gezonde voeding

Waterkefir-recepten: gezondheidsvoordelen en mogelijke bijwerkingen

Probiotische dranken zijn een trend geworden. Maar aangezien vegetariërs geen dierlijke producten gebruiken, kunnen recepten met waterkefir voor hen een gezond alternatief zijn. Deze gefermenteerde mix van probiotische culturen kan snel veranderen in een favoriete drank van gezondheidsbewuste mensen dankzij de heerlijke smaak en voedingsstoffen. Je kunt ook zelf waterkefir maken om toe te voegen aan een zuivelvrij of veganistisch dieet. Naast de vele voordelen voor de gezondheid, zijn er echter ook enkele bijwerkingen waarvan u op de hoogte moet zijn bij het gebruik ervan. Lees gewoon verder om er meer over te leren en gezond te genieten van waterkefir.

Goede redenen voor recepten met waterkefir

eigen productie van waterkefir met kristallen in het glas

Waterkefir is dus een gefermenteerde drank vol probiotica en andere gezonde ingrediënten. Het bevat levende bacteriën en gisten die een aanzienlijke invloed hebben op onze darmflora. Dit is ook de belangrijkste reden waarom u dit of andere gefermenteerde probiotische voedingsmiddelen in uw dieet opneemt. Het smakelijke drankje bevat echter niet alleen veel probiotica, maar versterkt ook de immuniteit, vertraagt ​​​​de groei van kankercellen. Het kan dus de algehele gezondheid verbeteren. Het fermentatieproces duurt 24 tot 48 uur en de drank kan een alternatief zijn voor de melkkefir. Probiotische supplementen zijn een geweldige manier om je darmflora te herstellen. Wanneer je je eigen waterkefir koopt of maakt, krijg je natuurlijk zulke goede bacteriën binnen in plaats van voedingssupplementen te slikken. Dus in deze post vind je enkele toepassingen van deze gefermenteerde drank als je zelf waterkefir maakt en er je eigen producten mee wilt toveren.

geschikt seizoensfruit voor het fermentatieproces met waterkefir zoals ananas en sinaasappels, maar ook kersen en aardbeien

Hoewel traditionele kefir wordt gemaakt van koeien-, schapen- of geitenmelk, kun je met waterkefir de consumptie van dierlijke producten minimaliseren. Tegelijkertijd kunt u volop genieten van de voordelen van het gezonde ingrediënt. Omdat dit ook dunner is dan conventionele kefir, kun je het combineren met fruit, groenten, kruiden of specerijen en ervan genieten in plaats van calorierijke dranken. U kunt bijvoorbeeld waterkefirkristallen kopen en deze mengen met suikerwater zodat u waterkefir kunt maken en van de voordelen kunt profiteren. Als je op dieet bent, kun je met waterkefir calorieën verminderen en effectief afvallen. Zo optimaliseer je tegelijkertijd je darmgezondheid zodat je je goed voelt. Daarnaast smaakt de drank heerlijk en verfrissend. Waterkefir bevat weinig calorieën maar veel probiotica, waaronder een aantal gunstige bacteriestammen. In feite hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat waterkefir een van de beste beschikbare voedingsbronnen voor probiotica is en tot 56 verschillende gist- en bacteriënstammen kan bevatten..

Ingrediënten waterkefir

Vervaardiging van waterkefirkristallen koop een natuurvoedingswinkel en maak thuis zelf waterkefir met een zeef en glas

Waterkefir is een symbiotisch mengsel van verschillende bacteriën en gisten, ingesloten in een witte zachte schil die kristallen vormt. Ze worden ook wel tibicos of Japanse waterkristallen genoemd. De bacteriën en gisten leven in alle vormen van suiker. Dit maakt waterkefir een van de meest betaalbare gefermenteerde probiotische dranken die er zijn. Een suikerhoudende oplossing is alles wat de probiotische bacteriën nodig hebben om te voeden. Ze voeden zich met suiker en produceren zo melkzuur, wat het de licht pittige smaak geeft. Door de fermentatie bevat zo’n drankje ook zo’n 0,5% alcohol en kooldioxide. Dus waterkefir kan de beste probiotische drank zijn voor degenen die geen zuivelproducten kunnen consumeren. Het is een perfecte vervanging voor melkkefir.

geniet van een pure probiotische drank met citroen tegen maagproblemen

Waterkefir maken is heel eenvoudig. Giet gewoon water in een glazen fles en voeg suiker en de starterculturen toe. Laat het 24-48 uur fermenteren. Zoals hierboven vermeld, verhoogt waterkefir het effect op de darmgezondheid door probiotica en gunstige bacteriën die dit kunnen ondersteunen. Studies tonen aan dat probiotica verstrekkende gezondheidseffecten kunnen hebben. In feite kunnen immuniteit en geestelijke gezondheid, evenals metabolisme, hiervan profiteren. Begin met het langzaam introduceren van waterkefir in uw dagelijkse voeding. U kunt dit aanvankelijk doen met een halve kop per dag en vervolgens de dosis geleidelijk verhogen. U zult de effecten waarschijnlijk snel voelen als u niet regelmatig gefermenteerd voedsel eet of drinkt. Het hangt echter af van hoe gevoelig uw maag is en welk dieet u volgt.

Gebruik in de traditionele geneeskunde

bakje waterkefir gezond voor het spijsverteringskanaal en met veel voordelen

Voedingsmiddelen zoals kefir worden vaak opgenomen in traditionele vormen van geneeskunde. Er wordt aangenomen dat ze krachtige helende eigenschappen hebben vanwege hun probiotische inhoud en voedingswaarde. In een Ayurvedisch dieet worden gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kefir bijvoorbeeld sterk aanbevolen omdat het fermentatieproces de spijsvertering bevordert en de opname van voedingsstoffen vergemakkelijkt..

Probiotische voedingsmiddelen kunnen ook helpen het darmmicrobioom in evenwicht te brengen en gezondheidsproblemen die verband houden met spijsverteringsproblemen te voorkomen. Evenzo wordt het fermentatieproces al lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het is een praktijk die eeuwen teruggaat en is gebaseerd op oude brouwtechnologieën die in China worden gebruikt. Het fermenteren van bepaalde voedingsmiddelen zoals kefir kan de spijsvertering verbeteren en de helende eigenschappen van bepaalde ingrediënten die in de holistische geneeskunde worden gebruikt, verbeteren.

Mogelijke bijwerkingen van recepten met waterkefir

mogelijke effecten van waterkefir na eerste consumptie getoond als maagpijn en verhoogde ontlasting

De reacties kunnen merkbaar zijn en intenser worden totdat je lichaam zich aanpast. Meestal komt dit tot uiting door een verhoogde stoelgang. Wat er gebeurt, is dat de slechte bacteriën uit je lichaam worden gespoeld en dat er nieuwe goede bacteriën binnenkomen. Soms duurt het ruim 2 weken voordat uw stoelgang weer normaal is. Zodra uw darmen opnieuw zijn bevolkt met goedaardige bacteriën, zult u de onaangename symptomen niet meer voelen. Dan zul je meer energie, een helderdere huid en een verhoogde immuniteit opmerken. Drink zoveel als je wilt, want de weg naar een goede gezondheid is gekoppeld aan een goede darmgezondheid. Bij matige consumptie zijn de potentiële gevaren voor waterkefir of de bijwerkingen van kefir minimaal.

vrouw in het bos drinkt waterkefir bijwerkingen zoals diarree of maagproblemen zijn mogelijk

Net als bij andere probiotische voedingsmiddelen, kan het regelmatig innemen van kefir spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie, diarree, buikpijn en maagkrampen. Dit geldt met name de eerste keer dat u dit in uw dieet opneemt. Dergelijke problemen verdwijnen na verloop van tijd bij voortgezet gebruik. Als u een aandoening heeft die uw immuunsysteem aantast, moet u uw arts raadplegen voordat u meer waterkefir gebruikt. Hoewel het meeste onderzoek aantoont dat probiotica door deze mensen veilig kunnen worden geconsumeerd, zijn er ook casusrapporten. Deze geven aan dat probiotica in verband kunnen worden gebracht met een hoger risico op infectie bij mensen met een verminderde immuunfunctie. Ten slotte bevat waterkefir door het fermentatieproces een zeer kleine hoeveelheid alcohol. Afhankelijk van de duur van de fermentatie voor waterkefir recepten kan dit variëren in het mengsel. Hoe meer suiker, hoe hoger het alcoholgehalte. Als u zich zorgen maakt over het alcoholgehalte tijdens de gisting, overweeg dan om een ​​hydrometer te gebruiken om de concentratie te testen.

Waterkefir bewaren

Koop glazen flesjes met verschillende soorten waterkefir of vul ze zelf

Om de levende culturen van de goedaardige bacteriën en helende effecten door waterkefir te verkrijgen, moet je ze goed kunnen bewaren. Deze gelei-achtige korrels kunnen meestal lang overleven. Er zijn echter soms problemen bij het maken van waterkefir. Zo is temperatuur een belangrijke factor bij de fermentatie van de kristallen. Als je in een koeler klimaat leeft, kunnen de bacteriën zich niet zo snel vermenigvuldigen en gedijen als in de warmte. Om deze reden wordt in de winter een 48-uurs fermentatie in plaats van een 24-uurs fermentatie aanbevolen. Zo wordt er meer suiker opgegeten en bouwt de koolzuurhoudende drank beter op. De korrels hebben ook een kans nodig om aan het nieuwe water te wennen. Je moet dus altijd exact hetzelfde proces volgen en dezelfde ingrediënten gebruiken. Het veranderen van de variabelen zoals de soorten suiker of de hoeveelheid verwart de granen.

Verzegel probiotische drank en starterculturen in glas met mousseline doek en laat fermenteren voor de bereiding van waterkefir

Het leuke van dit soort recepten met waterkefir is dat je kunt stoppen en beginnen wanneer je maar wilt. Je kunt de korrels laten inslapen door het eerste glas waterkefir in te vriezen of door ze in gewoon water in de koelkast te leggen. Op deze manier krijgen de bacteriën “honger” en kunnen ze zelden produceren, tenzij je klaar bent om opnieuw te beginnen. Ze kunnen tot drie maanden in de koelkast overleven. De maat maakt eigenlijk niet uit. Nadat je kleine kristallen hebt gebruikt om je eerste waterkefir te maken, kunnen ze behoorlijk groot worden. Dat betekent echter niet noodzakelijk dat ze er beter van worden. Als de korrels kleiner zijn, is er eigenlijk meer oppervlakte bij betrokken, waardoor je een betere waterkefir kunt maken. De starterculturen hebben ook de neiging om meer te reproduceren als ze kleiner zijn. Dus hier zijn stapsgewijze instructies voor waterkefir die je thuis zelf kunt doen.

Basisrecept waterkefir

vol glas met waterkefir en gefermenteerde bacteriën voor de spijsvertering en de algemene gezondheid

Het is belangrijk om aan de slag te gaan met starterculturen door waterkefir te kopen in een natuurvoedingswinkel of door een online winkel te bezoeken. Een andere manier om de bacteriën te maken, is door er een paar te lenen. Elke keer dat je zelf waterkefir maakt, ontstaan ​​er verschillende populaties die je vervolgens kunt hergebruiken om een ​​nieuwe batch te maken. Verwar deze echter niet met de starterculturen voor melkkefir, die met lactose in melk worden gevoerd.

handen houden waterkefir vast als kristallen of bevriezen waterkefir in de vriezer

Ze zijn eerder een symbiotische kolonie van nuttige bacteriën die probiotica en enzymen maken tijdens het fermentatieproces. De verhalen over de oorsprong van de granen lijken te suggereren dat ze uit Mexico kwamen, waar ze als kristallen op de bladeren van cactusplanten verschenen. Het hele proces duurt meestal 3 dagen. Nadat je alles bij elkaar hebt gezet, kun je, als je eenmaal fruit en smaken hebt toegevoegd, het mengsel 2 dagen laten fermenteren en dan nog een dag.

ingrediënten

close up van waterkefir instructies en maken met kristallen

Hoewel recepten voor waterkefir veel suiker bevatten, wordt het meeste ervan tijdens het fermentatieproces door de granen opgegeten. Deze informatie kan nuttig zijn als u uw suikerinname controleert. Voor het basisrecept heb je alleen de volgende ingrediënten nodig:

 • ½ kopje starterculturen
 • 2 glazen en nog een groter glas om het fruit toe te voegen
 • 8 kopjes gefilterd water
 • ½ kopje ruwe suiker
 • Zeef
 • Fruit naar keuze voor elke smaak
 • Enkele sultanarozijnen (biologisch, sulfietvrij)
 • ¼- ½ theelepel stroop

voorbereiding

Maak vlierbessenbloesems en aardbeien met waterkefir als drankje en geniet ervan

 • Giet eerst de 3 kopjes gefilterd water in elk van de 2 glazen. Mineraalwater is meestal een betere keuze vanwege alle mineralen, maar gefilterd water lijkt net zo goed te werken. Probeer gewoon gechloreerd water te vermijden.
 • Voeg de suiker toe aan 2 kopjes warm water en roer tot het is opgelost. Verdeel dit dan gelijkmatig over de 2 glazen.
 • Dan is het tijd om de kristallen voor de waterkefirrecepten toe te voegen. De korrels zien eruit alsof het kleine, doorzichtige, licht goudkleurige klodders verf zijn ter grootte van een halve rijstkorrel.

Voeg waterkefirrecepten met melassesiroop toe aan het gefermenteerde mengsel met suiker

 • Voeg vervolgens een paar druppels melasse (ca. ¼ – ½ theelepel) toe aan elk glas. Dit is optioneel, maar stroop bevat veel mineralen en voedingsstoffen en heeft een mooie moutige smaak die diepte en karakter aan de kefir geeft. Voeg ongeveer 5 sultanarozijnen toe aan elk glas, dit zal ook de smaak verbeteren en extra zoetheid toevoegen.
 • Bevestig vervolgens een mousseline doek of papier aan de opening en laat deze op kamertemperatuur staan ​​of in een warmhoudkast als het koud is.
 • Probeer de waterkefir over een paar dagen om te zien of de drank gefermenteerd is. Dit herken je aan de licht kruidige, koolzuurhoudende smaak. Zeef het vervolgens van de korrels met een zeef in een nieuw glas.
 • Met de korrels kun je vervolgens een nieuw glas vullen met het suikerwater zoals in de bovenstaande stappen. Voeg met het uitgelekte water wat gesneden fruit naar keuze toe (meestal ongeveer ¼ – ½ kopje per 4 kopjes waterkefir).
 • Het is het beste om de vruchten van het seizoen te gebruiken, maar je kunt ook gember toevoegen aan je waterkefir.

Extra fruit voor recepten met waterkefir

Recept waterkefir combineer gember en citroen met rietsuiker en geraspte citroenschil

Voor 4 kopjes kefir kun je het sap van 1 citroen, 1 theelepel vers geraspte gember, 2 snufjes gemberpoeder, ½ theelepel citroenschil en ½ eetlepel honing gebruiken. Als je ook rijpe peren hebt, kun je er een paar stukjes van toevoegen. Aardbeien of andere gemengde bessen, maar ook passievrucht, perzik en ananas zijn hier perfect voor. Doe er dan een deksel op en laat het nog een dag gisten. Het zou daarna nog meer bruisend moeten zijn. Zeef ten slotte het fruit opnieuw en plaats het drankje in de koelkast. Na het eerste fermentatieproces kun je gemakkelijk genieten van je kefir. Sommigen kiezen er echter voor om waterkefir een tweede gisting te geven, waardoor je smaak en bruis aan je eindproduct kunt toevoegen.

jonge vrouw die gefermenteerde probiotische drank in een glas op het strand giet

Voeg, voordat je je kefir voor de tweede keer fermenteert, een verscheidenheid aan fruit, sappen of natuurlijke zoetstoffen toe en zet het nog 24 tot 48 uur op een warme plaats. Voeg waterkefir toe aan smoothies, ruil het in voor frisdrank of consumeer het puur voor een verfrissende, bruisende verwennerij zonder schuldgevoel en vol goeds.