Huis & tuin

7 tips om je tuin te bewateren en je tuin in te richten volgens de waterbehoefte

Tips voor het besproeien van de tuin stenen open haard waterpartij planten

Natuurlijk kan niemand de schoonheid van een goed onderhouden tuin ontkennen. Maar als je planten toevoegt aan het vrije landschap, voeg je een flinke dosis schoonheid toe aan je tuin. De planten filteren de lucht en het water van vervuilende stoffen. Ze zijn ook in staat om de stedelijke omgeving aanzienlijk te koelen en, wanneer ze op de juiste manier worden geplaatst, u geld besparen. Hier bij ons kunt u nu ontdekken hoe u uw tuin kunt inrichten volgens de waterbehoefte daar. We bieden je zeven handige, praktische aan Tips voor het bewateren van de tuin. Je zou de zeven tips ook als een soort handleiding kunnen accepteren.

Tips voor het bewateren van de tuin

tips tuin irrigatie planten zones gazon stapstenen

1. Kies planten die gedijen

Als je planten kiest, moet je er ook een paar hebben Tips voor het bewateren van de tuin bedenkingen. Kijk eerst naar de topografie van uw tuin, de hoeveelheid zonlicht daar en de grondsoort. Wanneer u in een tuin werkt, moet u zich goed bewust zijn van de voor- en nadelen ervan. Dit is de enige manier om nieuwe plantzones te creëren en uw planten te groeperen op basis van hun waterbehoefte. In ons vorige artikel hebben we de drie typische zones in een tuin al uitgelegd volgens de waterbehoefte van de planten daar. Dit zijn de oase, de overgangszone en de droge zone. Het is een efficiënte manier om een ​​plattegrond van je tuin te maken.

Tips voor het besproeien van de tuin – vorm plantzones

tips tuinirrigatie plantensoorten distribueren

Het aantal planten in elke zone kan worden beschouwd in relatie tot de voedselpiramide, zo kunnen de droogtetolerante planten als basis van de driehoek dienen, de overgangsplanten staan ​​dan in het midden en de punt van de driehoek is voor de oase planten dacht. Het is duidelijk dat de droogtetolerante planten onderaan de piramide het grootste beplantingsoppervlak innemen. Deze laagwatertuinzone moet bestand zijn tegen lange, hete en droge perioden zonder water. Planten als agaves, yucca, salie, siergras en zelfs kruiden als rozemarijn en lavendel zijn geschikt voor deze zone. Deze kunnen ver van een waterbron verwijderd zijn en toch gedijen.

Tips voor het besproeien van de tuin bloem gazon tips zones

Het midden van de driehoek is gereserveerd voor planten die tijdens droge seizoenen extra water nodig hebben. Deze overgangstuinzone zou tijdens de korte droge perioden moeten kunnen gedijen, maar water geven is minimaal na ongeveer vier weken vereist. Je zou hier veel heesters en vaste planten kunnen planten zoals echinacea’s (zonnehoedjes – verschillende soorten), madeliefjes en canna’s (bloemriet – verschillende soorten).

Bovenaan je piramide staan ​​ronduit dorstige planten die het meeste water nodig hebben. Deze oasezone ligt in principe dicht bij de woning. Hier staan ​​je bloempotten meestal op de veranda of in de directe omgeving van een irrigatiebron, waar de planten die water nodig hebben bij elkaar staan ​​gegroepeerd om de irrigatie efficiënter te maken.

Tips voor het bewateren van de tuin houten tuinhek planten

2. Bodemverbetering

Natuurlijk moet je de samenstelling van je grond goed kennen. Voordat u begint met het bewerken van uw bedden of het maaien van het gazon, is het ten zeerste aan te raden om uw grond te testen. De resultaten leiden u naar de bodemadditieven voor voedingsrijke grond en de juiste pH voor de planten die u nodig heeft om alles in uw tuin in bloei te houden. In veel gevallen blijkt na dergelijke bodemonderzoeken dat men grote hoeveelheden organische stof moet toevoegen. Elke grondsoort kan hier alleen maar van profiteren. De toevoeging van organisch materiaal, zoals compost, zorgt voor een kruimelige bodem en verbetert de drainage en het vasthouden van water in elke grondsoort. Zo worden uw planten optimaal voorzien van voedingsstoffen. Rijke, losse, kwetsbare grond bevordert een goede wortelontwikkeling en vermindert de behoefte van de plant aan extra water.

Tips voor het besproeien van de tuin tuinontwerp bloemen gras

3. Creëer een groen gazon

De meesten van ons willen een groen gazon in ons landschap, anderen willen er helemaal geen. Gras is ook een plant die voordelen biedt. De meeste grassen hebben regelmatig onderhoud nodig om er de hele zomer groen en gezond uit te zien. Overweegt u hoe groot uw gazon moet zijn? Dat hangt alleen af ​​van uw wensen en persoonlijke voorkeuren, voor precies datgene waarvoor u het gazon nodig heeft en gaat gebruiken. Vergeet ook niet dat er alternatieve opties kunnen zijn als de gazons worden gebruikt voor recreatieve activiteiten.

Tips voor tuinirrigatie regenwater verzamel mulch

Bij het kiezen van graszaden is het het beste om die te kiezen die een prachtig groen gazon in uw omgeving en met de juiste hoeveelheid zonlicht zullen vormen. De meeste grassen hebben volle zon nodig, maar er zijn enkele soorten waarvan de zaden ook in de schaduw gedijen. Laat je gras hoog worden, zeven tot tien centimeter, het gras houdt het koeler en er gaat dus minder water verloren. Volg altijd zorgvuldig de aanwijzingen bij het toepassen van meststoffen of herbiciden en gebruik ze op het juiste moment.

4. Gebruik mulch

Tips voor het bewateren van de tuin mulch bodemvocht bloemen groenten

In de natuur gebeurt mulchen van nature. Dit is een goed voorbeeld om na te volgen voor onze kweektuinen. De mulch heeft veel positieve effecten op het uiterlijk van uw landschap, mulch matigt de bodemtemperatuur, vertraagt ​​erosie en onderdrukt het onkruid dat sterk concurreert met uw planten vanwege hun waterbehoefte. De mulch vermindert het bodemvochtverlies met 10 tot 25 procent en gaat langer mee na toevoeging van extra organische stof. Leg aan het begin van de aanplant ongeveer tien cm mulch en voeg elk seizoen een bepaalde hoeveelheid toe. Gebruik niet meer dan zeven cm mulch voor beboste bedden en individuele bomen en niet meer dan 5 cm voor eenjarige bedden. Zorg ervoor dat de mulch uit de buurt van de stengels of kronen van de planten blijft.

tips tuinirrigatie zwart grind waterornament

5. Gebruik water efficiënt

Tuinen ontworpen volgens de waterbehoefte van de planten daar hebben eigenlijk maar zo veel water nodig om de gezondheid en vitaliteit van de planten te behouden. Zo heb je nu de mogelijkheid om je waterverbruik op een slimme manier te beperken. Groepeer planten met vergelijkbare waterbehoeften bij elkaar. Indien gewenst kunt u ook druppelbevloeiing installeren of stortslangen gebruiken voor uw bloem- of groenteperken. Bij individuele, pas aangeplante bomen het water direct naar de wortels leiden. Gebruik slanguiteinden met een laag debiet om het water langzaam naar de wortels van de plant te laten stromen. Irrigatie op de stam van de bomen vermindert verdamping en geeft schimmelsporen of bodemziektes weinig kans om zich op de bladeren te verspreiden.

tips tuin water geven groenten plantendelen

6. Geef uw tuin efficiënt water

Een tuinontwerp volgens de waterbehoefte betekent niet dat je helemaal niet hoeft te irrigeren. Druppelirrigatie en irrigatieslangsystemen zijn efficiëntere varianten van irrigatie dan beregening over de grond. Mits goed ontworpen, geïnstalleerd en beheerd, zijn de irrigatiesystemen een zeer effectief middel om uw landschappen en gazons te onderhouden. Het is het beste om uw landschap vroeg in de ochtend water te geven om verdamping te minimaliseren. Dit laat ook voldoende tijd over om de bladeren te drogen, wat de kans op schimmel en ziekte verkleint. Geef geen water als dat nodig is, want het is er een bepaalde dag van de week voor. Het idee om regensensoren te installeren voor automatische irrigatiesystemen is erg handig.

7. Vang regenwater op

tips tuinirrigatie regenwater opvangsysteem groenten irrigeren

Bij het ontwerpen van uw tuin moet het uw doel zijn om zoveel mogelijk water op te vangen dat op uw terrein terechtkomt. In dit kader is het raadzaam om het regenwater zoveel mogelijk op te slaan en later in de landbouw te gebruiken. Dit water kunt u gebruiken om uw planten water te geven tijdens periodes van droogte. Correct geïnstalleerde vaten vangen het regenwater op voor kleine waterbehoeften of reservoirs kunnen worden geïnstalleerd voor grote toepassingen.

droogte geweldige planten tips voor het bewateren van de tuin

Dat is onze Tips voor het bewateren van de tuin en een mooi tuinontwerp volgens de waterbehoefte. Als u ze volgt en het water efficiënt gebruikt, bespaart u ook waardevolle natuurlijke hulpbronnen, tijd en geld. Het is een milieuvriendelijke manier om een ​​mooie, groene tuin te onderhouden die er zelfs in tijden van droogte geweldig uitziet. We wensen je veel plezier en gezellige momenten tijdens het werken in de tuin!

tuinirrigatie planning ontwerp planten soorten tips

Tuin bewateringstips illustratie plantenverdeling     Tuin bewateringstips stenen muur houten bank planten