Gezondheid, VIDEO

Versterking van het zwakke immuunsysteem – natuurlijke bevordering van aangeboren immuniteit

antigene vier bacteriën en giftige stoffen in het lichaam met een sterke immuunhandstop

Hoe stimuleren we een zwak immuunsysteem om sterker te worden en ons welzijn het hele jaar door constant te houden? Immuniteit bestaat uit alle organen, cellen en immuunlichamen die het lichaam dienen om zichzelf te beschermen tegen de agressie van micro-organismen en parasieten. Ze helpen ook gedeeltelijk om giftige chemische stoffen te neutraliseren die vervolgens via de urinewegen van het lichaam worden uitgescheiden. In dit bericht hebben we een aantal handige tips voor het versterken van het immuunsysteem verzameld.

Wat te doen tegen een zwak immuunsysteem??

Bestrijd verkoudheid op natuurlijke wijze met een sterke immuniteit in de herfst en winter

De wetenschap toont aan dat ons immuunsysteem een ​​hoge complexiteit heeft van klieren, witte bloedcellen, lymfocyten, antilichamen en producten van de gunstige bacteriële flora. Ze beschermen het lichaam tegen een breed scala aan potentiële plagen, antigenen genaamd. Antigenen kunnen virussen, bacteriën, onverteerbare eiwitten, minerale deeltjes of giftige stoffen zijn.

Antigenen in de vorm van koli-bacteriën met een groene kleur en een zwak immuunsysteem versterken

Naast de antigenen vormen emotionele stress en psychologisch trauma een andere uitdaging voor het immuunsysteem. Ze zorgen ervoor dat het lichaam interne toxines produceert en niet adequaat reageert op zijn eigen antigenen. Het immuunsysteem wordt geactiveerd wanneer te veel giftige stoffen zich ophopen in het lichaam. Het blijft op zijn hoogtepunt zolang er geen balans of homeostase in het lichaam is. We moeten dit zien als een onafscheidelijk lichaamssysteem dat moet functioneren in symbiose met de omgeving.

Hoe bouw je een gezonde immuniteit op??

blonde vrouw met spijkerbroek staat op een boom en probeert te springen

Een integrale, integrale en holistische benadering die de gezondheid ondersteunt en een passende omgeving zijn daarom essentiële factoren. Daarnaast heeft ons organisme behoefte aan een natuurlijke en gezonde voeding, beweging, voldoende rust en emotionele balans. Er is echter geen kortere weg naar gezondheid. Geen enkele medicatie of supplementen zullen je goed genezen als je niet voorziet in de basisvoorwaarden voor een betere gezondheid.

Puzzel van dns-cellenillustratie voor het opbouwen van immuniteit

Een zwak immuunsysteem is het gevolg van een slechte levensstijl als gevolg van de volgende factoren:

  1. Ongeschikte voedingsmiddelen die moeilijk verteerbaar zijn en een hoge mate van toxiciteit hebben. Denk hierbij aan vlees, vis, eieren, grote hoeveelheden zuivelproducten, kant-en-klaarmaaltijden, geraffineerde vetten en nog veel meer.
  2. Een verstoorde balans tussen inspanning en rust is een andere factor in een zwak immuunsysteem. Klachten, vermoeidheid en vooral slapeloosheid hebben een sterk effect op de afweermechanismen.
  3. Ongepaste gedachten en gevoelens zoals woede, angst, verdriet, zorgen en andere veroorzaken een passende immuunrespons. Deze toestanden zijn het resultaat van zowel verschillende stressoren in het dagelijks leven als de verkeerde houding jegens hen en het ontbreken van een breder mentaal en spiritueel perspectief.

Daarom hebben we constant werk en een holistische benadering nodig om ons immuunsysteem op het optimale niveau te houden.

Tips voor een gezond immuunsysteem

Kruidensoep en groene groenten zoals broccoli en prei voor een sterke immuniteit

De ideale gezonde voeding bestaat uit natuurlijke voeding voor het lichaam, die je ook op een gezonde manier moet bereiden en combineren. Ze voorzien het lichaam van de nodige voedingsstoffen en leggen geen significante toxische belasting op de spijsvertering of de stofwisseling. Dergelijke voedingsmiddelen zijn voornamelijk fruit, groenten, granen, bonen, zaden, noten, olijven, avocado’s, kruiden en specerijen. De meeste hiervan zitten vol vezels en bevatten veel mineralen en vitamines.

gezonde groenten en fruit zoals avocado, maar ook wortelen en fruit zoals aardbeien en frambozen

Daarnaast hebben deze natuurlijke producten licht verteerbare eiwitten en minder complexe gestructureerde vetten. Veel van deze zijn ook alkalisch en helpen bij het reguleren van de uiterst belangrijke lage zuurgraad in het lichaam. Fruit moet echter rijp en voedzaam zijn en altijd apart worden geconsumeerd. Ook is het aan te raden om ‘s ochtends fruit te eten als ontbijt of minimaal 4 uur na een hoofdmaaltijd en niet te combineren met zoet fruit.

Versterk het immuunsysteem met vers geperst duindoornsap

Rauwe groenten worden het best als voedsel geserveerd in de vorm van vers bereide sappen en salades, maar ook gestoomd of gekookt in water. De korrels zijn gezond als je deze 10-12 uur voor het koken laat weken. De bonen worden ook geweekt, gekookt en vervolgens 24-48 uur gespoeld als je er het maximale uit wilt halen. Zaden en noten zijn taai. Laat deze ook 4-8 ​​uur weken voor een betere spijsvertering. Gebruik echter niet meer dan 50-70 gram per dag.

muntblaadjes voor een sterk immuunsysteem en natuurlijke producten voor gezonde voeding

Zout moet ook in gematigde hoeveelheden worden geconsumeerd, niet meer dan 2-3 gram per dag. Geraffineerde vetten en andere soorten zoals margarine worden in geen enkele vorm aanbevolen. Als je wilt, kun je na je maaltijd wat rauwe boter of ghee gebruiken. Dierlijke producten worden ook niet aanbevolen als je een zwak immuunsysteem hebt. Soms kunt u echter 1-2 keer per week vlees aan uw dagmenu toevoegen. Van de zuivelproducten zijn vooral kefir, whey en natuuryoghurt geschikt voor het opbouwen van immuniteit.

Zuiver water en goede luchtkwaliteit

Een gelukkig leven en een natuurlijke manier van leven leiden tot een sterke immuniteit en meer afweer

Dit betekent leven in een omgeving waar er een minimale hoeveelheid besmetting is. De meeste verontreinigingen zijn deeltjes en uitlaatgassen. Ze zijn vooral ongewenst als je een zwak immuunsysteem hebt. Dat is bijvoorbeeld het water verkregen met omgekeerde osmose, dat je in elke supermarkt kunt vinden of zelf kunt maken met een apparaat. Het wordt zeer goed opgenomen en lost verschillende giftige stoffen op. Een andere geweldige optie is het bronwater. Hoe meer je toegang hebt tot frisse lucht, hoe sterker je lichaam wordt. Als je in een stedelijke omgeving woont, zijn er verschillende luchtreinigers die je kunt gebruiken. Probeer de kamers in je huis regelmatig te ventileren.

Ontspan en slaap voldoende

Versterk het immuunsysteem met thee kalm en emotioneel evenwicht zonder stress

Als er in het lichaam geen balans is tussen rust en werk, kan dit er ook voor zorgen dat je een zwak immuunsysteem ontwikkelt. Dus het lichaam verzwakt geleidelijk. Als je er niets aan doet, zijn giftige crises zoals verkoudheid en andere ziekten onvermijdelijk. Het is raadzaam om tussen de 6 en 8 uur te slapen. De uren voor middernacht zijn de meest waardevolle rusttijden.

Regelmatige lichaamsbeweging en lichamelijke activiteit

gezonde levensstijl met lichaamsoefening gezonde voeding en lichaamsbeweging voor een gezond hart

Een ander zeer belangrijk element van de algehele gezondheid is de constante beweging van het lichaam. De sedentaire levensstijl van vandaag kan worden omschreven als de ‘moderne epidemie’ die wordt veroorzaakt door onvoldoende lichaamsbeweging en lichaamsbeweging. Dergelijk onverantwoord gedrag ten opzichte van het eigen lichaam leidt dienovereenkomstig tot een verzwakking van het immuunsysteem. Er zijn verschillende oefeningen die je thuis, buiten of in de sportschool kunt doen. Deze omvatten wandelen, tai chi, cardio, fitnesstraining en stretching zoals yoga en aerobics. Als u echter geen tijd kunt vinden voor een grote verscheidenheid aan bewegingen, is het raadzaam om ten minste 2 keer per dag een paar minuten krachtige cardio-oefening te doen.

Emotioneel evenwicht

kalmeer je zintuigen met de juiste thee voor een betere algemene conditie

Het is niet altijd gemakkelijk om een ​​goede geestelijke gezondheid te behouden. Doorgaans worden de meeste mensen in het dagelijks leven blootgesteld aan grote stress. Om deze reden is het belangrijk om niet snel boos te worden, of om anderen en jezelf niet altijd de schuld te geven. Je moet ook proberen de angst voor verdriet en andere emotionele toestanden te overwinnen en opdringerige gedachten te vermijden. Je kunt je gevoelens bewust beïnvloeden door jezelf positief te uiten, het positieve in het leven op te merken, maar ook door te vertrouwen op vreugde, dankbaarheid, liefde en kalmte. Wees een persoonlijk rolmodel en creëer een gezonde omgeving voor communicatie, te beginnen met familie en goede vrienden.

Lichaamshygiëne tegen een zwak immuunsysteem

naakte volwassen man in de kreek kijkt uit naar een goede gezondheid en sterke immuniteit

Zuiverheid is zowel extern als intern belangrijk. Het handhaven van uiterlijke reinheid, zoals persoonlijke hygiëne met regelmatig douchen en tandenpoetsen, zorgt voor een voorbeeldige uitstraling. Net zo belangrijk is schone kleding om vreemde bacteriën en virussen te vermijden, een sterk zelfvertrouwen te behouden en gezelligheid in de buurt op te wekken. Het schoonhouden van lichaamsvloeistoffen en weefsels, vrij van gifstoffen, is de basis van interne reinheid, wat nog belangrijker is. Voor dit doel kunt u proberen giftige voedingsmiddelen en producten zoals sigaretten, alcohol, drugs, koffie en vele andere te vermijden. Innerlijke zuiverheid omvat ook zo’n mentaliteit en focus op spirituele realisatie.

Blootstelling aan de zon voor meer vitamine D.

vrouw met zonnebril houdt witte bloem in haar mond onder de zonnestralen op een weide

Het menselijk lichaam heeft zonlicht nodig, dat we via de huid en ogen kunnen opnemen. Het is belangrijk voor ons omdat het ons lichaam helpt vitamine D aan te maken. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de aangeboren antimicrobiële respons als je een zwak immuunsysteem hebt. Vitamine D-tekort komt niet alleen voor bij mensen met gewrichtsproblemen, maar ook bij mensen met auto-immuunziekten. Wanneer het in het koude seizoen moeilijker is om voldoende licht binnen te krijgen, speelt vitamine D vaak een rol als voedingssupplement. Sinds half oktober moet daarom de inname van vitamine D3 als voeding worden gestart met 25 microgram per dag. Een zwak immuunsysteem zal dus geen last hebben van dit tekort.

Geschikte temperatuuromstandigheden

Versterk het immuunsysteem met citroenthee en gember tijdens de wintermaanden

Dit betekent vooral dat je je lichaam niet mag blootstellen aan te hoge of te lage temperaturen. Let dus altijd op een normale temperatuur tussen de 18 en 25 graden. Wanneer het erg koud of warm is, zet je het lichaam in een “overlevingsmodus” en zet het onder spanning. Dit activeert een adaptieve, primaire of humorale immuunrespons die we in ernstigere situaties nodig kunnen hebben.

Geschikte voedingssupplementen

Giet hoestsiroopdruppels in een lepel als hulpmiddel bij een zwak immuunsysteem

Deze zijn vooral belangrijk voor mensen die in stedelijke omgevingen wonen en geen toegang hebben tot schone en voedzame producten. Mensen met verschillende genetische mutaties kunnen ook een zwak immuunsysteem hebben. Deze kunnen de opname van stoffen of risico-eenheden in het lichaam niet voldoende verminderen. Vooral in de winter is het beter om te vertrouwen op verschillende groene bladeren, zoals spirulina-algen en omega-3, voedingsgist, magnesium, zink, selenium, vitamines (D3, B12, K2), geschikte micromineralen, probiotica en specifieke immuunregulerende kruiden volgens individuele behoeften om zich te concentreren.

Ontgifting van het lichaam

lymfocieten die t-cellen helpen bij ziekten en immuunrespons tegen ziekten

Ontgifting stimuleert en verbetert de prestaties van het immuunsysteem. Volgens de maankalender kun je dit op twee of soms drie dagen per maand doen. Dit zijn de dagen die uitermate gunstig zijn voor het zuiveren van geest, lichaam en geest. Tijdens deze periode is het aan te raden bepaalde voedingsmiddelen geheel of gedeeltelijk te mijden. De zogenaamde Ekadasi-dagen voor 2019 zijn: 1 januari, 17 en 31 januari, 16 februari, 2, 17 en 31 maart, 15 en 30 april, 15 en 30 mei, 13 en 28 juni, 12 en 28 juli, 11 en 26 augustus, 10 en 25 september, 8 oktober, 23 november en 7 en 22 december.

Tijd voor meditatie

vrouw mediteert in de studio met haar ogen dicht

In Ayurveda en Yoga wordt aangenomen dat lichamelijke gezondheid nauw verband houdt met de mentale toestand. De algehele kracht van het lichaam en het immuunsysteem is bijvoorbeeld afhankelijk van straling (levensenergie), die snel verloren gaat door mentale angst. De gemakkelijkste manier om straling terug te krijgen is door spirituele meditatie. Mantra en meditatie zijn dus zeer toegankelijke en krachtige methoden die een positief effect hebben op onze spirituele groei en de ontwikkeling van een rustige geest en een gezond lichaam.

teddybeer met medicijn en zakdoek als symbool voor ziek kind

Als u deze richtlijnen volgt, zult u een leven kunnen leiden zonder ziekte, medicatie en sterke afweer in plaats van een zwak immuunsysteem. Heel vaak laten we ons lichaam het werk niet zelf doen en onderdrukken we de echte behandeling met verschillende medicijnen. Een voorbeeld hiervan is wanneer we het gebruiken om hoge temperaturen te behandelen, vooral bij kinderen. Laten we ons niet vergissen dat medicatie helpt om de temperatuur te verlagen.

vrouw doet yoga op het strand gedurende de dag aan zee

Integendeel – ze dragen er vaak toe bij dat hun effect de situatie verergert. In de meeste gevallen is matige koorts niet gevaarlijk en geen onderdeel van het probleem, maar onderdeel van de oplossing door het sterke immuunsysteem. De temperatuur helpt het lichaam om te gaan met infecties en bacteriën. Een bekend feit is dat naarmate de lichaamstemperatuur stijgt, de lymfocyten toenemen om infecties te bestrijden. Dit zijn voornamelijk cytotoxische T-cellen, die effectiever zijn tegen bacteriën in een warme omgeving.