Huis & tuin

Gazonstraatstenen leggen – interessante weetjes over bestrating voor je garage-ingang

Gazon straatstenen leggen gazon bestrating gazon stenen garage ingang oprit oprit ontwerp gazon beplanting tuin milieuvriendelijk huis

Als u de gebruikelijke rijstijl bij ingangen beu bent, kunt u voor uw volgende bouwproject grastegels leggen. Natuurlijk, een asfalt- of betonverharding is stevig en duurzaam, maar turfstenen bieden veel meer opties op het gebied van kleur, ontwerp en algehele uitstraling. Kies de juiste straatstenen en installeer ze volgens professionele normen om uw huis nog aantrekkelijker te maken.

Een oprit kan een groot deel van de voortuin in beslag nemen, maar wordt zelden zo goed gepland als andere delen van de tuin. In plaats van het gebied simpelweg te zien als een rijstrook voor auto’s, kunt u de oprit beschouwen als een kans om het ontwerp van uw exterieur te verbeteren. Installeer bij het leggen van gazonklinkers een doorlatende oprit om verontreinigende stoffen uit waterbronnen en watertafels in evenwicht te brengen. Met behulp van onze gids en korte instructies kunt u ontdekken hoe u grasklinkers op uw garage-ingang kunt leggen.

Waar kun je grasklinkers leggen?

Gazon straatstenen leggen gazon bestrating gazonstenen garage entree plantensoorten gras bloemen vegetatie groei vetplanten

Gazonstraatstenen zijn een alternatief voor asfalt, beton en traditionele straatstenen. Ze kunnen gemaakt zijn van beton, gerecycled plastic en open cellen waardoor gras kan groeien. Het leggen van poreuze gazonklinkers is een milieuvriendelijke optie voor uw oprit, parkeerplaats of tuinpad. Betonnen straatstenen voor gazons zijn ook een geschikte variant voor uw buitenruimte omdat ze ook erosie tegen kunnen gaan.

Gazon straatstenen leggen gazon bestrating gazon stenen garage ingang oprit oprit ontwerp gegoten beton stroken

Voor terrassen heeft een stevige ondergrond de voorkeur en grasverharding is met name geschikt voor het parkeren van voertuigen en voor feestgangers. Graspollen zijn geen goede bedekking voor als je loopt, kletst of gewoon buiten wilt hangen met een drankje in de hand. Traditionele straatstenen, zo gerangschikt dat er regelmatig dun gras tussen groeit, zijn een betere keuze voor de veranda. Als je grasklinkers op je tuinterras moet leggen, kies dan voor een versie met kleine cellen voor het gras. Snijd het gazon ook zo dat het op één lijn ligt met de bovenkant van het stenen blok. In dit geval moet je ook intensiever water geven omdat extreem kort gras broos is.

Voor- en nadelen van leggen met gazonverharding

Gazonstraatstenen leggen gazon bestrating gazonstenen garage entree oprit oprit ontwerp betonstraatstenen asfalt

Voordelen:

Gazonbestrating helpt regenwater af te voeren, dat een van de grootste bronnen van watervervuiling is. De afvoer wordt veroorzaakt wanneer het regent over asfalt of beton, dat om deze reden olie en andere verontreinigende stoffen absorbeert en het hele giftige mengsel in rivieren, baaien en beken spoelt. En omdat ze ook water opnemen, vertragen turfstenen dit proces, wat ook kan leiden tot erosie tijdens een regenbui. Met het bestraten van uw oprit draagt ​​u ook bij aan de vorming van nieuw grondwater. Een stukje gras laat regen in de grond sijpelen en weer omzetten in watervoerende lagen. Dit kan van groot voordeel zijn in droge gebieden waar de watervoorziening slecht is. Het overwoekerde gras en de grond in de turfstenen filteren de verontreinigende stoffen eruit zodat het water dat terug de grond instroomt schoon is.

Gazon straatstenen leggen gazon bestrating gazon stenen garage entree oprit oprit ontwerp gazon betonplaten tuinhuis

Poreuze stenen platen houden de lucht rond uw oprit koeler dankzij de magie van transpiratievocht van het gras. Een geasfalteerde oprit absorbeert de warmte en wordt in de zomer heter dan Phoenix. Straatstenen zien er ook beter uit, terwijl een stukje gras elke keer een sluier in beton of asfalt kan uitschakelen. Dus als je grasklinkers zou leggen, mag je jezelf complimenteren dat je een milieuvriendelijk persoon bent.

Nadeel:

Door de begroeiing heeft gazonverharding dezelfde nadelen als het gazon zelf, omdat daar tegelijkertijd ook onkruid groeit. Daarom, tenzij je op een regenachtige plek woont waar de natuur het werk voor je doet, moet je zo’n leg regelmatig onderhouden en water geven. Grasmaaien en bemesten komen er ook bij, terwijl dit onderhoud bij het gestorte oppervlak niet nodig is.

Gazon straatstenen leggen gazon bestrating gazon stenen garage entree oprit oprit ontwerp gazon beplanting tuin milieuvriendelijke cellen

Bovendien zijn de kosten van bestrating en de prijs per vierkante meter hoger dan die van asfalteren. Door scheuren en breuken is bestrating ook veel korter houdbaar dan betonnen ondergronden, die je na vele jaren moet vernieuwen. Als u grasklinkers in een woonstraat legt, moeten deze volgens de bouwvoorschriften meestal elke 10 tot 15 jaar worden vervangen. Op openbare opritten kan een turfverharding aanzienlijk minder jaren weerstaan, omdat er talloze voertuigen overheen rijden. Bovendien zijn ze niet geschikt voor rolstoelgebruikers omdat ze daarvoor te hobbelig zijn.

Kies de juiste variëteit

Gazon straatstenen leggen gazon bestrating gazon stenen garage ingang oprit oprit ontwerp vierkante stenen platen planten tuin houten bekleding

Het beton is ideaal als materiaal voor parkeerplaatsen en garage-ingangen, omdat grasbetonmolens het gewicht van auto’s die erop rijden en parkeren kunnen weerstaan. Je kunt plastic gazonroosters gebruiken, vooral als je kleine auto’s hebt. Een dergelijke grasverharding kan niet zoveel belasting of slijtage dragen als kasseien. Het gerecyclede plastic is ook een goede keuze voor trottoirs. Wanneer u deze aanschaft, moet u echter rekening houden met de grootte van de cellen, zodat uw voeten niet in het gazon wegzakken. Er zijn projecten waarbij je ook betonnen straatstenen voor de oprit en kunststof voor de parkeerplaats kunt combineren.

Gazon straatstenen leggen gazon bestrating gazon stenen garage entree oprit oprit ontwerp bestrating woonstraat combinatie

De beste manier om erosie op een helling te voorkomen, is door daar een stevig gaas te leggen. Het is geen straatsteen, maar een versterkt plastic gaas dat je kunt zien als een neef van een straatsteen. Strek het uit over de grond en het latwerk zal uitzetten tot cellen waar je gras in kunt planten.

Aanleggen van gazon straatstenen gazon bestrating gazon stenen garage ingang oprit oprit ontwerp bestrating voegen cellen kunststof leggen

In tegenstelling tot echte grasklinkers met spijlen, zie je geen strepen hardscape tussen het gazon. Je krijgt een stevige ondergrond die verankerd is in de grond en het gras verstevigt zodat je het niet weg kunt spoelen. Dit type bestrating wordt veel gebruikt in commerciële toepassingen, waaronder aandrijfriemen en hellingen.

Hoe kun je best grasklinkers leggen of stenen platen afdekken??

Gazon straatstenen leggen gazon bestrating gazon stenen garage ingang oprit oprit ontwerp straatsteen blok bloemen planten tuin

De eerste stap bij het installeren van een doorlatende oprit (soms een duurzaam drainagesysteem genoemd) is beslissen welk ontwerp het beste voor u werkt.

Straatstenen met open cellen zijn gewoon betonnen straatstenen met gaten die kunnen worden gevuld met een doorlatend materiaal. Het vullen van de cellen met vegetatie kan de hele look verzachten en een beetje groen toevoegen aan de oprit van uw garage. Wat er echt toe doet, is tussen de straatstenen. Het hebben van een solide basis is de sleutel tot het minimaliseren van tillen en kraken.

Gazonstraatstenen leggen van gazonbestrating gazonstenen garage-ingang oprit oprit ontwerp bestratingsvoegen

Doorlopende straatstenen Meestal voegen gevuld met toeslagstoffen zodat water tussen de straatstenen kan doordringen. In elk steenblok zijn nokken verwerkt die voor de juiste voegbreedte zorgen en de montage vergemakkelijken. Net als bij opencellige straatstenen is een stevige ondergrond vereist. Sommige keramische straatstenen zijn zelf poreus, waardoor het water rechtstreeks door het oppervlak kan dringen in plaats van door de openingen ertussen. Dit betekent dat de opening smaller kan zijn en niet zo vaak hoeft te worden bijgevuld met toeslagmateriaal – een veel voorkomende taak bij andere doorlatende bestratingssystemen.

Gazon straatstenen leggen gazon bestrating gazon stenen garage ingang oprit oprit ontwerp bestrating auto huis garage gazon

Sommige gazonstraatstenen hebben zeer brede voegen die de groei van de vegetatie stimuleren, zelfs bij droog weer. Deze zijn zowel geschikt voor gazon en gras als voor grind. Of je nu je gazonstraatstenen met kunststof of beton legt, hiervoor moet je vijf lagen maken. Het is de hardscape-versie van lasagne.

Gazon straatstenen leggen gazon bestrating gazon stenen garage entree oprit oprit ontwerp vierkante stenen platen beplanting tuin terras veranda

Leg een basis van kiezelstenen die je mengt met zand om de coating te egaliseren. Plaats vervolgens de stenen blokken en leg vervolgens nog een laag zand die u dienovereenkomstig verdicht. Verdeel eerst de stekken van de bovengrond, die u vervolgens plant met gras. Probeer weg te blijven van het gazon totdat het diep geworteld is. Als u echter grasklinkers wilt leggen maar geen professional bent, raden wij u aan een goede landschapsarchitect in te huren.

Alternatieve plaatsing

Gazon straatstenen leggen gazon bestrating gazon stenen garage ingang oprit oprit ontwerp grind leggen alternatief

Als geld uw grootste zorg is en u toch een stevige ondergrond wilt vermijden, overweeg dan losse materialen zoals grind of steen. Pebble is een andere bestrating om te overwegen die een ondervloer vereist om de doorlaatbaarheid te maximaliseren. Meestal is dit een kunststof rooster dat bestaat uit cirkelvormige of honingraatcellen. Deze zijn zo gestructureerd dat ze een dragende ondersteuning vormen. De cellen zijn gevuld met grind en helpen het regenwater in de grond en uit het riool te houden. Als u echter in een klimaatzone met veel sneeuw woont en u in de winter uw oprit meestal moet ploegen, heeft grind mogelijk meer onderhoud nodig.

Gazon straatstenen leggen gazon bestrating gazon stenen garage ingang oprit oprit ontwerp straatsteen blokken strepen droog klimaat

Houd er rekening mee dat de materiaalkosten voor de oprit van jaar tot jaar kunnen fluctueren, voornamelijk door materiaal- en arbeidskosten, de locatie en het ontwerp van de oprit, evenals de materiaaldiepte en de benodigde voorbereiding. Als u een aannemer wilt inhuren, doe dan eerst wat onderzoek, want de meeste hiervan zullen u een offerte opleveren. Dit maakt uw beslissing gemakkelijker voor u. Bedenk echter dat een lage prijs niet per se de beste keuze is. Inderdaad, als u een schatting krijgt die aanzienlijk lager is dan die van anderen, moet u twee keer nadenken.

Hoe en wat voor soort gazon kun je planten??

Gazon straatstenen leggen gazon bestrating gazonstenen garage entree plantensoorten gras bloemen vegetatie groei

De beste manier om het gras te laten groeien is door zaden in de cellen te doen. Het kan even duren om het gazon te laten groeien, omdat de groei traag is. Dit zal er echter voor zorgen dat de plant diepere wortelsystemen vormt en verhardt. Als je direct resultaat wilt, knip dan de vierkanten uit zodat ze in de zakken passen. Zo heb je tegen zonsondergang je groene oprit klaar.

Gazon straatstenen leggen gazon bestrating gazon stenen garage ingang plantensoorten gras bloemen vegetatie groei cellen gras gewrichten plant

Kies een droogtetolerante soort zoals buffelgras zodat je het milieuvriendelijke gazon niet met honderden liters water hoeft te vullen. Andere goede grassen die tot twee ton staal kunnen bevatten, zijn zoysia, hondentandgras of zegge carex vaste planten. Een andere optie, als u in een droog klimaat leeft of weigert het gazon te maaien, is om de cellen te vullen met grind. Technisch gezien leg je er eigenlijk geen grasmatten mee, maar het laat nog steeds water in de grond sijpelen.