keuken wordt gekenmerkt door veel creativiteit en fijngevoeligheid, zijn er ook hier enkele basisregels die in acht moeten worden genomen. Om je op weg te helpen, geven we je een paar tips en suggesties voor een smakelijke, aromatische keuken op basis van je eigen voorkeuren.

Essentiële oliën om te koken: wat zijn essentiële oliën??

etherische oliën kookkruiden effect op de gezondheid

Essentiële oliën worden gebruikt voor huid- en haarverzorging, aromatische massages en rustgevende baden. Ze zijn ook ideaal voor het op smaak brengen en verfijnen van gerechten. Dit zijn echter niet dezelfde geuroliën die je in de geurlamp druppelt. Aromatische oliën zijn meestal een synthetisch vervaardigd product dat niet gegeten mag worden. Alleen natuurlijke etherische oliën, die het beste uit de biologische landbouw komen, zijn geschikt voor consumptie. Hier geldt vooral de gouden regel: kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ook als u last heeft van allergieën, moet u met deze bijzonderheden rekening houden. Bij het bereiden van eten en drinken voor baby’s, peuters en overgevoelige mensen dient u over het algemeen af ​​te zien van het gebruik van intense kruiden en dus ook de aromatische keuken te vermijden of advies in te winnen bij een aromatherapeut.

etherische oliën kookkruiden specerijen toepassing gebruik effect

In de aromakeuken, maar ook bij de lichaamsverzorging, worden de etherische oliën niet zomaar uit de fles getipt en direct aangebracht of geconsumeerd. Deze worden alleen in verdunde vorm gebruikt. Directe toepassing van pure etherische olie op de huid kan irritatie, irritatie, jeuk, enz. veroorzaken. Een gerecht is gewoon verpest in de keuken. Het is zo sterk van smaak dat het niet meer kan worden genoten. Om een ​​beter beeld te krijgen van de kracht van een etherische olie, moet je er rekening mee houden dat slechts één druppel rozenolie het aroma van 30 geurende rozen bevat. Dus als je een druppel rozenolie in een glas water doet, smaakt het naar 30 rozenblaadjes en dat is gewoon veel te veel.

etherische oliën koken eten gerecht dessert fruitig

Etherische oliën om mee te koken of te drinken kun je het beste doseren met een trucje of met een tandenstoker. Dus je steekt een conventionele tandenstoker in de fles met de respectieve etherische olie en wast hem vervolgens kort in het glas of in het vat met de schaal. Hierdoor krijgt de cocktail of het eten een heerlijk fijne smaak. Voor goede resultaten is het essentieel om je aan de aanbevolen doseringen te houden.

Essentiële oliën om te koken: de kwaliteit

etherische oliën koken aromatische keuken kruiden kruiden tips

Zoals eerder vermeld, zijn de essentiële oliën voor kruiden en de geuroliën niet hetzelfde. Alleen natuurlijke essentiële oliën van perfecte kwaliteit zijn geschikt voor het op smaak brengen en verfijnen van dranken en voedsel – biologische oliën. Ze komen uit gecontroleerde biologische teelt. Afhankelijk van het plantmateriaal worden de essentiële oliën verkregen door stoomdestillatie voor de meeste kruiden of persing voor citrusvruchten. Een andere methode die vaak wordt gebruikt bij de productie is hogedrukextractie. Er worden verschillende oplosmiddelen zoals hexaan, alcohol en dergelijke gebruikt. Er wordt echter alleen natuurlijke koolstofdioxide gebruikt om biologische oliën te produceren. Deze methode wordt als ultramodern en bijzonder zacht beschouwd, zodat de volledige, natuurlijk zuivere extracten van de planten behouden blijven.

essentiële oliën koken citrusolie citroen graipfruit

Hoewel de etherische oliën betere eigenschappen hebben dan de gedroogde kruiden, kunnen ze de verse kruiden niet vervangen. Het loont daarom de moeite om altijd verse kruiden bij de hand te hebben en elke gelegenheid aan te grijpen om ze zelf te kweken. Er zijn inmiddels veel varianten voor je eigen kruidentuin. Als het niet in de tuin is, in ieder geval op het balkon of op de vensterbank, is er zeker genoeg ruimte in elk huis om een ​​paar potten met kruiden te kweken.

Etherische oliën om te koken: toepassingen

etherische oliën koken mengen verdunnen basisolie recept

Van nature pure essentiële oliën zijn sterk geconcentreerde essences en slechts een enkele druppel bevat alle smaakkracht van een handvol kruiden. Het is daarom belangrijk om slechts kleine hoeveelheden te gebruiken bij het koken of, idealiter, om de respectieve essentiële olie te verdunnen. Natuurlijk wordt het niet alleen verdund met water, anders drijft de olie op het oppervlak. Het wordt aanbevolen om een ​​etherische olie te emulgeren. Hiervoor zijn hoogwaardige eetbare oliën, natuurzouten, honing, suiker, room etc. geschikt. Zo maak je je eigen oliemengsel, dat je later makkelijker kunt gebruiken bij het bereiden van eten en drinken.

Essentiële oliën op de juiste manier bewaren om te koken

etherische oliën kookmix mix basisolie recepten

Om lang van de kwaliteit en de smaakeigenschappen van de etherische oliën of de zelfgemaakte aromatische oliën te kunnen genieten, moeten ze uit de buurt van licht en warmte worden bewaard. Het is het beste om ze in donkere potten te sluiten en op een koele en donkere plaats te bewaren. Ze kunnen geen grote temperatuurschommelingen verdragen en moeten in de zomer in de koelkast worden bewaard. Als een olie of mengsel van oliën zuur of ranzig ruikt, is het bedorven en moet het onmiddellijk worden weggegooid.

Welke essentiële oliën zijn geschikt om mee te koken??

etherische oliën koken aromatische keuken broodbeleg pesto

In de aromakeuken worden oliën van planten en fruit gebruikt die anders worden gebruikt bij het koken en bakken, zoals: pepermunt, vanille, citroen, sinaasappel, kamille, tijm, laurier, citroengras, rozemarijn, etc. Etherische oliën worden niet gekookt direct, maar eerder verdund met een emulgator. Dan voeg je het druppel voor druppel of lepel voor lepel toe aan het gerecht en proef je keer op keer.

Essentiële oliën correct doseren om te koken

etherische oliën kookdoses verdunde basisolie

Essentiële oliën worden het best verdund gebruikt om te koken. Hiervoor is een hoogwaardige, neutrale basisolie geschikt zoals olijf-, zonnebloem-, hazelnoot-, amandel-, sesam-, argan-, lijnzaad-, koolzaadolie etc. Om zelf een kruidenolie te maken zijn 5-15 druppels pure olie voldoende per 50 ml etherische olie naar keuze. Je kunt altijd iets meer citrusolie geven en tot 20 druppels mengen met 50 ml basisolie. Je moet zuiniger zijn met intensieve oliën zoals kruidnagel, komijn of kaneel en daar ongeveer 1-2 druppels van geven. Alles is natuurlijk een kwestie van smaak en je moet eerst testen wat lekker is en wat niet. Hier presenteren we een paar heerlijke en beproefde recepten voor oliemelanges en kruidenzout.

Essentiële oliën om te koken: recepten voor oliemengsels

etherische oliën koken eet gezond heerlijk smaak aroma

Citroen aromatische olie (veelzijdig, maar vooral voor saladedressing, om te bakken):

 • 50 ml extra vierge olijfolie
 • 20 druppels citroenolie (kan desgewenst worden vervangen door sinaasappelolie)

etherische oliën koken aroma keuken gerecht salade noedels

Italiaanse kruidenolie (past goed bij mediterrane gerechten en saladedressings):

 • 50 ml hoogwaardige basisolie (koudgeperste olijfolie)
 • 3 druppels basilicumolie
 • 3 druppels rozemarijnolie
 • 3 druppels oregano of marjoleinolie
 • 5 druppels citroenolie

etherische oliën koken dineren gerechten salade heerlijk

Spaanse kruidenolie:

 • 50 ml olijfolie
 • 1 druppel oregano-olie
 • 2 druppels rozemarijnolie
 • 2 druppels mandarijnolie

essentiële oliën voor het koken aromatische keuken dressings salades heerlijk

Aziatische kruidenolie:

 • 50 ml sesamolie
 • 2 citroengras olie
 • 1 druppel gemberolie
 • 1 druppel kardemomolie

essentiële oliën voor het koken koken kruiden kruiden eten

Citroen Sojasaus (past goed bij vis, vlees, groenten en tofu):

 • 100 ml sojasaus
 • 5 druppels citroengrasolie
 •  Druppels citroenolie

essentiële oliën koken citrusolie citroen gezond verfijn desserts

Aromatische honing (past goed bij thee, melk, water, cocktails, muesli, desserts, enz.):

 • 50 g honing (acacia)
 • 1 druppel bergamotolie
 • 1 druppel kaneelolie
 • 2 druppels mandarijnolie
 • 3 druppels vanille-extract
 • 5 druppels sinaasappelolie

essentiële oliën om te koken citrusolie sinaasappelolie sinaasappelkruiden

Cacao olie (geschikt om mee te bakken, voor desserts en ijs):

 • 40 ml zoete amandelolie
 • 16 druppels cacao-extract

essentiële oliën voor het koken van basilicumroomkaasrecepten

Vanille olie (geschikt om mee te bakken, voor desserts, melk en ijs):

 • 40 ml zoete amandelolie
 • 16 druppels vanille-extract

Lavendel kruidenolie:

 • 50 ml milde basisolie (raapzaadolie)
 • 3 druppels lavendelolie

Essentiële oliën en hun effecten

etherische oliën koken gezondheid kruiden effect

Grapefruit: stimulerend en harmoniserend

Rozemarijn: stimuleert de bloedsomloop en stimuleert de eetlust

Basilicum: ontspant, vrolijkt op en bevordert de verteerbaarheid

Roos: harmoniserend

Salie: kalmeert en maakt het voer beter verteerbaar (moet laag gedoseerd worden)

Dragon: ontspant en bevordert de verteerbaarheid

Gember: stimuleert de eetlust en bevordert de verteerbaarheid

Mandarijn: verfrissend, stimulerend en stemmingsverhogend

Etherische oliën om mee te koken: lekker en gezond

etherische oliën koken kruiden kruiden aroma

Hoewel koken met etherische oliën in het begin ongebruikelijk klinkt, is het altijd de moeite waard om iets nieuws in de keuken te proberen. Als er niet genoeg verse kruiden beschikbaar zijn of als je een lekker oliemengsel nodig hebt voor saladedressings, kun je een handje helpen en een kruidenolie of kruidenzout mengen. Kruiden, zaden en specerijen geven het bereide eten en drinken een smakelijk aroma. De kunst van het creëren van een unieke beleving zit in de juiste combinatie van al deze geurstoffen.

etherische oliën koken aroma keuken voedsel recepten kooktips

Essentiële oliën worden niet alleen gebruikt voor het koken en verfijnen van dranken en voedsel. Vroeger, maar ook nu nog, stond gezondheid op de voorgrond. De reinigende en krampstillende eigenschappen van kruiden als rozemarijn, pepermunt en dergelijke waren al in de oudheid bekend. Met de juiste keuze en gebruik van pure essentiële oliën in de keuken kun je profiteren van de gezonde effecten van kruiden en specerijen. We wensen je veel plezier en succes met het uitproberen!