Huis & tuin

Een tuinpizzaoven bouwen – tips en ontwerpideeën om te imiteren

tuin pizzaoven klei-rotan-bruin-meubels-bamboe

Pizza’s zijn een van de meest populaire gerechten. Ze zijn niet alleen snel te maken, ze kunnen ook naar elke smaak worden gebakken, want iedereen kan de zelfgemaakte pizza vullen met alles wat hij wil. Als je graag pizza eet, zou je zeker blij zijn met een authentieke manier om de pizza te bakken. De gemeenschappelijke oven in de keuken is zeker een goed alternatief, maar wat zou je als eigen oven beschouwen? Tuin pizza oven zeggen?

Tuinpizzaoven – tips voor het bouwen

tuin pizza oven steen open haard bank idee

Deze bouw en zet je eenvoudig in de tuin. Vandaag leggen we je graag uit welke varianten er zijn en waar je het beste op kunt letten. Koop een prachtig accessoire waar het hele gezin blij mee zal zijn. En je kunt ook regelmatig vrienden in huis halen, want wie houdt er niet van pizza’s? Waarom organiseer je geen outdoor pizzaparty, waar de tuinpizzaoven heerlijk wordt gebruikt en je een Italiaanse sfeer kunt creëren met behulp van echte steenovenpizza’s.

Tuinpizzaoven in een gezellige zithoek

tuin pizza oven open haard-zithoek-meubels-pergola

Zodat je ook bij slecht weer niet in de regen hoeft te staan ​​terwijl je de pizza bakt, bouw je de tuinpizzaoven het beste onder een afdak. Het terras is een goede plek voor de oven, want daar heb je de zit- of eethoek in de buurt en kun je de pizza meteen serveren. Met een tv kun je ook genieten van de pizza terwijl je een geweldige film kijkt. De luifel beschermt je niet alleen tegen regen, maar ook tegen de felle zon in de zomer. Dus wilt u uw feest overdag vieren, dan is dit geen probleem met de overkapping. Geniet gewoon van de pizza in de aangename schaduw.

Pizzaoven apart van de grill

tuin pizzaoven doe-het-zelf-idee-praktische-apparaten-patio

Als je een buitenkeuken hebt, kun je hier ook de tuinpizzaoven op aansluiten. Dit betekent niet noodzakelijk dat de kachel direct moet worden bevestigd. De kachel is ook handig weg ervan. Je kunt ook kleinere ruimtes met panelen verbinden om praktische planken of opbergvlakken te creëren, zoals hier is gedaan. Probeer voor de pizzaoven dezelfde stijl te kiezen als voor de rest van de keuken, zodat alles er harmonieus uitziet en past bij de algemene stijl van het terras.

Oven in de buitenkeuken

tuin-pizza-oven-buitenkeuken-mediterrane-spoelbak

Natuurlijk krijg je het beste resultaat als je alleen je buitenkeuken aan het plannen bent. Dan heb je de mogelijkheid om de tuinpizzaoven in de keuken te integreren zodat alles compact met elkaar verbonden is. Werkbladen en een gootsteen maken het bereiden van pizza gemakkelijker. Daarnaast is er voldoende ruimte zodat de andere gezinsleden kunnen helpen of hun eigen pizza kunnen zetten. Misschien wilt u ook een kleine koelkast in de tuinkeuken integreren? Dan kun je de producten vers houden en hoef je niet altijd naar binnen om de vele kleine dingen naar buiten te sjouwen.

Hoogte pizzaoven

tuin pizzaoven haard-combinatie-lantaarn-verlichting-open haard

Het is belangrijk dat u de juiste hoogte van de kachel bepaalt. Hierbij geldt: Beter iets te laag dan te hoog. Je zou de pizza zonder problemen in en uit de tuinpizzaoven moeten kunnen schuiven. De opening moet daarom ongeveer op borsthoogte zijn. Als je een verhoogd fornuis in de keuken hebt, kun je deze als sjabloon gebruiken door de hoogte op te meten. Meestal is dit de standaard werkbladhoogte.

Compartiment voor het brandhout

tuin-pizza-oven-traditioneel-design-wit-houten compartiment

Extra opbergruimte is altijd een goed idee. En aangezien de tuinpizzaoven toch op een hoger niveau staat, kun of moet je de ruimte eronder gebruiken om een ​​compartiment te creëren waarin je het hout kunt bewaren. De echte pizza krijgt zijn unieke smaak door in het vuur gebakken te worden. Zorg er dus voor dat u het brandhout bij de hand heeft en niet eerst hoeft te halen. Het is daar ook beschermd tegen regen en kan zelfs tijdens het bakken met behulp van de hitte worden gedroogd.

Kies de stijl van de kachel

tuin-pizza-oven-klei-materiaal-rustiek-beige-kleur

Je kunt natuurlijk elke stijl kiezen voor de pizzaoven in de tuin. Dit hangt af van uw smaak en de sfeer die u buiten wilt bereiken. Hier zie je een klassieke pizza-oven in mediterrane stijl. U kunt de stijl onder andere bepalen met zeer specifieke materialen. De kachel kan op verschillende manieren worden gebouwd.

Tuin pizzaoven – materialen

tuin-pizza-oven-design-idee-deco-tegel-baksteen

De tuinpizzaoven kan enerzijds gemaakt worden van klei. U kunt dit materiaal gebruiken om de mediterrane stijl te creëren. Klei is ook prachtig om te vormen, dus je kunt deze ronde vorm ook krijgen. Brick is een andere variant en kan ook voor de voeten gekozen worden, terwijl de steenoven ook een klassieker is. Modellen van metaal daarentegen zien er moderner uit. Deze zijn minder geschikt om zelf te bouwen, maar kunnen kant-en-klaar of speciaal gemaakt worden gekocht. Welk materiaal je ook kiest, je kunt de kachel ook achteraf nog decoreren. Verspreid tegels op plaatsen die niet zo veel worden verwarmd of pleister de poten van de kachel.

Open of met een deur

tuin-pizza-oven-diy-klinker-deur-metalen-standaard

Denk ook aan een deur. Met hun hulp kunt u de temperatuur in de oven sneller verhogen. Maar het is geen must. Bouw desgewenst eerst de tuinpizzaoven zonder deur. Nadat je de oven meerdere keren hebt gebruikt, weet je zelf of je hem nodig hebt en kun je hem op elk moment toevoegen. Het is een voordeel als de wind sterker is. Dit kan het roet uit de schoorsteen blazen en vlekken op het terras veroorzaken, wat erg oncomfortabel kan zijn als je samen bent met familie en vrienden.

Pizzaoven kopen

tuin-pizza-oven-accessoires-mobiel-zwart-metaal-brandhout

Als je geen tijd hebt om een ​​tuinpizzaoven te bouwen, kun je natuurlijk ook een kant-en-klaar exemplaar kopen. Daar worden ook verschillende stijlen aangeboden. Als u een model wilt dat bij uw smaak past, huur dan iemand in die het voor u kan bouwen. Hier ziet u een praktisch model van metaal op wielen. Wanneer de kachel niet in gebruik is, kan deze eenvoudig opzij worden geschoven. In dit compacte model is nog een vak voor brandhout beschikbaar. Vermeldenswaard is ook het handvat aan de zijkant, perfect voor het ophangen van bestek en andere accessoires. Over het algemeen ziet deze kachel er zeer modern en elegant uit.

Kleine tuinen

tuin-pizza-oven-modern-metal-design-schoorsteen

Gelukkig betekent het hebben van een kleine tuin niet dat je de tuinpizzaoven moet missen. Net als bij de grill of de buitenkeuken als geheel, zijn er mooie compacte modellen waar je gegarandeerd een plekje voor vindt. Als de kachel ook wielen heeft, is het model des te geschikter. Lichte metalen of constructies van hol metaal maken het verplaatsen nog makkelijker en aangenamer. De plank onder de kachel kan ook gebruikt worden voor servies, kruiden en andere praktische spullen in plaats van hout. Omdat een kachel die je constant in beweging zet, je hem waarschijnlijk niet met hout kunt vullen, zodat je hem er misschien weer uit moet halen voor de volgende verhuizing.

Een oven niet alleen voor pizza

tuin-pizza-oven-compact-inspiratie-staal-zwart-small

Een leuke eigenschap van de pizzaoven is dat je er niet alleen de populaire pizza in kunt bakken. Als je van zelfgemaakt gebak houdt, probeer er dan brood in te maken. Tarte flambée die vers uit de houtoven komt, smaakt net zo lekker. U kunt een breed scala aan recepten uitproberen om te zien welke bijzonder lekker zijn uit de tuinpizzaoven. Experimenteren, wat kan er mis gaan? Binnenkort geef je er de voorkeur aan boven het keukenfornuis, in ieder geval in de zomer.

Pakketten

tuin-pizza-oven-zomer-idee-zwembad-terras-accessoire

Om het bouwen van de kachel gemakkelijker te maken, kunt u ook kant-en-klare kits gebruiken die verkrijgbaar zijn in bouwmarkten. Zet ze gewoon samen zoals uitgelegd in de instructies. Dit idee is eenvoudig en snel te implementeren. Enerzijds krijg je een zelfgebouwd model en anderzijds bespaar je tijd en moeite tijdens de bouw. U bepaalt zelf welke variant voor u het beste is Kits zijn verkrijgbaar in verschillende maten en varianten, zodat u ook de mogelijkheid heeft om de kachel aan uw wensen en behoeften aan te passen en niet te vergeten de beschikbare ruimte.

Oven en grill in één

tuin-pizza oven-grill-keuken-keuken eiland-buitenruimte

U kunt de tuinpizzaoven zelfs tegelijkertijd als grill gebruiken, waardoor u ruimte op het terras bespaart. Dit is niet alleen gunstig voor de kleine tuin. Hiervoor moet u aan de zijkanten een of meerdere voegen toevoegen waarin u het rooster kunt schuiven. Overweeg meerdere niveaus, zodat je het grillrek afhankelijk van de hitte kunt verhogen of verlagen. Het gegrilde eten zal niet slechter smaken. Integendeel! Doordat de oven rondom is afgesloten en eventueel zelfs met een deurtje is afgesloten, blijft het vlees veel sappiger dan op een open haard. Het effect is hetzelfde als bij grills die een deksel hebben om af te sluiten.

De juiste locatie

tuin-pizza-oven-vuur-brood-bakken-keuken

De locatie moet zorgvuldig worden overwogen. In principe is elke vlakke ondergrond in de tuin of op het terras geschikt. Dit bespaart u zowel tijd als werk bij het voorbereiden van de grond. Omdat de tuinpizza-oven echter een hoge temperatuur ontwikkelt, moet een plaats bij het raam worden vermeden. Daarbij komt nog de rook die uit de schoorsteen komt en die snel naar binnen trekt als het raam vergeten wordt. Een overkapping is vooral voordelig omdat je de kachel kunt beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden en hij gaat langer mee.

Als je de kachel niet op het terras wilt plaatsen, maar een andere plek in de tuin hebt gekozen, moet er een stevige basis worden gelegd. Dit kan het beste worden gebouwd van gewapend beton. Het staal voorkomt dat het beton in de winter barst. Omdat beton meestal niet zo mooi is, kun je het uitrusten met tegels of stenen platen, die een zo vlak mogelijk oppervlak vormen. Hout als vloerbedekking moet worden vermeden, omdat het vlam kan vatten door de vonken die vaak uit de kachel vliegen.

Accessoires voor de tuinpizzaoven

tuin-pizza oven-party-ruimte-grill-counter-bar

Een praktisch accessoire voor de tuinpizzaoven is een thermometer. Zo kun je regelmatig de temperatuur aflezen en bepalen wanneer het juiste moment is om de pizza in de oven te zetten. Dergelijke thermometers worden ook aangeboden voor keukenfornuizen, dus u zult snel een geschikte vinden. De pizzaschep mag natuurlijk niet ontbreken, want met zijn hulp kun je de pizza makkelijker draaien, in de oven schuiven en uit de oven halen. Openhaardinstrumenten vereenvoudigen op hun beurt het schoonmaken en worden gebruikt om het vuur aan te wakkeren. Dus alles wat je zou krijgen voor een gewone open haard is ook erg handig in een pizzaoven.

Pizzaoven op de helling

tuin-pizza-oven-dakbedekking-hout-steen-steun-helling

Een helling is een geweldig gebied voor het bouwen van een pizzaoven. Hier moet echter een goede basis worden gelegd, wat natuurlijk meer tijd en kosten kost en omslachtiger kan zijn. Het loont echter de moeite. De tuinpizzaoven kan rondom worden versierd met verschillende planten, waardoor hij er natuurlijker uitziet. Zelfs een klein dak is mogelijk. U kunt zo’n ontwerp ook door een architect laten maken om er zeker van te zijn dat de constructie stabiel is en passend bij het terrein.

Versier de pizzaoven

tuin-pizza-oven-bak-familie-brood-bouw het zelf

Het ontwerp van de kachel kunt u zelf bepalen. Wil je een eenvoudige kachel of wil je hem liever decoreren? De rustieke pizzaoven in de tuin kan worden versierd met mozaïek of kiezelstenen. Tegels en tegels zijn ook een goed idee. Of u kunt de kachel pleisteren en u kunt elke kleur kiezen. Laat je fantasie de vrije loop en ontwerp de pizzaoven voor in de tuin naar jouw smaak en passend bij de rest van je terras en tuinstijl.

zit gedeelte

tuin-pizza-oven-houten-bank-design-buiten

Gebruik de tuinpizzaoven tegelijkertijd als open haard. Integreer banken en plaats stoelen of andere zitplaatsen ernaast. Zo kun je op koele avonden heerlijk gebruik maken van de warmte die het uitstraalt. Tegelijkertijd houd je de pizza in de gaten zodat deze niet aanbrandt. Hier zie je een modern terrasontwerp met een pizzaoven in het midden. Met een metalen deur voorkom je dat er weer vonken ontsnappen, zodat je stoelen recht voor de kachel kunt neerzetten om jezelf op te warmen tijdens een gezellig gesprek.