Huis & tuin

Creëer een zelfvoorzienende tuin – groenten en fruit uit eigen teelt

Verzorgingstips ideeën familie gezond eten

Verse groenten en fruit uit eigen tuin – dit is de droom van veel hobbytuiniers en degenen die dat willen worden. Als je groenten en fruit in je eigen tuin wilt oogsten, moet je op een paar dingen letten. De kwaliteit van de grond is cruciaal, de ligging van de tuin speelt een rol en ook de beplantingslijst moet zorgvuldig worden gepland. Het volgende artikel gaat over het plannen van een kleine zelfvoorzienende tuin.

Een tuin aanleggen – een goede planning is essentieel

Tuin verhoogde bedden, klimplanten, haagplanten

Voordat de zelfvoorzienende tuin wordt aangelegd, moet de toekomstige tuinier nadenken over wat hij eigenlijk van de tuin verwacht. Vragen die op dit punt moeten worden gesteld, zijn:

– Hoeveel ruimte is er beschikbaar?

– Hoeveel tijd en werk kan worden geïnvesteerd in de aanleg van de tuin en het onderhoud ervan??

– Wat moet er verbouwd worden??

– Hoeveel mensen moeten leven van de tuinproducten?

– Is de tuin volledig zelfvoorzienend of mag de menukaart alleen worden aangevuld met vers voedsel uit eigen teelt?

Beginners moeten niet te veel ondernemen en moeten zich voorlopig beperken tot een bepaalde selectie planten. Als dit naar tevredenheid verloopt, kan de beplanting geleidelijk worden uitgebreid.

Een tuin aanleggen – de bodem maakt het verschil

Tuin groente ontwerp ideeën zithoek vloer

De kwaliteit van de grond is essentieel voor de groei en bloei van de planten: de grond mag niet te leem of te zanderig zijn. Door een hoog zandaandeel in de bodem sijpelt het water te snel weg. Bovendien is deze grond arm aan voedingsstoffen. In zo’n geval kan het toevoegen van compost de kwaliteit van de grond verbeteren. Hoe dan ook, het is aan te raden om in de zelfvoorzienende tuin een composthoop aan te leggen. Ook een regenton mag niet ontbreken, zodat de planten elke dag van water kunnen worden voorzien. Als je wilt, kun je ook een put graven.

Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, dan kunt u een bodemmonster laten analyseren. Zo wordt duidelijk wat de bodem nodig heeft en kunnen de nodige stappen gezet worden. Het artikel “Plantenvoeding” gaat dieper in op de belangrijke voedingsstoffen die in de bodem moeten worden gevonden. Het werk dat wordt gedaan om de bodemkwaliteit te verbeteren, mag niet worden onderschat.

De ligging van de tuin is van groot belang

Volkstuin verzorgingstips ideeën houten meubelen tafel stoel

Naast de aard van de grond is vooral de ligging van de tuin van belang voor de oogstopbrengst. Als de tuin op het noorden is georiënteerd of als bomen of omringende gebouwen de tuin schaduw geven, zal de oogst minder zijn. In een tuin op het zuiden groeien de planten door het zonlicht veel beter. Maar hier moet, afhankelijk van de plant, worden besloten waar de optimale locatie is. Sommige planten geven de voorkeur aan direct zonlicht, terwijl andere de voorkeur geven aan halfschaduw of helemaal niet tegen direct zonlicht.

Verse groenten uit je eigen bed

Onderhoud van de tuin, het kiezen van de juiste locatie tips

Als u moestuintjes wilt maken, moet u dit ook vooraf goed plannen. Hiervoor dienen de planten in verschillende categorieën te worden ingedeeld. Planten die veel zon nodig hebben staan ​​op een zonnige plek en schaduwminnende soorten in een schaduwrijk deel van het bed. Windgevoelige planten worden beter beschermd en planten met kans op late vorst hebben bepaalde beschermende maatregelen nodig, zoals kweken in een kas.

Vragen die op dit punt essentieel zijn:

– Wanneer vriest het voor het laatst in de lente en wanneer is de eerste keer in de herfst??

– Welke temperaturen zijn er overdag en welke ‘s nachts te verwachten, afhankelijk van de seizoenen?

– Hoeveel neerslag valt er gemiddeld per jaar?

– Zijn er waarschijnlijk langere droge perioden?

Na beantwoording van deze vragen dient de beplantingslijst op haalbaarheid te worden gecontroleerd. Niet alle planten passen bij de realiteit van de tuin. Dit biedt echter de mogelijkheid om nieuwe soorten planten uit te proberen. Aan Gutefrage.net Er zijn suggesties van verschillende gebruikers welke groenteplanten bijzonder goed gedijen in Duitse tuinen. Veel hobbytuiniers zweren ook bij de hulp van een maankalender.

Fruitbomen zorgen voor schaduw en trekken aan met een rijke oogst

Schaduwtuin roze bloemen zonwering

Fruitbomen hebben even nodig voordat ze groot genoeg zijn om een ​​rijke oogst op te leveren, maar het loont nog steeds de moeite om de ene of de andere fruitboom te planten, want uiterlijk na een paar jaar is de opbrengst enorm met goede zorg.

De juiste tijd van het jaar om fruitbomen te planten is de herfst. Dit geeft de kleine planten voldoende tijd om wortels te vormen en water op te slaan voordat de grond bevriest.

Een rechte stam en sterke wortels zijn kenmerken waar rekening mee moet worden gehouden bij het kopen van een boom. Daarnaast zijn een uitgesproken centrale scheut in de kruin en meerdere zijscheuten verspreid over de stam een ​​goed teken van de gezondheid van de boom.

De boom moet na aankoop snel de weg in de grond vinden, anders bestaat er kans op uitdroging.

Zo’n boom lijkt in eerste instantie misschien klein, maar neemt veel ruimte in beslag als hij groeit. Op een gegeven moment kan de kroon wel tien meter in doorsnee zijn. Voor kleinere tuinen kunnen speciale soorten bomen die maar een bepaalde grootte bereiken een oplossing zijn.