Haar & kapsels

Pony knippen – instructies voor een rechte en schuine snit

Als je op zoek bent naar een nieuw kapsel met een grote verandering, maar waarbij niet al het haar radicaal kort wordt geknipt, kies je meestal voor een pony. Ponykapsels veranderen de look enorm ondanks weinig moeite en creëren een meisjesachtige of brutale look, afhankelijk van de vorm van de pony. Zeker wanneer je spontaan tot dit kapsel besluit en niet wilt wachten tot de volgende kappersafspraak, pak je zelf snel een schaar. Zodat dit niet tot teleurstelling leidt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je je pony zelf wilt knippen. In dit artikel hebben we handige tips en instructies verzameld over het knippen van de pony. Je krijgt gegarandeerd de perfecte look en binnenkort kun je je nieuwe kapsel aan iedereen presenteren.

Pony knippen – handige tips en noodzakelijke hulpmiddelen

pony knippen tips-schaar-kam-tools-instructies

Wat je zeker moet vermijden bij het knippen van de pony is het gebruik van je keukenschaar. Ook andere scharen die je in het dagelijks leven gebruikt, zijn taboe. Ze zijn niet scherp genoeg en simpelweg niet gemaakt voor dit doel, omdat de botte messen gespleten punten veroorzaken. Vooral als je regelmatig een ponykapsel maakt en de pony dienovereenkomstig steeds opnieuw knipt, is het de moeite waard om in een professionele schaar te investeren. Het resultaat is gegarandeerd beter.

pony geknipt glad kapsel-stijl krullen-brunette

Je hebt ook een kam nodig. Dit is allesbehalve duur en hoort gewoon bij het snijden. Probeer in plaats daarvan niet eens een penseel te gebruiken. Dit maakt alles hoogstens nog ingewikkelder. De kam daarentegen splitst niet alleen het haar prachtig, maar maakt alles ook veel duidelijker dankzij het smalle ontwerp.

Het moderne shag-kapsel met gordijnpony verovert hoofden in 2019!

De micropony is terug: wie houdt van een korte pony?

Trendkapsels: halflang, gelaagd en met pony – 13 stijlen & Tips

pony verticaal geknipt-tip-haar-kapsel-instructies

Het wordt nooit horizontaal gesneden! Zelfs als een rechte pony gewenst is, moet u de schaar altijd verticaal of in een opwaartse hoek houden en in het haar knippen. Je doet dit beetje bij beetje en loopt niet het risico te veel van je haar in één keer te verwijderen of zelfs een kromme pony te krijgen. Je moet je haar ook niet te hard naar beneden trekken met de kam. Zelfs dan kan te veel snel worden afgeknipt en wordt de pony veel te kort.

Dit is ook de reden waarom je een pony moet knippen als je haar droog is. Het vocht maakt het haar langer (zij het minimaal) door de zwaarte. Zodra het haar is opgedroogd en weer bij elkaar is getrokken nadat de pony is geknipt, zul je een onaangename verrassing ervaren omdat het korter wordt.

Populaire lange kapsels met pony – 20 stylingideeën en tips

Kapsels met pony, bobkapsel en paardenstaart

Kapsel met pony – trends in de herfst van 2014

Pony knippen – instructies afhankelijk van de vorm

pony-knippen-diy-kapsel-kapsel-idee-make-yourself

Hoe je precies te werk gaat met het knippen hangt natuurlijk vooral af van de vorm die je wilt krijgen. Het haar voor rechte pony’s wordt anders gehouden en geknipt dan bij een schuine variant. We hebben twee handleidingen die je zeker zullen helpen als je de pony wilt knippen. Neem altijd de tijd. Als je haast hebt, kun je je nieuwe ponykapsel beter uitstellen tot een andere dag.

Knip een rechte pony

pony-knippen-straight-pony-eenvoudige-instructies-beginner-idee

Als je nog geen pony hebt, is het over het algemeen aan te raden om de eerste knipbeurt door een kapper te laten doen. Hij kan de beste vorm voor jouw gezicht vinden en zo ook het beste de juiste lengte, breedte en dichtheid bepalen. Later hoef je de afgewerkte look alleen nog maar regelmatig bij te knippen, wat natuurlijk een stuk makkelijker is.

rechte pony snijd jezelf een volle pony zoals Zoey Deschanel

Als je niet wacht en zelf het ponykapsel wilt creëren van je nog lange haar, knoop dan eerst een paardenstaart. Trek vanuit deze paardenstaart geleidelijk meerdere lokken met de kam uit de voorste delen of je scheidt eerst de lokken en knoopt dan de haren aan elkaar. Laat ze over je gezicht vallen. Dit is de gemakkelijkste manier om te bepalen hoe dik en hoe breed je de pony wilt hebben. Je kunt ook je ooghoek gebruiken terwijl je de pony knipt. De uiteinden van de pony mogen niet te ver buiten de buitenste ooghoeken uitsteken.

zelf een volle pony knippen en stylen

Als je tevreden bent met de hoeveelheid haar, knip je het haar eerst ongeveer tot op ooghoogte. Het maakt niet uit of de snede scheef is, want je blijft achteraf knippen om de juiste lengte te krijgen. Nu kunt u beetje bij beetje beginnen met het trimmen van uw haar. Ten slotte moeten ze tot onder de wenkbrauwen reiken. Controleer regelmatig de lengte van de pony en of de snit recht is. Dan kun je doorgaan met het knippen van de pony of ermee afmaken.

Knip een schuine pony

pony-knippen-idee-hairstyling-girlish-oblique

Als je de pony diagonaal wilt knippen, is de procedure weer anders. Met hetzelfde gereedschap kun je zelf een schuine pony knippen. Als je zelf zo’n halve pony knipt, moet je er ook hier voor zorgen dat het kortste deel niet over de onderste rand van de wenkbrauw reikt. Een schuine pony op de juiste manier trimmen is geen bijzonder gemakkelijke taak. Als je toch durft, doe dan het volgende:

Zelf een schuine pony knippen instructies

Een schuine, halve pony wordt bereikt door eerst de gewenste delen van het haar naar voren te kammen en de resterende delen samen te binden of op te spelden. Wanneer je de voorste streng voor de pony verzamelt, worden er links en rechts ervan op het hoofd twee scheidingen gemaakt, die als het ware een driehoek vormen. De punt zit op zijn best in het midden van het hoofd, maar dat hangt vooral af van hoeveel haar je wilt knippen of hoe dik je de pony wilt hebben. Het afscheid is een geweldig hulpmiddel. Afhankelijk van aan welke kant van het gezicht een zijpony wordt gesneden, dient de tegenoverliggende scheiding als een parallel met de snit, om zo te zeggen.

Breng nu de streng naar de andere kant van de geselecteerde en kam hem soepel. Dus als je de pony aan de rechterkant wilt, neem dan de draad naar links om te knippen en vice versa. Nu bepaal je de snijlijn. Zoals eerder vermeld, loopt deze parallel aan de kruin van het hoofd en moet deze ongeveer onder de jukbeenderen zijn. Dit kan natuurlijk variëren, afhankelijk van hoe lang de pony moet zijn. Het is beter om de streng wat langer te laten en dan stukje bij beetje in te korten dan een te korte pony te knippen.

Als alternatief kan een scheermes worden gebruikt als u een schuine pony wilt knippen. Hoe dit precies werkt, zie je in deze video:

Korte pony knippen – de micropony

Zeer korte micropony met balayage-kleuring

De micropony is zonder twijfel iets voor de dapperen, want hij is buitengewoon opvallend, extravagant en vooral niet geschikt voor elke gezichtsvorm. Het is daarom bijzonder raadzaam voor hem om naar een kapper te gaan in plaats van een handje te helpen. Dit is niet alleen de beste manier om te beoordelen of de micropony überhaupt geschikt voor je is, maar kan ook achteraf de juiste lengte bepalen.

Schuine micropony voor kort en lang haar

Bovendien is de juiste snede hier bijzonder belangrijk. Terwijl een schuine pony automatisch gebreken verbergt door los te vallen, bevindt de mini-pony zich direct op het voorhoofd en dat maakt elke streng, elke schuine snit en andere gebreken zichtbaar. Als we je er nog steeds niet van konden weerhouden en je wilt toch een micropony knippen, dan kun je het beste als volgt te werk gaan:

 • Voer eerst de instructies voor een rechte pony hierboven uit.
 • Verwijder vervolgens geleidelijk meer haar van de pony door opnieuw verticaal te knippen.
 • Verkort op deze manier de pony stukje bij beetje tot je tevreden bent met de lengte. Kijk na elke knipbeurt in de spiegel of de lengte goed voor je is en knip dan pas meer als dat nodig is.
 • In principe is er geen precieze regel voor de juiste lengte, omdat iedereen iets anders heeft. Sommigen dragen het tot het midden van het voorhoofd, anderen zelfs korter. Er zijn ook schuine varianten.
 • Onthoud: eenmaal uit, blijft het uit totdat het haar terug is gegroeid! Wees niet te haastig met het snijden, wees geduldig.

Onregelmatige en lange micropony voor zwart haar met rode accenten

De micropony ziet er geweldig uit op ovale gezichten, terwijl ronde gezichten moeten worden vermeden. De reden hiervoor is dat de ultrakorte snit het gezicht nog breder doet lijken. Hetzelfde geldt voor hoekige gezichten. Degenen met een hartvormig gezicht hebben misschien geluk. In sommige gevallen kan de korte pony het gezicht zelfs flatteren.

Tip: Als u het niet zeker weet, kunt u het eenvoudig een keer testen. Verzamel je haar alsof je op het punt staat een vlecht te binden en houd de uiteinden gewoon voor je voorhoofd als een pony. Dit werkt ook als je een hoge knot knoopt en de punten van je haar uit de haarband trekt tot net boven je voorhoofd.

Halve pony – Cut the trendy French cut pony

Shag-kapsel met een volumineuze pony in de stijl van de jaren 70

De trendy Franse snit, ook bekend als het shag-kapsel, dat doet denken aan Franse schoonheden als Brigitte Bardot en vooral hun kapsels uit de jaren 60 en 70, is een zeer populaire trend die je waarschijnlijk al meerdere keren is opgevallen of die je binnenkort meer zult zien vaak zal. Het verbaast ons dus niet als je deze look hebt gekozen en een Franse pony wilt knippen.

Een ponykapsel met Franse snit ziet er nonchalant elegant uit, zelfs met een paardenstaart

En de kans dat je er een goede hit mee krijgt, is erg hoog, omdat de aantrekkelijke pony bij bijna elke gezichtsvorm past en geschikt is voor zowel bob-haarstijlen als lang haar. Alleen als je een hoog of breed voorhoofd hebt, moet je voorzichtig zijn en vooraf advies inwinnen. Krullend haar is ook minder geschikt. Toch raden we aan om eerst naar de kapper te gaan. Mocht je toch zelf de French Cut pony willen knippen, dan kan dat als volgt:

Half pony kapsel in Franse stijl voor steil haar

 • Een middendeel vormen.
 • Neem het haar dat je in een pony wilt veranderen naar voren (dezelfde hoeveelheid links en rechts van de scheiding) en speld de rest terug of knoop het vast.
 • Deel dit deel van het haar doormidden zodat je twee delen krijgt.
 • Begin met een van de twee. Pak ze op met de kam en knip geleidelijk aan slechts een heel kort stukje aan de binnenkant van boven naar beneden af. Het kortste punt moet net onder de wenkbrauwen zijn als je de pony opzij zet. De langste is op kinhoogte.
 • Wees geduldig als je een klein beetje tegelijk knipt en knip en controleer vervolgens de lengte voordat je de schaar weer opzet. Er moet een gelijkmatige, getrapte snede zijn.
 • Als u tevreden bent met deze helft, herhaalt u het geheel ook met de andere helft. De eerste helft van de pony dient als sjabloon.

Trim en trim de pony regelmatig

pony-knippen-ideeën-doe-het-zelf-trimmen-kapper

Het is het beste om het haar van de pony om de paar dagen te knippen in plaats van weken te wachten tot het te lang wordt en je aandacht trekt. Dat maakt het werk alleen maar gemakkelijker. Als je de tijd niet hebt gevonden of gewoon bent vergeten, ga dan gewoon te werk volgens de respectievelijke instructies, afhankelijk van het type pony: Als het droog is, pak je een deel van het haar op met de kam en trim je een beetje. Controleer daarna de lengte om te zien of er nog meer gesneden moet worden. Snijd opnieuw verticaal en NIET horizontaal!

pony-cut-schuine-video-tutorial-vrouwelijke-speelse-look

Overigens moet worden vermeld dat veel kappers nu ook gratis de post-cut aanbieden nadat je de basisknip bij hen hebt uitgevoerd. U kunt het beste uw kapper om meer informatie vragen. Het kan zelfs onnodig blijken jezelf lastig te vallen.