Huis & tuin

Bloementrap van hout of metaal als mooie decoratie voor huis en tuin

Bloemtrap gemaakt van hout houten vaten-plant

De kleurrijke bloeiende tuin is zonder twijfel de droom van elke hobbytuinier in het voorjaar. Schitterende bloemperken met een grote verscheidenheid aan bloemen en vaste planten zijn geweldig, maar ze hebben meestal wat meer ruimte nodig in de tuin. Is de beschikbare ruimte echter beperkt, dan moet je niet zonder bloemen en planten, maar een ruimtebesparend alternatief kiezen. Met een bloementrap van hout of metaal zet je mooie bloempotten en plantenbakken in de juiste scene en decoreer je de tuin, het balkon of zelfs het appartement voor lente en zomer.

bloemen-trappen-hout-versieren-bloemen

Een bloementrap of -plank is een decoratief element voor de tuin, het balkon of het appartement, waarop je verschillende bloempotten, plantenbakken en decoraties prachtig kunt plaatsen. Bloementrappen zijn bijzonder ruimtebesparend en daarom perfect voor kleine kamers en ruimtes. Een plantentrap is te vinden in hout, metaal of kunststof, of je kunt hem zelfs zelf bouwen. In dit artikel vindt u veel goede ideeën voor een mooie decoratie met bloementrappen, evenals enkele handige tips voor het juiste gebruik en onderhoud. We presenteren ook enkele upcycling-ideeën voor het bouwen van een bloementrap van hout, die u kunt gebruiken als inspiratie voor uw eigen tuinontwerp.

Bloementrap van hout als mooie tuindecoratie

Bloementrap-hout-tuin-bloempotten

Prachtig vormgegeven bloementrappen zijn zeer decoratief en kunnen gebruikt worden om prachtige accenten in de tuin te zetten. Ook als je een grotere tuin hebt, kun je een plantentrap overwegen om de buitenruimte te verfraaien. Een bloementrap van hout ziet er bijzonder natuurlijk uit en past perfect in een groene omgeving. Op deze manier kunnen ook individuele planten in de schijnwerpers worden gezet en tot een prachtige blikvanger worden gemaakt.

Ideeën voor bloementrappen in de tuin met bloemenladders

Planttrappen zijn vergelijkbaar met een ladder of trapladder, afhankelijk van hun hoogte. Ze worden aangeboden in verschillende maten en zijn daarom geschikt voor verschillende aantallen planten. In de regel worden plantenbakken en bloembakken op de afzonderlijke treden van de ladder gemonteerd, waar vervolgens de planten worden geplant. Als alternatief kunnen de bloempotten eenvoudig op de treden worden geplaatst en eraan worden bevestigd voor meer stabiliteit.

Bloem-trap-hout-bouw-zelf-versieren

Een houten bloementrap kan naar wens worden geverfd en gedecoreerd, zodat deze harmonieus opgaat in de buitenruimte. De onderverdeling in verschillende niveaus maakt een creatief ontwerp van de bloementrap mogelijk, die u perfect kunt aanpassen aan uw eigen wensen. Bovendien zorgen de afzonderlijke niveaus voor een eenvoudigere verzorging van de planten, die dankzij dit ontwerp altijd binnen handbereik zijn. Zo kun je elke bloembak gemakkelijk water geven en verzorgen als dat nodig is.

Bloementrap-hout-ladder-bloemenplank

U moet de bloementrap echter niet per se ontwerpen met bloembakken en plantenbakken. U kunt de planken puur decoratief gebruiken door de afzonderlijke treden te verfraaien met een decoratie naar keuze. Dit kunnen bijvoorbeeld bloemenvazen ​​zijn met snijbloemen, mooie fotolijstjes met foto’s van de familie of decoratieve objecten. Laat je creativiteit de vrije loop!

bloem-trappen-design-trapladder-theepotten-beplanting

Een plantentrap of bloemenplank kan geheel naar persoonlijke smaak worden ontworpen en aangepast aan elk seizoen. In het voorjaar zijn vroege bloeiers zoals tulpen en narcissen hier perfect voor en in de herfst kunnen ze vervangen worden door mooie herfstbloemen zoals asters of dahlia’s.

Maak zelf bloementrappen van hout

Bloem-trap-hout-bouw-het-zelf-bouwinstructies

Als je hebt gekozen voor een houten bloementrap als decoratie voor de tuin of het balkon, kun je deze ook zelf bouwen. Je hebt de keuze uit twee opties: of je bouwt de hele stand zelf vanaf het begin, of je herontwerpt een oude tuinladder. Als je zelf een complete bloementrap bouwt, moet je van tevoren nadenken over het ontwerp en alle benodigde materialen verzamelen.

Bloementrap-oud-hout-bouw-zelf-bloemenplank

De houten bloementrap hoeft niet per se te groot of moeilijk te bouwen te zijn. Met een paar oude houten blokken en wat houten planken kun je een eenvoudige ladder bouwen en deze rangschikken zoals bij planten. Het is alleen belangrijk dat je ontwerp verschillende niveaus heeft en dat de plantenbakken er stabiel op kunnen staan.

Bouw je eigen bloementrap met een ladeladder

In plaats van zelf de bloembakken voor de plantentrap te bouwen, kun je oude voorwerpen recyclen. In dit upcyclingproject worden een paar oude lades omgetoverd tot creatieve bloembakken en gebruikt als opstapje op de bloementrap. Hiervoor moet u eerst een afvoer in de lades maken of eventueel afdekken met vijverfolie. Vul hem dan pas met aarde en plant diverse bloemen en planten naar keuze. Deze houten bloementrap is perfect voor zowel de tuin als voor het terras of patio.

Bloemtrap-tuin-zink-potten-bloemen

Als je niet zo goed met hout als materiaal kunt omgaan, moet je niet per se zelf een hele bloemenplank bouwen. In plaats daarvan kun je een oude ladder recyclen en ombouwen tot een prachtige houten bloementrap. De ladder kan naar wens worden geverfd en gedecoreerd met bloempotten. Voor houten ladders die geen platte treden hebben, kun je hangende potten met bloemen gebruiken.

Bloem-trap-houten-huis-entree-decoratie

Zo’n houten ladder is perfect voor de buitenmuur van het huis of de huisingang. Naast de bloempotten met kleurrijke bloemen, kun je de ladder versieren met een “Welkom”-bord en zo vrienden en buren een warm welkom geven.

Ontwerp de plantentrap als kruidentuin

plant-trap-hout-oude-ladder-upcycling

Naast kleurrijke bloemen en weelderige planten kun je de houten bloementrap ook decoreren met verse kruiden in potten. Peterselie, basilicum, tijm en rozemarijn worden vaak in de keuken gebruikt en smaken veel beter als het vis uit de tuin is. Je kunt de planten kant-en-klaar in potten kopen, of je kunt ze zelf zaaien. Zo heb je altijd de kruiden en specerijen die je nodig hebt bij de hand en kun je er heerlijke gerechten mee bereiden.

Afhankelijk van het aantal kruidenpotten kun je een kleine of grotere plantentrap gebruiken. Meestal doen drielaagse bloemenrekken het prima als je de standaard alleen voor kruiden gebruikt. Wil je daarentegen een gemengde bloementrap maken, dan heb je waarschijnlijk meer treden nodig voor bloempotten.

Plant-trap-kruiden-tuin-doe-het-zelf

Met een plantentrap bespaar je veel ruimte in de tuin of op het balkon en creëer je toch een handige kruidentuin. Van een oude tuinladder of een kindertrapje kan een mooie houten bloementrap worden gemaakt en voor dit doel worden gebruikt. Om er meerdere kruiden en planten tegelijk op te zetten, kun je extra houten planken op de treden plaatsen en de beschikbare ruimte voor potten vergroten. Met een gekleurde coating kan de plantentrap naar eigen smaak worden ontworpen of afgestemd op de rest van de tuindecoraties.

Je kunt ook een kruidentuin maken op een bloemenplank in het appartement als je in de stad woont of geen tuin hebt. De bloementrap is ruimtebesparend en kan eenvoudig in een hoek van het appartement of op het balkon worden geplaatst.

Bloementrap van hout als romantische huwelijksdecoratie

bloem-trappen-hout-vintage-bruiloft-altaar

Met een bloementrap van hout kun je niet alleen de tuin verfraaien, maar ook zelf een rustieke bruiloftsdecoratie maken. Voor een buitenhuwelijk kan het altaar zelfs worden opgebouwd uit bloementrappen en versierd met verse snijbloemen. Dit geweldige idee is perfect voor een rustieke bruiloft die in de tuin wordt gevierd. Hier kunnen ook oude tuinladders worden omgebouwd en gebruikt voor de speciale gelegenheid.

bloemen-trap-huwelijk-versieren-bloemenvazen

Als u op zoek bent naar creatieve ideeën voor een buitenhuwelijk, kunt u ook kleinere bloementrappen gebruiken voor de decoratie. Deze kunnen bijvoorbeeld rondom de tuin geplaatst worden en versierd worden met bloemen en andere versieringen naar keuze. Bloemenvazen ​​met snijbloemen die passen bij het thema van de bruiloft zien er bijzonder mooi uit. Wees creatief met het ontwerp van de bloementrap om een ​​prachtige decoratie te toveren.

Plantentrap van metaal voor huis en tuin

bloem-trap-metaal-plant-trap-potten

U vindt echter niet alleen bloemen- en plantentrappen van hout, maar ook van andere materialen. Omdat de houten bloementrap bijvoorbeeld niet helemaal weerbestendig is, kun je kiezen voor modellen van metaal of kunststof. Een metalen plantentrap kun je het hele jaar door in de tuin laten staan ​​zonder je zorgen te maken over de staat van het materiaal. Hetzelfde geldt echter niet voor ontwerpen gemaakt van hout, omdat het materiaal kan worden beschadigd door sneeuw en vorst.

bloem-trappen-metaal-terras-decorate

Voor buiten zijn bloementrappen van metaal of ijzer ideaal en kunnen ze gebruikt worden om mooie accenten te zetten. De keuze aan ontwerpen en maten is breed en u kunt een geschikt model voor uw eigen gebied vinden. Als u een overdekte ruimte met een plantentrap wilt ontwerpen, zijn hout en metaal net zo geschikt en kunt u het ontwerp aanpassen aan het interieur.

Plantentrappen wintertuinpotten

Een bloementrap van hout of metaal is daarom bijzonder populair, niet alleen voor de tuin of het balkon, maar ook binnenshuis. Hiermee kun je je kamerplanten in de schijnwerpers zetten en elke kamer in het appartement prachtig decoreren. Een plantentrap gemaakt van een oude trapladder neemt maar weinig ruimte in beslag op de vloer en is zelfs perfect voor kleine eenkamerappartementen.

Plant trappen-hout-interieur-ruimtebesparend

Heb je veel kamerplanten die je op de vensterbank of ergens op de vloer hebt staan? Je kunt de potten op een plantentrap plaatsen en het appartement verfraaien met een kleine verticale tuin. Afhankelijk van de maat en uitvoering biedt de bloementrap plaats aan verschillende planten. Op deze manier kunnen de kamerplanten ook gemakkelijker worden bewaterd en verzorgd. Zorg er wel voor dat je de bloementrap op een plek met veel licht plaatst, zodat je planten voldoende licht krijgen.