Huis & tuin

Het tuinhuis plannen: zo werkt het in 5 simpele stappen

Of het nu gaat om een ​​kleine gereedschapsschuur of een gezellig vakantiehuis – het tuinhuis is de droom van veel tuinbezitters. Tuinhuizen kunnen de visuele en gebruikswaarde van de buitenruimte vergroten en zijn daarom een ​​van de belangrijkste elementen van tuinontwerp. Het kopen van een tuinhuisje is echter een grote investering waar goed over nagedacht moet worden. Dit artikel vertelt je waar je op moet letten bij het plannen van je eigen tuinhuisje.

Een tuinhuis plannen – hier moet je op letten

Klein houten tuinhuisje met ramen

Voordat u een tuinhuis koopt, moet u met veel rekening houden – van de beschikbare ruimte tot de materiaalkeuze en wettelijke voorschriften. Het vinden van het juiste model is ook niet altijd gemakkelijk. Om het overzicht te behouden, hebben we de 5 belangrijkste stappen bij het plannen van een tuinhuis op een rijtje gezet.

Vind de juiste locatie

Plan het tuinhuis en kies de juiste locatie

Voordat u het tuinhuis van uw dromen kiest, moet u er een geschikte plaats voor in de tuin voor vinden. Criteria zoals de grootte van de tuin, de aard van de bodem, de richting van het kompas en bestaande tuinelementen zoals bomen en vijvers spelen een beslissende rol. In veel gemeenten mag je ook niet overal in de tuin een woning neerzetten en moeten regels met betrekking tot de afstand tot de erfgrens in acht worden genomen.

Bij het kiezen van een locatie moet je ook nadenken over hoe je het tuinhuisje kunt integreren in het omringende landschap. Planten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat gereedschapsschuren harmonieus in een natuurlijke tuin passen.

Waar wordt het tuinhuis voor gebruikt??

Plan een klein tuinhuis en upgrade de tuin

Nadat je een geschikte plek voor het tuinhuisje hebt gevonden, is de volgende stap om duidelijk te maken waar je huisje voor gaat dienen. Tuinhuizen worden niet alleen gebruikt om apparatuur en allerlei rommel op te slaan. Afhankelijk van hoeveel ruimte er beschikbaar is, kunt u het tuinhuis zelfs inrichten als een plek om te vieren of te ontspannen. Als u momenteel op zoek bent naar een geschikt model voor uw eigen tuin, dan kunt u: Vind wat u zoekt op wolff-finnhaus.center. Het brede assortiment omvat tuinhuizen van hoogwaardig hout in verschillende maten, praktische metalen gereedschapsschuren, gezellige barbecuehutten, open of gesloten paviljoens en de trendy saunahuizen.

De juiste basis

Plan een open paviljoen in de tuin

Om lang van je nieuwe tuinhuisje te kunnen genieten, is de juiste fundering cruciaal. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals het gewicht en de grootte van het tuinhuis, maar ook van de aard van de grond. Voordat de fundering wordt gemaakt, wordt in de meeste gevallen de bovenste laag van de grond uitgegraven, omdat dit tot schimmel kan leiden. Alle planten, wortels en boomresten moeten ook volledig worden verwijderd.

De ondergrond voor een tuinhuisje moet vlak en stabiel zijn. Om dit te waarborgen kunt u kiezen uit drie verschillende soorten funderingen: een funderingsplaat van beton, een strokenfundering of een puntfundering. Voor grote blokhutten is bijvoorbeeld een stabiele betonnen fundering noodzakelijk, hoewel de goedkope puntfundering voldoende is voor een kleine, lichte schuur.

Materiaal en ontwerp

Een tuinhuis plannen Tips voor het kiezen van materialen

Hout, kunststof (WPC) en metaal zijn de drie belangrijkste materialen die worden gebruikt bij de vervaardiging van tuinhuisjes. Een houten tuinhuisje scoort bijvoorbeeld met een natuurlijke en gezellige uitstraling, maar vraagt ​​aanzienlijk meer zorg dan de andere twee varianten. Gereedschapsschuren van WPC of metaal daarentegen zijn onderhoudsvrij, bijzonder duurzaam en duurzaam en hebben bovendien een moderne uitstraling. Ondanks de hogere onderhoudseisen zijn modellen van hout nog steeds de meest populaire variant voor het tuinhuis.

Wat het ontwerp betreft, speelt naast het materiaal en de maatvoering ook de vorm van het dak een belangrijke rol. Bij de keuze kun je ofwel de woning als referentie gebruiken ofwel een accent aanbrengen met een opvallende dakvorm. Naast het ontwerp zijn ook factoren als de afvoer van regenwater en de toelaatbare sneeuwbelasting van doorslaggevend belang. In regio’s met veel sneeuw en neerslag hebben schuine dakvormen zoals het zadeldak de voorkeur.

Een bouwvergunning is vereist?

Een gereedschapsschuur in de tuin plannen Tips voor het kiezen van een locatie

Voordat u uw nieuwe tuinhuisje gaat bouwen, moet u zeker weten in hoeverre een bouwvergunning vereist is. Dit kan niet alleen afhangen van de grootte van het tuinhuis, maar ook van andere aspecten zoals de afstand tot het naastgelegen pand. Aangezien de voorschriften van regio tot regio verschillen, raden wij u aan altijd de bouwkundige voorschriften op te vragen bij de bevoegde bouwautoriteit.