gezonde voeding

Wat is een Airfryer-friteuse? Uw voor- en nadelen & tips voor kopen

Airfryer friteuse voor- en nadelen en tips over kopen

Vooral gefrituurd eten is populair. Het is echter bekend dat in olie gebakken voedsel niet per se gezond is en daarom zo min mogelijk op deze manier moet worden bereid. Voor iedereen die gefrituurd eten niet kan weerstaan, zijn de zogenaamde airfryers, of heteluchtfriteuses in het Engels, uitgevonden. Naarmate deze apparaten populairder worden, vragen degenen die ze nog niet hebben geprobeerd zich natuurlijk af waar het allemaal om draait. Hoe werkt de heteluchtfriteuse, wat zijn de voor- en nadelen en is hij echt vergelijkbaar met de klassieke friteuse? Al deze vragen willen we in dit artikel voor je beantwoorden om het voor jou makkelijker te maken om te beslissen of je een dergelijk apparaat moet aanschaffen. We hebben ook enkele van de meest populaire Airfryer-friteusemodellen voor u verzameld om te overwegen.

Wat is een Airfryer friteuse?

Frituur krokante frietjes in de Airfryer friteuse

Op het eerste gezicht lijkt de Airfryer-friteuse niet anders dan de gewone. De maat is identiek en er is ook een mand waarin de producten worden geplaatst. Maar de naam suggereert al het principe waarop de heteluchtfriteuses werken. In plaats van olie wordt hete lucht gebruikt om het voedsel te bereiden. In principe is de Airfryer te vergelijken met een oven met convectiefunctie, alleen is het een miniversie die je zelfs mee kunt nemen op vakantie of naar vrienden. De heteluchtfunctie is gecombineerd met een grillfunctie. De combinatie van beide vormt het apparaat!

In de Airfryer friteuse wordt warmte gegenereerd met behulp van ringverwarmers. Kleine ventilatoren verdelen de hete lucht vervolgens gelijkmatig in het apparaat, waardoor het voedsel dat het bevat van alle kanten gelijkmatig gaar wordt. Dat is ook het doel bij de klassieke frituurpannen, alleen dat daar de vette olie wordt gebruikt, die op zijn beurt door het eten wordt opgenomen en vervolgens door ons wordt geconsumeerd.

Voor- en nadelen van de Airfryer friteuse

Airfryer is perfect voor alleenstaanden en grote gezinnen

Nu klinkt het ongetwijfeld alsof een Airfryer-friteuse de perfecte keuze is als het gaat om het bereiden van gezonde maaltijden. De voordelen wegen inderdaad duidelijk op tegen de nadelen. Zodat ook jij een vergelijking hebt en je eigen mening kunt vormen, hebben we de voor- en nadelen hieronder samengevat:

Voordelen:

 • Doordat de airfryer zonder olie werkt of slechts een minimale hoeveelheid nodig heeft, is het natuurlijk ook het gezondere alternatief voor gefrituurd eten. Dit kan ook worden aangehaald als de belangrijkste reden voor hun populariteit. Verder moet worden vermeld dat dankzij het zachte koken veel minder vitamines en belangrijke vetzuren verloren gaan. Zo eet je gezond met een Airfryer friteuse en geniet je toch van je favoriete snacks.
 • In tegenstelling tot de oven is de bereidingstijd erg kort. De reden hiervoor is dat het eten in een kleinere ruimte wordt gekookt en er dus minder lucht hoeft te worden verwarmd.
 • Het zojuist genoemde punt heeft nog een ander voordeel: een kortere bereidingstijd levert natuurlijk ook een energiebesparende functie op. Wat in minder tijd kan worden bereid, verbruikt ook minder energie. Bovendien zijn de heteluchtfriteuses op zichzelf meestal energiebesparende apparaten.
 • Een ander groot voordeel is de veiligheid, wat vooral belangrijk is als je kinderen hebt. Als het apparaat omvalt en brandwonden worden vermeden, is er geen risico op het weglekken van hete olie.
 • Omdat er geen olie wordt gebruikt, is schoonmaken veel eenvoudiger dan bij een klassieke friteuse. Om te beginnen hoeft u geen olie af te voeren. Aan de andere kant zijn de afzonderlijke onderdelen meestal ook geschikt voor de vaatwasser, wat niet alleen tijd maar ook water bespaart. En als de airfryer niet uit elkaar te halen is voor de vaatwasser, dan is het helemaal voldoende als je de Airfryer schoonmaakt met eenvoudig keukenpapier.

Bak uienringen in de airfryer voor feestjes

 • Een groot nadeel van de klassieke frituurpan is dat hij een onaangename frituurlucht verspreidt in de ruimte, waardoor hij vaak buiten wordt gebruikt. Bij de Airfryer friteuse is dit niet het geval, dus gebruik je hem zonder problemen in de keuken.
 • De smaak van het voedsel dat u frituurt verandert niet, terwijl het gebruik van een grote hoeveelheid olie die door het voedsel wordt opgenomen niet alleen de smaak maar ook de kleur van het voedsel verandert. Met een heteluchtfriteuse kun je nog lekkerder genieten van groenten, vlees en andere dingen.
 • Diversiteit is een ander sleutelwoord. Als u denkt dat u in de Airfryer friteuse alleen kunt frituren wat u in een normale friteuse kunt gebruiken, heeft u het mis. Dankzij een breed scala aan accessoires bak je bijvoorbeeld ook muffins, brood of taarten en zelfs pizza’s. Er zijn zelfs de populaire gratins en stoofschotels. Een echt veelzijdig apparaat dat uw dagelijks leven gemakkelijker kan maken!
 • Je kunt ook verschillende soorten voedsel tegelijk bereiden als je kiest voor een grotere Airfryer-friteuse. Dit werkt dankzij verschillende niveaus.
 • Er zijn veel verschillende kookboeken en recepten online voor elk model, zodat u gemakkelijk een grote verscheidenheid aan gerechten en gebak kunt uitproberen en op deze manier kunt genieten van een gevarieerde voeding.

Eet gezonde groenten en vlees met de Airfryer friteuse

Nadeel:

 • Wie van knapperig houdt, komt bedrogen uit. Want meestal friet en co. In de Airfryer friteuse zijn ze niet zo krokant als in de klassieke variant met olie.
 • Door het gebrek aan olie en circulerende lucht bestaat het risico dat het voedsel tijdens het koken uitdroogt. Sommige producten zijn dus niet zo sappig als in de klassieke friteuse. Door een kleine hoeveelheid vet toe te voegen, kun je dit probleem voorkomen of in ieder geval verminderen.
 • Doordat de airfryer door zijn compacte formaat sneller klaar is voor gebruik dan een oven (omdat er een kleinere ruimte verwarmd moet worden), lijkt de bereidingstijd korter dan bij de normale friteuse. Maar feit is dat de werkelijke kooktijd veel langer is dan wanneer het voedsel in olie wordt gebakken. Dit verandert echter niets aan de energiebesparende eigenschappen van de Airfryer friteuse.

Airfryer accessoires

Pizza met beslag bereiden in de Airfryer friteuse

Er zijn meestal accessoires voor de airfryer die in de verpakking zitten. Zoals we al zeiden, worden deze accessoires gebruikt om een ​​grote verscheidenheid aan gerechten en snacks te bereiden die niet in een conventionele friteuse kunnen worden bereid. Hieruit blijkt weer dat de airfryer erg lijkt op een oven in miniformaat. Accessoires die niet bij de aankoop zijn inbegrepen, kunnen meestal achteraf worden gekocht. Hier zijn een paar nuttige ideeën:

Inzetstukken voor de Airfryer friteuse

bak chocolade muffins met framboos met de airfryer

Dit zijn precies de accessoires die je nodig hebt om andere gerechten dan frites te kunnen bereiden. Met verschillende inzetstukken kan bijvoorbeeld vlees en vis worden gegrild of gefrituurd of kan er een cake gebakken worden. Hier is een selectie van inzetstukken die u extra kunt kopen als ze niet zijn inbegrepen bij de aankoop van de Airfryer-friteuse:

Airfryer bakvorm en ovenschaal – Deze inzet heb je nodig als je muffins, cakes of ander zacht deeg wilt bakken of stoofschotels wilt bereiden. Gebakken groenten of zelfs omeletten en gebakken eieren zijn er snel en gemakkelijk in te bereiden. Er is ook een broodmand voor het bakken van brood.

Kookmand – De kookmand is bedoeld voor gevoeliger voedsel. Het kookt ook bijzonder goed frites. De kookmand draait tijdens de gehele kooktijd in de Airfryer friteuse, wat naast de circulerende lucht een gelijkmatig bakresultaat garandeert.

Biefstukkooi – De steakkooi, die geschikt is voor vlees en vis, is ook bedoeld voor rotatieopname.

Accessoires voor de friteuse grillplaat van Philips met gaten

Airfryer grillpan – Zoals de naam al doet vermoeden, wordt een grillpaninzet gebruikt voor het grillen van vlees, vis en groenten. Het verschil met de reeds meegeleverde mand is dat de inzet meestal een groter oppervlak heeft en dus een grotere hoeveelheid producten kan bevatten (bijvoorbeeld een hele vis in plaats van in stukken gesneden voor de mand). Dit is onder andere het geval bij de Philips Airfryer XL friteuse. De grillpan voor dit model is ook voorzien van gaten, die niet alleen het vet laten afdruipen, maar ook de kooktijd verkorten.

Spatscherm Airfryer – Dit moet beschermen tegen onaangename spatten die vettig voedsel veroorzaken en vooral vervelend zijn als de verwarmingsspiraal erboven zit, omdat dit precies is wat er dan wordt gespat, wat natuurlijk des te moeilijker is om daarna schoon te maken. Zeker wanneer deze afzettingen zich in de loop van de tijd steeds meer achter de spiraal ophopen. Daarnaast ontstaan ​​geuren en niet zelden ook rook, wat vergelijkbaar kan zijn met een klassieke friteuse. De spatbescherming voor de Airfryer friteuse is daarom bijzonder aan te bevelen.

Heteluchtfriteuse met roerarm – Een mengarm in de Airfryer friteuse maakt het voor u nog makkelijker om frites en andere gerechten te bereiden. Het is zijn taak om het voedsel regelmatig en automatisch om te draaien en te roeren, zodat u dit bespaart en het voedsel nog steeds gelijkmatig bruin wordt.

Cool-touch-handgrepen – Deze praktische accessoires zijn niet voor alle modellen verkrijgbaar. Dit zijn handvatten waarmee je de hete inzetstukken eenvoudig kunt verwijderen zonder jezelf te verbranden.

Koop een heteluchtfriteuse

Lees beoordelingen en vergelijk functies voordat u koopt

Als je hebt besloten een Airfryer hetelucht friteuse te kopen, sta je voor het volgende probleem. Welke moet het zijn? Met al de vele modellen met verschillende prijzen, is de selectie vrij groot en is een beslissing moeilijk te nemen. U kunt uw keuze echter iets gemakkelijker maken met behulp van de volgende tips. Welk model het beste is, hangt af van verschillende factoren, waaronder wat je de Airfryer friteuse voor het grootste deel wilt gebruiken. Houd er ook rekening mee dat dure modellen niet per se beter zijn. Als je deze punten eenmaal hebt bekeken, hoef je alleen nog maar een model in een geschikte prijsklasse te vinden.

Voor hoeveel personen wordt de Airfryer-friteuse gebruikt??

De grootte van de airfryer speelt een cruciale rol. Er zijn friteuses van 1 liter, maar er zijn er ook met een inhoud van 9 liter. Het is dus duidelijk dat een kleinere Airfryer-friteuse u geen goed doet als u een gezin van 5 bent. Je wilt de gerechten immers de eerste keer in voldoende hoeveelheden klaarmaken en het apparaat niet meerdere keren aanzetten. Ook als je vaak grote bezoekers hebt, is een grote capaciteit de betere keuze.

Woon je alleen en wil je het apparaat graag alleen gebruiken, dan is een kleintje voldoende. Zo zijn bijvoorbeeld een heteluchtfriteuse van Philips en vooral de Philips Airfryer HD9220 met een inhoud van 800 gram zeer geschikt. Voor meerdere personen wordt in plaats daarvan vaak de Philips HD 9240 Airfryer aanbevolen, waar zelfs een hele kip in past.

de heteluchtfriteuse is ideaal voor vegetariërs en veganisten

Praktische accessoires en eenvoudige reiniging

Zorg ervoor dat de Airfryer friteuse in afzonderlijke delen kan worden gedemonteerd en in de vaatwasser kan worden gewassen. Dit maakt het schoonmaken een stuk makkelijker. Kijk ook eens bij de accessoires. Zijn er genoeg inzetten voor uw behoeften? Als dit niet het geval is, controleer dan wat er beschikbaar is om opnieuw te kopen voor het geselecteerde model. Niet dat je de airfryer vooral wilt gebruiken om te bakken en ineens geen geschikt gebruik voor jouw model kunt vinden.

Extra’s

Sommige friteuses hebben ook een praktisch kijkvenster. Zeker als je grote hoeveelheden klaarmaakt, blijkt dit een voordeel. Je ziet in één oogopslag of je eten al klaar is en je hoeft het apparaat hiervoor niet steeds open te maken, waardoor de waardevolle verwarmde lucht verloren gaat. Spatten worden ook vermeden met een kijkvenster.

Airfryer in vergelijking

Philips Airfryer in verschillende maten Tips en vergelijking

Natuurlijk probeert elke fabrikant al zijn modellen van zijn beste kant te presenteren, zodat hun lof niet per se te vertrouwen is. Het is dus beter om recensies van klanten te lezen. Bij Amazon vind je bijvoorbeeld meestal een lijst met recensies voor elk product, waarin klanten voor- en nadelen opsommen om toekomstige kopers kopzorgen te besparen. Dus als je eenmaal een model hebt gekozen, lees dan de beoordelingen van de respectievelijke heteluchtfriteuse door. Ook zijn er online genoeg Airfryers te vinden in de test, waarin meerdere modellen in verschillende prijsklassen met elkaar worden vergeleken om een ​​duidelijk overzicht van voor- en nadelen te bieden en de keuze makkelijker te maken.

Onder andere de Airfryer van Tefal, maar ook de heteluchtfriteuse van Philips en de Power Air Fryer heteluchtfriteuse, maar dat wil niet zeggen dat alle andere merken slecht hoeven te zijn. Zoals ik al zei, het hangt af van uw behoeften. Neem de tijd om uitgebreid onderzoek te doen. Je gaat tenslotte niet weinig geld uitgeven en uiteindelijk tevreden zijn met je product, toch?