herfst

Knutselen met maïskolven en maïsbladeren: figuren en herfstdecoraties

tinker-maïs-op-de-kolf-kleurrijke-maïs

In de herfst biedt de natuur veel materialen om het huis te decoreren of iets creatiefs met kinderen te doen. Niet alleen kastanjes, eikels, gekleurde bladeren kunnen hiervoor gebruikt worden. Met maiskolf kun je ook onverwachte, gevarieerde ideeën realiseren. Als je onlangs geen hele kolven in handen hebt gekregen, kun je gewoon wat gedroogde maïsbladeren krijgen. Deze kunnen gemakkelijk worden bewerkt en geknipt met een schaar zoals papier. Knutselen met maiskolven en maisbladeren is leuk voor jong en oud!

Versier en knutsel met maïskolven

Knutselen met maiskolven bloemen-fruit-vazen-tafeldecoratie-herfst

Herfstbloemen zijn kleurrijk, een lust voor het oog en prachtig te combineren met de intense kleur van de maiskolf. Een vaas of een terracotta pot bedek je snel met maïskolven. Saffloer, asters, zonnebloemen en dahlia’s zijn nog effectiever!

Versier lantaarns voor de herfst

tinker-maïs-cob-lantaarns-tafeldecoraties-herfst

Lantaarns zijn altijd een stijlvolle aanvulling op elke tafeldecoratie en kunnen altijd prachtig worden gedecoreerd volgens het seizoen. Deze keer wordt de maïs echter niet als vulmiddel gebruikt. De maïskolven worden eenvoudig om de lantaarn gebonden met raffia of een ander touwtje. Zorg er altijd voor dat de vlam van de kaars niet in de buurt van de gedroogde maïsbladeren komt. Het is het beste om grotere lantaarns of kaarsen op batterijen te gebruiken voor extra veiligheid.

Herfstdecoratie voor in de tuin

tinker-maïs-op-de-kolf-ideeën-herfst-vuller-manden-potten

De meeste zomerplanten zijn al uitgebloeid, maar dat betekent niet dat je potten leeg moeten zijn. Ze kunnen gevuld worden met meerdere korenaren. Maar de ster van dit arrangement is een eenvoudig zonne-tuinlicht dat tussen de maïskolven wordt gestoken. Hij wordt overdag opgeladen door de zon en gaat ‘s nachts automatisch aan.

Slingers van maïskolven

tinker-maïs-op-de-kolf-slinger-herfst-decoratie

Slingers van maïskolven en bladeren kunnen zowel binnen als buiten worden gedrapeerd. Steek van onderaf een oogbout door de kolf. Rijg vervolgens afwisselend maïskolven en wimpels van maïsbladeren aan een stevig touwtje.

Spice up the theelichthouder

tinker-maïs-op-de-kolf-bladeren-theelichthouder-decoratie-tafel

Verpak meerdere glazen lichthouders in maisbladeren. Dit maakt je herfsttafeldecoratie nog sfeervoller! Week eerst de droge maïsbladeren een paar minuten in een kom gevuld met water. Hierdoor zijn ze makkelijker te buigen. Snijd vervolgens de bevochtigde maisbladeren op de gewenste maat. Vervolgens worden ze met raffialint of dun satijnlint om de theelichthouder gebonden. Een gevlekte parelhoenveer (van de knutselspullen) zou een prachtige aanvulling zijn.

Bloemen gemaakt van maïsbladeren

tinker-maïs-op-de-kolf-bladeren-servethouder-rose-

Maïsbladeren zijn prachtige bloemen die zelfs samengebonden kunnen worden om een ​​boeket te maken. Maar dit project is ideaal voor beginners: servetringen met een herfstflair. Zo gaat het:

Snijd uit de vrije hand een spiraal uit een vochtig maisblad zodat er minimaal vier ringen in zitten. Rol de spiraal losjes in een roos en werk van buiten naar binnen. Laat drogen. Lijm een ​​cirkel op de basis met hete lijm en bevestig deze vervolgens aan de ring.

Tinker herfst deur krans

Ambachten met maïskolven deur krans-stro-blank

Deze prachtige deurkrans ziet eruit als een zon die ons zelfs in de herfst wil behagen met zijn warme stralen! De droge maisbladeren zijn naar buiten getrokken en hangen zo direct over de rand van de plano. Zo gemakkelijk te imiteren, nietwaar? Je hebt alleen ongeveer 30 korenaren met bladeren nodig (ongeveer 10-15 cm lang), een krans van stro (30 ø), een heet lijmpistool en minimaal 15 lijmstiften.

tinker-maïs-op-de-kolf-deur-krans-vierkant-instructies

Als je een moderne variant van de traditionele herfstdecoratie wilt, dan is dit idee perfect voor jou. Probeer in plaats van een ronde deurkrans te maken een vierkant. Om dit te doen, kunt u piepschuim gebruiken als basis voor de deurkrans.

tinker-mais-cob-herfst-krans-vierkant-instructies

Benodigde materialen:

 • 90 x 30 x 2 cm piepschuimplaat of steekschuim
 • kwast
 • maïsgele acrylverf
 • bruin papier draad
 • 24 kleine korenaren
 • spuitfles gevuld met water
 • zwarte stift
 • Mes voor piepschuim of cutter
 • Raffia
 • Heet lijmpistool en lijmstiften
 • Meetlint of liniaal

Teken met behulp van het meetlint en de zwarte stift een vierkant van 30 cm x 30 cm op de piepschuimplaat. In het midden is er een tweede vierkant van 20 cm x 20 cm. Snijd langs de lijnen met de snijder en schilder het afgewerkte frame met een penseel en maïskleurige acrylverf. laat drogen.

tinker-maïs-op-de-kolf-instructies-deur-krans-vierkant

Wikkel de hele krans meerdere keren kriskras door raffia. Lijm twee korenaren op elke hoek en voeg de rest toe tot je tevreden bent met het resultaat. Bevochtig de maïsbladeren met de spuitfles. Ontwar vervolgens elk afzonderlijk blad om volheid aan de krans toe te voegen. Laat de bladeren zo drogen. Met een lang stuk papierdraad wordt de afgewerkte herfstkrans opgehangen aan de voordeur, boven een spiegel of in de gang.

knutselen-maïs-op-de-kolf-figuren-kinderen-mannetjes

Van maiskolven kunnen grappige figuren met kinderen worden gemaakt. De maïskolven zijn versierd met andere natuurlijke materialen zoals pompoen- en zonnebloempitten, eikels, eikeldoppen, dennennaalden, dennenappels, bonen, rozenbottels, enz. Een populair project zijn maïskolvenmannetjes die stijlvol gekleed zijn met servetten, bandana’s of vilt. Andere geweldige ideeën zijn figuren van huisdieren en bosdieren zoals eekhoorns, konijnen, vossen, egels, kippen, honden, varkens, katten, enz. Je kunt hiervoor ook gedroogde maïskolven zonder granen gebruiken.

tinker-maïs-op-de-kolf-kids-ideeën-egel-hond-kat-vos

Meestal wordt verse hele maïskolf gebruikt omdat het iets gemakkelijker is om met een mes te snijden of met een priem te doorboren. Een kleine handzaag moet worden gebruikt om droge maïskolven te snijden. De afzonderlijke elementen kunnen met behulp van draad, spijkers of tandenstokers met elkaar worden verbonden. Laat de kinderen het decoreren. Zonnebloempitten vormen de kippensnavel, pompoenpitten zijn perfect als oortjes. Laat je fantasie de vrije loop!

Tinker maïsblad poppen met kinderen

tinker-maïs-cob-bladeren-pop-instructies

Je kunt in slechts een paar minuten mooie poppen maken van gedroogde maïsbladeren. Het idee komt uit Oost-Europa en de personages stellen meestal boerenvrouwen en -kinderen voor. Anderen associëren ze met het Lughnasadh-, Lammas- of Lughasa-festival, dat in enkele van de vroegste Ierse literaire werken werd genoemd en van heidense oorsprong is. De oude Kelten vierden begin augustus het begin van het oogstseizoen en hiermee werd de Keltische zonnegod vereerd. In die tijd werden er graanpoppen naar binnen gegooid bedankt voor de overvloed aan natuur.

tinker-maïskolf-bladeren-poppen-kinderen-mannetjes-vrouwen

Wat nodig is:

 • droge maïsbladeren
 • schaar
 • Garen of raffia
 • spuitfles
 • handdoek
 • dun touwtje in stukjes ca. 35-40 cm lang
 • een stuk vuilnisbak, 30-40 cm lang

Bereid eerst de bladeren voor, bevochtig ze gelijkmatig met water en laat ze 5-10 cm onder een handdoek liggen. Daarna worden ze afgevlakt met hellingen. Ze moeten buigzaam en niet te nat zijn. Absorbeer overtollig water met een papieren handdoek. Zorg ervoor dat de maisbladeren heel snel uitdrogen en dek ze tijdens het werk het beste af.

tinker-maïskolf-bladeren-poppen-kinderen-binden

Stap 1. Hoofd en lichaam

Neem 4 of 6 reeds geprepareerde maisbladeren (altijd een even aantal) in een bundel. Daarna wordt het ongeveer 2 centimeter van het uiteinde afgebonden met katoenen draad. Scheid de bladeren in gelijke delen (2 en 2, of 3 en 3) en trek ze naar beneden zodat ze de draad bedekken. Bind opnieuw ongeveer 2 cm vanaf het hoofdeinde. Zo ontstaat het hoofd.

tinker-maïskolf-bladeren-poppen-kinderwapens

Stap 2. Armen en handen

Vouw een stuk blad voor de armen en plaats het onder de nekknoop tussen de bladeren. Snijd op de gewenste lengte en bind ongeveer 1 cm van elk uiteinde van de arm vast met raffia. Dat geeft de handen.

tinker-maïs-cob-bladeren-pop-kleding

Stap 3. Taille en benen

Taille strikken. Snijd voor vrouwelijke poppen de bladeren op gelijke lengte. Voor mannelijke poppen, scheid de bladeren in gelijke delen en knoop ze vast met raffia op de knieën en enkels. Overtollig afsnijden.

tinker-mais-cob-bladeren-pop-jurk

Als je extra volume aan de rok wilt toevoegen, kun je het volgende doen. Het principe is als het hoofd. Eerst moeten de armen worden opgetrokken en vastgebonden. Neem de pop in de ene hand en gebruik de andere om de lakens aan alle kanten gelijkmatig te stapelen. Er kunnen twee of drie ploegen zijn. Daarna wordt het weer vastgebonden met een touwtje in de taille. Het hoofd en de armen van de pop zijn verborgen in bladeren. Trek nu elk afzonderlijk vel naar beneden en snijd het op de gewenste lengte. Wikkel in vochtige vuilniszakken en laat enkele uren volledig drogen.

tinker-corn-cob-leaves-pop-rok-jurk

tinker-maïskolf-bladeren-pop-instructies-vrouwen