Huis & tuin

91 ideeën voor een prachtige waterval in de tuin – een oase van rust

Waterval in het tuin-ideeën-natuurlijke-look-beek-vijver-water systeem

Water heeft de eigenschap om te kalmeren, want het kabbelen van het water zorgt voor harmonie. Zoals u wellicht uit eigen ervaring weet, maakt een mooie vijver de tuin mooier, maar een vijver met een waterval of fontein is nog mooier! EEN Waterval in de tuin kan zowel in natuurlijke als kunstmatige vormen worden ontworpen en ziet er hoe dan ook uit als een droom. We hebben in dit artikel een aantal prachtige ideeën voor de implementatie verzameld om u enkele suggesties te geven die u kunt overwegen voor het ontwerp van uw eigen waterval.

Ontspanning bij een waterval in de tuin

Waterval in de tuin-zwemvijver-tuinfiguren-steen-vogels

Voor de natuurlijke stijl zijn grove stenen en/of steenplaten een aanrader. Eentje is bijzonder mooi Waterval in de tuin van stenen trappen. Voor de kunstmatige waterval kun je voorwerpen van verschillende leeftijden gebruiken, zoals grote potten of schalen van klei, een kan of zelfs een oude piano. Laat je fantasie de vrije loop. Er zijn ook watervallen waar het water zich niet verzamelt in een vijver, maar via een trap naar beneden en rechtstreeks in de pomp stroomt. Bekijk de vele voorbeelden van watervallen voor in de tuin en maak er zelf een!

Ontspannende watervallen voor in de tuin of achtertuin

Waterval in de tuin-rivierstenen-stroom-voortuin-heuvellocatie

De pomp en de vijverrand kunnen worden weggewerkt met rivierstenen, grind en groenblijvende bodembedekking en er kan een naadloze overgang tussen de planten en de tuinvijver worden gecreëerd. Al deze elementen zorgen voor een bijzonder natuurlijke uitstraling, want zo zien rivieren met watervallen er in de natuur ook uit. Uw waterornament krijgt de finishing touch als u deze ook ontwerpt met enkele geschikte waterplanten. Deze moeten bij voorkeur eenjarig zijn, omdat in de winter de pomp niet werkt vanwege de temperaturen waardoor de planten geen water krijgen en afsterven.

Waterpartijen in de tuin – waterval omgeven door gezellige bloemen

Waterval-tuin-droomtuin-natuursteen-hout-tuinpoort-bloem-vijverrand

Een waterval in natuurlijke look midden in de beschutte tuin wordt al snel een blikvanger. Het stromende water trekt vogels en vlinders aan – buiten blijven wordt een echte belevenis. En het beste van alles – met een beetje vaardigheid kan iedereen een soortgelijke oase van welzijn creëren. De hoogte bepaal je zelf, afhankelijk van hoeveel ruimte je ter beschikking hebt in je buitenruimte.

Waterspelletjes in de tuin op een heuvel

Waterval-tuinvijver-beek-ideeën-tuinontwerp-wellness-oase

De heuveltuin is de beste voorwaarde voor het bouwen van een waterval. Op deze manier kan het terrein optimaal worden benut en kan zelfs op kleinere percelen een prachtige tuin worden gecreëerd. Natuurlijk, alleen omdat je een vlakke tuin hebt, wil dat nog niet zeggen dat je het zonder de waterval moet doen. Creëer eenvoudig de nodige helling met behulp van aarde, stenen en andere natuurlijke elementen. Maak een enkele case of bouw meerdere lagen naar believen.

Terras naast de tuinvijver

Waterval-koi-vijver-vis-hout-terras-tuinbank

Een klein terras naast de tuinvijver biedt de mogelijkheid om buiten te ontspannen en je eigen creatie uit vijver, beek of waterval in de tuin te bewonderen. Het geluid van stromend water werkt rustgevend, zodat uw buitenruimte nu nog perfecter is om te ontspannen. Als je vissen hebt, wordt je waterelement bijzonder aantrekkelijk, waarbij het vallende water de vissen van zuurstof voorziet.

Breng de waterval onder de aandacht met tuinfiguren

Waterval-watervijver-tuindecoratie-figuren-dolfijnen-zeemeermin

En wat als de vijver en waterpartijen op de een of andere manier saai lijken? Dan komt een simpele truc te hulp – namelijk de tuinfiguren. Zeemeerminnen, dolfijnen, vogels en zelfs elven kunnen accenten leggen en uw vijverwaterval mooi versieren en er nobeler uit laten zien. Figuren kunnen worden gecombineerd met zowel natuurlijk ogende watervalontwerpen als modernere varianten.

Verlichte waterval wordt ook ‘s avonds een blikvanger

Waterval-tuin vijver-beek-verlichting-tuinpad-natuursteen

Wie ‘s avonds graag buiten zit, kan bij het aanleggen van de vijver investeren in verlichting en spannende lichteffecten creëren in de waterval in de tuin. Het gebied rond de vijver moet hoe dan ook goed verlicht zijn om ongelukken te voorkomen. Plan ze dus meteen in. Indien nodig kan later ook verlichting worden toegevoegd. Het tuinelement wordt perfect geaccentueerd.

Stroom omringd door coniferen

Stream-build-yourself-feel-good tuin-waterpartijen-weelderige-planten

Geen droomtuin is compleet zonder gezellige groenblijvende planten, bodembedekkers en wilgen rondom de vijver. In ieder geval moet de moeraszone aan de rand van de vijver goed worden gepland, zodat het eindresultaat echt overtuigend is. Gebruik geschikte waterplanten en bodembedekkers voor de kust. In het tuincentrum kunt u informeren naar geschikte plantensoorten.

Verticale stroom naast de keermuur

Waterval tuin natuursteen bodembedekker verticale ontwerpideeën

Een natuurlijke watervalwand is niet minder mooi dan de variant in de beek. Hiervoor kunnen steunmuren op hellingen worden gebruikt. In het talud worden stenen platen verwerkt, waardoor een dragende muur ontstaat waar het water op kan stromen. Combineer de waterval in de tuin met natuurlijke muren en weelderige vegetatie.

Creëer een beek zonder tuinvijver

Stroom-zonder-tuin-vijver-bouw-zelf-idee

Zoals reeds vermeld kan het vallende water ook direct door de pomp worden geabsorbeerd zonder vooraf een vijver te vormen. In dit geval kan het vat waarin het water zich verzamelt, worden afgedekt met grind. Het lijkt alsof het water in de grond verdwijnt, waardoor de tuindecoratie weer een natuurlijke uitstraling krijgt.

 Stroom zorgt voor de overgang naar de vijver

Waterval-beek-hout-brug-ideeën-watertuin

Combineer je zelf ontworpen waterornament gerust met andere elementen. Midden door de tuin kan bijvoorbeeld een beekje lopen. Een brug is dus een goed idee om gemakkelijk over te steken. Dit kan klassiek van hout zijn of van eenvoudige stenen platen. Het is alleen belangrijk dat de waterstroom niet wordt verstoord.

 Ontwerp de tuin in een natuurlijke look 

Waterval-tuin-ideeën-maak-bloemen-vijver

Hoe weelderiger en wilder je de beplanting rond de beek, vijver en waterval in de tuin maakt, hoe natuurlijker het er allemaal uitziet. Van lage bodembedekkers tot grassen en struiken tot waterminnende bomen zoals wilgen zijn geschikt om te planten. Vergeet niet enkele bloeiende exemplaren uit te kiezen, zodat je af en toe kunt genieten van felgekleurde bloemen.

Kleine waterval in de beschutte tuin 

Watertuin waterspelletjes waterval ideeën ontwerp

De kracht van het spatten bepaal je met behulp van de hoogte van de waterval. Dus als je het water wilt kunnen horen, ook als je waterelement verder van het zitgedeelte staat, moet er een grotere val worden voorzien. Als jij een van degenen bent die het nogal vervelend vindt en alleen visueel wilt genieten van de watervalvijver of beek, maak dan lagere watervallen.

Stroom omringd door varens en coniferen

Stroom-tuin-waterval-afgelegen-groenblijvende-planten-wellness-oase

Dit idee voor de waterval in de tuin is ook buitengewoon aangenaam. Het is vrij laag ontworpen en bereikt een grote vijver over een gladde stenen plaat van een beek. De tuinvijver was vrij weelderig en exotisch beplant met varens en hangende bomen. De bank wordt deels gevormd door grote stenen. Pas de beplanting aan uw regio aan. Bedenk welke gebieden moeten worden versierd met groenblijvende en meerjarige planten en welke moeten worden versierd met eenjarige planten die u elk jaar kunt vervangen door nieuwe.

Stream met geïntegreerde LED-verlichting wordt ‘s avonds een blikvanger

Waterval-beekbrug-natuursteen-tuinpad-boomverlichting

Meer ideeën voor tuinontwerp met een beekje vind je hier.

Waterval in de tuin – gebruik de natuurlijke helling van het terrein

Waterval-beek-tuinhuis-rivierstenen-natuurlijke-look-zelf bouwen

Stream-trappen-waterval-tuin-ideeën-modern-design

Waterval in de voortuin van een modern huis

Tuinvijver-waterval-beek-ideeën-gazongebied-voortuin

Moderne waterval in een minimalistische stijl 

Waterval-tuin-moderne-beek-natuursteen-tuinvijver

Waterval-tuin-zwembad-waterpartijen-roest-plaat-zandsteen-terras

Verticale waterpartijen in de tuin verdelen de buitenruimte in verschillende zones

Waterspelletjes-verticale-waterval-moderne-tuin-ontwerp-ideeën

Water, steen en vuur – het zwembad is gegarandeerd een blikvanger

Waterval-tuin-ideeën-waterspelen-zwembad-hoog-natuursteen bekleding

Ontwerp de binnenplaats in Aziatische stijl

Waterval-tuin-binnenplaats-stroom-modern-minimalistisch

Fascinerende moderne architectuur – twee zwembaden verbonden door een waterval

Waterval-tuin-modern-wellness-tuin-zwembad-ontspanning

Minimalistische stijl waterval 

Waterval tuin fontein wellness tuinideeën

Waterpartijen als accent in de tuin

Waterval tuin verticale Mediterrane tuin fontein natuursteen terracotta betonnen muur

Ontwerp je tuin in Feng Shui-stijl – met een waterval natuurlijk

Waterval-stroom-weelderige-planten-tuin-vijver-rand

Plant de rand van de beek met vaste struiken en bodembedekkers

Waterval-tuin-beek-bodembedekker-gazon-exotische-planten

Waterval-tuinvijver-natuursteen-tuin-gazon-watersysteem

Waterval-tuin-beek-tuin beeldjes-huis-bos

Waterval-tuin-stroom-ideeën-creëer-volktuin

Waterval tuinverlichting grind conifer ideeën

Waterval-tuinverlichting-volkstuin-jacuzzi

Waterval tuinverlichting LED natuursteen tegels

Waterval-tuin-afgelegen-planten-coniferen

Waterval-tuin-natuursteen-zwemvijver-design

Waterspelen-tuin-watertuin-design-houten brug-steen

Waterval-tuin-vijver-figuren-bloemen-vogels

Stream-property-runs-terras-ideeën-watersysteem-wellness-tuin

Waterval-beek-tuin-smeedijzeren-hek-natuur-look

Waterval-stream-droomtuin-exotisch-weelderig-gegroeid

Waterval-tuin-beek-bouw-zelf-ideeën-droomtuin

Waterval-tuin-ideeën-droom-tuin-creëer-huis-achtertuin

Waterval-zwembad-lagune-exotische-planten-palmbomen-ontspanning Droomtuin-zwembad-maken-rotsen-stenen-waterval

Waterval-tuin-entree-ideeën-mediterraan-design

Waterval-tuin-zwembad-boom-rots-natuur-look

Waterval-tuin-vijver-Japanse-stijl-create-ideeën

Waterval-tuin-gekleurde-verlichting-ideeën-

Maak een picknick bij de tuinvijver met stenen met waterval

tuinlandschap om te ontspannen-watersysteem-watervalontwerp

Watervijver met ideeën voor het ontwerpen van een watervaltuin om je goed te voelen

Waterplanten voor de vijver

Watersysteem om je goed te voelen met een stenen vijver in de tuin

Decoratieve figuren

Vogelfiguren creëren decoratie voor de tuin feel-good tuin

Licht begroeide tuin met een vintage fontein

Stenen tuinfontein met met klimop begroeide tuindecoratie-ideeën

Modern tuinontwerp met watersystemen

minimalistisch tuinontwerp met waterkreekfontein quellstein

Kunstmatig gecreëerde waterval

welzijn tuin landschapsontwerp-watersystemen-bloeiende oase

Creëer een feelgood-oase met water

Weelderige tuin creëer een vijver met watervallen

Pure ontspanning door stromend water

terrasvormige stenen tuinvijver met watervalsysteem

Prachtig begroeide tuin

weelderig tuinlandschap met watervijver-waterval

Weelderige vegetatie rond de vijver

natuursteen tuin fontein vijver terras bloeiende planten

Tuinvijver beplant met grote platte stenen waterval

Watervijver vormen-aanplant schaduwminnende waterval

Bouw een waterfontein in de achtertuin gemaakt van natuursteen en begroeid met planten

Een oase van rust - in de achtertuin creëren watersystemen

Tuinfontein van oude piano-upcycling-ideeën voor verlichting

Ontspannende tuin met natuurlijke rivierwatervijverwatervallen

tuinontwerp watervijver zwembad in de tuin idee ontwerp

watervallen-creëer een watervijver met trapsgewijze rotsblokken

creatieve ideeën voor tuinontwerp watercascades trappenbouw

Maak een waterval in de tuin

tuinzwembad met watervalontwerpideeën-gazongebied-grens

tuinontwerpideeën voor het bouwen van uw eigen bron natuursteen

tuinideeën watervijverontwerp met gladde keien

Ontspannende waterval in je eigen tuin Inrichtingstips

natuurstenen fonteinideeën voor een zen-gevoel in huis en in de tuin

vierkante vijverfontein ontwerpideeën tuinontwerp

tuinvijver ronde of rechthoekige tuinfontein waterval

Ontwerp uw eigen ideeën voor tuinverlichting voor watervijvers voor planten

Maak een tuinvijver met stenen Ontwerp je eigen beekwatervallen

ideeën voor tuinontwerp met kunstmatige waterval van waterbassin

Creëer ideeën voor een watervijver met een waterval in de tuin

natuurlijke waterval ontwerp watercascade met stenen

Landschapsontwerp-natuurlijke vijverideeën met stenen watercascades

artistiek ontworpen waterval stenen watertuin kleurrijke bloemen

Creëer zelf een kunstmatige waterval in de vijver - met vierkante stenen

kunstmatige waterval - geniet van het frisse ontwerp in de achtertuin

kunstmatige waterval in de tuin met een natuurlijke stroom

kunstmatige en natuurlijke ideeën voor watervaltuinstijl

Kleine waterval - ontwerp zelf - voorplein