gezonde voeding

Hoe lang is ongekoeld voedsel houdbaar? Hoe u vis, pizza, frites en dergelijke op de juiste manier bewaart!

Heb je weer teveel horeca besteld of de pasta ‘s nachts op de eettafel laten staan? Of misschien ga je op reis maar heb je geen koeltas? Dan rijst de vraag: hoe lang is ongekoeld voedsel houdbaar? Voedingsdeskundige uit de V.S. Het ministerie van Landbouw heeft precies gecontroleerd hoe lang voedselresten veilig kunnen worden geconsumeerd en wanneer het gevaarlijk kan worden. We vatten de belangrijkste tips voor je samen en leggen uit waar je op moet letten.

Hoe lang is ongekoeld voedsel houdbaar? Dat hangt af van de kamertemperatuur!

Bewaar pizza's op kamertemperatuur, zoals het lange tijd bewaren van ongekoeld voedsel

Ongeacht of je eten hebt besteld of zelf een heerlijk gerecht hebt bereid – restjes moeten 2 uur worden gekoeld. De volgende vuistregel geldt: hoe warmer het in de kamer is, hoe sneller je het voedsel op een koele plaats moet bewaren. In de zomer, wanneer de temperatuur rond de 30 graden Celsius ligt, moet u het voedsel uiterlijk na een uur in de koelkast zetten. Hetzelfde geldt voor etensresten op de excursie. Haal voor de zekerheid één voor één de afwas uit de koeltas.

Er is een goede reden waarom je voedsel niet langer dan 2 uur buiten de koelkast moet bewaren: voedselresten kunnen gevaarlijke bacteriën bevatten zoals Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis of Escherichia coly. Temperaturen tussen 4 graden en 60 graden Celsius zijn bijzonder gevaarlijk. Laat de afgewerkte maaltijd daarom nooit in de warme oven staan. Gezonde mensen lopen minder risico, maar kleine kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn vatbaarder voor voedselvergiftiging. Voor de zekerheid dient u het voedsel daarom snel af te koelen en op een koude plaats te bewaren. Dit is vrij eenvoudig als het om pasta of pizza gaat, maar bij stoofschotels of soepen kan het al snel een uitdaging worden. Hier zijn enkele tips die u zullen helpen bij de taak:

Bewaar vis- en vleesgerechten alleen gekoeld

1. Breng de soep over in verschillende kleinere containers.

2. Plaats de kom met de soep in een grotere kom met koud water.

3. Zet de pot op een vensterbank of in een onverwarmde ruimte.

Zodra het voedsel lauw is, kan het in de koelkast worden gezet. Bedek de pot terwijl je dit doet.

Hoe lang is ongekoeld voedsel houdbaar? Sommige producten zijn ook langer bestand tegen kamertemperatuur

hoe pastagerechten lang ongekoeld te bewaren?

Zelfs als je je aan de vuistregel houdt, zijn er gelegenheden waarbij restjes uren of zelfs een nacht bij kamertemperatuur kunnen worden bewaard. Hieronder vind je een lijst met voedingsmiddelen en hun houdbaarheid (ongeveer!) Bij kamertemperatuur.

1. Voedingsmiddelen die zetmeel bevatten, zijn erg vatbaar voor bacteriën. Deze omvatten gekookte pasta, pizza en andere gerechten gemaakt met deeg, aardappelen en rijst.

  • Pasta zonder saus kan enkele uren ongekoeld bewaard worden. Wel moet je de pasta binnen 24 uur eten. Je kunt de pasta in een bakje zonder deksel maximaal drie dagen in de koelkast bewaren.
  • Gekookte of gebakken aardappelen kan ‘s nachts in een onverwarmde ruimte worden bewaard. De gekookte aardappelen zijn tot 48 uur houdbaar in de koelkast. Net als pasta moeten aardappelen ook in een container zonder deksel worden bewaard. Bedek ze met keukenpapier.
  • rijst, die langer dan twee uur buiten de koelkast is bewaard, moet worden weggegooid. Maaltijden met rijst zijn maximaal 1 dag houdbaar in de koelkast.

2. Vis-, zeevruchten-, kip- en vleesgerechten zijn ook erg vatbaar voor schadelijke bacteriën.

Ongekoelde vlees- en visgerechten bewaren

  • Zee en schaaldieren gerecht, of het nu gebakken, gekookt of gegrild is, je moet het binnen een uur na bereiding in de koelkast zetten. Ze worden bewaard in een afgesloten bakje in de koelkast.
  • Vlees- of kipgerechten moet uiterlijk 2 uur na bereiding op een koele plaats worden bewaard. Ze zijn maximaal drie dagen houdbaar in de koelkast.

3. Eieren zijn vatbaar voor bacteriën, maar niet zo bederfelijk als vis, vlees en zeevruchten. De houdbaarheid kan variëren naargelang de eieren gebakken of gekookt zijn. Hardgekookte eieren gaan het langst mee bij kamertemperatuur – ‘s nachts, zolang ze niet zijn geblust met koud water.

Hoe lang moeten salades ongekoeld bewaard worden?

4. Gerechten en gebak met fruit of groenten je moet ook chillen. Gekookte, gekookte of gegrilde groenten zijn in de koelkast tot 24 uur houdbaar. U dient het maximaal 2 uur bij kamertemperatuur te laten staan. Overigens dienen groene bladgroenten die rauw worden gegeten zo snel mogelijk na aankoop gekoeld te worden. Omdat het de beste omstandigheden biedt voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Salades die je hebt gekruid mogen niet langer dan 1 uur op tafel staan.

Hoe lang is ongekoeld voedsel houdbaar? Tips om uit eten te gaan voor feestjes

Ongekoeld voedsel zoals soepen lang bewaren

Ben je de hele dag op pad en wil je mee lunchen? In dit geval zijn er naast broodjes ook diverse salades, zolang deze niet gekruid zijn en de groenten onder stromend water zijn gewassen. Als u echter een feestje plant, dan kunt u het feestvoedsel eenvoudig in kleinere porties verdelen. Serveer eerst de salade. Wanneer je merkt dat het merendeel van de gasten op de volgende gang zit te wachten, kun je het voorgerecht serveren. Zo zorg je ervoor dat het eten altijd vers is en niet te lang op tafel blijft staan. Het is beter om af te zien van buffetten, want het feesteten is er urenlang.