gezonde voeding

Gezond grillen: deze voedingsmiddelen moeten vermeden worden!

Het barbecueseizoen in Duitsland is sinds begin juni geopend. Hobbykoks en fijnproevers zijn graag buiten en leggen vlees, vis, worstjes, diverse soorten kaas en groenten op de grill. En zelfs als de meeste voedingsmiddelen op de grill kunnen: sommige smaken gewoon veel beter, terwijl andere hun smaak verliezen. En er zijn er die zelfs gevaarlijk zijn. Wat kun je grillen en wat moet je vermijden? Gezond grillen – gemakkelijk gemaakt. Wij komen te hulp met een paar tips.

Gezond grillen: deze voedingsmiddelen zijn gevaarlijk en mogen nooit op de grill worden gebruikt!

Tips voor gezond grillen voor beginners en ideeën

Het ene of het andere grillexperiment kan het weekmenu verrijken. In sommige gevallen blijkt experimenteren echter gevaarlijk. Er zijn sommige voedingsmiddelen die geen plaats hebben op de grill. Hier is een lijst met vleeswaren en worstjes die je niet mag grillen.

1. Wiener worstjes zijn gekookte worsten in Saitling die meer dan 200 jaar geleden door een slager in Frankfurt werden uitgevonden. Oorspronkelijk alleen gemaakt van varkensvlees, waren ze erg populair in de stad en de omgeving. Toen de slager later naar Wenen verhuisde, presenteerde hij daar ook zijn worsten. Daar paste hij zijn basisrecept aan aan de smaak van Oostenrijkse klanten en begon hij zijn worsten te maken van een mengsel van rund- en varkensvlees.

Wat kun je grillen Weense worstjes kunnen niet tegen hitte

2. Ham, Of het nu rauwe of gekookte ham is, hij hoort om dezelfde reden niet thuis op de grill. Beide soorten ham worden gepekeld, waarbij de gekookte ham na verwerking ook wordt gebroeid.

Waarom ligt er geen ham op de grill? Aangezien dit ook gezouten vlees is, bevatten al dergelijke producten zouten met kankerverwekkende effecten. Daarom zijn ze niet geschikt om te grillen, want zowel elektrische als gasgrills bereiken al snel een temperatuur van boven de 170 graden Celsius.

Gezond grillen van hamburgers wordt niet sappig

3. Andere gezouten vleesproducten kunt u ook beter niet grillen.

Er zijn trouwens fabrikanten die geen nitriet-uithardingszouten gebruiken. Uw biologische vleesproducten zijn dienovereenkomstig geëtiketteerd en zijn gemakkelijk te herkennen aan hun lichtgrijze kleur.

Gezond grillen: deze voedingsmiddelen smaken beter als ze niet gegrild zijn

Gezond grillen Worstspiesjes bereiden Tip

Er zijn voedingsmiddelen die onschadelijk zijn voor de gezondheid en die u kunt grillen als u dat wilt. Toch raden we het af. De reden: ze smaken gewoon beter als ze niet gegrild zijn. Hier is een korte lijst met voedingsmiddelen die u liever anders kookt:

  • Wil je het gezin verrassen met sappige burgers, dan bereid je de burgerpasteitjes in een diepe pan of in een diepe pan. Alleen dan kun je kort (1-2 minuten maximaal) op de grill.
  • Voor veel mensen zijn kebabspiesen gewoon onderdeel van het grillprogramma. Eigenlijk is echter veel voorkennis en een zeker instinct nodig om alle ingrediënten goed te bakken. Beginners moeten er met hun handen vanaf blijven, want samen groenten en vlees grillen is echt een kunst op zich.

Grill gezond Bereid garnalen altijd met hun schelp

  • Zeevruchten worden ook in de volksmond gegrild. Vooral garnalen zijn erg populair onder amateurkoks. Zolang ze samen met de peulen op de grill komen, zijn ze sappig en smakelijk. Zonder de schalen doen ze meer denken aan een elastiekje. Daarom kook je gepelde garnalen het beste in een pan. Ze smaken het best gekookt of gekookt op laag vuur.
  • Alle soorten vis die op lage temperaturen worden gekookt, zijn ideaal voor de oven. Op de grill verliezen ze hun vette oliën en verliezen daardoor veel van hun smaak. Deze omvatten onder andere skrei, zalmforel, kabeljauw en zalm.

Gezond grillen van vis is beter bij lage temperaturen

  • Hetzelfde geldt eigenlijk voor vleessoorten die op de grill vocht verliezen en snel droog worden. Daar hoort bijvoorbeeld de kipfilet bij, die je liever gaart in de oven op 180 graden Celsius met convectie. Karbonades zonder been zijn ook veel lekkerder gemarineerd in de oven dan gegrild.

Gezond grillen: welke olie is het beste voor de grill??

Gezond barbecueën welke bakolie te gebruiken Tips voor alle aspecten van de bereiding

Ook de keuze van frituurolie speelt een belangrijke rol in het eindresultaat. Houd er rekening mee dat het voedsel wordt blootgesteld aan hoge temperaturen en gebruik daarom hittebestendige frituurolie. Boter is daarom niet erg geschikt. Wanneer het smelt bij hoge temperaturen, dat wil zeggen boven de 150 graden Celsius, komen er gevaarlijke kankerverwekkende stoffen vrij in de lucht. Daarom wordt niet het voedsel zelf als gevaarlijk beschouwd, maar vooral de rook die ontstaat bij het grillen. Olijfolie is ook gevoelig voor hitte en kan daarom maar in beperkte mate worden gebruikt. Daarentegen zijn koolzaad- of avocado-olie, die als hittebestendig worden beschouwd, geschikt.

Gezond grillen: het hangt allemaal af van de juiste grillkruiden!

gezonde grillkruiden in één oogopslag tips

Het kruiden van het te grillen voedsel kan een grote uitdaging zijn voor amateurkoks. Een veelgemaakte fout die veel mensen maken, is het vlees voor of na het grillen op smaak te brengen. In plaats van het gegrilde voedsel altijd voor of na op smaak te brengen, moet je eerst nadenken over hoe je het vlees gaat bereiden. Steaks worden op zeer hoge temperatuur gegrild. Dus als u uw steaks kruiden voordat u ze grilt, bestaat het risico dat de smaakmakers aanbranden. Als je een grill hebt die op lage temperaturen kan worden bediend en je braadt het vlees bijvoorbeeld op 90 graden, dan kun je deze kruiden voordat je gaat grillen. Zouten daarentegen is ongevaarlijk. Zout zou zelfs de smaak van vlees verbeteren tijdens het grillen.