Gezondheid, VIDEO

Tabaksstokjes verwarmen – Is de nieuwe trend een gezonder alternatief voor sigaretten?

witte rookvrije moderne hybride sigaret

Zijn de nieuwe soorten tabakssticks net zo slecht voor je gezondheid als traditionele sigaretten? Volgens sommige onderzoeken veroorzaken de nieuwe tabaksproducten ook enige schade aan de longcellen. Rookvrije, verwarmde tabak en biopolymeerproducten die niet branden zijn al enorm populair in sommige markten, maar ze hebben hun weg nog niet in alle landen gevonden. Daarom proberen we in deze post de belangrijkste gezondheidsaspecten van de nieuwe trend onder rokers aan de orde te stellen. Lees verder voor nuttige informatie over moderne tabakssticks. Ga je stoppen met roken??

Zijn tabakssticks beter voor de gezondheid??

twee dozen met tabakssticks en mondstuk voor het roken van hitte, niet-verbrande tabaksproducten

Op dezelfde manier als hoe e-sigaretten zijn gepromoot als een veiliger alternatief voor traditioneel roken, geloven volksgezondheidsdeskundigen dat verwarmde tabaksticks de volgende grote stap voor de tabaksindustrie kunnen zijn. Misschien wilt u echter nog eens nadenken voordat u de trend als variant probeert. De zogenaamde HNB (Heat-Not-Burn) stick is misschien niet zo onschadelijk voor de gezondheid als de fabrikant beweert. Het bedrijf prees de marketing van zijn nieuwe product als een revolutionaire technologie die tabak verwarmt zonder het te verbranden. Zodat je kunt genieten van de ware smaak van tabak zonder rook, zonder as en zonder geur.

Experiment met aërosol van sigarettenrook van rookloze tabakssticks uitgevoerd door wetenschappers

Maar is het echt zo? Een onderzoeksgroep van de universiteiten van Bern, Lausanne en Lausanne/Genève – allemaal in Zwitserland – onderzocht de zaak. Hun bevindingen, online gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association / Internal Medicine op 22 mei 2017, zijn in tegenspraak met de advertenties. De onderzoekers gebruikten gestandaardiseerde, internationaal aanvaardbare methoden om de wegwerpsigaret te testen en te vergelijken met tabakssigaretten. Met een snelheid van twee trekjes per minuut vingen ze de uitgeademde aerosol op in een glazen filter. Onderzoekers gebruikten het om tal van analyses uit te voeren om de componenten van de stoom te bepalen.

Wat zijn tabakssticks precies??

inhoud van tabakssticks bestaande uit biopolymeerfilter

Hoewel het roken van sigaretten een van de meest urgente wereldwijde gezondheidsproblemen van onze tijd blijft, zijn de afgelopen tien jaar over de hele wereld nieuwere vormen van rookapparatuur geïntroduceerd. Elektronische nicotine/niet-nicotine-afgiftesystemen, algemeen bekend als elektronische sigaretten (e-sigaretten), verhitten een oplossing (vloeistof) om damp te creëren. De laatste toevoeging aan deze lijst is de introductie van HNB (Heat-Not-Burn) tabaksproducten. Deze tabaksproducten zijn eigenlijk hybriden tussen elektronische sigaretten en traditionele tabakssigaretten. Dit betekent dat ze zijn uitgerust met een apparaat dat de inhoud verwarmt zonder ze te verbranden om aerosolen te genereren, en het te verwarmen product is geen vloeistof maar echte tabak.

Iqos verwarmingsstaafapparaat op tabaksstokjes in close-up

De tabaksticks worden gedrenkt in propyleenglycol en na droging in een HNB-sigarettenhouder gestoken. Bij verhitting met een elektrische verwarmingsstaaf wordt de tabak verwarmd tot 350 graden Celsius, waardoor een gevoel ontstaat dat vergelijkbaar is met het roken van een normale sigaret. Propyleenglycol, dat door de Amerikaanse Food and Drug Administration is aangemerkt als een veilig product voor de mens, wordt onder meer gebruikt als conserveermiddel voor tabak. Traditionele tabakssigaretten branden doorgaans bij iets minder dan 800 graden Celsius.

Tabakssticks bevatten minder vervuilende stoffen?

Tabaksstokjes die op tafel vallen met het mondstuk van het iqos-apparaat

In hun onderzoek ontdekten de onderzoekers ook dat tabakssticks 84% ​​van de nicotine in conventionele sigaretten bevatten. Hoewel nicotine op zichzelf niet kankerverwekkend is voor de mens, is het inademen ervan gepostuleerd als de oorzaak van tumoren die kanker kunnen veroorzaken. Onder de chemicaliën in de rook isoleerden wetenschappers en medische professionals koolmonoxide en die met namen als acroleïne, benzaldehyde, formaldehyde en acenafteen, uit meer dan twee dozijn andere. De percentages van de laatste vier chemicaliën in vergelijking met sigaretten waren 82%, 50%, 74% en 295%. Geen van de andere chemicaliën was groter dan 41% van de hoeveelheid die in een normale sigaret wordt aangetroffen.

Studie en onderzoek naar de gezondheidseffecten van tabakssticks in het laboratorium

Het onderzoeksteam gebruikte tabakssticks en vergeleek ze met sigaretten. HNB-sigaretten worden in ten minste 19 landen over de hele wereld verkocht. Japanse respondenten van een internetenquête die in 2015 werd gepubliceerd, toonden aan dat voormalige en huidige rokers, evenals mensen tussen de 15 en 39 jaar, de neiging hadden om HNB-tabaksticks te roken. Deze studie is ook baanbrekend door licht te werpen op de mogelijke schadelijke effecten van het roken van HNB-sigaretten. Er wordt ook benadrukt dat HNB-sigarettenrook kan worden beschouwd als uitgeademde rook.

Tabaksstokjes – Minder schadelijk dan sigaretten?

Brandende sigaret met as recht op hout geplaatst

Als waarschuwing had de studie een groter aantal sigarettenmerken kunnen gebruiken bij het vergelijken van HNB en conventionele varianten. Over het algemeen laten de resultaten zien dat ingeademde rook weliswaar van korte duur is, maar dat de gevolgen dat misschien niet zijn. Vanwege hun nieuwheid is er weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze apparaten met betrekking tot hun veiligheid en bruikbaarheid bij het stoppen met roken. De studie concludeert dat apparaten zoals sigaretten en e-sigaretten ontstekingen, oxidatieve stress en andere schadelijke effecten op de longen en luchtwegen kunnen veroorzaken. Op de lange termijn kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen die typisch voorkomen bij rokers, waaronder chronische obstructieve longziekte en longkanker. Het onderzoek is een belangrijke eerste stap in het begrijpen van de mogelijke schade van rookloze tabakssticks die je alleen maar hoeft te verhitten.

Tabaksstokjes en e-sigaretten

wat zijn de risico's van nicotineconsumptie van e-sigaretten

Niet-brandende tabaksproducten zijn dus de meest nieuwe versie van elektronisch roken. In tegenstelling tot e-sigaretten en vaporizers wordt er echter geen met nicotine verrijkte vloeistof (“e-liquid”) gebruikt. Ze gebruiken echte tabak. In het apparaat bevindt zich een zorgvuldig gekalibreerd verwarmingsmechanisme dat de tabak verwarmt tot ongeveer 299 ° C onder de verbrandingstemperatuur en een inhaleerbare aerosol creëert.

rookloze e-sigaretten nog steeds

Een deel van de aantrekkingskracht van dergelijke apparaten is dat ze een duidelijk waarneembare sensatie kunnen creëren, zoals traditioneel roken, die heel vaak ontbreekt bij andere modellen voor rookloze e-sigaretten. “Heat-not-burn”-producten zijn nog niet overal ter wereld verkrijgbaar, maar ze hebben bewezen ongelooflijk populair te zijn in testmarkten zoals Europa en Azië, waar sommige sinds 2014 verkrijgbaar zijn. De tabaksindustrie moet dus nog bewijzen dat hun nieuwste producten, zoals deze tabaksproducten, mogelijk minder schadelijk zijn dan sigaretten. Tot die tijd gaat de regelgeving ervan uit dat dit een ander tabaksproduct is.

Tabaksstokjes helpen bij het stoppen met roken?

blonde vrouw die koffie drinkt met iqos in de hand

Een debat op federaal niveau en aanverwant debat is vandaag nog steeds aan de gang. Mensen moeten informatie krijgen over de vraag of e-sigaretten en verdampers rokers daadwerkelijk helpen stoppen. Een ander en even belangrijk onderwerp is de jonge generatie, die zich erdoor aangesproken voelt en gemakkelijk aangetrokken zou kunnen worden. In feite zullen reclamecampagnes voor tabakssticks waarschijnlijk ook jonge niet-rokers treffen.

verwarmde tabakssticks schadelijker voor de gezondheid dan sigaretten

De Centers for Disease Control and Prevention zagen een dramatische toename van 1,5 miljoen adolescente tabaksgebruikers tussen 2017 en 2018. Dit komt door de populariteit van e-sigaretten onder tieners. Hoewel de rol van e-sigaretten versus tabaksgebruik duidelijk is, spelen ze een veel kleinere rol bij het stoppen met roken. Volksgezondheidsdeskundigen beweren dat tabakssticks gewoon een nieuwe poging zijn om meer mensen aan het roken te krijgen.

Wat is het risico??

Het consumeren van tabakssticks is logischerwijs niet zonder risico, al levert het wel minder schadelijke vervuilende stoffen op. Hiervan beweert de fabrikant zelfs dat ze tot 95% minder zijn. Ze produceren nog steeds nicotine, een zeer verslavende, schadelijke stof. Alle symptomen en vooral hun verklaringen zijn alleen gebaseerd op observatie. Deze zijn niet precies meetbaar en kunnen niet belangrijker worden geacht dan de mening van een deskundige. Als u gezondheidsproblemen heeft, moet u altijd met uw arts praten.

close-up van tabak van een sigaret

Zoals hierboven vermeld, analyseerden sommige onderzoekers echter de chemische verbindingen en nicotine in de rook van traditionele sigaretten. Dit zijn nieuwe apparaten die geweldig zijn voor het verwarmen van wegwerptabaksticks en het proeven van tabak zonder rook of as. Sigaretten die niet branden, geven ook kankerverwekkende chemicaliën af, waaronder koolmonoxide, vluchtige organische stoffen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen.

man trekt aan een verwarmd iqos-tabaksproduct

Er is echter geen veilige minimumlimiet voor sommige chemicaliën die worden aangetroffen in onverbrande sigarettenrook, en sommige van deze chemicaliën kunnen bijdragen aan het hoge sterftecijfer onder rokers. Op basis van hun resultaten concluderen de onderzoekers dat verwarmde tabakssticks onder hetzelfde rookverbod zouden moeten vallen. Deze gelden ook voor conventionele sigaretten en voorkomen dat omstanders de dampen inademen. Dat komt omdat de nieuwe tabaksproducten een bedreiging vormen voor de vooruitgang in het verminderen van de schade door passief roken. Bestaande verboden gelden mogelijk niet voor sigaretten die je gewoon opwarmt.

het komt neer op

Vrouw in blauw houdt tabaksstok met apparaat in beide handen

Welke conclusie moet een gewone gebruiker trekken? Tabaksstokjes zijn absoluut schadelijk en kunnen daarom niet worden aanbevolen aan niet-rokers. Voor een klassieke sigarettenroker bevat de stick 80% tot 90% minder gevaarlijke ingrediënten ondanks de mogelijk onbekende schadelijke stoffen. Sommige experts hebben dit al toegegeven. De waterdamp die ontstaat door de verdamping van glycerine uit de tabakssticks bevat geen teer. In de meeste gevallen wordt dit beschouwd als de belangrijkste oorzaak van ziekten en kankers, omdat er geen papier in brand staat.

iqos roken marlboro man eric lawson

Het is ook duidelijk geworden dat het geven van tabakssticks aan een roker de ademhaling aanzienlijk verbetert na een aanvankelijke hoest van teer uit de longen en dat de persoon zich na een tijdje beter voelt. Bovendien is er vaak een zeer hoog percentage rokers dat deze tabaksproducten heeft geholpen om voor korte tijd te stoppen met roken van traditionele tabakssigaretten. Desalniettemin raden we u aan om voor uw gezondheid te zorgen door zo min mogelijk verontreinigende stoffen op uw longen te plaatsen.