gezonde voeding

Welke groenten moet je persen? Dit zijn de beste groenten en hun gezonde effecten

Groentesappen zijn een geweldige manier om onze inname van voedingsstoffen te verhogen. Maar niet elke groentesoort is geschikt om te persen. Droge groenten zoals broccoli en zoete aardappelen kunnen (en moeten!) worden geperst, maar je krijgt niet zoveel sap. Bladgroenten, wortelen, rode biet en andere vitaminerijke opties zijn daarentegen perfect voor je sapcentrifuge. Hier zijn de 10 beste groenten om te persen als je op zoek bent naar een hoog vitamine- en mineraalsupplement. We vertellen je ook welke groentesappen je het beste met mate kunt eten als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt.

Welke groenten zijn geschikt om te persen??

Sap groene bladgroenten voor een gezonde start van de dag

1. Boerenkool

Boerenkool is een zeer gezonde groente met een milde smaak die goed te combineren is met andere groenten en fruit in sappen. Dit inheemse superfood is een geweldige bron van verschillende belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine A, C en K. Rauwe kool is ook bijzonder rijk aan antioxidanten, waaronder bètacaroteen. Antioxidanten neutraliseren schadelijke moleculen die vrije radicalen worden genoemd om de lichaamscellen te beschermen.

Het is zelfs aangetoond dat het drinken van boerenkoolsap de risicofactoren voor hartaandoeningen verhoogt, waaronder de slechte LDL-cholesterol, verminderd. Uit een onderzoek onder 32 mannen met een hoog cholesterolgehalte bleek dat het drinken van 150 ml boerenkoolsap per dag gedurende drie maanden het LDL-cholesterol met 10% verlaagde en het hartbeschermende HDL-cholesterol met 27% verhoogde..

2. Wortelen

Wortelsap is goed voor de ogen

Door hun lichtzoete smaak en indrukwekkend voedingsprofiel zijn wortelen de perfecte groente om te persen. Ze bevatten weinig calorieën en veel vitamine A, biotine en kalium. Ze zijn ook rijk aan carotenoïden, dit zijn plantenpigmenten die als krachtige antioxidanten in het lichaam werken. Deze omvatten bèta-caroteen, lycopeen, alfa-caroteen en luteïne.

Studies tonen aan dat het consumeren van voedsel dat rijk is aan carotenoïden resulteert in een lagere consumptie Risico op degeneratieve oogziekten, hartaandoeningen en bepaalde soorten kanker, waaronder prostaatkanker, verbonden is.

Door zijn zoete smaak is het wortelsap goed te combineren met andere groente- en vruchtensappen zoals citrusvruchten, gember en rode biet.

3. Rode biet

Rode biet bevat relatief veel oxaalzuur (

Rode biet maakt niet alleen indruk met zijn aardse smaak en heldere kleur, maar biedt ook veel gezondheidsvoordelen. De knol zit boordevol mangaan, kalium, ijzer, vitamine C en foliumzuur.

Studies tonen aan dat bietensap van nature de bloeddruk kan verlagen en de fysieke en mentale prestaties kan verbeteren.

Het bietensap smaakt goed in combinatie met sinaasappelsap, appelsap en gember.

4. Kool

Zelf paars koolsap maken

Kool is een gezonde en lekkere groente die ook nog eens makkelijk te persen is. Het behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is daarom een ​​naaste verwant van broccoli, boerenkool, bloemkool en spruitjes. Studies tonen aan dat het consumeren van meer kruisbloemige groenten met één lager risico op diabetes, hartaandoeningen en ontstekingen aangesloten is. Kool is bijzonder rijk aan vitamine K en C en levert ook belangrijke micronutriënten zoals foliumzuur, mangaan en vitamine B6.

Een glas koolsap helpt bij brandend maagzuur, gastritis (ontsteking van het maagslijmvlies) en kan zelfs pijn zijn voor maagzweren verlichten.

5. Spinazie

Maak sap van spinazie, maar geniet er slechts 1-2 keer per week van

Spinazie geeft smoothies en sappen een milde, frisse smaak. De bladgroenten zijn rijk aan vitamine A en C en zorgen voor een goede dosis antioxidanten zoals quercetine, kaempferol en luteïne.

Een onderzoek onder 27 mensen wees uit dat het eten van spinazie gedurende 7 dagen de systolische en diastolische verminderde Verlaagt de bloeddruk aanzienlijk. Sommige onderzoeken suggereren ook dat spinaziesap werkt als een antacidum en voor brandend maagzuur kan helpen.

6. Komkommer

Groen sap gemaakt van komkommer is gezond

Komkommers bevatten veel water en kunnen u helpen uw Zorg voor hydratatie, essentieel voor een gezonde spijsvertering, nierfunctie, gewichtsbeheersing en fysieke prestaties. Ze bevatten ook weinig calorieën, maar veel kalium, mangaan en vitamine K en C. Komkommersap helpt voor spierkrampen en is ook goed voor de huid.

In dit artikel lees je meer over de effecten van komkommersap.

7. Snijbiet

groenten persen gezond

Snijbiet is verwant aan rode biet, paksoi en co. en is ook rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine A en C..

Sommige dierstudies suggereren dat snijbiet bijzonder gunstig is voor: diabeet kan zijn. In een onderzoek van 45 dagen bij ratten met hoge Bloedsuikerspiegel Het bleek dat het toevoegen van snijbietextract aan voedsel de verhoogde niveaus kon verlagen door de activiteit te verminderen van de enzymen die het bloedsuikerregulerende hormoon maken. insuline controle, veranderd.

Je kunt snijbiet in bijna elk sap toevoegen, of het gebruiken in plaats van de gebruikelijke bladgroenten zoals boerenkool en spinazie. Het snijbietsap smaakt ook erg lekker in combinatie met bleekselderij, wortelen, komkommers, appels en sinaasappels.

8. Tarwegras

Tarwegrassap is gezond

Tarwegras is het jonge gras van de tarweplant, die vaak wordt beschouwd als een van de meest populaire groenten voor het maken van sap. Het is een ware nutriëntenbom en levert een aanzienlijke hoeveelheid ijzer, fosfor, magnesium en koper, evenals 17 verschillende aminozuren – de bouwstenen van eiwitten. Bevat ook tarwegras chlorofyl, een natuurlijk plantenpigment met sterke ontstekingsremmend en kankerbestrijdend Eigendommen. Er wordt ook gezegd dat het wordt gebruikt bij inflammatoire darmaandoeningen zoals: Colitis ulcerosa helpen.

Uit een onderzoek onder 59 vrouwen bleek dat suppletie met tarwegraspoeder gedurende 10 weken Triglyceriden- en cholesterolwaarden aanzienlijk lager en de Hart gezondheid kan verbeteren.

Je kunt het pure tarwegrassap als een kleine shot drinken of toevoegen aan een ander groentesap om de voedingswaarde te verhogen.

9. Selderij

Selderijsap is gezond

Selderij is al geruime tijd een populaire superfood – en met een goede reden. Naast het hoge watergehalte bevat selderij een goede hoeveelheid vitamine A, K en C, evenals antioxidanten zoals kaempferol, cafeïnezuur en ferulazuur.

Van selderij-extract wordt gezegd dat het de gezondheid van het hart verbetert door de bloeddruk, triglyceriden en cholesterolwaarden te normaliseren. Een dierstudie toonde ook aan dat bepaalde ingrediënten van selderij sterke ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen beschermen tegen chronische ziekten.

Veel mensen drinken selderijsap het liefst puur (500 ml ‘s morgens op een lege maag), maar het kan ook gecombineerd worden met het sap van citroenen, appels, gember en bladgroen om een ​​lekkere powerdrank te maken.

10. Tomaten

Tomatensap van verse tomaten

Tomaten zijn ook een geschikte groente om te persen. Ze bevatten niet alleen weinig calorieën, ze bevatten ook veel essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C, kalium en foliumzuur.

Tomaten zijn ook rijk aan Lycopeen, een actief ingrediënt dat in verband is gebracht met een lager risico op prostaatkanker, hartaanval en beroerte. Het is aangetoond dat het drinken van tomatensap vermindert Ontsteking, zwengelt de metabolisme en verbetert de stroom. Tomatensap is daar nog steeds goed voor lever, Bij suikerziekte, tegen constipatie en hoge bloeddruk.

Combineer het sap van verse tomaten met bleekselderij, komkommer en peterselie voor een verfrissend, gezond sap.

gezonde groentesappen van tomaten, spinazie en wortelen

Groenten die niet mogen worden geperst als …

… je schildklierproblemen hebt

Vermijd grote hoeveelheden sap gemaakt van rauwe kruisbloemige groenten zoals: Kool, broccoli en boerenkool. Overdosering kan de schildklier verstoren. Mensen met schildklierproblemen moeten hun arts raadplegen en voorzichtiger zijn bij het eten van rauwe kruisbloemige groenten. Het is het beste om één of twee keer per week van deze groentesappen te genieten.

Broccolisap kan gas en gas veroorzaken

… je hebt benzine

Als je opblaast na het drinken van sappen, overweeg dan de hoeveelheid kruisbloemige groenten Broccoli, kool, boerenkool of paksoi verminderen. Hoewel deze groenten geweldig zijn voor de gezondheid, kunnen ze, als ze rauw zijn, bij sommige mensen gas veroorzaken. Je kunt deze groenten misschien in de sapcentrifuge doen als ze gestoomd zijn.

groenten geschikt voor het persen van wortelen en rode biet

… u nierstenen heeft of heeft gehad

Oxalaten (oxaalzuur) gevonden in bananen, kersen, mango’s, biet, rauw Spinazie, Snijbiet enz., kunnen oxidatieve schade veroorzaken of nierstenen vormen als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Een teveel aan oxalaten kan ook de opname van ijzer en calcium beïnvloeden. Voor de meeste mensen zullen oxalaten nooit een probleem zijn omdat de concentratie niet zo hoog is. Het is echter altijd goed om te weten welk groentesap welk effect kan hebben.

Groentesappen die je niet elke dag zou moeten drinken

Drink twee keer per week spinaziesap

spinazie bevat oxaalzuur en raw Boerenkool bevat goitrogenen. Oxalaten komen ook voor in bananen, mango’s, bloemkool en vele andere groenten en fruit. Goitrogenen zijn rauw Kruisbloemige groenten en in grote hoeveelheden de schildklierfunctie kunnen aantasten. Trefwoord: grote hoeveelheden. Voordat u spinazie of boerenkool uit uw saprecepten verwijdert, moet u weten dat normale portiegroottes van spinazie en boerenkool onschadelijk zijn voor de gezondheid. Problemen ontstaan ​​pas als je grote hoeveelheden binnenkrijgt. Een of twee keer per week is oké. Vooral veganisten moeten zich meer bewust zijn van oxalaten en goitrogenen omdat ze grote hoeveelheden fruit en groenten consumeren.

De moraal van het verhaal is:: Diversiteit is je vriend. De meeste problemen die gepaard gaan met het persen van te veel groenten, treden alleen op als u elke dag grote hoeveelheden van deze groenten eet of ze als sap drinkt. Als u ervoor zorgt dat uw maaltijden en sappen gevarieerd zijn, is het zeer onwaarschijnlijk dat u gezondheidsproblemen krijgt als gevolg van het persen van groenten of fruit.

Wortelsap is goed voor de ogen