Huis & tuin

Herfstbloemen voor bijen: 7 prachtige laatbloeiers voor balkon en tuin

In de lente en zomer vinden bijen en andere bestuivers genoeg bloemen om hen te belonen met nectar en stuifmeel voor hun belangrijke werk. De nectar geeft de insecten energie om te vliegen en bereidt ze voor op de winterslaap, terwijl het stuifmeel de bijenlarven voorziet van de eiwitten die ze nodig hebben om te groeien. Maar het magere seizoen voor de nuttige insecten begint in de herfst. Het kweken van een goede mix van bloeiende planten als nectarrijke voedselbron in je tuin of op je balkon kan de overlevingskansen van deze nuttige insecten tijdens de koudere maanden vergroten. Hier presenteren we 7 van de mooiste herfstbloemen waar bijen, hommels en andere bestuivers graag naartoe vliegen.

Welke herfstbloemen als bijen en hommels?

Plant herfstbloemen voor bijen in de tuin

In de nazomer zoeken nog veel insecten naar voedsel. Het is daarom een ​​goed idee om ze nectarrijke, laatbloeiende planten te voeren. Kies enkele, open bloemen waar je het centrale deel van de bloem kunt zien – waar de bijen toegang hebben tot nectar en stuifmeel. Verschillende soorten bijen zijn op verschillende tijdstippen van het jaar actief. De meeste bijen zijn het meest actief van maart tot september, maar sommige overwinteren eerder in milde winters, en hommelkoninginnen beginnen af ​​​​en toe te nestelen in de herfst in plaats van te overwinteren, waardoor een “winterkolonie” ontstaat. Om de bestuivers de best mogelijke overlevingskans te geven, is het daarom belangrijk om bloemen te planten van de late winter tot de herfst – indien mogelijk het hele jaar door.

Enkele van de insecten die u naar uw tuin kunt lokken zijn: de veldhommel en aardhommel, honingbijen, zweefvliegen, geverfde dames, de grote vuurvlinder evenals de zwaluwstaart- en citroenvlinders.

Asters zijn typische herfstbloemen

Asters zijn bijvriendelijke herfstplanten

Bloeiperiode: juli – oktober

Asters behoren tot de zonnebloemfamilie en bloeien meestal in de late zomer en herfst. Ze zijn ideaal voor gemengde perken met grassen en andere vaste planten in de prairietuin. De heldere, madeliefachtige bloemen zijn een kleurrijke blikvanger en vormen een rijke bron van nectar en stuifmeel voor laatvliegende insecten. Veel soorten zijn ook geschikt als snijbloem.

De meeste asters doen het het beste op zonnige locaties, maar anderen kunnen ook goed tegen halfschaduw of schaduw. De kleurrijke herfstbloemen zijn ook goed te kweken in potten en bloembakken. Verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig om ze er mooi uit te laten zien en meer bloemen te geven. Na de bloei de asters flink snoeien in het late najaar.

bijvriendelijke asters in bloembakken

Een bijzonder mooie soort uit de asterfamilie is Aster dumosus, nog steeds bekend als de kussenaster. Hij groeit snel en bereikt een hoogte van 20 tot 50 cm. Deze compact groeiende asters zijn ideaal voor bloembakken. De aanbevolen soorten Aster dumosus zijn de donkerroze bloeiende ‘rozenkabouters’, de witbloeiende ‘Apollo’, de ‘blauwe lagune’ met blauwviolette bloemen en de roze bloeiende ‘Herbstgruß vom Bresserhof’.

Openbloeiende dahlia’s zijn bijzonder bijvriendelijke herfstbloemen

herfststruiken voor bijen en hommels in de tuin

Bloeiperiode: juni – september / oktober

Dahlia’s zijn er in veel verschillende vormen, waaronder flamboyante cactus-, waterlelie- en pomponvariëteiten. Al deze soorten hebben strak dubbele bloemen die er spectaculair uitzien, maar ze bieden weinig voedsel voor bijen en andere bestuivers omdat de insecten niet bij het centrale deel van de bloem kunnen komen, waar nectar en stuifmeel zitten.

Daarentegen zijn openbloemige dahlia’s fantastisch voor bestuivers. Omdat ze minder bloemblaadjes hebben, hebben bijen, vlinders en andere insecten gemakkelijk toegang tot stuifmeel en nectar, en zijn de bloemen niet minder mooi.

Hier zijn enkele prachtige openbloeiende dahlia’s om te overwegen

dahlia's zijn bijvriendelijke herfstbloemen

 • de Dahlia ‘Bisschop van York’ draagt ​​de hele zomer felgele enkele bloemen, die contrasteren met het groen-paarse blad.
 • de Dahlia ‘Bisschop van Auckland’ draagt ​​fluwelige, karmijnrode enkele bloemen op bijna zwarte stelen die contrasteren met het donkergroen-rode blad.
 • de Dahlia ‘Topmix Rosa’ draagt ​​mooie, enkele roze bloemen met een geel centrum dat contrasteert met donkergroen blad. De bloemen bloeien de hele zomer en tot diep in de herfst.

Voor het beste resultaat kweek je dahlia’s in de volle zon in vruchtbare, goed doorlatende grond. Verwijder regelmatig de verwelkte bloemen en bemest met een kalirijke meststof om de bloeitijd te verlengen. Graaf de knollen in de herfst na de eerste nachtvorst op en bewaar ze tot maart op een koele, droge plaats en plant ze eind mei uit.

Gewone heide (Calluna vulgaris)

Herfstplanten voor bijen - heide in emmers op terras

Bloeiperiode: juli – november

Calluna vulgaris, ook wel heide genoemd, is een bossige dwergstruik die groeit in vochtige, maar goed doorlatende, zure grond op een zonnige tot gedeeltelijk schaduwrijke plek. De stengels zijn bedekt met kleine groene bladeren en bloemaren. De bloemen zijn een magneet voor bijen. Snijd oude pluimen af ​​als ze beginnen te verwelken om nieuwe groei aan te moedigen.

De mooiste Calluna-soorten die bijen in de herfst waarderen zijn:

Calluna vulgaris 'Dark beauty' heeft felrode bloemen

 • Calluna vulgaris ‘Donkere schoonheid’ heeft felrode bloemen. De bloeiperiode loopt van ongeveer september tot half oktober.
 • ‘Tib’ draagt ​​van augustus tot oktober prachtige paarse bloemen. Het blad verkleurt in de winter van donkergroen naar brons.
 • ‘Alicia’ bloemen met witte knoppen van begin september tot begin december.
 • ‘Robert Chapman’ heeft goudgele bladeren die in de winter koperbruin kleuren. Gewone heide draagt ​​paarse, klokvormige bloemen van juli tot oktober.
 • ‘Lente fakkel’ heeft ook een zeer lange bloeiperiode – van augustus tot november. De plant heeft paars-roze bloemen.

Japanse anemoon (Anemone japonica)

witte herfstanemoon Anemoon japonica 'Honorine Jobert'

Bloeiperiode: augustus – oktober

Japanse anemonen zijn een adembenemend gezicht in de late zomer en vroege herfst. De halfgevulde bloemen in delicaat roze of wit drijven op hoge stelen boven aantrekkelijk blad.

Herfstanemonen gedijen goed in de zon of halfschaduw en kunnen ook goed tegen droge grond. De herfstbloemen zijn gemakkelijk in potten te planten.

anemoon bijvriendelijk in de emmer

Knip ze na de bloei terug en verwijder dode bladeren en stengels in maart. Mulch jaarlijks in de lente of herfst. De Aziatische schoonheden zijn wortelstokvormend en hebben de neiging zich wijd in de tuin te verspreiden. Splits daarom om de paar jaar grotere bosjes om ze onder controle te houden. De beste tijd om dit te doen is in de herfst of lente.

Anemone tomentosa 'Serenade' roze bloemen

Herfstanemoonsoorten die tot de mooiste vaste planten in de late zomer en herfst behoren zijn:

 • Anemoon tomentosa ,Serenade’ (roze bloemen)
 • Anemoon japonica ‘Prince Heinrich’ (paars roze)
 • Anemoon japonica ‘Honorine Jobert’ik (Wit)
 • Anemoon japonica ‘Queen Charlotte’ (licht paars-roze)

Hoge vette kippen (Hylotelephium)

Verleiders - insectvriendelijke vaste planten voor de zon

Bloeiperiode: juli – oktober

Muurpeper (Hylotelephium) zijn meerjarige vaste planten uit de dikbladige familie die van zomer tot herfst kleine, stervormige bloemen produceren. Ze worden soms opgenomen in het geslacht Sedum.

Verleiders gedijen het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Ze zien er het beste uit in het voorste gedeelte van een bed, maar zien er ook goed uit in potten.

Herfststruik voor bijen en hommels - Muurpeper 'Purple Emperor'

 • Paarse sedum ‘Purple Emperor’ gekweekt voor hun decoratieve blad, dat donkerder wordt naarmate het rijpt. In de zomer vormt het massa’s roze bloemknoppen die wit openen. De bloemen staan ​​prachtig in de wintertuin met een vleugje vorst.
 • Hylotelephium ‘Autumn Joy’ heeft sappig, lichtgroen blad en contrasterende zalmroze zomerbloemen die in de herfst oranjerood kleuren. Zoals de meeste sedums is het een waardevolle bron van nectar voor bestuivers, vooral vlinders.
 • Schitterend vetblad ‘Carl’ (Hylotelephium spectabile) maakt in de herfst platte, felroze bloemhoofdjes op rechtopstaande stelen.

Argentijnse verbena (Verbena bonariensis)

Verbena bonariensis is populair bij hommels en andere insecten in de herfst

Bloeiperiode: juli – oktober

Argentijnse verbena (Verbena bonariensis) is een unieke plant die wordt gewaardeerd door liefhebbers van de prairietuinen, maar ook door vlinders en bestuivers. De hoge stelen steken sierlijk uit boven veel andere gezelschapsplanten en bereiken een hoogte tot 2 m. Tijdens de zomermaanden en tot ver in oktober dragen ze felpaarse trossen bloemen. Als je op zoek bent naar elegantie en stijl in herfstbloemen voor bijen, dan is Verbena bonariensis een must.

bijvriendelijk herfstbeplantingsterras

Plant Verbena bonariensis in vochtige, maar goed doorlatende grond op een zonnige, beschutte plek. Laat de bloemen staan ​​zodat de vogels zaaddozen kunnen vormen en snoei de plant in milde streken voordat hij in het voorjaar weer ontkiemt (in koudere streken overleven de planten de winter mogelijk niet). Als de planten tevreden zijn met hun standplaats, zullen ze zelf zaaien, maar je kunt ze ook vermeerderen door stekken.

De laagblijvende variëteit is vooral populair bij hobbytuinders Verbena bonariensis ‘Lollipop’. Met een maximale hoogte van 60 cm is ‘Lollipop’ zowel geschikt voor kleinere tuinen en containers als voor het voorste deel van borders.

Lente-uitjes planten

Plant vroegbloeiende krokussen in bloembakken voor bijen

Een geweldige manier om de bijen in het voorjaar te helpen, is door in de herfst bollen te planten. Vroege bloeiers voorzien de bijen van een bron van stuifmeel en nectar als er weinig anders in bloei staat.

Door bloembollen in potten te planten, zorgt u ervoor dat u hun kleurrijke bloemen niet mist, zeker niet als ze langs het trottoir, naast de voordeur of op het terras staan. Het kiezen van variëteiten die zowel nectar als stuifmeel bevatten, is een broodwinning voor de eerste hommels, waarvan sommige al in februari uit hun winterslaap ontwaken. Plant voorjaarsbloemen die lang bloeien, zoals vroegbloeiende krokussen (van februari tot maart) en primula’s (van februari tot mei). Door bloembollen te combineren creëer je niet alleen opvallende potten, maar trek je ook verschillende bestuivers aan.